Minder startplekken per afstand op OS 2018.

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 29 sep 2016.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Modbreak SprintMaster: afsplitsing van http://schaatsforum.nl/index.php?th...-het-kwalificatiesysteem-in-2018.8585/page-11

    Absoluut mee eens dat het beperken van het startquotum per land een slechte maatregel is. Daar plukken we nu al de zure vruchten van. Op alle toernooien waar dit is gedaan (ek allround, wk sprint, wk allround en wk 5000/10000) is de spanning flink afgenomen. Het probleem is dat er sinds de oranjedominantie van Sotsji een hetze is ontstaan gericht op het Nederlandse schaatsen.
    "Nederlanders hebben veel goede schaatsers, dus perken we het maximum aantal plaatsen in."
    "Als er maar een omloop 500 meter was in Sotsji had Nederland twee medailles minder gehad, dus Nederlanders zijn goed in het rijden van een 2e omloop, dus schaffen we de 2e omloop af."
    "Merkenpakken toestaan bij wereldbekerwedstrijden dient vooral het Nederlandse schaatsen, want daar zijn commerciële teams, dus dat doen we ook niet."

    Allemaal kortzichtige beslissingen, die het schaatsen helaas niet ten goede komen.
    Laatst bewerkt door een moderator: 4 okt 2016
  2. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    als we het quotum beperken tot nul rijders per afstand, pakt Nederland helemaal geen medailles meer !
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Tja, als je alles vanuit het Nederlandse standpunt bekijkt, ik weet niet wat dan kortzichtig is. De quota worden verlaagd omdat er plek moet komen voor rijders op de massastart. En de massastart mocht op de OS komen, maar er mochten in totaal niet meer langebaanschaatsers komen. Daarom zijn de quota per land verlaagd (dat is voor de grote landen vervelend), maar ook is het aantal per afstand verlaagd (op de 5000m nog maar 24 ipv 28) en dat is juist vervelend voor de kleine landen.
    Interessante theorie dat Nederlanders beter zijn in de 2e omloop. Zou graag een onderbouwing van die stelling zien. En dus niet op basis van 1 mannenwedstrijd. Reden voor de invoering was vooral om het programma minder belastend te maken, zeker nu ook de Team Sprint er bij komt.

    Probleem van het schaatsen is dat het niet meer spannend is. De buitenlandse concurrentie kan gewoon niet meer mee. En dat slaat ook terug op de aantrekkingskracht van het schaatsen voor sponsors in Nederland. Je wint bijna alle medailles op de OS, en het sponsorbudget halveert ongeveer. Dat is toch ook niet gezond?
    G1ant vindt dit leuk.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Pavel Kulizhnikov.
    Ruslan Murashov.
    Alex Boisvert-Lacroix.
    Denis Yuskov.
    Sverre Lunde Pedersen.
    Ted-Jan Bloemen.
    Seung-hoon Lee.
    Alexis Contin.
    Sang-hwa Lee.
    Brittany Bowe.
    Hong Zhang.
    Heather Richardson-Bergsma.
    Martina Sábliková.
    Ivanie Blondin.
    Bo-reum Kim.
    Miho Takagi.
    Allemaal buitenlanders en ze hebben allemaal een of meer medailles veroverd op het WK afstanden in Kolomna...
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, als je de massastart meeneemt, lijkt het nog heel wat. Maar in de traditionele onderdelen is de stand NL-rest van de wereld precies 1-1. (Als ik TJ Flowers half Nederlander noem, en niet flauw ga doen over de Russen).
    Daarom is het ook goed voor de verbreding van het schaatsen dat de massastart er bij komt en dat de traditionele onderdelen wat moeten inleveren.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat het schaatsen een populariteitsprobleem heeft is duidelijk. Er komt nauwelijks publiek bij veel wedstrijden, zelfs in Thialf zit het niet altijd meer vol. Sponsors haken af of geven veel minder. Om dat terug te draaien moet er heel wat gebeuren en dan vind ik de stap naar een in potentie populair onderdeel als de massastart heel goed. Net als de stap naar de TP en de TS, land tegen land werkt eigenlijk in elke sport geweldig als publiekstrekker.

