Slijp probleem!

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door HoogOp, 13 dec 2017.

Tags:
 1. HoogOp

  HoogOp New Member

  Hallo mede-schaatsers,

  Heb nu twee maanden nieuwe ijzers (Vikings, 63 HRC). Als ik deze ga slijpen, geeft het linkerijzer erg veel weerstand en het geluid dat eraf komt is nogal schrijnend. Met de steen moet je aardig doordrukken. Het rechterijzer gaat zoals het hoort. Een slijpsteen moet soepel over de ijzers bewegen. Ik slijp al ca. 10 jaar mijn schaatsen (en die van anderen) en nooit problemen gehad. Bij het linkerijzer krijg ik enorm veel slijpsel van de slijpsteen (niet van het ijzer). Na het slijpen "glimt" het ijzer niet en ga je er met je vinger overheen, voel je oneffenheden, waar het rechterijzer spekglad is en spiegelt zoals het hoort. Afbramen, polijsten, het helpt niet echt. Het ijzer wordt ook niet echt lekker super scherp (piept niet met remmen e.d.). Mijn slijpsteen gaat er dus ook nogal snel op achteruit.

  In de winkel zegt de verkoper dat er niks aan de hand is, dat het waarschijnlijk de anti-roest coating is. En dat een productiefout van Viking eigenlijk niet kan voorkomen.

  Daarom wilde ik Viking hierover contacten, maar dat kan niet, ze verwijzen naar de winkel.

  Ik ben benieuwd of dit normaal is en of meerdere personen dit hebben met hun schaatsen en mogelijke oplossingen hebben. Anders zal ik toch echt moeten vragen om een nieuwe set (het gaat om 500 euro).

  Bedankt alvast voor reacties.
  Laatst bewerkt: 13 dec 2017
 2. Eelco

  Eelco Active Member

  Heb je de ronding laten controleren? Het lijkt alsof het ijzer niet mooi vloeiend is.
 3. VVA

  VVA Member

  Laat Jan Zwaan van Zwaan Schaatsservice in Bilthoven er eens naar kijken.
  Wat mij betreft dé specialist
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Het klinkt alsof de winkel niet de moeite heeft genomen om de ijzers te richten, te ronden en goed te slijpen alvorens ze aan jou te verkopen. Dat vind ik een erg slechte zaak. Een winkel die de ijzers die ze verkopen niet rondt en slijpt is mijns inziens echt een beunhaas. Ga er mee terug en laat ze ronden en slijpen.
  Als het probleem zich na het ronden nog steeds voordoet kan het ook een productiefout zijn. Je hebt dan gewoon recht op een nieuwe.
 5. VVA

  VVA Member

  Het klink alsof er teveel koolstof in de staal combinatie zit, waardoor er na het hardingsproces hardere plekjes zijn ontstaan.
  Het advies van De Vries is dus raadzaam: Ga er mee terug naar de winkel en laat het hun oplossen! Je hebt het consumenten recht om goede waar voor je geld te krijgen.
 6. vbuiten

  vbuiten New Member

  Hoi

  Ik was laatst op een slijpcursus bij Jan vd Hoorn in Ter Aar. Daar was een cursist met hetzelfde probleem. Na een grondige controle bleek dat de ijzers van elkaar verschilde qua hardheid. Het ijzer schijnt vervangen te zijn..
  Misschien gebeurt het vaker dat er "maandag exemplaren" tussen zitten. Ik zou terug gaan naar de winkel.

Deel Deze Pagina