stellen van de ijzers onder de schoen.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door FLABITS, 4 feb 2009.

 1. FLABITS

  FLABITS Member

  Nou nog maar een vraag :)

  Ik ben gisteren middag nog even wezen en na afloop eens goed naar mijn ijzers gekeken. Nu kreeg ik het idee dat bij een van mijn ijzers het ijzer schuin naar binnen staat inplaats van recht. Nu overweeg ik om dit te corigeren. Maar goed misschien hoort dit wel zo want ze hebben de ijzers er in de winkel ondergezet.

  Heeft iemand van jullie hier nog een goed idee over ? :lol:

  8)
 2. Tazzy

  Tazzy New Member

  Wat voor model/merk schoen is het?
 3. FLABITS

  FLABITS Member

  Bont LT jet schoen met een viking maraton mid/1 ijzer op hoge potten.
 4. FLABITS

  FLABITS Member

  ik ga de ijzers maar gewoon recht ga zetten en kijken wat er gebeurt. 8)
 5. ijsmonster

  ijsmonster Member

  en...?
  Is er al iets gebeurd?


  Gewoon mee pielen tot het perfect voelt. Daarna niet meer aan zitten.
 6. FLABITS

  FLABITS Member

  :lol: Even wat lopen spelen met de ijzers en heb het idee dat ze nu goed :) :?:
  Ga dinsdag naar de ijsbaan en maar even testen :lol:
 7. vlasje79

  vlasje79 Member

  Viel me vandaag op dat ik dit ook heb. (ene ijzer staat anders dan andere)
  Dit is dus niet gek ofzo begrijp ik? Ik ondervind niets vreemds tijdens het rijden dus ga het maar zo laten denk ik, tenzij jullie (de ervaren schaatsers) zeggen dat je ze toch echt beter recht kunt zetten.
 8. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Bij de meeste schoenen is het al lastig te zien wanneer die echt recht zit. Daarbij is recht niet recht, heeft veel met je gevoel te maken.

  Dus als het goed voelt en je kan er lekker op rijden, dan staan ze er voor jou goed onder. En dat kan ook schuin zijn, bijvoorbeeld om een correctie uit te voeren op de stand van je voeten.
 9. ouwe

  ouwe New Member

  Waarschijnlijk de rechtse staat iets naar binnen en de linkse staat naar buiten.
  Dit is waarschijnlijk gedaan om je gemakkelijker door de bochten te laten lopen.
  Het is niet zo heel moeilijk om je schaatsen af te stellen.
  Achterkant is balans: zorg dat de pot (ijzer) in het verlengde van je achillespees komt te staan.
  Voorkant is stuurgedrag: zorg dat de pot (ijzer) net aan de binnenkant van je grote teen komt te staan.
  Wanneer je de schaats nu recht (waterpas) op een vlakke ondergrond zet, zal de schaats iets naar binnen willen vallen.
  Om wat beter in de bochten uit te komen kan je de pot (ijzer) van je linker schaats aan de voorkant iets naar buiten zetten.
  Dit is met namen handig op 250m baantjes.
  De viking schoenen hebben breedte sleuven.
  De basis instelling hiervoor is dat het inbus boutje precies in het midden van de sleuf vast gezet moet worden.
 10. Tjark

  Tjark Active Member

  Grappig, de meeste mensen die (beginnen met) schaatsen zetten juist hun linker voet te veel in de bocht en ook nog op de binnenkant. Een oefening om mensen, zeker in 't begin, makkelijker en beter de bocht door te laten lopen is juist om hun linker voet de bocht uit te laten wijzen. Het stellen van je ijzer zoals hierboven vermoeilijkt 't dan juist
  :)
 11. FLABITS

  FLABITS Member

  Nou het stellen had niet het gewenste resultaat. Ik kreeg nu het gevoel dat ik veel naar binnen zwikte en weinig ondersteuning had en niet echt stabiel op de ijzers stond:( , Daarnaat kreeg ik als extra motivatie bijna bij iedere afzet een krassend geluid te horen :(.

