Minder startplekken per afstand op OS 2018.

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 29 sep 2016.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    grappig dat je tafeltennis als voorbeeld noemt. Als er 1 sport is waar "internatinoaal" maar schijn is, dan is het wel tafeltennis. Daar winnen de echte chinezen. De overige wedstrijden gaan tussen een oostenrijkse chinees, een nederlandse chinees, een singaporese chinees, een duitste chinees, enz enz enz.
    SprintMaster en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En daarvan zijn de schaatsers 100% de oorzaak, de oorzaak ligt niet bij de ISU of het IOC. Er zijn wereldwijd misschien nog 10 sporters die trainen voor de 10km (als het er al 10 zijn, volgens mij zijn het er nog minder), wat moet de ISU dan?
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En toch werkt dat, al ben ik er ook niet voor. Maar de Nederlandse tv zond wel tafeltennis uit en waarschijnlijk de Oostenrijkse tv e.d. ook. En we zouden hier gewoon voor Li Jiao hebben staan juichen als ze een medaille haalde.
  4. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Oh is de jaarlijkse ' schaatsen is zooooo mondiale sport' discussie weer begonnen ?
    Het is elk jaar weer hilarisch hoe de schaatsfan proberen te overtuigen dat onze nationale friese folklore in feite even groots als de 100m atletiek is
    Dit jaar zal ik mij niet in deze onzinnige discussie mengen , dus wees gerust beste schaatsvrienden
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Als dat ooit van toepassing wordt is schaatsen echt folklore geworden en totaal niet serieus meer te nemen. Een stuk of 10-15 bosjesmannen en aboriginals aan de start die anderhalve minuut over de 500m doen ? Volslagen belachelijk. Liever 6 of 8 of 10 deelnemers uit één land die wel een topsportprestatie leveren.

    In België hebben ze een paar jaar geleden in het veldrijden ook zoiets toegestaan. Een stel Zimbabwanen, begeleid door Roger de Vlaeminck die na 2 ronden al gedubbeld werden. Voor een keer was dat leuk voor het met bier gooiende publiek maar voor de Belgische toprenners die hun sport wel serieus nemen een regelrechte gruwel.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Want de schaatsers bepalen het beleid van 20 jaar minder 10 km wedstrijden/deelnemers? We raken trouwens wel erg off-topic.

    EDIT: en daarom is de boel dus nu afgesplitst.
    Laatst bewerkt: 4 okt 2016
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Jij vindt de 100m vrije slag en de 100m hardlopen ook folklore, begrijp ik? Interessant.
    G1ant vindt dit leuk.
  8. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Om het spannender te maken, zou je natuurlijk ook de Nederlanders een straftijd kunnen geven. Niet op de 500-1000 m natuurlijk, maar op de 5 en 10 km.
    Een straftijd van 5 resp. 10 seconden. Misschien kan sprintmaster precies berekenen welke tijd nog reëel is, zodat de kansen weer gelijk worden.

    Nou ben ik ervan overtuigd dat u dit belachelijk vindt klinken, en zo is het ook bedoeld. Een enkeling, of dat nou een land is of een individu, domineert een sport-onderdeel. Dat mag niet (van wie niet?) en dus gaan we hem tegenwerken.

    Het beperken van het aantal startplaatsen op de korte afstanden maakt het alleen gemakkelijker via een matrix het maximum van 10 plaatsen toe te wijzen aan de afzonderlijke afstanden.

    Limitering van het aantal startplaatsen per land vind ik wel rigoureus. Kijk eens naar een groot land als de VS, daarin is het niet eerlijk als je bij de beste drie moet zitten, terwijl de nr 1 van Guatemala wél moeiteloos heen mag. Ik vraag me binnen Europa zelfs af, hoe dat zit met het vrij verkeer van mensen, als je een deelnemer louter op grond van zijn nationaliteit de toegang tot een toernooi of finale wilt ontzeggen.
    Stel je bijv eens een nationaal kampioenschap voor waarbij er per provincie maar één deelnemer mag meedoen. In (haha) het schaatsen bijvoorbeeld.
  9. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Dat is het nu natuurlijk al he . Schaatsen is friese folklore en daar is niets mis mee want daarom houden wij allen er zo van ! En omdat het friese folklore is moeten we het ook niet al te serieus nemen , als topsport zijnde en dat doe ik dan ook niet :D

    Het is leuke entertainment op koude winterdagen en meer moeten we er ook niet van maken
    Quarantenove vindt dit leuk.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Nogevendit: een maximum per land is gewoon in volgens mij elke Olympische sport. Kun je belachelijk over doen, maar doe dat dan bij elke sport. Eerlijk gezegd zou ik het volkomen belachelijk vinden als dat maximum er niet was. De Olympische Spelen moeten niet volledig worden gedomineerd door de 4/5 grootste landen ter wereld. Ze moeten verbinden en de hele wereld laten genieten van sport en tot sporten aanzetten.

