transponders

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door mi, 12 nov 2006.

  1. Mark

    Mark Active Member

    Dat gebeurd vast niet allemaal te gelijk. :wink:
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Kom een keer langs bij een clubwedstrijd met lange afstanden zou ik zeggen... Ik heb ooit een wedstrijd mogen corrigeren in SARA nadat de ET de weg totaal kwijtgeraakt was. Het bijzonder nare was dat daarna speaker, rondebordbediener én handtijd de weg ook kwijt raakten en twee personen, waarvan 1 hier wel bekend..... een ronde te vroeg lieten finishen... op een 5 km... waardoor er nu mooie 4600-meter records bestaan :S

    Ik heb meegekeken bij de transponders en ze werken in basis goed. Probleem is wel dat er veel discipline moet zijn bij de gebruikers maar dat is gewoon gewenning. Je kan ook schaatsen zonder handschoenen maar toch vergeet je die niet ;) Ook voor de bemensing is het handiger om met transponders te werken, je hebt uiteindelijk een jurylid minder nodig en ze zijn al steeds moeilijker te vinden. Die vertraging zit er nu nog in, maar gaat er vast nog wel uit. De correctie wordt voor zover ik weet nog altijd nagemeten met foto-finish om te kijken of de AMB-bandjes wel goed gewerkt hebben.

    Het heeft meer voor- dan nadelen. In Groningen ligt de eerste lus, jammer dat de bandjes 89 euro kosten....
  3. rovar

    rovar New Member

    bij ons moeten alle senior hardrijders met een licentie 3x per jaar verplicht jureren...

    maar AMB heeft echt wel potentie. je moet dit zien als een "introductiejaar", waarin de AMB ChipX voor het eerst ingezet wordt bij langebaan, na succesvolle testen vorig jaar bij de ploegenachtervolging.

    ik denk dat AMB binnen een paar jaar alle "kinderziektes" eruit heeft (wellicht kun je ze over een paar jaar implanteren in je teen :wink:). en ik vind het toch echt wel een vooruitgang voor de kijker dat je bij bijvoorbeeld een 500m de versnelling naar 58 km/uur in de bocht ziet, en dat je bij een technisch foutje meteen ziet dat de snelheid terugloopt.

    zie hier de historie en testresultaten:
    http://www.knsb.nl/extranet/etwclock_docs/AMB-NKJ.asp
  4. fred

    fred Member

    Ok, ik snap de voordelen voor clubwedstrijden e.d. Maar veel van de problemen die bij dergelijke wedstrijden met transponders worden opgelost, spelen niet (of nauwelijks) bij grote wedstrijden, en daar speelt het probleem van het zoeken van jury-leden al helemaal niet.
    Ik blijf het vreemd vinden dat top-schaatsers, die alles doen om hun materiaal geperfectioneerd te krijgen en op zoek blijven naar de ultieme aerodynamica, worden opgezadeld met bandjes/blokjes om hun enkels.
    Hardlopers (op de baan), baanfietsers en zwemmers worden toch ook niet hiertoe verplicht?
  5. rovar

    rovar New Member

    dit is op dit moment de beste oplossing om op elk moment tijden/snelheden te meten, dus niet alleen op de finishlijn, maar ook tussentijds in de bocht (hangt af van het aantal lussen dat in de baan zit). het meten van snelheid is een zeer belangrijk instrument voor schaatsers en trainers om te kijken wat het effect is van aanpassingen in techniek en materiaal.

    (een andere mogelijkheid voor het meten van snelheid is door een gps op je rug te plaatsen :?)

    het mes snijdt dus aan twee kanten: analysemogelijkheden voor de sporters zelf, en een beter/betrouwbaarder procedureel sluitende meetmethode. dat de sporters dit nog niet zo ervaren, heeft m.i. te maken met de starre houding. in de schaatssport is men niet gewend dat er dingen kunnen veranderen. zie de formule 1: daar rijden ze elke twee weken met ander materiaal en nieuwe regels.
  6. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    wat me qua transponder wel opviel was dat er op de beelden in thialf te zien was dat Ireen Wust aan kwam lopen, maar die man die de transponders aan het uitdelen was, was nog even ergens mee bezig.. Ireen heeft een tijdje moeten wachten en die is toen zelf weggelopen.. vond het op de beelden al erg lang duren dus vind ook dat ireen gelijk had om door te lopen.. maar toen ze doorliep werd ze meteen teruggeroepen en kreeg ze die transponders wel meteen..

    ik schaats zelf met transponder en heb mijn oude voor de nieuwe laten omwisselen.. Nu vergeet ik hem tijdens de training nog geregeld om te doen, maar het is na de training wel leuk om te zien hoeveel ronden en wat voor rondetijden je gereden hebt!
  7. rovar

    rovar New Member

    gewoon tussen je veters rijgen, vergeet je 'm nooit. die prochip is tegenwoordig gevoelig genoeg waardoor je 'm niet meer om je enkels hoeft te binden.
  8. simpleskate

    simpleskate Member

    Naar aanleiding van de discussie over de transponders, wil ik jullie vragen of het jullie ook is opgevallen, dat bij de wereldbeker in Berlijn de vertraging veel minder is dan in Heerenveen. Het viel mij op TV in ieder geval op, dat er nauwelijks vertraging te zien was, bij het in beeld verschijnen van de tussen- en eindtijden.

    Weet iemand van jullie of daar andere chips of een ander meetsysteem gebruikt wordt?

    Jan
  9. Krijn

    Krijn Member

    volgens mij werken ze daar nog niet met transponders....en is het gewoon de oude vertrouwde tijdwaarneming.
  10. rovar

    rovar New Member

    niet iedereen had een transponder om, dus ik denk dat degenen die er wel een om hadden dat ding gebruikten voor te testen of voor eigen gebruik.
  11. sharky

    sharky New Member

    Inderdaad in Berlijn weer het "ouderwetse" systeem, en op vrijdag ook meteen weer ouderwets gedonder met het wegvallen/in de war zijn van de tijdwaarneming :? . Internationaal verplicht invoeren die transponders en wel meteen!
  12. RaymondD

    RaymondD New Member

    Bij de ploegenachtervolging is wel gebruik gemaakt van transponders.... en de vertraging was ook meteen weer terug.
  13. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Nope de vertraging was volgens mij omdat de tijd van de derde word genomen...

    Krizz
  14. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    yup... en zolang die derde nog niet over de lus is,...
  15. RaymondD

    RaymondD New Member

    Natuurlijk, niet eens aan gedacht toen ik vluchtig iets van de ploegenachtervolging meekreeg.... maar ik zag een vertraging en dacht gelijk... transponders!
  16. Flurie

    Flurie New Member

    Ik ben nog niet zo weg van die transponders... misschien is het gewoon even wennen, maar ik dacht altijd dat je tijd stopt als je ijzer over de streep komt. Nu wordt die bij elke schaatser op een andere punt bevestigd, ok, verschillen zijn minimaal, maar het is niet meer 100% hetzelfde. En de verschillen zijn nu eenmaal zo klein...
  17. RaymondD

    RaymondD New Member

  18. stayerwouter

    stayerwouter New Member

    Raar eigenlijk de tijden zouden nu allemaal een fractie sneller moeten zijn :? toch ??

    greetz de stayer
  19. RaymondD

    RaymondD New Member

    Transponders meten in duizendsten van seconden. Schaatstijden worden altijd afgerond op honderdsten van seconden.

    Bij 50 km/h ( rondje 28.8 ) schaats je in 1/1000 van een seconde 1,4 centimeter, in 1/100 van een seconde 14 centimeter.

    De transponder zit om je enkel.

    Je enkel zit, afhankelijk van je schoenmaat circa 28cm vanaf de punt van je schaats.

    De lus in het ijs ligt ook 28cm voor de finishlijn.
    Zie het document op de knsb website: Noot 1: Uit experimenten tijdens seizoen 2004-2005 is duidelijk geworden dat het voordelen biedt om te werken met een antenne van 45cm breedte, waarvan de hartlijn 28cm voor de finishlijn ligt.

    Je zou dus afhankelijk van je schoenmaat enkele centimeters voor- of nadeel kunnen hebben van het transponder systeem.

    Enkele centimeters zijn dus enkele duizendsten van seconden. Aangezien er afgerond wordt op honderdsten van seconden is het voor of nadeel afgerond maximaal 0,01 seconde.
  20. Flurie

    Flurie New Member

    genoeg om net te verliezen

Deel Deze Pagina