Olympisch kwalificatietoernooi 26 t/m 30 december 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 16 dec 2017.

 1. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  En of die ooit in een andere maand dan februari zijn.... Iets van algemene (sport)kennis mag ook wel.

  Dit is bijna het niveau van een wielrenner die niet weet dat de Tour de France heel vaak in Frankrijk komt....
  Monique vindt dit leuk.
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Dat was de tijden niet ten goede gekomen
  Nickel vindt dit leuk.
 3. IKE

  IKE Active Member

  Robbert de Rijk‏ @robbertderijk · 10m10 minutes ago  More Robbert de Rijk Retweeted NOS Schaatsen Verbij aangewezen op de 1.000 meter. Zo kunnen Roest (1.500m) en Blokhuijsen (5km en TP) allebei mee naar de Spelen en blijft Krol thuis
 4. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Mee eens... dit is niet schattig meer, dit is beetje dom. OKT was toch niet zomaar een trainingswedstrijd.
 5. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Nabeschouwing matrix mannen

  De laatste afstand is geweest, dus is de matrix definitief, hoewel semi-definitief, want de selectiecommissie heeft het laatste woord en in dit geval wordt dat woord met grote spanning afgewacht.
  Het was een achtbaan de afgelopen dagen, eerst de discussie over de matrix zelf, de manipulatie, de rechtszaak aangespannen door Clafis en na iedere afstand weer het doorpluizen van de mogelijkheden.
  Tot gisteren dacht iedereen dat er te veel schaatsers in de matrix zouden, maar na het podium op de 1000m leek het alsnog allemaal met 10 schaatsers en dus zonder discussie te kunnen.
  Uiteindelijk bleek dat vandaag weer niet het geval te zijn, want Roest was heel sterk en Krol het niet kon bolwerken in dit geweld.  Wat als?

  -Wat als de KNSB de matrix niet had gemanipuleerd, door de 14e plek en 15e plek in de matrix om te wisselen?
  -Wat als Clafis de rechtszaak had gewonnen?
  -Wat als Verbij had kunnen starten op de 1000m en zich "gewoon" bij de eerste 3 had gereden.
  -Wat als Kramer 3-honderdste sneller was geweest?

  Het antwoord is gemakkelijk, er was geen discussie nodig geweest en de selectiecommissie had rustig naar darten kunnen kijken.
  Maar als is verbrande turf dus is er een grote beslissing te nemen.


  Objectief

  -Je kunt objectief stellen dat Jan Blokhuijsen meer kans maakt op een medaille op de 5km, dan Roest op de 1500m (met Yuskov, Nuis en Verweij)
  -Je kunt objectief stellen dat een fitte Verbij een betere kans heeft op medaille op de 1000m dan Thomas Krol
  -Je kunt objectief stellen dat een geblesseerde schaatser aanwijzen altijd een risico is.
  -Je kunt objectief vaststellen dat puur op basis de gereden afstanden (5km en 1500m) op het OKT, Patrick Roest even geschikt is voor de TP als Blokhuijsen.

  Ironie
  -De manipulatie van de KNSB heeft precies het tegenovergestelde opgeleverd.
  Het was eigenlijk al duidelijk na dag 1 dat deze twijfelachtige manipulatie zou backfire-en (is daar een Nederlands woord voor).
  Blokhuijsen werd namelijk zelf 3e en niet Kooiman of Bergsma.
  -Het eventuele aanwijzen van Verbij zal altijd een "luchtje" hebben, behalve sportieve gronden komt het ook wel goed uit om Verbij aan te wijzen om grote discussies/controverse te voorkomen.

  -Bergsma zou alsnog een 5km ticket kunnen krijgen als Blokhuizen niet wordt aangewezen, Clafis zou dan met een 4e plek een startbewijs krijgen, wat met een 3e plek waarschijnlijk zeker niet was gelukt.

  -De 3e plek op de 1500 gaat juist naar een rijder die uitstekend geschikt is voor de TP, waardoor het aanwijzen van Blokhuijsen wordt vermoeilijkt.

  -Patrick Roest is vorig jaar al tekort gedaan door hem niet in de TP te laten starten, Jan Blokhuijsen werd speciaal naar het WK-afstanden ingevlogen, omdat hij de TP moest rijden. Dit deed Jan uiteindelijk slecht, omdat het toernooi totaal niet in zijn vormplanning zat, omdat hij geen piek had gelegd omdat hij niet individueel geplaatst was.
  Uiteindelijk kostte het Nederland bijna de gouden medaille en moest onder andere Bergsma de boel redden (die nu niet als goed genoeg wordt beschouwd voor de TP)

  -Als Verbij niet fit is en helemaal niet zou kunnen starten is er ook een 500m plek vrij en is Krol niet de logische keuze, maar Hein Otterspeer die op de 500m en de 1000m 4e werd.

  -Blokhuijsen heeft betere medaillekansen op de 5km dan Roest op de 1500m, het lijkt dus gemakkelijk máááár je gaat aanwijzen voor de TP en je kunt zeggen dat Blokhuijsen daar meer geschikt voor is dan Roest.

  -Heeft Krol in alle onschuld het de selectiecommssie nog gemakkelijker te maken door aan te geven hij bij plaatsting op de 1000m zijn plaats wel aan Verbij wilde afstaan. (Blijkbaar schat hij zijn eigen kansen lager in dan die van Verbij)

  Opties

  1) Niet ingrijpen
  implicaties: Verbij rijdt alleen de 500m
  Krol rijdt de 1000m
  Roest rijdt de 1500
  Blokhuijsen blijft thuis
  Roest rijdt TP met Kramer en Verweij, Bergsma of de Vries is reserve/4e man
  Bergsma rijdt de 5km!

  2) Verbij aanwijzen
  implicaties: Verbij rijdt de 500m en de 1000m
  Krol blijft thuis
  Roest rijdt de 1500
  Blokhuijsen rijdt de 5km
  Blokhuijsen rijdt TP met Kramer en Verweij, Roest is reserve/4e man

  3) Blokhuijsen aanwijzen en Verbij niet
  implicaties: Verbij rijdt alleen de 500m
  Krol rijdt de 1000m
  Roest blijft thuis
  Blokhuijsen rijdt 5km
  Blokhuijsen rijdt TP met Kramer en Verweij, Bergsma of de Vries is reserve/4e man

  Blokhuijsen en Verbij aanwijzen heeft dezelfde implicaties als alleen Verbij aanwijzen, dus zou alleen symbolische waarde hebben.

  Optie 2 is goed objectief te verdedigen en lijkt ook te voldoen aan de voorwaarde te voldoen van de commissie om het team met de grootste medaillekansen aan te wijzen.
  Bovendien haal je geen schaatser in de ploeg die 4e is geworden, dus wordt de uitslag van het OKT beter gerespecteerd.

  Dit is uiteindelijk ook de keuze van de selectiecommissie geweest
  Giel1 en diploma vinden dit leuk.
 6. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Nabeschouwing plaatsing overige toernooien


  Op het OKT is het een absolute bijzaak, plaatsing voor de OS staat voorop en aan het overige wordt pas gedacht als de OS niet gehaald of voorbij zijn.

  Bij de vrouwen geen verrassingen. WK Sprint voor Leenstra en Ter Mors en WK allround voor Wust en de Jong.

  Bij de mannen is het een ander verhaal, er was sowieso meer spanning.
  Voor het WK allround was vanzelfsprekend Kramer de nummer 1. Koen Verweij kwam met zijn fantastische 1500m nog dichtbij, maar bleef uiteindelijk toch net achter Blokhuijsen en Roest.
  De hele goede 1500m was voor Roest in ieder geval genoeg om een ticket voor het WK allround te verdienen.
  Voor Koen Verweij lijkt het daarmee einde oefening, hij heeft ons al een paar keer verbaasd, maar ik verwacht echt niet dat hij het NK allround gaat rijden in januari.
  Jan Blokhuijsen zal de strijd met teamgenoten Marcel Bosker en Jos de Vos moeten aangaan als hij tenminste perse naar de WK allround wil.

  Bij de sprinters was Nuis met zijn 34er en zijn buitenaardse 1000m de eerste in het klassement. Ronald Mulder greep vooral door die fantastische 500m het tweede ticket binnen en Hein Otterspeer greep ook hier naast de prijzen.
  Het probleem zit echter bij de Europees en Wereld kampioen sprint Kai Verbij. Ongetwijfeld de meest allround sprinter, maar kan zich waarschijnlijk niet plaatsen op het NK ssprint, omdat hij dan nog geblesseerd is.

  Ik weet niet of de KNSB aanwijsplekken voor de toernooien heeft en als dat niet zo is is het voorbij voor verbij.
  Dat zou een kostbare fout van de KNSB zijn gezien de doelstelling om de sterkst mogelijke ploeg op de toernooien te krijgen.

  Stel je voor dat Kramer iets gebeurt op de 1500m. Hij zou waarschijnlijk niet het NK allround rijden om de laatste ticket te bemachtigen en dan rijd je een WK in het Olympish stadion zonder de 9-voudig kampioen die sinds 2007 geen internationaal allround toernooi meer heeft verloren.

