Marathons voor recreanten?

Discussie in 'Marathon' gestart door jeroenvermeeren, 8 nov 2014.

 1. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  Beste allemaal,

  Als enthousiast schaatsen wil ik deze winter wel eens 1 of meerdere marathons rijden. Alvorens me aan te sluiten bij een vereniging en een licentie aan te vragen, vroeg ik me af of jullie wellicht weten of er ook marathons voor niet-licentiehouders georganiseerd worden?

  Ik woon zelf in Rotterdam, dus ben met name geinteresseerd in ijsbanen in de regio (Rotterdam, Den Haag, Breda?).

  Kunnen jullie mij helpen?

  Bedankt alvast!
  Jeroen
 2. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Vroeger had je op vrijdagavond de van Vlietcup op de Uithof.
 3. H2O-s

  H2O-s Active Member

 4. De stoemp

  De stoemp Member

 5. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  He, De Stoemp,

  Ik heb op aanraden van H20s in de december de recreantenmarathon in Tilburg gedaan. Die was 40 ronden + 4 inrijronden met voorrijder. in totaal dus ongeveer 25 minuutjes wedstrijdduur. Transponders kon je daar toen ook huren voor EUR 5,00 plus borg. Starten zonder transponder mag ook, maar dan kom je dus niet in de uitslagen voor.

  Als transponder wordt een Mylaps transponder gebruikt, dezelfde als met wielrennen. Mocht je al wedstrijden rijden of dit jaar willen koersen, kan je wellicht net zo goed er eentje aanschaffen, daar je dan voor alle takken van sport gedekt bent.

  Misschien tot in Breda?!
  Jeroen
 6. De stoemp

  De stoemp Member

  Ja staat niet bij hoelaat dat is in breda Op 7 feb.
  Hoe hard ging het in tilburg ongeveer? Veel valpartijen?
 7. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  Starttijd weet ik ook nog niet, zal wel binnenkort op website KNSB Zuid staan. Rondetijden liggen ongeveer op 36-37 sec gemiddeld met uitschieters naar 33-34 bij demarrages. In Tilburg geen valpartijen gezien, maar dat gebeurt nagenoeg ook niet in dit soort wedstrijden denk ik hoor!
  De stoemp vindt dit leuk.
 8. seppe

  seppe Active Member

  Is om 22u15. Wordt uitzonderlijk gezamenlijk gereden met het Belgisch kampioenschap marathon.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  voorbeeldje van Regiocompetitie Recreanten Eindhoven:
  http://www.knsbzuid.nl/~ev-mar/uitslagen/20141129/recreanten/20141129.php?uitslag=RH_TRNSP
 10. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  Hoi Seppe, Thx voor je update. ben even gaan zoeken, maar inderdaad: de recreanten marathon wordt verreden samen met het BK Marathon. Voor meer info check www.kbsf.be, onderaan de pagina staat een PDF met deelnemers info.

  Mmh, ik weet niet wat ik hier nu van moet vinden. Een groot startveld is leuk, maar is het nou echt nodig om recreanten zonder wedstrijdervaring zoals ik (die alleen de eerste wedstrijdstappen willen zetten) te koppelen aan een BK? Lijkt me dat er een bizar snelheidsverschil komt en dat wij in de weg van de Belgen rijden en dat zij voor ons de lol eraf halen. Als ik een eerste keer ga tennissen daag ik ook Roger Federer niet uit, toch?

  Hoe kijken jullie hier tegen aan?
 11. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  hier de PDF waar ik het hierboven over heb!

  Bijgevoegde bestanden:

 12. De stoemp

  De stoemp Member

  Dit was precies wat ik dacht...deze wedstrijden zijn er om nieuwe marathon schaatsers kennis te laten maken met de sport op instapniveau.
  Maar anderzijds heb ik ook geen idee wat een bk voorstelt. Het is natuurlijk geen nk. Maar het zal allicht sneller gaan dan rondjes 35/36.
 13. seppe

  seppe Active Member

  Er zullen alleszins wel enkele relatief snelle schaatsers aan de start staan, geen idee of bv een Maarten Swings of Wannes Van Praet meedoen, alleszins een Sven Mallezie en Jean-Luc Ostyn bv, toch meer dan degelijke marathonrijders. Anderzijds ook een pak minder snelle schaatsers waaronder mezelf (al ben ik momenteel geblesseerd), ook enkele vrouwen/meisjes en junioren. Het zal een allegaartje zijn denk ik met serieuze niveauverschillen :-D
  De stoemp vindt dit leuk.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  en viel het mee seppe? Online nog geen info ivm tijden, enkel een klassement.
 15. seppe