    En ik zou inderdaad voor elke sport pleiten voor een max van 2 per land per afstand. Geen clean sweeps meer. Altijd minimaal 2 juichende landen.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor alleen de wereldkampioenschappen en Olympische Spelen of ook voor de World Cup (dat wordt me een slagveld bij de NK's dan)? Zelf zou ik de wereldbekerwedstrijden wat vrijer toegankelijk houden, zodat veel Nederlandse schaatsers mee kunnen doen en niet het NK op alle afstanden het sterkst bezette toernooi wordt. WB rijden blijft een goede mogelijkheid, WK rijden wordt heel speciaal waar alleen de beste in de WB-stand en de Nederlands kampioen aan mee mogen doen. Dat er dan af en toe drie Nederlanders op het WB-podium staan maakt niet uit, dat haalt toch internationaal de voorpagina's niet.

    Zelf zie ik maxima per land vooral als compensatie voor de sportcultuur in een land. Volgens mij heb ik het al een aantal keer op het forum gezet, maar de vraag is wat knapper is:
    • Schaatsster X uit Nederland die vanaf haar jeugd op de nieuwste klapschaatsen rijdt (elk jaar een nieuw paar), jarenlang onder leiding van oud-wereldkampioenen in een gewestelijke jeugdselectie met andere toptalenten traint op een paar kilometer afstand van de (semi-)overdekte kunstijsbaan, met een mooie racefiets en hippe skeelers en een sportschool en dan zeg 2.00 rijdt.
    • Schaatsster Y uit China/Roemenië/Finland/... die vanaf haar jeugd op de oude noren van haar opa rijdt (tien jaar lang op één paar), qua coaching afhankelijk is van iemand die zelf niet kan schaatsen, qua ijs afhankelijk is van strenge winters waarin het lokale meer dichtvriest en als ze mazzel heeft de postbezorgfiets van haar oom mag lenen om te trainen en dan zeg 2.05 rijdt.
    Het is een beetje overdreven, maar als je dit in je achterhoofd houdt dan snap je dat de nummer 1 van Verweggistan meer recht heeft om op een WK te staan dan de nummer 10 van Nederland, ook al is die laatste sneller.
    G1ant, Svenfan1 en Nogevendit vinden dit leuk.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Ik kan hem ook omdraaien:
    • Schaatser X uit Nederland traint zich al 15 jaar de blubber en mag uiteindelijk niet naar de Spelen omdat er twee beter zijn.
    • Burger Y uit Roemenië komt er in juli 2017 achter dat hij vrij eenvoudig naar de Spelen kan. Hij schaatst 2x en geniet een volle minuut van zijn Olympische 500 meter.
    Ik ben niet tegen startquota, maar vind wel dat die moeten meebewegen met de diepte van de sport. Het streven zou toch moeten zijn om minimaal een stuk of vijf medaillekandidaten te hebben, want niemand wil kijken naar een wedstrijd waarvan de uitslag vooraf eigenlijk al vaststaat. Met de huidige startquota is het geen heel gewaagde uitspraak om te stellen dat het 10 kilometerpodium in Pyeongchang zal bestaan uit Kramer, Bergsma en Bloemen.

    Maar goed, ik denk dat we kunnen stellen dat we het niet eens gaan worden. :) Iedereen kan zijn standpunt in ieder geval wel met gedegen argumenten onderbouwen.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @leenstrafan: niet voor de world cup, zeker niet. Dan wordt het aantal rijders dat internationaal mag rijden te beperkt.

    @Yuskov: jouw opmerking over diepte gaat echt alleen op voor de 10km mannen. Wat inderdaad een reden zou zijn om hem af te schaffen, er traint gewoon bijna niemand specifiek voor. Ik ben fan van een spannende 10km, de mooiste afstand die er is. Maar helaas zijn er nog maar een paar profschaatsers fan van het rijden van een 10km. Terwijl je daar toch vrij simpel voor een medaille kan gaan.
  14. Duif

    Duif Well-Known Member

    Als er mensen mee doen die net hun hoofd boven water kunnen houden of 20 seconden over 100m hardlopen doen wel ja.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ooit gehoord van Eric Moussambani? Deze Equatoriaal-Guineaan deed in 2000 mee aan de OS bij het zwemmen. Hoewel hij meer dan 2x zo traag ging als de latere kampioen, won hij z'n heat. De andere twee in de heat werden ge-DQt voor vals starten. Moussambani zag voor het eerst een 50m bad op de OS.

    OS=folklore...?

    Meedoen is belangrijker dan winnen...?
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @EenBrabander: 4 jaar later mocht hij niet mee doen omdat zijn eigen overheid hem geen visum wilde geven, ondanks dat hij ondertussen veel sneller was. Hij was na die OS echt gaan trainen, met een heel trainingsgroepje uit zijn land. Kortom: eigenlijk werkt dat laten mee doen van mindere deelnemers aan een afstand heel erg goed om in nieuwe landen trainingsgroepen te krijgen en zo misschien wel talent te ontdekken.

    Schaatsen is een sport waar dat prima kan, op de korste afstand. Bij bijvoorbeeld schansspringen of afdalingsskiën zou ik het niet adviseren.
    Nickel vindt dit leuk.
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    Leuk verhaal, maar dergelijke deelnemers nemen wel de plaats in van een 4e, 5e, of zelfs 6e of 7e Amerikaan of Australiër die misschien wel medaillekandidaten zijn maar door de beperking van het aantal deelnemers per land thuis moeten blijven. Dat is mijn grootste bezwaar tegen folkloristische deelnemers. Een serieuze sporter die zich 10-15 jaar de blubber traint om mee te mogen doen, zit zich thuis op te vreten als hij een clown ziet stuntelen, in zijn sport op zijn onderdeel.
    De tijd dat deelnemen belangrijker was als winnen is wel hééél erg lang geleden inmiddels.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat is dus gewoon niet waar. Op de onderdelen waar de 'extra' deelnemers zijn, doen veel meer deelnemers mee dan aan de andere onderdelen waar wel scherpe limieten zijn. En dat zou bij de 500m schaatsen ook prima kunnen.

    En daarnaast: hoeveel extra publiek, enthousiasme en nieuwe sporters en misschien wel talenten zou een 5e Australiër opleveren en hoeveel een eerste deelnemer uit Guinee-Equatorial?
  19. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Goede aanvulling op Leenstra's verrassende vergelijking.
    En je kunt Yuskovs punt dus eenvoudig, nou ja vrij eenvoudig, ondervangen door een limiettijd in te stellen. Dan kun je bruger Y weren, maar burger Z die 2'05 rijdt wel toelaten.

    Een goed punt om de startquota mee te laten bewegen met de diepte van de sport. Eigenlijk maak je dan een afweging tussen rijder A3, die de nr 3 is van een A-land, tegenover rijder C1, die de nr 1 is van een minder land. Wie laat je toe?

    O, en daar ben ik ook zeker voor. De discussie richt zich dan alleen nog op: hoeveel sporters dan? Bij drie plakken ben ik toch minimaal voor drie sporters per land.
    En nee, bij twee sporters wordt er niet in twee landen gejuicht. De zelfkritische sporter zal altijd beseffen dat zijn medaille verkregen werd omdat anderen er niet waren.
    Blessures niet, en diskwalificaties: dan moet je maar zorgen dat je daarvan verschoond blijft, dat hoort erbij. Maar je bent (in mijn ogen) niet de nr 3 van de wereld als er drie sneller zijn.

    De discussie gaat ook een beetje twee kanten op:
    de ene discussie gaat om het toelaten van de derde, resp vierde sporter van een land, omdat dat een titelkandidaat is.
    De andere discussie gaat om de recreanten uit ontwikkelingslanden.

    Die tweede discussie is er vooral een van het IOC, dat wil sporten in ontwikkelingslanden bevorderen. Dat kan blijkbaar niet via Ek's en WK's, so be it.

    Waar het mij, en ik herken een aantal uitspraken hierboven ook, om gaat, is de nr 3 van het ene land die niet mag, en nu wordt die medaille gepakt door de nr 1 van een ander zeer sterk land. Dát is niet terecht. We praten hier over misschien een 30-40tal atleten op de zomerspelen.
    Laatst bewerkt: 5 okt 2016
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Toch ook bij de 5000 vrouwen en buiten de OS bij de allroundtoernooien en in mindere mate het wk sprint

Deel Deze Pagina