  De bond zal toch echt op dit soort mogelijkheden moeten anticiperen en dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.
  Door uitzonderlijke schaatsers van tevoren aan te wijzen voorkom je dit soort problemen. Dit kan helemaal zonder discussie door het op objectieve gronden te doen.

  Bijvoorbeeld door een schaatser die op de 500/1000 of 1500/3000/5000 op beide afstanden op het podium eindigt op het NK-afstanden akl aan te wijzen. Als meerdere schaatsers dit doen krijgt alleen degene met het beste puntentotaal een aanwijsplek.

  Mocht het niemand lukken dan is er nog dezelfde kans in de WCups, dus 2 podiumplekken in één weekend en je bent binnen. Als het dan nog steeds niemand lukt, hebben ze niet uitzonderlijk genoeg gepresteerd voor een aanwijsplek.

  Met deze regel hadden zich bij het NK afstanden 4 personen geplaatst: Kramer en Wust allround en Verbij en Ter Mors sprint, daar had iedereen mee kunnen leven en je voorkomt discussie bij een eventuele calamiteit. (Verbij voldeed ook nog eens aan dit criterium bij de WC in Heerenveen)

  Het klinkt achteraf eenvoudig, maar dat is het ook vooraf. Gewoon uitzonderlijke prestaties belonen dan zullen er nooit veel schaatsers aan voldoen en dat zijn de echte toppers.

  Als je de historie zou bekijken zullen er geen missers tussen zitten.

  EK afstanden

  Eigenlijk geen idee wat de selectiecriteria hiervoor zijn, ik neem aan de eerste 3 per afstand.
  Het zou mij niet verbazen als het aantal afzeggingen meevalt. Aangezien alle schaatsers toch al moeten pieken voor het OKT kunnen ze op die vorm een weekje later nog wel een wedstrijdje pikken.
  Vooral voor de sprinters lijkt het mij heerlijk om zonder de spanning weer een lekkere wedstrijd te rijden. Ook kan er even worden geoefend voor de TP.
  De trainingskampen en de zon kunnen ook erna.
 7. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Nabeschouwing 5.000 vrouwen zaterdag 30 dec 2017

  De topfavorieten in de laatste 2 ritten en ze reden alle vier onder de 7 minuten, maar een andere vrouw was het snelst.
  Van tevoren weet je dat het een afstand is waarop velen zich kunnen plaatsen, maar het maakt de verrassing niet minder groot.

  De winnares Annouk van der Weijden reed direct in de eerste een snaarstrakke supervlakke race. Vanaf ronde 2 tm 10 steeds tussen 32.9 en 33.2 en in de laatste ronden slechts een klein verval met 33.3 en 2x 33.5. Dit resulteerde in een schitterend PR van 6.56.41, de tweede tijd ooit door een Nederlandse gereden in Thialf.
  Deze regelmatigheid bleek uiteindelijk iedereen te machtig, bij vrijwel alle anderen liepen de rondetijden aan het eind te veel op, behalve bij Esmee Visser bij wie het begin te langzaam was voor de overwinning.
  Esmee was na 1 km al 3 seconden langzamer dan vd Weijden en eindigde uiteindelijk op 19-honderste.
  Vier jaar na een vijfde plek in Sochi op de 3km mag vd Weijden dus weer naar de OS en waarschijnlijk op 2 onderdelen. Zij lijkt de meest logische schaatsster om naast Schouten de MS te rijden en gezien haar omhelzing met Ireen kunnen die twee het goed samen vinden.

  Maar Esmee Visser is ook een winnares, zij startte dus minder snel maar reed vanaf de 1800m een ongeëvenaarde reeks van 7 rondes in de 32.
  Op 1800m was de achterstand op Antoinette de Jong meer dan 2 seconden, maar ook daarvan raakte Esmee dus niet in paniek. Het resulteerde net als bij Annouk in een PR 6.56.60. Sneller dan in de B-groep in Stavanger met kwartetstart.
  Wat een progressie heeft Visser dit jaar gemaakt. Vorig seizoen was er al een knappe 6e plaats op het NK-afstanden in dec met 7.04, maar dit seizoen ging het echt los.
  Op de NK-afstanden plaatsing voor de WC in een PR van 7.02, bij haar WC debuut de snelste Nederlandse en winnares B-groep onder de magische grens van 7 minuten en op dit OKT een hele goede 3km in wederom een PR. Na die prestaties is de plaatsing voor de OS niet eens een hele grote verrassing.

