Tijdregistratie moet in duizendsten (0,001) worden

Discussie in 'Lange baan' gestart door stayerwouter, 21 nov 2007.

?

Tijdregistratie moet in duizendsten (0,001) worden

  1. ja

    0 stem(men)
    0,0%
  2. nee

    0 stem(men)
    0,0%
  1. stayerwouter

    stayerwouter New Member

    Wat vinden jullie hier van. wat gebeurt er met wereld record.. want die hebben ze niet in duizendsten wordt dat dan bijv. 43.030???

    Wouter
  2. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    ik vind het een lastige vraag, maar ik vind dat we het gewoon bij het oude moeten houden... als je al ziet dat er nu al problemen met tijdwaarneming zijn laat daar dan eerst goed naar gekeken worden...

    de tijden liggen op moment wel dichtbij elkaar maar niet zo dicht dat er naar de duizendsten gekeken moet worden..zo vaak gebeurd het nog niet dat er dubbele tijden gereden worden..
  3. roosje

    roosje New Member

    Ha, dat worden lekker veel cijfertjes dan op de 10.000.

    Ik vind dat er wel de mogelijkheid moet zijn om tijden ook in duizendsten te meten. Alles ligt tegenwoordig zo dicht bij elkaar dat 'dezelfde' tijd word gereden.

    Maar ik kan mee ooit herinneren dat het in Heerenveen wel kan...toen had Grodum met een Nederlanderde eerste plek geschaatst...en toen hadden ze zelfs nog een gelijke tijd toen ze ook de tijd met duizendsten hadden genomen.
  4. roosje

    roosje New Member

    Dat is toch een eenmalig probleem...zulke problemen zullen zich altijd laten zien als je het over techniek hebt.
  5. Henk Kok

    Henk Kok New Member

    Ik heb er ook al aan gedacht toen Erben het wereldrecord reed, het zal vast ergens bekend zijn wie nu eigenlijk het WR 1500 meter heeft. In principe zou het best een optie kunnen zijn om records en winnaars aan te duiden, maar om het altijd aan te geven maakt het alleen maar verwarrend.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind dat ze de kortere afstanden (tot en met de 1500 meter) in duizendsten moeten rekenen. In Calgary waren er op de 500 meter heel wat gelijke uitslagen tot op de honderdste nauwkeurig, en zeker als er echt veel op het spel staat, kan dat behoorlijk vervelend zijn.
  7. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Niet mee eens. Waarom de korte afstanden wel en de lange afstanden niet? Dan wordt het helemaal een cijfertjesbrij, vooral bij allroundtoernooien.

    Ik blijf bij 2 hondersten. Als mensen dezelfde tijd schaatsen eindigen ze toch gewoon op dezelfde plek?
  8. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    De electronische tijdwaarneming zal de duizendsten vast wel aankunnen, maar wat dachten we van de handklokkers??

    Verder vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is. Mensen rijden gelijke tijd, nou en? Staat toch leuk :)
  9. fred

    fred Member

    Die toegevoegde waarde lijkt me overduidelijk; kijken wie er sneller is, toch de essentie van een sport als schaatsen. Wanneer nu twee mensen dezelfde tijd rijden (in 100sten) blijft altijd de vraag; wie is er nu sneller (of ze moeten ook in 1000sten dezelfde tijd hebben, maar die kans is uiterst klein). Dus; waarom niet, zeker waar het gaat om records of medaille-plaatsen?

    Een argument tégen gaf iemand in de Schaatssport van ergens vorig jaar; daar werd, als ik het goed heb, gesteld dat het geluid van het startschot de ene schaatser (die het dichtst bij de starter staat) eerder bereikt dan de andere; dat verschil in tijd (hoeveel, of liever hoe weinig dat is kan een natuurkundige hier misschien uitrekenen?) zou een meting in 1000sten zinloos maken.
  10. SkateMind

    SkateMind New Member

    Op duizendste is zinloos omdat:

    - de geluidssnelheid (snelheid is 340m/s) bij de start van invloed is. Over een afstand van 3,4m heeft het geluid dus 0,01sec nodig. Je verliest dus al ongeveer 10duizendsten als je in de binnenbaan start vanwege de geluidssnelheid.
    - afkorten, dikwels rijden schaatsers door de blokjes en dat levert een kortere weg op. Bij meting in duizendste zouden al deze rijders gediskwalificeerd moeten worden. Een iets kleinere afstand maakt heel veel uit in duizendsten.
    (edit:) -->"Afkorten" of "omrijden" ligt in handen van de schaatser en zolang de regels goed nageleefd worden is dit argument niet van invloed op meting in duizendste of honderste.
    - valse start detectie, de start is op dit moment vaak nog oneerlijker dan de kleine meetfouten op de finish. Zorg nu eerst dat er een fatsoenlijke valse start detectie is. Dit maakt de sport eerlijker, meting in duizenste juist niet.
    - verschil in ijskwaliteit . Vaak is er een verschil in ijskwaliteit of luchtdruk tussen de eerste en laatste rit. Dit verschil is gemakkelijk groter dan een hondersten, laat staan een duizendste.
    - enzovoort.