  seppe Active Member

  Tgoh, wat mij persoonlijk betreft viel het wat tegen qua inspanning, was mijn eerste keer marathonschaatsen hé. Geen duurtrainingen gedaan op de schaats/fiets/.. wegens geen interesse in marathonschaatsen (lol). Overwoog ff om af te zeggen, maar dan toch maar meegedaan. Zat in het begin eigenlijk redelijk goed vooraan, maar na 10 ronden ging het licht logischerwijs uit als niet-marathonschaatser. Dan iets rustiger aan gereden omdat het toch nog 20 ronden was voor mij (dacht ik). Helaas hadden ze mondeling vlak voor het startshot (!) (stond daar iemand uitleg te doen, hoorde het met moeite) de regels nog gewijzigd en ik had ze verkeerd begrepen, waardoor ik na 21 ronden al gefinisht zou moeten zijn als 16de op 24 deelnemers. Geen flauw idee wanneer dat was, maar heb dus bijna 10 ronden teveel gedaan.
  Ikzelf had dus sowieso nog wel wat sneller kunnen rijden als ik dat geweten had en allicht af kunnen sprinten ipv slakkentempo en doseren lol. Heb ook nog de nummers 14 en 15 nadien achtergelaten maarbon. Nuja heel veel anderen wisten ook niet hoe het zat en reden ook door, chaos troef tijdens en na de wedstrijd, exacte uitslag qua plaats vanaf plek 7 is dus maar "zo-zo" voor diegenen die in groepje zijn "gefinisht", aangezien velen niet afgesprint hebben. Maar tscheelt hooguit een paar plaatsen natuurlijk denk ik, er was geen echt peloton meer (na 30 ronden toch niet). Als ik volgend jaar opnieuw zou deelnemen hopelijk anders, duidelijker en geen last-minute extra regeltjes. Het lijkt me wel best leuk als je ervoor getraind hebt en alles duidelijk is.

  Verder: De eerste zes zaten in dezelfde ronde, de eerste vier hebben de eindsprint gereden. De latere winnaar deed blijkbaar geen meter kopwerk in de ontsnapping en sprintte op het einde naar winst, waardoor er wat 'ruzie' was tijdens en na de race. Reed er toevallig ook achter toen. Mijn ploeggenoot was de topfavoriet, maar werd derde en was ontgoocheld en wat kwaad, waarbij ik me hier bijgevolg van verdere commentaar onthoud wegens vermoeden van partijdigheid ;-)
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Team Marianne's Wave Medewerker

  ZeeKoei vindt dit leuk.
 17. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  Hoi Seppe,

  Ik heb ook nog meegereden afgelopen zaterdag, samen met een fietsmaat van me, Jan Hogerwerf. Ik vond het een leuke wedstrijd. Niveau lag gek genoeg lager dan de voorgaande wedstrijd in Tilburg (mid december). Was niet erg, want nu kon ik het tempo van voren goed bijbenen. Jammer dat we elkaar op het ijs gemist hebben!

  Op de website van www.knsbzuid.nl staan ook de volledige uitslagen. Helaas inderdaad van de NL'ers en Belgen apart, geen gezamenlijk klassement. Zover ik heb kunnen tellen hebben we 12 man (NL + BE) de race uitgereden in dezelfde ronde. Ik heb zelf de spint gewonnen van de rijders die op 5 ronden van het einde moesten afsprinten (1x gelapt) en dus 13e algemeen geworden en 8e van de Nederlanders. Best verrassend want ik heb niet eens Nagano's of dergelijke maar Salomon's Zweedse klappers haha! Maar al met al een goed gevoel aan overhouden, dus volgend jaar ben ik er zeker weer bij! :)
  De stoemp en Tsuki vinden dit leuk.
 18. seppe

  seppe Active Member

  Héhé, mooi! En dan heb ik jou inderdaad zien rijden, de enige man op Salomons ;-) Heb nog even in een groepje met jou gezeten. Ik zie de uitslagen verder niet staan moet ik zeggen op die website, onder welk menu/submenu staan die?
 19. jeroenvermeeren

  jeroenvermeeren New Member

  Boven in de menubalk kan je onder 'marathon' kiezen voor 'marathoncie sites' en vervolgens tref je onder de baancommissie Breda in hun kalender op 7 februari de uitslag!
 20. seppe

  seppe Active Member

  Aja ok, ja die uitslag kende ik, ik dacht dat je ergens de transponderuitslag had gezien :) (Heb die enkel snel op papier gezien, maar nog niet online)

Deel Deze Pagina