  Twee vrouwen uit de Plantina allround ploeg, onder de I-skate paraplu. Een ploeg met een wat vage structuurwant de allroundmannen trainen in Rusland (Verweij) en Noorwegen (van ALphen) en de allround vrouwen hebben lange tijd met de sprinters van AfterPay meegetraind.
  Op de website van de ploeg staat Esmee Visser dan weer bij RTC Noord, maar op een foto weer bij de andere allroundvrouwen Linda Vries en Annouk vd Weijden. Blijkbaar was er ook een scheiding, want Annouk gaf aan dat ze pas sinds kort met Esmee traint.
  Hoe dan ook het heeft beide vrouwen geen windeieren gelegd en ook een geweldig succes voor trainer Simon Kuipers en blijkbaar ook voor Dennis vd Gun.

  Anema zal niet tevreden zijn, zijn schaatssters konden het niet doen. Schouten revancheerde zich voor haar hele slechte 3km en reed tot 3 ronden voor het eind nog op het schema van vd Weijden.
  Kleibeuker reed zoals altijd een slechte eerste 200m, maar in tegenstelling tot Visser reed zij het gat snel dicht en had ze op 1800 de snelste tijd van het hele veld. Ze bleef de snelste tot 4200m, maar moest de snelle inhaalrace in de laatste 2 rondes bekopen. Wellicht had een geleidelijker inhaalrace, zoals die van Visser meer opgeleverd.

  Voor de laatste topfavoriet A. de Jong zat het er gewoon niet in. Deze keer startte ze rustig, ondanks haar hoge basissnelheid vergeleken met de andere vrouwen, maar had ze toch niet de macht om het na de 3km vlak genoeg te houden.
  Ze kwam uiteindelijk uit op 6.58.41, haar beste tijd ooit op een laaglandbaan, dus een goede race, maar vandaag niet goed genoeg.

  Laatste afstand dus kunnen wij kijken naar de definitieve matrix.
  Het leek er lange tijd op dat iedereen mee zou kunnen, maar uiteindelijk kwamen er onverwacht 11 vrouwen in de matrix terecht.
  Behalve in huize Wust zal niemand daarom wakker liggen, want in tegenstelling tot bij de mannen gaat het niet om wereldtoppers die eruit vallen.
  Ireen en Letitia zagen nog tijdens de wedstrijd de bui al hangen, met nieuwkomers in de matrix vd Weijden en Kleibeuker aan kop in de tussenstand en A. de Jong op achterstand tegen nieuwkomer Visser was het duidelijk.
  Wust leek spijt te hebben van haar afzegging en misschien wel terecht. Wust rijdt niet vaak een 5km, maar bewijst wanneer ze rijdt hoe goed ze het kan.
  Twee starts op grote toernooien (WK 2013 en OS 2014) en 2x zilver achter Sablikova en ook vorig seizoen was ze bijvoorbeeld zowel op EK allround als het WK allround 2e op de 5km achter Sablikova, maar dus voor A. de Jong, Pechstein en Voronina.

  Ze had zelfs al van tevoren de kansen van Letitia kunnen helpen door de 1000m te laten schieten en de 5km wel te rijden, dan was L. de Jong zeker op de OS geweest.
  Laten schieten voor je partner heeft natuurlijk niets met topsport te maken, maar vreemd genoeg was het qua medaillekansen ook beter om voor de 5km te kiezen. Op de 1000m komt ze er met Kodeira, Takagi, Bowe, Bergsma, Leenstra en de Vries er echt niet aan te pas.

  Nog 2 zaken mbt de matrix, toevallig allebei mbt Anice Das.
  1)
  Op de NOs werd meerdere malen gezegd dat Anice Das nog niet zeker was vandaag. Dat klinkt mij als onzin in de oren, want er kwamen twee nieuwelingen bij en nog zit Das erbij, dus kon er volgens mij niets misgaan. Als ik iets over het hoofd zie dan hoor ik het graag.
  2)
  Volgens mij is Das nog steeds niet helemaal zeker, omdat er maar 180 schaatsers aan de OS mogen meedoen en de Nederlandse vrouwen op de 500m laag staan in de internationale kwalificatie.

  Leuk hè, die matrix; Jorien Ter Mors kan toch starten op de 500m, ondanks haar 9e plek op het OKT!