    Kortom, omdat er veel factoren zijn die de eindtijd beinvloeden zou een tijdsregristratie in duizendsten een niet bestaande nauwkeurigheid veronderstellen. Meten in duizenste is dus onzin.
  11. Tjark

    Tjark Active Member

    Afkorten maakt natuurlijk niet uit. Of je nu meet in 1/100 of 1/1000, je rijdt wat je rijdt. En de enige keer dat er 'echt' door blokjes gereden wordt is bij een 3 of 10 km (start net voor/in de bocht voor de buitenbaan). Op elke andere afstand is afsnijden een reden voor diskwalificatie, dus "dikwijls door blokjes schaatsen"? nee, gebeurt niet.


    Maar je kan 't ook zo bekijken: 't snelste was een schaatser momenteel rijdt is +- 59.3 km/uur oftewel 16.46 meter per seconde. Resulterende dat 1/100s een afstand van 16.46 centimeter vertegenwoordigd waarin rijders dezelfde tijd krijgen. en 16.46 cm is toch een aardig verschil waarin de één 'duidelijk' eerder finished dan de ander. 1/1000 brengt de resolutie dus naar 1.6 cm.

    Een goede valse start detectie zou idd ook wenselijk zijn...
  12. Tjark

    Tjark Active Member

    Dat blijft gewoon staan tot iemand in de 43.02x rijdt of minder. Het zelfde is al jaaaaren geleden gebeurd (volgens mij rond 1970) toen men van tienden naar 1/100 ging. Tot 1970 was 't wereldrecord 500m iets van 39.2 ofzo.
  13. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Tjark, halen ze die topsnelheid nog wel bij de finish? Volgens mij is die piek ergens op de kruising, daarna zakt de snelheid weer wat terug. Dus je verschilberekening klopt volgens mij niet helemaal...
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Of het nu 14, 15 of 16 meter per seconde is maakt natuurlijk weinig uit.
  15. Tjark

    Tjark Active Member

    idd, een rondje 28.7 is 50km/h is 13.8 cm/s
  16. SkateMind

    SkateMind New Member

    Op dit moment gebeurt dat echter niet. Vaak rijden de schaatser inderdaad bij de start 3000m of bij het ingaan van de buitenbocht iets door de blokjes of de pylon. Hoevaak spatten plokjes tijdens de wedstrijd niet door de baan. In feite rijdt de schaatser dan niet in zijn baan en ze worden niet gediskwalificeerd. Je zou dus zo moeten koersen dat je telkens precies door de blokjes rijdt of de pylon omver rijdt op de kruising. Je wordt toch niet gediskwalificeerd en het levert je wel tijdswinst op.
  17. Mark

    Mark Active Member

    Op 1 duizendste het podium missen lijkt mij vervelender dan een derde plek delen.
  18. Tjark

    Tjark Active Member

    Met je standbeen aan de verkeerd kant van een pylon voorbijgaan is diskwalificatie. Pylon staat alleen bij het ingaan van een bocht.

    Maar over die spattende blokjes: dat gebeurt alleen bij 't uitvliegen van de bocht (extra meters en officieel toegestaan mits de tegenstander niet gehinderd wordt) of op het rechte stuk aan het einde van de schaatsslag (ook geen 'afsnijden'). Beiden zeker geen reden voor diskwalificatie vanwege 'afsnijden'

    En 'de baan' is officieel 0.5m buiten de blokjes gemeten. Dus als je in de bochten binnen de 0.5m schaatst van de blokjes snijdt je af. Maar voor iedereen en elke ijsbaan zijn de regels hetzelfde _dus_ maakt het niet uit.
  19. Tjark

    Tjark Active Member

    haha, wijze woorden, kunnen we deze niet in de 'famous quotes' opslaan? :)
  20. SkateMind

    SkateMind New Member

    Ok, je hebt gelijk zolang de regels goed nageleefd worden. "Afkorten" of "omrijden" ligt in handen van de schaatser en zolang de regels goed nageleefd worden is dit inderdaad niet van invloed om meting in duizendste of honderste.

    Verder nog een mogelijk ander tegenargument
    Als je zo'n 16cm per 0,01sec rijd (gegevens uit een eerdere post van Tjark), zijn dat 1,6cm per 0,001sec. Hoe nauwkeurig meten de officials vooraf de baan en hoe nauwkeurig worden de blokjes gelegd? 2cm op 400m is denk ik best moeilijk te meten.

Deel Deze Pagina