Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Een vaak terugkerend onderwerp. Laten we het in één topic bundelen. Want anders moet ik de hele tijd weer off-topic en dat doe ik de laatste tijd al veel te vaak.

    Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?
    Zijn schaatsers luie donders?
    Zijn ze verantwoordelijk voor de toekomst van het schaatsen en moeten ze daarom zo veel mogelijk rijden, of mag je dat niet van ze verwachten?
    Waarom kunnen de rijders van Anema op een dag vier marathons en 2 tien kilometers rijden en maken ze na afloop de koeienstal van hun boerderij schoon en vinden anderen één 500 meter per maand al erg veel?
    Waarom doen sporters in veel andere sporten veel meer wedstrijden?
    Moet de ISU geen startgeld geven aan topschaatsers om ze daarmee naar de World-Cup te lokken.
    Waarom faalt PSV altijd in de competitie na een goede Champions League prestatie en is het bij Ajax vaak andersom?
    Zijn types Indurain en Armstrong (trendzetters in het wielrennen als het om selectief wedstrijden kiezen gaat) ook luie donders? Of reden die gewoon weinig wedstrijd om dopingcontroles te ontlopen? Zit dat er soms achter bij de schaatsers?
    En alles wat verder ten tafel komt.
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor de fans wel natuurlijk. Die zien het liefst hun favorieten elke week meerdere wedstrijden rijden.

    Nee, dat zou ik niet zeggen. Ze trainen ook heel hard.

    Dat vind ik niet dat je dat van atleten kan vragen. Sporters willen medailles winnen en voor het voortbestaan van de sport moet je eerder naar bonden kijken.

    Het is een heel ander soort inspanning. De Tour de France fietsen of een 1500 meter rijden. Het is allebei zwaar, maar op een andere manier.

    Omdat ze daar toe uitgedaagd worden. Of omdat ze veel wedstrijden rijden als training. Overigens zijn er ook wel sporten waarin niet zo veel meer wedstrijden gehouden worden of waar de toppers ook vaak (nog vaker) ontbreken. Denk aan atletiek bijvoorbeeld.

    Dat zou mooi zijn, maar de ISU is niet oneindig rijk. Bovendien vind ik het wel meevallen met het overslaan. Dat Sven Kramer niet in Inzell reed heeft hem toch al een aanwijsbaar nadeel opgeleverd, namelijk dat hij nog niet geplaatst is voor het WK afstanden.

    Daar kijk ik te weinig voetbalkletsprogramma's voor.

    Ze trainden wel hard, dus ik zou ook hier zeggen dat het geen luie donders zijn.

    In het wielrennen zou het goed kunnen, maar in het schaatsen? Dat hoop ik toch niet.
  3. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    JA

    Schaatsers rijden te weinig wedstrijden , komen na 3 weekenden al met flauwekul aan : Als Ik moet hoognodig rust nemen en ga lekker 2 weken fietsen op tenerife of collalbo en sla die flut WC lekker over want die vind ik totaal niet belangrijk
    En dat alles onder het mom van ik moet hard trainen om het 2e deel vd winter door te komen
    Ja ja die onzin die kennen we nu wel
    Er zijn maar weinig sporters die zo weinig wedstrijden hebben als schaatsers maar die zo vaak zeuren als schaatsers

    Schaatsers 'trainen' meer dan dat ze ooit wedstrijden rijden, voor zo n beetje alle andere sporters geldt dat ze meer wedstrijden hebben dan dat ze trainen

    Het gaat ook om de geloofwaardigheid vd WC en schaatsen in het algemeen, als de schaatser het al niet serieus neemt dan is het geen wonder dat de rest vd wereld dat ook niet doet

    In die zin hebben ze een verantwoordelijkheid in het voorbestaan vd spot of willen ze wachten totdat schaatsen is uit gestorven ?

    Zij moeten laten zien dat schaatsen de moeite waard is om te volgen / kijken / naar toe te gaan en dat doen ze niet door zelf weg te blijven

    Zij moeten het aantrekkelijk en belangrijk maken , het weinige publiek ieder geval nog het idee geven dat die wedstrijden ergens toe dient
    Laatst bewerkt: 16 dec 2015
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Allereerst denk ik inderdaad dat ze te weinig wedstrijden rijden. Neem nou de massastart: de winter moet nog echt beginnen maar in de WB komt alleen de WB finale nog. Maar ik pleit niet voor het afschaffen van trainingsweken (die zijn nodig), maar wel voor meer wedstrijden in een wedstrijdweek. Schaatsers moeten meer zichtbaar zijn en de Wereldbeker moet belangrijker worden, dat is een belangrijke manier om ook sponsors aan te trekken. En publiek natuurlijk.

