Polijstdriehoek.... do or don't?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Spits, 19 sep 2016.

  1. Spits

    Spits Active Member

    Nu het seizoen weer voor de deur staat gaat ook weer het slijpen beginnen.
    Zelf wil ik nog eens een slijpcursus gaan volgen, maar tot die tijd rommel ik nog wat aan...

    Het volgende;
    Er is nogal verdeeldheid over het gebruik van de polijstdriehoek. Het materiaal van polijst strippen zou een beetje indrukken en daarmee de scherpe 90 graden hoek een beetje afvlakken en zodoende je werk eigenlijk weer teniet doen. Correct zou ik zeggen...... na het grof en fijn slijpen en afbramen kan ik zo goed als mijzelf scheren met de messen, ze voelen echt scherp als ik er met nagel en/of vinger (voorzichtig!) langs voel.
    Na het polijsten met de bekende driehoek is dit gevoel anders. Ik wil niet zeggen dat de messen bot zijn, maar het echte scherpe gevoel is er niet meer, de glijvlakken spiegelen wel als een malle en zijn niet meer mat.
    Wat zou nou te prefereren zijn; 1) Spiegelende glijvlakken en iets minder (relatief) scherpe hoeken, of 2) scherpe hoeken en een mat (aanzienlijk) glijvlak?
    (En ja, scherpe hoeken en een spiegelend glijvlak is natuurlijk het beste, maar dat krijg ik (nu) nog niet voor elkaar...).

    Ervaringen met polijsten (in het bijzonder met de driehoek), hoe en wat wel en niet? Zakten uw rondetijden met of juist zonder polijsten? Laat uw stem nu horen!

    Thanx, Menno.
  2. Headrider

    Headrider New Member

    Sinds ik zelf slijp (nu 4 jaar), gebruik ik een doodgewone krant om mijn slijpsteen heengevouwen.(na het normale slijpen met de steen)
    Volgens mij werkt dit net zogoed om het schaatsvlak te laten ''shinen" als de polijstdriehoeken.

    Overigens gingen mijn rondetijden omlaag, omdat ik aan mijn schaatshouding werkte (en niet aan mijn slijpmethode...)

    gr. Alex
  3. Spits

    Spits Active Member

    Interessant, het gebruik van een krant om de steen om te polijsten, ga ik ook een keer proberen onder het mom van baat niet/schaadt niet....
    Heb je geen ander "gevoel" van scherpte (uiteraard na het slijpen) voor polijsten en na het polijsten middels de krant, of heb je daar nooit op gelet of aandacht aan geschonken?
  4. Headrider

    Headrider New Member

    Heb je geen ander "gevoel" van scherpte (uiteraard na het slijpen) voor polijsten en na het polijsten middels de krant, of heb je daar nooit op gelet of aandacht aan geschonken?[/quote]


    Nee, geen ander gevoel. Kreeg de tip van de krant van een ''ouwe'' baanschaatser..
    In het begin slijpte ik alleen met de fijne kant van de steen, maar dit gaf een "doffe glans" , dus na gebruik van een krant, deed het glijvlak wel glimmen..

    Maarr...
    Ik denk dat dit allemaal gerommel in de kantlijn is voor een amateur als ik...
    belangrijkst is dat je schaatsen lekker scherp zijn en je aan de schaatstechniek moet werken.. (als je harder wilt gaan.)

    gr. Alex
    Spits vindt dit leuk.
  5. Spits

    Spits Active Member

    Voor mij geldt dit ook, maar....... als je materiaal helemaal tip top is kan je het daar de schuld niet van geven....:D
    Nou zal dit inderdaad in het geval van polijsten geen wereldtijden uit maken, maar het is ook een hobby naast alleen een sport voor mij. Anders bracht ik m'n schaatsen wel bij een schaatswinkel of fietsenmaker, daar komen ze dan 9 van de 10 keer ook wel weer scherp van terug.

    Er is overigens een winkel waar ik eens was welke met de hand een paar kluunijzers zag slijpen (nou ja "slijpen")..... mijn hemel....de eigenaar van de ijzers stond erbij te kijken en gaf geen krimp.
    Het ergste was dat de slijptafel (een EVO, dat wel) te lang was om op de werkbank te passen en daarom met de achterkant maar een beetje naast de werkbank bungelde.....:oops:. En nee ik noem geen namen, want bij een ander filiaal heb ik mijn ijzers een keer netjes laten slijpen (toen had ik dus nog geen slijptafel) dus het lag echt aan de persoon die erop dat moment stond te, eh, slijpen.
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 sep 2016
  6. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Bij zowel het slijpen als het polijsten is het van belang dat de steen volledig vlak is om het beste resultaat te krijgen. Ik gebruik dan ook gewoon een slijpsteen en polijststeen, beiden met 2 verschillende fijnheden op elke kant en ik vlak deze 2 of 3 keer per jaar. Ik slijp mijn schaatsen 1 of 2 keer per week, maar polijst ze in ieder geval na elke keer schaatsen. Als ik slijp of polijst, dan probeer ik altijd de volledige breedte van de steen te gebruiken zodat hij egaal slijt en zo lang mogelijk vlak blijft. Met slijpen beweeg ik de steen het begin schuin over het ijzer en bij elke haal volledig van links naar rechts. Na afbramen beweeg ik de steen alleen nog recht over het mes, maar probeer ik hem nog wel telkens een beetje op te schuiven om de volledige steen te blijven gebruiken. De polijststeen gebruik ik uitsluitend recht over het mes.

    Niets is zo vervelend als op het ijs erachter komen dat je schaatsen niet scherp zijn. Ik controleer ze dan ook als volgt: Leg je nagel van je duim nagenoeg vlak op je ijzer en trek er licht aan zodat het ijzer in je nagel hapt en de nagel vast komt liggen tegen het ijzer. Trek niet door zodat er een velletje van je nagel af schaaft (dat kan namelijk ook met een bot ijzer). In plaats daarvan probeer je je nagel langs het volledige ijzer te bewegen terwijl je er nog steeds licht aan trekt. Dit lukt alleen als het ijzer scherp is en geen bramen bevat. Indien er ergens een oneffenheid zit in het ijzer dan schiet je duim van het ijzer af.

    Als je je vinger langs het mess haalt en je kan jezelf ermee snijden, dan heb je een braam. Probeer na elke stap (slijpen schuin grof, slijpen recht grof, slijpen schuin fijn, slijpen recht fijn, polijsten grof & polijsten fijn) goed af te bramen. Zo vouw je de braam in feite telkens een kwartslag om net zolang tot hij er door metaal moeheid helemaal vanaf valt. En handig trucje om tijdens het polijsten vlug te controleren of alle bramen weg zijn is door je polijststeen op je ijzers te leggen een een zetje te geven. Glijdt hij door tot het einde, dan zijn je bramen weg. Wordt hij onderweg (aan 1 kant) geremd, dan zit daar nog een braam. Polijst op die plek nog even extra, en braam nog even extra af. Herhaal daarna het trucje weer (Vang de steen wel op voordat hij over je schaatsen heen vliegt).

    Na het slijpen haal ik altijd nog even een met PTFE doordrenkte doek langs het mes om oxidatie tegen te gaan. Ook spuit ik nog even wat PTFE in het nokje zodat ik niet met een klemmend ijzer kom te zitten.

    my 3 cents.
    SjorsDW en Spits vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina