S-curve

Discussie in 'Techniek & training' gestart door zamboni, 4 jan 2008.

  1. zamboni

    zamboni New Member

    hallo, ik las net over S-curve, kan iemand dit uitleggen aan mij? vriendelijke groet, rik
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Als je je valbeweging inzet en je landt op de buitenkant van een schaats dan ga je iets naar buiten, daarna draai je terug via het glijmoment naar je afzetmoment. Dan heb je een soort boog. Doe je hetzelfde met je andere been dan heb je weer een boog. Twee op elkaar en je hebt twee bogen die elk de andere kant opgaan = S

    :)
  3. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Komt door de ronding. Als je schaats op de buitenkant laat glijden zul je zien dat 'ie naar buiten toe wegloopt. Als je je schaats daarentegen op de binnenkant laat glijden, loopt ie naar binnen toe. Als je allebei je schaatsen op de binnenkant laat glijden, zullen ze naar elkaar toe lopen.

    Bij het inzetten van je "nieuwe" glijbeen, zet je schaats (idealiter) op de buitenkant van het ijzer neer. Je schaats stuurt dan dus naar buiten toe. Je kantelt je schaats/ijzer op een bepaald moment van het buitenkantje naar het binnenkantje. Als je op de binnenkant rijdt loopt je schaats dus zoals gezegd naar binnen toe.

    Hoe langer je wacht met je afzet, hoe groter de druk is die je opbouwt. Als je te lang wacht flikker je om. Als je te vroeg afzet zul je niet goed gebruik maken van die druk. Hoe dan ook, je hebt met je glijbeen een s-curve gemaakt (eerst stuur je naar buiten, dan terug naar binnen).

    Rijders die niet goed kunnen overkomen (ze rijden uitsluitend op het binnenkantje) zullen dus meestal een kortere, minder efficiente slag hebben doordat de schaatsen meteen bij het plaatsen naar binnen lopen. Dat zie je overigens heeeel erg vaak...
  4. fred

    fred Member

    Blijft de vraag, na deze twee beschrijvingen; hoe schrijf je nou met de schaats een S, oftewel; cursus kalligrafie op het ijs :wink:

    Reitse doet het met twee schaatsen (twee bogen die samen een S vormen), het IJsmonster schrijft de S met één schaats (de linker om precies te zijn, de rechter dus in spiegelbeeld).

    Ik neig naar methode twee (dacht gister al; huh, dan heb ik de S altijd verkeerd/anders begrepen); een schaats naar voren toe neer gezet, op de buitenkant, die eerst dus naar buiten stuurt, en vervolgens naar binnen. Als je daar het laatste stukje van de bijhaal-fase voorplakt(mag dat,schoonschrijvers :wink: ?) krijg je een soort S, in een wat uitgerekte vorm.

    Bij een boog (methode Reitse) denk ik toch meer aan een schaats die schuin naar buiten toe (zeg maar met de punt naar buiten) wordt neergezet en die vervolgens meteen naar binnen stuurt.
  5. Tjark

    Tjark Active Member

    ok, een plaatje zegt meer dan duizend woorden dus ik heb m'n paint-skills uit de kast getoverd:

    [​IMG]

    In de bovenste helft is de juiste 'S-curve' te zien. Je zet je schaats recht naar voren neer maar aan de buitenkant. Zoals ijsmonster 't al zei, zal door de ronding van de schaats de schaats naar buiten sturen (fase 1 in het plaatje). Daarna ga je 'recht' op je schaats staan zodat deze glijdt (en niet met een kantje snijdt). Op dat moment rij je 'recht door' (fase 2). Daarna ga je aan de binnenkant van je schaats hangen. Ook weer door de ronding zal de schaats terug sturen naar binnen (fase 3).

    Als je goed kijkt zie je dat de slag van het ene been een stukje van de slag van het andere been overlapt (groene gedeelte). Dit gedeelte moet niet te lang zijn, wat bij veel beginners wel zo is; je wil zo lang mogelijk je gewicht op je afzet been houden en pas op het laatste moment je andere been op het ijs plaatsen.

    Het terug sturen en het zo laat mogelijk afzetten zorgt ervoor dat schaatsen erg efficient kan worden. Onder in de afbeelding zie je dingen die beginners fout doen. De linker stuurt totaal niet terug en daardoor zal de afzet een niet goede resulterende kracht hebben. De rechter (even overdreven getekend) stuurt wel terug, maar heeft geen 'overkom/buitenkant' moment (fase 1) en dus ook geen glijmoment (fase 2).
    Beiden zetten trouwens ook niet 'netjes' in recht naar voren.
  6. fred

    fred Member

    En bedankt, professor doctor Tjark met je doos kleurpotloden 8)

    We schrijven de S dus met één schaats, zoals ik al jaren vermoedde.
  7. Tjark

    Tjark Active Member

    haha, prof. dr. Tjark is 't niet... maar Tjark MA. mag wel ;)

    Maar idd, de beknopte versie is dat de S-verbeelding met 1 schaats gezien moet worden en geen samenstelling uit beiden schaatsverlopen :)
  8. zamboni

    zamboni New Member

    hallo allemaal, bedankt voor de reacties op mijn vraag over de s-curve. ik begrijp het :D en ik herken de uitleg bij de beelden die ik ken van de ijsbaan en/of video op het net, ik zal er eentje bijvoegen die (denk ik) de s-curve mooi laat zien.

    http://www.youtube.com/watch?v=dagp7DICCfE

    heerlijk om zo mooi te kunnen schaatsen en ik geniet van het mooie ijs, dat ik vroeger in milwaukee met de zamboni mocht maken voor de heren en dames schaatsers :D

    ik ben nog net niet op de zijkant aan het schaatsen, ik ben er wel bijna, maar durf het nog niet. soms pakt ie het buitenmes en schrik ik er van, maar ik glij soms lekker op het midden stuk van de schaats en val dan weer naar binnen, ik blijf oefenen en hoop dit volgend jaar onder de knie te krijgen. ik merk dat als ik op het middenstuk glij ik makkelijker hard kan terwijl ik niet heel erg veel kracht hoef te zetten. tot ik weer hard voorbij geschaast wordt door de binnenbaan schaasters :oops: dan moet er nog een hoop verbeterd worden! ook dat gaat komen, alles op zijn tijd. ik schaats toch liever langzaam maar met een mooie techniek, dan dat ik het ga forseren om harder te gaan. prettig weekend verders, groet, rik



  9. gertjan

    gertjan New Member

    Fantastisch getekend..

    Nu de uitdaging: kun je ook zo'n tekening maken voor de bocht?
    dat zou ik erg op prijs stellen!
  10. Tjark

    Tjark Active Member

    Das idd een mooi filmpje van Andrew. Als ze eenmaal op snelheid liggen dan kun je 't idd goed volgen (bij 't versnellen is de S vaak minder afgemaakt)

    Probeer voor je gevoel dan eens meer (met je gewicht achterop) 'op je hak' te staan en/of 'over je hak van buiten naar binnen te gaan terwijl je er op staat'. Dat wil mensen nog wel eens helpen.

    Dat komt voornamelijk omdat je bij goed 'overkomen' je jezelf minder tegenwerkt: je kunt schaatsen vergelijken met schommel aanduwen. Als je een schommel op het juiste moment aan het einde van de 'swing' precies dan een duwtje geeft, dan kost het weinig moeite om de schommel op gang te houden. Doe je het te vroeg, dan botst de schommel eerst tegen je handen (vang je 'm dus op) en moet je 'm weer in beweging brengen. En dat kost veel moeite.

    Schaatsen is ook zo: als je steeds met je gewicht tussen je schaatsen in blijft hangen moet je met je ene been de afzet van de andere been opvangen en je weer wegduwen. Als je nou goed overkomt dan zet je af, en je lichaam gaat nog even 'door' terwijl je op de buitenkant van 't andere been glijdt, waarna je lichaam 'van nature' weer in balans komt en je dus geen energie hoeft te stoppen om je lichaam op te vangen. En _dat_ is dus waar veel mensen in het begin moeite mee hebben. :)
  11. Tjark

    Tjark Active Member

    hmm, maar de bocht is totaal niet spannend in een tekening :(

    [​IMG]

    Spannenste is dat de 'laatste' slag op 't rechte stuk met rechts rechtdoor moet zijn. De slagen in de bocht zijn 'rechtdoor' of 'licht met de bocht meegaand' door hun ronding. Ze zijn dus zeker geen S maar een (hele) flauwe )
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    En wanneer moet je afzetten in de bocht? Ik heb de neiging om ook in de bocht lange slagen te blijven maken. Volgens mij is het efficiënter om dan kortere slagen te maken dan op het rechte eind.
  13. Tjark

    Tjark Active Member

    Tja, het aantal slagen hangt af van de straal en de snelheid :)

    Ga ze maar eens tellen morgen op 't NK sprint.
    maar laten we zeggen tussen de 8-12 (ik tel dan slagen met rechts)
  14. gertjan

    gertjan New Member

    bij Worldcup was het inderdaad bij iedereen 8 lange eind en 12 bocht
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het laatste stuk van de bijhaalfase hoort er helaas niet bij. Die S maak je puur en alleen met je glijschaats. Reitse zei het al, maar legde het iets anders uit. Het onderstaand in groen weergegeven deel was al voldoende geweest. Wat daarachter staat bracht ook mij in verwarring. Reitse has that effect on me... :roll: ;-)

    In dat geval zou je op de binnenkant staan. De ronding stuurt je schaats dan meteen naar binnen. Zouden we de C-curve kunnen noemen. Nie goe ... :cry:
  16. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Waarlijk een schoon voorbeeld, beste schommelaars.
  17. gertjan

    gertjan New Member

    vanochtend direct de tekening geprobeerd te volgen ( in een overvol kardinge :( ).
    Ik merkte dat ik met name tot nu toe veel te laat mijn rechter schaats neerzette, bij de afzet van links. Scheelt als ik het eerder doe, en dichterbij plaats. Voelde goed.
    Hoe lang staat bij jullie de schaatsen tegelijkertijd op het ijs?
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk dat je een schaats niet te laat kunt neerzetten. Bedoel je niet te vroeg? Bij het neerzetten je schaats zo dicht mogelijk bij de andere schaats plaatsen.
  19. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    sorry, ben helemaal de mist in gegaan met m'n s-curve... ik zat ook even voor mezelf te tekenen en kwam niet verder dan een c-curve... wat wel genoeg zegt over m'n tekenkunsten en huidige techniekniveau :s ;)
  20. nico

    nico New Member

    Tjark , wat een geweldig voorbeeld geef jij over het moment van afzetten . Ik bedoel de schommel dus .
    Ik train zelf een pupillen/junioren groepje welke veelal er tussen hangen , maar met dit verbale voorbeeld kunnen zij hopenlijk begrijpen wat de bedoeling is.
    Kunnen jullie mijn trouwens uitleggen , hoe het overkomen het beste is te oefenen , ik proef wel in deze discussie dat het veelal het gevoel moet zijn , of is het iets dat vanzelf ontstaat mits,mits,mits alles klopt.
    Mijn groepje rijd zeker nog niet hard , gem 57 sec op de 500 mtr heeft snelheid ook te maken met het overkomen , of moet dit op lagere snelheid ook te doen zijn ??
    Graag jullie reaktie.

Deel Deze Pagina