    Dat er daardoor wat moet worden ingeleverd op de traditionele afstanden is prima. En 3 per onderdeel per land is al heel veel, zat sporten waar dat er maar 1 of 2 zijn, ook daar worden dan wereldtoppers thuis gelaten.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Mee eens dat de Mass Start potentie heeft, maar ik zie niet in waarom er daarom 'ruimte moet worden gemaakt.' Het schaatsen heeft de afgelopen jaren vaak een gebrek aan spanning. Als je het startquotum verlaagd, worden de niveauverschillen groter en is er dus nog minder spanning. Ik zie toch echt liever Jan Blokhuijsen een 5 kilometer rijden dan Viktor Hald Thorup.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar in Denemarken zijn ze het daar niet mee eens. Schaatsen moet weer populair worden in het buitenland. Dat krijg je niet door spannende wedstrijden maar door medailles of in elk geval medaillekansen. Kijk maar wat onze eigen NOS afgelopen zomerspelen uit zond. Eigenlijk zou maximaal 2 per land per afstand misschien nog wel beter zijn.

    En als er meer kansen zijn voor buitenlanders, krijg je vanzelf dat buitenlanders meer overstappen naar schaatsen en dan gaat het niveau vanzelf weer omhoog.
    Bastiaan83 vindt dit leuk.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Sport leeft bij de aanwezigheid van spanning. Zelf heb je ook gezegd dat je het EK Allround van vorig jaar het aanschouwen niet waard vond door een gebrek aan niveau en spanning. Met de OS moeten we toch niet dezelfde kant op? Daar is niemand bij gebaat lijkt me.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Slechts 2 rijders per land heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat per definitie minstens 2 landen een medaille halen, en dus wordt het interessanter voor landen om te gaan schaatsen. Nadeel is dat er dan ook mindere goden gaan meedoen waardoor het totale niveau omlaag gaat. Tsja, wat is belangrijker? Voor de mondialisering van de sport weegt het voordeel harder dan het nadeel denk ik.
    G1ant en Bastiaan83 vinden dit leuk.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het EK allround had inderdaad een beroerd niveau. Ik zou eigenlijk pleiten voor 2 deelnemers per land, maar dezelfde of misschien nog wel strengere limieten, dan maar minder schaatsers per afstand. Dat creeërt trouwens ruimte voor de ISU om op de 500m hetzelfde te doen als bij de 100m hardlopen en de 50/100m vrije slag zwemmen: alle landen die iemand in willen sturen en nog geen enkele deelnemer hebben op een afstand, mogen iemand insturen voor de 500m. Dan geen enkele limiettijd.