  Iemand misschien een idee of ik nu juist mijn ijzer meer naar binnen of juist naar de buitenkant van de schoen moet verplaatsen :?:

  Al vast bedankt 8)
 12. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Als je naar binnen zwikt moet je de achterkant van je ijzer ten opzichte van je schoen klein beetje naar binnen bijstellen. Gekras moet je proberen te analyseren waar dat vandaan komt.
 13. FLABITS

  FLABITS Member

  Ik kreeg zelf het idee dat het gekras bij de afzet bij de punten vandaan kwam. Maar goed kan ook aan mijn techniek liggen :wink: maar goed het is na het stellen van de ijzers bij bijna iedere afzet inplaats van af en toe :wink:
 14. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Vaak denkt men dat de ijzers links en rechts exact gelijk onder de schoenen moeten zitten. Mensen zijn echter vreselijk asymmetrisch. Als je beide enkels precies hetzelfde laten doen, zal het bij de ene goed gaan en bij de andere instabiel voelen. Dit verschil moet je nivelleren door je onderstellen onafhankelijk van elkaar af te stellen.

  Niks mis met je onderstel centraal onder je schoen monteren maar zie het als een uitgangspunt. Daarna ga je aanpassen tot je je op elk been even stabiel en zeker voelt tijdens het rijden. De eerste aanpassingen zou ik gewoon op een volle cm of wellicht 1,5 cm verrichten. Millimeterwerk is leuk als je er bijna bent...

  Als je verstelt, verstel dan zowel voor als achter en niet te voorzichtig. Als je trucjes gaat gebruiken om bochten te beheersen moet je op het rechte eind weer enorm compenseren. Dat laatste went wel, maar het zijn kunstgrepen. Ik ben daar persoonlijk niet zo'n voorstander van.
 15. Madeleine

  Madeleine New Member

  Ik heb mijn schaatsen eens goed bekeken...nouja heel goed kijken was niet nodig, want het was nogal duidelijk dat het ijzer van mijn linkerschaats in zijn geheel rechts van het midden is geplaatst (van bovenaf gezien).
  Ik zit erover te denken om het ijzer meer naar het midden te zetten.
  Is dit verstandig, nu ik ook bezig ben met het leren van de bocht, of kan ik het beter voorlopg zo laten?
 16. FLABITS

  FLABITS Member

  Ik ben zelf gaan stellen en de eerste keer en de tweede keer was beide geen succes :(
  Ik moest terug naar de winkel omdat ik mijn schoenen nog een keer moest laten aanpassen.(ze waren nog iets te smal;)) Toen heb ik ze in de winkel de ijzers nog een keer laten stellen waarna ze in de winkel naar mijn tevredenheid eronder zaten. Vervolgens ben ik het ijs weer op gegaan :D en zaten ze goed, ze zitten niet recht maar ach het schaatst heerlijk :D

  Dus persoonlijk blijf ik er nu vanaf, zeker omdat ik nog aan mijn techniek enz aan het werken ben ze schaatsen lekker dus waarom nog verder aanpassen. Dus als de ijzers goed zitten en je zwikt niet naar binnen buiten zou ik zeggen niet aanpassen. Mocht je het toch willen doen probeer de aanpassing dan te maken samen met iemand die het al een paar keer gedaan heeft. Ga met zijn tweeen naar de ijsbaan, ga twee rondjes rijden, stel de ijzers bij en ga weer twee rondjes rijden net zolang tot je een juiste combinatie gevonden heb en dan niet meer aanpassen ;)
 17. Rens

  Rens New Member

  voor ieder toch verschillend wat diegene fijn vindt ..

  gewoon stukje schaatsen en veranderen waar nodig ..
 18. vlasje79

  vlasje79 Member

  Enfin, na nieuwe ijzers te hebben gekocht toch weer op dit onderwerp uitgekomen aangezien ik niet het gevoel heb dat het helemaal klopt.
  Morgen maar weer eens goed bekijken hoe het voelt.
  Toch vraag ik me af of er nu echt geen truukjes zijn. Iemand dus nog verdere tips behalve alles wat hier al genoemd is?
 19. vlasje79

  vlasje79 Member

 20. Eelco

  Eelco Active Member

  Ik ken wel een beetje een gefundeerde methode:

  Zet je ijzers eerst op de schoen zoals jij denkt dat ze recht staan;
  Stap in je schoen, veters los, belast je hak. Bij naar binnen zwikken ijzer bij de hak naar binnen (of bij naar buiten zwikken andersom), blijf priegelen totdat je er echt recht opstaat.

  Als de achterkant goed staat dan ga je naar de voorkant. Dat doe je op een soortgelijke manier alleen breng je je gewicht bewust naar voren. Als dat ook goed voelt heb je je schaatsen op een statische manier goed gezet.

  Als je nu op de baan gaat rijden zal je waarschijnlijk merken dat je nog wat moet finetunen. Dit komt doordat een dybanische belasting anders is dan statisch. Deze finetuning is een pure gevoelskwestie en dat moet je toch echt zelf uitzoeken.

  Succes!

Deel Deze Pagina