    Kijk hoevaak de shorttrackers rijden in een weekend. Voorrondes, kwart finales, halve finales en finales en dan ook meerdere afstanden. De inspanning is misschien niet 100% vergelijkbaar, maar wel redelijk.

    Wil je het publiek binding laten hebben met een bepaalde schaatser, moet die natuurlijk die schaatser wel regelmatig zien. Schaatsers die in een WB weekend maar 1,5 minuut in beeld komen, trekken geen publiek en geen sponsors.



    En ja, dan moet je misschien A groepen verkleinen. B groepen op een ander moment of zelfs een andere locatie laten rijden. Dat zijn allemaal oplossingen die je dan kunt bedenken voor de invulling. Belangrijk is in elk geval: de wereldtop moet meer in beeld. De die-hard fan vind de rit tussen de nummer 18 en 17 van de 1500 meter misschien spannend, maar de diehard fans hoef je niet meer warm te maken voor schaatsen.
    Laatst bewerkt: 16 dec 2015
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  5. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Ik denk dat schaatsers klagen dat ze moe zijn, niet komt vanwege de hoeveelheid wedstrijden die ze rijden, maar de randzaken eromheen. Echt rust kun je niet pakken als je maandag naar de airport moet, vliegen, bagage kwijt en dan vrijdag weer helemaal scherp aan de start van een andere wedstrijd staan. Ik denk dat weken/maanden van huis meer gevoeld wordt door de schaatsers dan 2 marathons in hetzelfde weekend in Friesland.


    www.passion-for-skating.com
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Hierin kan ik wel een eindje met je meegaan, Hakkie. Dus niet het aantal wedstrijdweekenden dat ze rijden, maar het aantal onderdelen per wedstrijd, als probleem. Als je een wedstrijd rijdt, en je hebt in de training afgebouwd, waarom zou je dan niet gewoon drie of vier afstanden kunnen rijden in zo'n weekend? Shorttrackers kunnen het inderdaad ook.

    Ik denk, maar dat is een beetje gissen, dat de reden hiervan is dat sporters natuurlijk een groot ego hebben en niet af willen gaan. In shorttrack valt het niet zo op als je een keer vermoeide benen hebt en niet goed vooruit komt. Met een beetje mazzel kom je nog steeds heel ver. Langebaanschaatsen is natuurlijk enorm confronterend wat dat betreft. Als Sven Kramer een vijf kilometer rijdt terwijl hij de vorige dag, bijvoorbeeld, een 1500 meter en een teampursuit heeft gereden, en hij verliest daardoor een keer met 3 seconden verschil van Bergsma, in plaats van met 2 seconden verschil te winnen, dan staat de pers al klaar met kritische vragen. Ik denk dat Kramer hier gewoon geen zin in heeft. En ook niet wil dat de concurrentie daardoor vertrouwen krijgt. Dus zorgt ie altijd dat ie uitgerust en scherp is.

    In deze discussie moet ook het mentale aspect niet worden vergeten. Daarom het voorbeeld van de voetbalploegen in mijn openingspost. Een goede opmerking in een voetbalprogramma laast: PSV speelt goed in de Champions League, legt bakken met energie in zo'n wedstrijd, grote euforie na het resultaat. En drie dagen later zijn ze lusteloos en slap in een competitiewedstrijd. Terwijl ze echt wel kampioen willen worden. Ajax speelt slecht in Europa. Baalt na afloop. En speelt drie dagen later, vol revanchegevoelens, een betere wedstrijd. Het gaat (volgens Kenneth Perez in dit geval) dus niet om de fysieke vermoeidheid van twee wedstrijden per week, maar de mentale.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Is zeker een goede aanvulling. Plus (zeker voor de Kramers en Wüsten van deze wereld) interviews in de aanloop naar een wedstrijd, interviews na afloop, fans die een praatje willen maken, sponsors die een handje willen, dopingcontroles.
  8. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Daarnaast gaat het ook om de soort inspanning.
    tussen de 30 seconden en 15 minuten absoluut pieken is veel moeilijker om vaak te doen en van te herstellen dan een wedstrijd waar de krachten verdeeld worden over meer dan een uur. Het is dan ook niet mogelijk om sporten met elkaar te vergelijken denk ik.