  Ik denk niet dat ze het wil, maar ze is geplaatst :)
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat trainen voor de TP zal bij de dames niet gaan, Wüst gaat niet.
 9. Joris180

  Joris180 Active Member

  Op welke tijdrit afstand zou Irene Schouten nu starten (om mee te kunnen doen aan de maas start)?
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De MS is een individuele afstand. Je mag dus alleen de MS rijden. Schouten rijdt dus verder geen afstanden.
 11. Joris180

  Joris180 Active Member

  O, dan haal ik plaatsing voor TP en maas start door elkaar.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dan kan je wel met vier cijfers achter de komma een hoop nauwkeurigheid claimen, maar een model blijft maar een model.
  EenBrabander, Mjøsaman, strawbale en 2 anderen vinden dit leuk.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Manager van De Sterke Diesels. Medewerker

  Voor Van der Weijden geld net als Bob de Vries IGEMTV. In geen enkel model te vangen.
 14. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  De wat meer reële en nederige Nuis had ook mijn voorkeur.
  Manmanman wat had hij een voordeel van de loting. In de kruising er zo kort achter zitten.
  iedereen heeft het zo over de mooie loting, maar niet tegen elkaar was Verweij sneller geweest. had die ook meer zijn eigen race kunnen rijden.
  Patrick John vindt dit leuk.
 15. SprintMaster

  SprintMaster Manager van De Sterke Diesels. Medewerker

 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  We waren niet de enige die zich afvroegen waar dat vandaan kwam. En jij blijkt gelijk te hebben: https://twitter.com/annoukvdweijden/status/947255803106512897
  EenBrabander en strawbale vinden dit leuk.
 17. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Hoe kom je aan Otterspeer. Als Verbij toch niet hersteld is kunnen ze Krol toch weer opstellen. Die kan net zo goed als Otterspeer eenn medaille halen
 18. Basje

  Basje Active Member

  Precies dit. Yuskov verslaat verweij 2x met veel ruimere marges, heeft het BR nog en ook het WR. Ongelofelijk altijd hoe Nuis denkt dat hij de beste van iedereen is, maar nog nooit in de buurt is gekomen van eem Yuskov in vorm.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  Als Verbij niet hersteld is valt er ook een gat op de 500m. En daar is Otterspeer weer beter dan Krol.

  (oh wacht, we moeten naar het andere topic)
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik kon gisteren niet live kijken en heb alles vandaag teruggekeken.

  Kjeld tegen Koen… Niet normaal, wat een toprit. Hooglandtijden in Thialf!!! En als dit nu kan, wat was het ijs dan slecht de eerste dagen.
  Kjeld rijdt 1:07 en 1:43, en we gaan klagen dat hij zegt dat hij beter is dan Yuskov? Hij is gewoon zo enorm blij en dan praat je wellicht een beetje je mond voorbij. Hij heeft nu gewoon het gevoel dat hij de hele wereld aan kan. Net als TJ Flowers dat had na zijn wereldrecord op de 5km.

  1:07.64, 1:43.48… in Thialf… Zoveel harder dan bij het WK afstanden, na een matig voorseizoen. Geperfectioneerde techniek, zo’n kloppende houding, Kjeld heeft het voor elkaar.

  SUPER.

  En de 5000m. Annouk en Esmee. Twee uit dezelfde ploeg rijden de bekende(re) namen eraf.

  Dit was absoluut een bijzonder spannende 5000 meter. Vanaf het begin tot het eind interessant. Dat is toch heel lang niet geweest? Van der Weijden verdient het na deze toprit en Visser doet het o zo knap in de laatste rit. En dan die vraag van Jeroen. “Wist je wel wat het was, de Olympische Spelen?”

  AAAARRRGHHH WAT EEN DOMME VRAAG!!!!!!!!!!!!!

  Esmee is dan wel klein en tenger, maar ze is geen klein kindje. Ze is een sportster die veel meer uit haar lichaam haalt dan mogelijk lijkt kijkend naar haar postuur en bouw. Wel… eh… opmerkelijk dat ze zichzelf zo laag inschatte dat ze niet eens had uitgezocht wanneer de Spelen zijn.
  “Deden er nog Nederlanders mee aan het OKT”?

  Paar dingetjes nog.
  - zou Van der Weijden niet TP-reserve kunnen zijn? Of heeft ze daar niet genoeg snelheid voor?
  - als Wüst haar 1000m-plek aan LDJ had gegeven, had die hoger dan Das gestaan en zou Das niet naar de OS zijn gegaan en LDJ wel. Toch?
  - Onze PR-man. Vorig jaar 1:11, 1:47, 6:25 en 13:37. Nu 1:09, 1:45, 6:22 en 13:17. Prachtige vooruitgang. Hij is soepeler gaan rijden. Hebben jullie zijn eerste 50 meter op de 1500 gezien? Sprintersstart.
  G1ant, HaagscheBluf en Lorca vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina