ISU Congres 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 25 apr 2018.

  1. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Kibalko heeft inmiddels al wat ervaring opgebouwd en was hij niet de baas van een bedrijf dat schaatspakken produceerde?
  2. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Ik vind het wel grappig. "anders moet er nog twee keer een reis naar midden / Oost Europa gemaakt worden". Als ik een Pool zou zijn dan zou ik balen dat ik weer met dag busje 12 uur naar Heerenveen mocht rijden enkele reis terwijl ik ook uit mijn bed kon rollen en binnen 10 minuten op de ijsbaan in Warschau kan staan bij wijze van. Ik weet dat je het niet zo bedoeld hoor :) het is natuurlijk voor een aantal landen altijd meer reizen dan een ander.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In het atletiek (de grootste sport die met goed schaatsen te vergelijken is) heb je maar één WK per twee jaar (eigenlijk drie toptoernooien per vier jaar, inclusief OS) en daarnaast twee reeksen met grote internationale wedstrijden, de Diamond League en daar onder de World Challenge (o.a. FBK Games). Niet alle onderdelen staan elke keer op het programma en niet alle toppers starten op elk toernooi, en dat is geen probleem, want idealiter krijg je dan een mooie opbouw richting het hoogtepunt van het seizoen.

    Eigenlijk zie ik niet in hoe dit niet in het schaatsen zou kunnen werken. Je zorgt van half oktober t/m maart voor elk weekend een schaatswedstrijd, een beetje verdeeld over de continenten, met diverse disciplines die lokaal populair zijn en je weet dat niet elke topper per se bij elke wedstrijd rijdt. En dan werken aan een soort traditionele klassiekers, eerste weekend van december altijd het Duits Open in Berlijn etc. Dan in februari heb je het ultieme hoogtepunt van het seizoen waar de grote titels verdeeld worden. Schaatsers die niet van ver vliegen houden rijden vooral hun eigen wedstrijden. In SLC wint Bowe de 1000m in 1.12, in Nagano Kodaira in 1.14 en in Tomaszów Mazowiecki Leenstra in 1.16, maar hoe verhouden die tijden zich tot elkaar? Je ziet het op het WK!
    proeme en Hakkie2 vinden dit leuk.
  4. Spruit

    Spruit Active Member

    @leenstrafan Dit zou wat mij betreft zeker een mooie opzet zijn voor het schaatsseizoen. Ik denk ook niet dat het probleem m zozeer ligt bij het samenvoegen van alle losse WKs tot één WK. Er moet meer veranderen om tot een mooie seizoensopbouw te komen, echter lijkt daar nog geen concreet plan voor te liggen. Tot nu toe blijft het bij het eventueel toevoegen van een extra worldcup en allerlei extra events, maar er staat nog niets vast.

    Ik weet dat sommige mensen echt een hekel zullen hebben aan de term visie, maar dat is mijn inziens wel iets dat de ISU tekort komt. Er worden weer allerlei losse ideeën geopperd, en een aantal daarvan aangenomen, maar niemand komt met een goed doordacht overkoepelend plan voor een nieuwe opzet van het gehele schaatsseizoen.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Op zich een heel goed idee.

    Maar het is nu vaak al moeilijk om veel publiek te krijgen voor wedstrijden, ik vrees dat het hiermee niet beter zal worden. Dan krijg je vrees ik allemaal verlieslatende wedstrijden.

    Maar het idee van een vaste kalender is eigenlijk heel goed. Daarin kun je ook wedstrijden als de Utrecht city bokaal of de standaard opwarmwedstrijden in Duitsland opnemen. Met dan alleen een wisselende locatie voor het WK. Werk dan gelijk (net als bij de UCI) met WB wedstrijden en kleinere categorieën. Kun je zelfs een soort wereldranglijst bijhouden. Maar de vraag is dus of je hiervoor genoeg wedstrijden door het jaar heen kunt organiseren, elke redelijke baan moet dan toch minstens 1 'vaste' datum hebben waarop een wedstrijd is.
  6. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Beste en meest realistische voorstel dat ik tot nog toe heb gezien. Is er geen plekje voor je bij de ISU;)?
  7. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Klopt. Maar ook atletiek heeft te kampen met lege stadions en teruglopende belangstelling met bijbehorende financiële problemen - het stoppen van Bolt wordt gezien als groot probleem. De Diamond League is zeker niet perfect en dat de meeste toppers niet meedoen aan de wedstrijden zorgt er niet bepaald voor dat de wedstrijden meer status krijgen... Wie kijkt er naar die wedstrijden op TV? Ook vrijwel niemand, zelfs niet in Nederland waar we nu toch een stel wereldtoppers aan de start hebben staan bij elke meeting. Tel daarbij op dat vrijwel de gehele IAAF-top van de afgelopen jaren ook nog eens de bak in gedraaid is vanwege corruptie en de sport al jaren geteisterd wordt door dopingperikelen. Het gras is niet veel groener bij een sport als atletiek, die in potentie het toch echt wel makkelijk zou moeten hebben.
  8. Duif

    Duif Well-Known Member

    Dan wil je eigenlijk terug naar het verleden want dit is een afspiegeling van wat er tot aan de invoering van het World-Cup circuit in 1985 altijd al geweest is.
    Een groot aantal ( nationale en internationale) klassieke wedstrijden in diverse landen op vaste data in het jaar. IJsselcup, Dynamocup, Nieuwjaarswedstrijden, 4-banen Tournee, etc en afsluitend de Gouden Schaats in Inzell. Voeg daarbij nog een groot aantal interland wedstrijden en uiteraard de grote nationale en internationale kampioenschappen en de kalender was van November tot eind Maart gevuld.
    Lang niet iedere topper reed natuurlijk overal mee en zeker achter het IJzeren Gordijn werd vaak verstoppertje gespeeld voor de rest van de wereld waardoor het gissen was naar de vorm van bijvoorbeeld de CCCP rijders als er een kampioenschap aan zat te komen. Bovendien was de berichtgeving destijds niet zoals het nu is. Uitslagen en tijden uit Azië en de Sovjet republieken waren soms weken onderweg voor ze in Europa bekend raakten.
    Laatst bewerkt: 15 jun 2018
  9. Kristian

    Kristian Active Member

    Speedskating can not afford not to arrange all of its disiplinces at at wk level each year. The problem is the belief that a single WK each season is the solution. Wisely one has decided to move from 3 to 2 WKs each year, but the next ISU-step is probably a blind path: ONE WK... It doesnt fit speedskating. Speedskating is samalogs and single distances. And they should be kept apart in non-olympic seasons. In our modern times where samalogs are under pressure due to long term development, one should instead question why allround need help from sprint (EK 2017), and why Amsterdam was such a huge success.
    Although traditionalists dont want to accept it, a WK allround is now one of several options where skaters can achieve success, but the chances for most skaters are very limited. The Amsterdam success should be repeated every 4th year, but it (allround) will disappear if another generation of skaters are lost. One MUST introduce a modified version of allround thats runs pararell, and simultainously to the present. Once introduced, I am sure that it will be embraced as long as we have classic samalogs every 4th year. Preferably alternating between Amsterdam and Bislet :). (Big outdoor locations)
    I put my trust in Dijkema, Espeli and Haugen,
    Laatst bewerkt: 15 jun 2018
    Eelco vindt dit leuk.
  10. Khlebnikov

    Khlebnikov Well-Known Member

    En wat was daar mis mee? :)
    Eelco vindt dit leuk.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Helemaal niets ! Heb nog stapels plakboeken uit die tijd, waarmee ik me ieder jaar wel weer een paar dagen kan vermaken :p
    fransvanbakel en Khlebnikov vinden dit leuk.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat de ISU gaat onderzoeken gaat de UCI doen: een WK met alle disciplines. Dat gaan ze elke 4 jaar in het jaar voor de OS doen.
    Nadeel is wel: bij wielrennen gaat het 3 weken duren, dan zit er niet veel samenhang tussen.

    Ik hoop dat het bij schaatsen ook gaat lukken.
  13. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    het grote verschil is dat je in het wielrennen een maand of zeven grote wedstrijden hebt waar wereldtoppers volle bak voor gaan, het schaatsen heeft er maar een drietal, als je die samenplakt in 2 weken is er niets meer over de rest van het jaar... of willen ze zo de wereldbekers opwaarderen?
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik had het nu over het plan om het WK schaatsen, shorttrack en kunstschaatsen samen te voegen eens in de zoveel tijd. Vind ik een zeer goed idee, als het haalbaar is qua organisatie.



    Verder heeft elke sport maar 1 WK, wel vaak met verschillende disciplines. Dat is logisch, meerdere WKs houden niet. Dus de 3 WKs samenvoegen had natuurlijk al bij de invoering van de WK Afstanden moeten gebeuren.
  15. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Inmiddels zijn de besluiten van het congres opgenomen in het Grote Regelboek. https://www.isu.org/news/82-inside-...-regulations-technical-rules?templateParam=15

    Met daarin de obscure omschrijving dat het format van het WK na 2021 per keer wordt bekeken.
    En vreemd genoeg, staat er dat het EK nog steeds een alternerend programma heeft (ene jaar allround/sprint, andere jaar afstanden). Terwijl het 4-continentenkampioenschap dezelfde formulering heeft als het WK.

    Overigens vind ik de regels een grote brij geworden met een totaal gebrek aan definities en wat nu met bepaalde termen bedoeld wordt. Zoals dit:

    1. International Competitions may include competitions as follows:
    distances: 100, 500, 1000, 1500, 3000, 5000, 10000m;
    races: Mass Start;
    Team Pursuit;
    Team Sprint.
    Allround or Sprint combinations with several distances with one prize:
    500 + 1000 + 500 + 1000m;
    500 + 1500 + 1000 + 3000m;
    500 + 1500 + 1000 + 5000m;
    500 + 3000 + 1500 + 5000m;
    500 + 5000 + 1500 + 10000m.

    2. In addition to the competitions prescribed in paragraph 1, International Competitions may also include races held over other shorter and longer distances and other combinations. Team competitions may be held as relay races, mixed gender relay races, etc. (see also Rule 261). Such races do not need to be held on the ordinary tracks (see also Rule 204). Specific rules must be announced by the organizer and should refer to relevant regulations or guidelines issued or endorsed by the ISU.

    Het maakt eigenlijk niet uit; als het maar om snelheid gaat en op ijs is (hoewel zelfs dat laatste niet expliciet vermeld staat)
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Bij de Europese Kampioenschappen is dat nu gebeurd. Zeven sporten, één toernooi. De publiciteit is voor de kleinere sporten groter geworden. Mijn vrees dat langebaanschaatsen ondergesneeuwd zal raken bij zo'n groot toernooi neemt daardoor ietsje af; in plaats daarvan gaan kunstrijkijkers misschien juist even bij andere sporten buurten. Dat niet alles op dezelfde plek gehouden werd, geeft ook mogelijkheden; dan kun je bijvoorbeeld het shorttracken en kunstrijden in Montréal houden terwijl het langebaanschaatsen en misschien nog een andere ijsdiscipline (curling? ijshockey?) in Calgary is, om maar eens wat te noemen.

    Wel blijf ik voorstander van minimaal twee WK's per schaatsseizoen: een afstands-WK en een vierkamps-WK. Het is niet te doen om een vierkampstoernooi te plannen in een WK afstanden, dat wordt planningstechnisch een zootje en het reduceert schaatsen tot één week per seizoen.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Probeert men hiermee de verantwoordelijkheid af te schuiven op de toernooiorganisatie? Durft men de vierkampen er niet uit te gooien en hopen ze dat het dan maar impliciet gebeurd?
    Eigenlijk spelden ze zichzelf een brevet van onvermogen op door met het belangrijkste jaarlijkse toernooi te lopen rommelen: i.p.v. duidelijkheid scheppen vergroten ze de onduidelijkheid en maken ze nog meer kapot. Bij de schaatsers (moet ik me nog wel richting op allround of beide sprintafstanden?) als fans. Niemand begrijpt er nog wat van. Het WK is een toernooi dat je moet koesteren en niet als proefballon mag overlaten aan een toernooiorganisatie.
    M.b.t. het EK zitten we nog altijd opgescheept met het toernooi dat via de achterdeur van de onzalige vierkamp binnenkwam: de EK afstanden. Ik zou zeggen: weg ermee (want de onzalige vierkamp is ook al lang afgeschoten) en maak er een gecombineerd EK allround/sprint van. Ook op de WK junioren zitten we nog met de erfenis van die onzalige vierkamp: ISU stel hier eens orde op zaken!
    M.b.t het WK: wat is er nu simpeler/ligt meer voor de hand dan vast te leggen dat het in twee lange weekends wordt verreden: het eerste met de afstanden, het tweede met sprint en allround? Maar blijkbaar is zelfs dat te moeilijk (of past het niet in de verborgen agenda :eek:)...
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @SprintMaster: je maakt je nu heel druk, maar ik denk eigenlijk dat het gewoon met de bedoeling is: "het is nog ver tot 2022, voor die tijd nemen we een definitief besluit". Gewoon om te voorkomen wat ze eerder moesten doen: een definitief besluit terugnemen.

    Als ze tegen die tijd nog geen besluit hebben genomen kun je je druk gaan maken...



    En het brevet van onvermogen mag je geven aan de mensen die bij de invoering van het WK Sprint en het WK Afstanden niet hebben bedacht dat dat in hetzelfde toernooi als het WK Allround zou moeten, omdat het werkelijk absurd is om 3 WKs in een maand te houden.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat laatste klinkt als een paradox. Overigens vraag ik me af wat de ISU de laatste 2 jaar heeft gedaan gezien ze er nu weer niet uitkomen m.b.t. het WK. Ze voeren zo lijkt het beleid op basis van incidenten.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, niet op incidenten. Maar wel met diverse stromingen die ieder een deels andere kant op willen. Er lijkt een stroming te zijn die van de grote vierkamp af wil, een stroming die allrounden juist belangrijk vind en een groep die juist teamonderdelen wil hebben. Zo zie ik het in ieder geval van een afstand. En die stromingen zijn er nu (nog) niet over uit wat er met het WK moet, met name omdat er nog geen tijdsdruk is. Geen schaatser die zich nu al druk maakt over het WK van 2022 (of eigenlijk: 2023, 2022 is olympisch). Uiterlijk de zomer van 2020 zal er echt wel wat meer duidelijk worden.

Deel Deze Pagina