    Denk echter wel dat het missen van worldcups zonde is. er zijn best regels te bedenken om dit te voorkomen (andere punten telling zodat winnaar minder beloond wordt en aanwezigheid meer. belangrijk maken voor plaatsing. prijzengeld).
    Zelf zie ik liever echter een compleet andere opzet, waarin het minder opvalt als een topper een keer afwezig is. Maak er bijvoorbeeld een team(/landen)wedstrijd van of rij iedere worldcup 3 afstanden als een soort allround wedstrijd en dan heb je 1 grote winnaar (per geslacht), uiteraard iedere worlcup andere afstanden zodat allrounders, sprinters en lange afstanden rijders allemaal aan bod komen.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  9. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Voetballers hebben met hele andere spanning te maken als schaatsers , niemand in de hele wereld ligt er wakker van als ene Kramer met 2 of 3 seconde voorsprong wint of verliest

    De spanning voor een flut WC die niemand inc de schaatsers zelf serieus neemt is totaal onvergelijkbaar met de spanning die een CL wedstrijd met zich mee brengt of zelfs maar een competitie wedstrijd

    Voetballers hebben het fysiek niet zwaarder maar mentaal wél veel zwaarder dan welke schaatser dan ook

    Een schaatser draagt niet de hele natie of stad of streek op zijn schouders . Als hij wint of verliest dan doet hij dat puur voor zichzelf en voor niemand anders
    Dat maakt het mentale aspect veel minder zwaar, je hebt slechts druk van je zelf en misschien je vrouw en ouders maar niet van de hele stad of nog erger het hele land op je rusten
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik heb al vaker gepleit voor méér wedstrijden met een WB-status. En die hoeven niet allemaal het volledige programma te bevatten. Door alleen sprintafstanden te rijden, of alleen een 1500 en 5000, of desnoods alleen een massastart, wordt de lengte een stuk ingekort. En dan is het ook heel logisch dat schaatsers niet overal rijden. Dan hoeven we daar ook niet zo panisch over te doen. En met elke week een WB-wedstrijd is het ook logisch dat niet alles op TV uitgezonden wordt. Dan hoeven we daar ook niet zo panisch over te doen. Wat je wel bereikt, is dat er in veel meer landen een WB-wedstrijd is, zodat je daar lokale publiciteit kunt krijgen. Waardoor jongetjes en meisjes gaan schaatsen. Want daar schort het ook aan. In heel veel, ook traditionele, schaatslanden, is de basis inmiddels weggevallen. Zoals een op bezoek zijnde Noor onlangs zei: "Kinderen bij ons gaan niet meer voor de lol schaatsen, die gaan langlaufen en fietsen."

    En waarom moet alles in een weekend? Laat de B-groepen lekker op donderdag rijden. Of doe de 500m op dinsdagavond en de 1000m op woensdagavond. Krijgen we dan lege tribunes? Zal wel meevallen, toch. Het programma is immers kort, laten we zeggen vergelijkbaar met een theatervoorstelling. En de theaterzalen zitten toch ook vol doordeweeks?
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Daarom ben ik er dan ook eerder voor om bijvoorbeeld 3x een 1500 te rijden. Heb je dezelfde deelnemers, dezelfde vermoeidheid. Maar je ziet bijvoorbeeld Davis wel 3x schaatsen. Zulke voorstellen hebben natuurlijk wat finetuning nodig en een ander programma (en je moet natuurlijk niet hebben dat schaatsen zich afmelden voor wedstrijd 1500-1 om 1500-2 of 1500-3 te kunnen winnen, maar dat is makkelijk op te vangen met een regel). Maar maak wat mij betreft een wat sneller, evt. korter programma met meer wereldtop aan de start. Het publiek komt voor Davis en Kulizhnikov, niet voor de jongens achterin de A groep.
  12. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik zou het anders willen zeggen: Schaatsers worden doordat het niveau zo hoog is (geworden) gedwongen om weinig wedstrijden te rijden. Sven Kramer van 7 jaar geleden kon op zijn basisniveau de 5k en 10k winnen. Dat gaat niet meer. Hij heeft concurrentie gekregen van Bergsma, Bloemen en nog wat andere exoten. Daardoor kunnen uitstapjes naar de 1500 erg kostbaar worden en is het ook voor hem noodzakelijk geworden om zekerheid in te bouwen en extra trainingen in te lassen.

    Mijn persoonlijke mening is wel dat het zwaartepunt van de wedstrijden naar voren gehaald dient te worden en dat er aan het eind van het seizoen geen belangrijke wedstrijden meer moeten zijn. Dan maar meer criteriums of Ice-Derby achtige wedstrijden (Veronica IJs-Gala). Daarbij kunnen de mensen de topsporters aan het werk zien en als er incourante afstanden-/ ludieke wedstrijden worden gereden is het belang om scherp te zijn niet meer zo groot.