    Daar zou ik dan wel weer heel erg voor zijn, laat maar lekker mensen uit Afrika, Polynesië of wat dan ook mee doen. Bij het langlaufen zie je ook zulke deelnemers.
    Bastiaan83, proeme en Mjøsaman vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Goed plan! Alleen moeten we dan ook Kenianen en Ethiopiërs de kans geven om een 10 km te rijden.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nog minder startplekken... dat doet me denken aan een conversatie die ik eens had met @ZeeKoei over een hypothetisch Benelux-kampioenschap met maar één deelnemer per land. Een Nederlander, een Belg, en dan zouden Zeekoei en ik wel gaan rijden voor de Luxemburgse plek... drie verschillende nationaliteiten op het podium... hartstikke internationaal!
    Natuurlijk, dit is gekkigheid, maar de kern zit er wel in. De kern, dat je het schaatsen niet internationaler moet laten lijken door minder NL'ers mee te laten doen. Nee, je moet het schaatsen internationaler maken. Op de een of andere manier zijn die NL'ers hartstikke goed. Maar waarom? Onze expertise moet het buitenland in. De Wit ging naar Japan en prompt reden allerlei Japansen een stuk harder. Kolder zit in China, Van Veen in Duitsland, Bouwman in Korea, en eventjes geleden de Italiaan Marchetto in Rusland... Het kan ook de andere kant op. Richardson en Contin bij Clafis, Poutala en Sang-hwa Lee in Calgary... Bittner, Kodaira, Erbanová, die trainen allemaal in Nederland. Er was tot voor kort een internationale ploeg met Bowe, Swings, Mantia, Kamminga, Blokkie... Er is natuurlijk de schaatsacademie in Inzell, die succes behaalde met bijvoorbeeld Was en Michael. Er komt een nieuwe ploeg met heel veel Noren, Polen, een paar Zweden en nog wat schaatsers uit Denemarken en Estland, met als coach Jeremy Wotherspoon. Dat soort initiatieven heeft het schaatsen nodig! Niet de schijn ophouden dat het schaatsen internationaal is door heel weinig NL'ers mee te laten doen, maar het schaatsen daadwerkelijk internationaler maken!
    Laatst bewerkt: 3 okt 2016
    Nickel en Yuskov vinden dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Gaan ze bij het alpine skiën/langlaufen/biathlon enz. ook het maximaal aantal startplekken per land inperken? Ik vermoed van niet en dat het alleen bij het schaatsen gebeurd.
    Was er niet al eens een regel die een land recht geeft op een startplek 500m ondanks het niet voldoen aan de limiet?
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    in de atletiek is het ook heel normaal volgens mij. Wielrennen ook.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Verschil is dat je bij bijvoorbeeld wielrennen genoeg kanshebbers op eremetaal over houdt. Bij schaatsen is dat toch wat anders. Wat je nu ook krijgt is dat je constructies à la Smallenbroek verder in de hand werkt. Een Erik-Jan Kooiman zal het tegen Kramer en Bergsma heel lastig krijgen om de Olympische 10 kilometer te halen. Als zo iemand nu voor Finland gaat rijden, weet die zich niet alleen verzekert van Olympische deelname, maar zijn zijn kansen op Olympisch eremetaal ineens ook vrij groot omdat er maar twee Nederlanders in de baan zijn. En dan krijg je dus echt schijninternationalisering. In de atletiek zie je dat eigenlijk ook al. Kenianen die voor Bahrein gaan uitkomen ofzo.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Maar als je het aantal Nederlanders niet beperkt, krijg je open Nederlandse kampioenschappen. En dat lijkt me echt de doodsteek voor de interesse in schaatsen in het buitenland. Bij de afgelopen OS waren er 3 sporten waar elk land een deelnemer mocht sturen: atletiek, zwemmen en judo. Bij die laatste sport mocht er tevens in elke gewichtsklasse maar 1 per land worden ingeschreven. Dat Nederland zo veel kans op eremetaal had in het judo (en er dus veel aandacht voor het judo is) ligt zeker ook aan die regels. Als Japan in elke klasse 3 man had mogen inschrijven, had het er heel anders uitgezien. Japan won nl. in 12 van de 14 klassen een medaille.

    Overigens worden de limieten wel opgerekt voor de massastart in de Wereldbeker. De 1,57 en 2,10 op de 1500m zijn nou niet heel scherp en biedt voor kleine landen de gelegenheid om daar te rijden. Maar wat mij betreft zou dat ook op de 500m kunnen. Kost in ieder geval niet veel tijd.
    Bastiaan83 en Hakkie2 vinden dit leuk.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    Yuskov, dat snap ik. Ik ben ook niet persé voor of tegen. Maar laten we niet doen alsof schaatsen de enige sport is waar het gebeurt...
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het was bij het dameszwemmen op een gegeven moment zo dat 3 Nederlandse dames op de 100m vrije slag bij de top 5 van de wereld hoorden. Die zwommen dan ook de snelste kwalificaties, omdat er maar 2 van de 3 door mochten naar de halve finale.

    Praktisch in elke sport zijn er maximumplekken per land en blijven er daardoor wereldtoppers thuis. En meestal is dat 1 of 2 per land, 3 is al extreem veel. Bij het tafeltennis en badminton zijn de Chinese OKTs de best bezette wedstrijden ter wereld. Maar dat is voor die bonden geen reden om 10 Chinezen te sturen.

    We moeten in NL niet zo krampachtig vasthouden aan die startplekken, juist in het belang van interesse uit andere landen is het belangrijk dat zo veel mogelijk verschillende landen een medaille pakken op de OS.
    G1ant vindt dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het is niet voor niets dat ik alleen wintersporten noemde. Probleem zit hem eerder in het totaal aantal schaatsonderdelen op de OS. Met de mass start gaat het schaatsen naar 7. Terwijl alpine skien en biathlon er 5 heeft en langlaufen 6. We weten allemaal welk onderdeel men er in het schaatsen uit wil werken.

Deel Deze Pagina