    Dat marathonrijders elke dag een wedstrijd kunnen rijden is vanwege 2 redenen. Ze maken spiertechnisch minder stuk dan sprinters en het gehele peloton staat zo'n beetje elke wedstrijd aan de start waardoor iedereen altijd net zo vermoeid is. Bij hen gaat het dan ook niet om de tijd, maar wie het eerste finisht.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    De vergelijkingen met andere sporten gaat natuurlijk niet altijd op: voetbal is een teamsport en ook qua soort inspanning totaal niet te vergelijken. Shorttrack en marathon rijden zijn vergeleken met standaard langebaan ook totaal anders, want gaan puur om het eerst finishen, waar langebaan schaatsen gaat om het steeds rijden van een tijdrit (en dus vol vermogen). Bij shorttrack zie je dan ook vaak dat er pas in de laatste paar rondjes voluit aangezet wordt. Een wielrenner/veldrijder kan vrij vaak een wedstrijd rijden waar je een peloton moet aftroeven en het tijdens de wedstrijd niet altijd voluit gaat, maar vraag een wielrenner hoe vaak ze een tijdrit voluit kunnen rijden en het antwoord zal zeer laag uitpakken.

    Goed, nou de hamvraag: rijden ze te weinig wedstrijden?
    Tja, voor de fans/de sport wel, maar het is wel logisch. Wat voor 'incentives' heeft een schaatser om te rijden?
    A: de sponsor/bond verwacht het B: prestige C: prijzengeld D: plaatsing voor grotere wedstrijden E: voor de fans

    A werkt redelijk als het om een sponsor gaat (want betaalt de schaatser), bij nationale bond niet altijd (zie Mo), ligt eraan hoe afhankelijk de schaatser van de bond is gok ik.
    Verder is A natuurlijk ook weer afhankelijk van B (en een klein beetje E), want als er prestige en dus exposure aan een wedstrijd kleeft, zal een sponsor en bond er ook waarde aan hechten.
    B werkt uiteraard erg goed, eergevoel is vaak de beste stimulans voor een sporter. C ook erg sterk , zeker voor schaaters die het niet per se breed hebben. D werkt wel maar alleen totdat plaatsing gelukt is.

    Goed, terug naar de wereldbeker: zowel B als C zijn verwaarloosbaar, en dus eigenlijk ook A. In NL speelt A nog wel ietwat mee vanwege de vele TV-uitzendingen. D speelt zeker een rol bij schaatsers, maar we zie ook dat in geval van meerdere selectiemomenten de echte toppers er vanuit gaan dat ze het alsnog wel redden (zie bijv. Kramer en het skippen van Inzell).
    E speelt waarschijnlijk alleen in Heerenveen een echte rol.

    Kortom, zowel voor sponsors en qua prestige voor (top)schaatsers zelf gaat het eigenlijk alleen om de grote wedstrijden later in het seizoen. Alles wat daarvoor komt staat in het teken van plaatsing en optimaal presteren op die grote wedstrijden. Voor toppers betekent dat dat ze minimaal wedstrijden rijden om zich te plaatsen en verder vooral trainen om op hun best te zijn. Iets mindere goden zien we vaker omdat zij wel plaatsing snel willen/moeten afdwingen. Eigenlijk valt het nog mee dat we bijv. Kramer al zoveel hebben gezien dit seizoen.

    Ik weet niet of meer wedstrijden in een wedstrijdweek zin hebben.....zolang prestige, prijzengeld en plaatsingafhankelijkheid (de 3 grote P's :)) klein zijn bij wereldbekers, zullen (sub)toppers ze regelmatig blijven overslaan.

    Ik denk zelf dat de enige mogelijkheden zijn: A) het winnen van de wereldbeker ECHT een doel maken. Bij het skien is het bijna net zo belangrijk als wereldkampioen worden (weet niet waarom het daar zo prestigieus is btw). Dit kan door bijv. echt grote geldprijzen te hebben voor de top-3 van elk klassement. B) het continue presteren in de wereldcup een vereiste maken voor plaatsing voor WK. Ik ben zelf wel voorstander van simpelweg de (geschoonde) top-16 uit de worldcup naar het WK. En de positie in het klassement de startvolgorde op het WK laten bepalen.

    Geld is er niet, dus blijft alleen optie B over...

    PS: de soms rampzalige kalender qua reis-afstanden tussen wereldbekers helpt ook zeker niet mee.
    Laatst bewerkt: 16 dec 2015
  14. Elina

    Elina Well-Known Member

    Misschien rijden de schaatsers te weinig officiële wedstrijden?
    De helft van Sven Kramer zijn wedstrijdweekenden in 2014/2015 waren trainingswedstrijden.

    18 weekenden:

    1x selectiewedstrijd
    1x NK afstanden
    1x WK Afstanden
    3x Wereldbeker
    3x een grote vierkamp NK, EK, WK

    9x een trainingswedstrijd

    Bron: http://speedskatingresults.com/index.php?p=18&s=831&y=2014&n=30&i=0

    Met deze informatie kan je uitrekenen hoe veel/weinig Kramer op TV was, maar schaatsen is meer dan Sven Kramer. Ik zelf heb er niet zoveel problemen mee als Kramer een keer niet meedoet. Er zijn nog genoeg andere topschaatsers. Ik ben tevreden met de ongeveer 10 wedstrijdweekenden die de NOS per winter op de TV uitzendt. Alhoewel het dit jaar jammer was dat de KNSB cup niet werd uitgezonden en daardoor voor mijn idee de schaatswinter nog steeds niet echt begonnen is, maar dan gaat het weer over hoe de KNSB en NOS het doen en niet over de schaatsers.
    G1ant vindt dit leuk.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dit is aantoonbaar onjuist. Welke sporters hebben vaker wedstrijden dan ze trainen? Ik kom op honkballers in de VS uit, that's it. Zelfs tennissers met al hun wedstrijden trainen nog vaker dan ze wdstrijden hebben, trainine zelfs op de dag van een wedstrijd.

    Tja, dit is niet onwaar, maar is het de verantwoordelijkheid van de schaatsers? Schaatsers hebben maar 1 verantwoordelijkheid en dat is zo goed mogelijk presteren op de wedstrijden die er toe doen. Welke wedstrijden ertoe doen bepaalt de schaatser zelf en wellicht in samenspraak met de sponsor.
    De verantwoordelijkheid voor de sport zelf ligt toch meer bij de bonden, helaas heeft het schaatsen met de ISU een waardeloze bondgenoot momenteel, en kan ik ook niet zeggen dat de KNSB goed scoort (bij mij dan iig)

    [/quote]
    G1ant en strawbale vinden dit leuk.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Trainingswedstrijden niet mee nemen, natuurlijk. Een training is een training, of er nou een stopwatch bij is of niet.

    Kramer rijdt dus 9 wedstrijden, 6 internationaal. 6 momenten dat hij in beeld is. Dat zou best heel redelijk kunnen zijn, als dat 6x meerdere dagen zijn. Als hij een uiteindelijk een wedstrijd of 15-20 zou rijden (en dat als losse wedstrijden, dus meerdere keren in 1 weekend) is dat heel mooi. Maar maar 3 wereldbekers is wel schandalig weinig, daarmee zou je nooit naar een WK moeten kunnen.
  17. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, je zegt het al: trainingswedstrijden...alles in het teken van presteren op de grote toernooien. Trainingswedstrijden hebben als voordelen dat je puur jeelf test, je hoeft niet voluit te gaan, je hebt niet te maken met al dan niet onrealistische verwachtingspatronen, plus je bepaalt zelf waar je ze rijdt ipv over de aardkloot rond te reizen.
  18. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    De World Cup maak je pas echt belangrijk als je daarvan een kwalificatie voor het WK Afstanden van maakt.

    Gewoon de top 3 uit een land plaatst zich op een afstand. Reken maar dat iedereen dan op komt dagen en dat er echt strijd wordt geleverd tussen de 5 maximale deelnemers die Nederland naar de World Cups stuurt. Jammer voor de mensen die de boot missen in het begin van het seizoen, maar het gaat in principe maar om 1 toernooi per jaar. Nadeel is dan wel dat er nog meer druk op die KNSB Cup staat, maar daar kun je nu ook al niet echt aan ontkomen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  19. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    AHA, en daar heb je de crux. Behalve geen prestige en geen geld, hangt er ook nog eens bijzonder weinig vanaf. Vandaar dat ik ook graag zoiets zou zien als: minimaal aantal WCs rijden om naar het WK te mogen, het gemiddelde presteren (om toeristisch rijden te vermijden) bepaalt zowel je WC klasement als startpositie op WK.
    Krijg je wel een probleem in NL natuurlijk omdat bij niet plaatsen voor de WCs je seizoen meteen praktisch voorbij is....
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    We zijn het eens, dit heeft ook mijn voorkeur :) Echt prestigieus zal het winnen van de WC nooit worden, ook omdat er al zoveel titels in het schaatsen zijn. Enige andere mogelijkheid is dan een hoog prijzengeld en dat gaat momenteel al helemaal niet gebeuren!
    G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina