het vlakken van een slijpsteen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Miki, 16 feb 2015.

  1. Miki

    Miki Member

    Dit jaar ben ik begonnen met het slijpen van mijn schaatsen met een slijptafel (Joho pro) die ik gebruikt gekocht heb. Ik ben er eigenlijk heel erg blij mee en het zelf slijpen geeft ook een nieuwe dimensie aan het schaatsen. Nu vraag ik mij af of er iets valt te zeggen over wanneer je de slijpsteen moet vlakken. Is dat te zien aan de steen? Waar moet ik dan op letten? En, is er iets over te zeggen over na hoeveel keer slijpen je steen moet vlakken? Het gaat om een slijpsteen van Viking met een grove en een fijne kant.
  2. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

  3. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Vlakken zodra je het idee heb dat je steen en ook je afbraamsteentje niet meer vlak zijn. Mijn advies is om bij regelmatig = wekelijks of vaker schaatsen en b.v. 2 wekelijks slijpen, om je stenen jaarlijks te vlakken. Benodigdheden:
    Een glasplaat van minimaal 30 x 30 cm. (kopen bij schilder/glaszetter en vraag dan om een dikke ruit van minimaal 5 mm ivm niet te gemakkelijk breken).
    Slijpkorrels, te koop in schaatsspeciaalzaken en ook bij gereedschaphandels. Mijn eigen zuinige alternatief is een beetje gratis fijn zand en wat water op de glasplaat. Zo doe ik het a 30 jaar.
    Je stenen ip de plaat blijven vlakken in 8 vormige bewegingen met gelijke druk op de stenen, totdat je ziet dat het hele steen oppervlak egaal gevlakt is (geen kleurverschil).
  4. Miki

    Miki Member

    Dank je voor de uitgebreide toelichting, ik ga dan aan het eind van het seizoen de steen onder handen nemen. Vlak je ook de fijnere kant? Ik vraag het omdat
    iemand op dit forum in een bijdrage over slijpen schreef dat je de fijnere kant juist weer niet moet vlakken.
  5. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Beste Miki,

    In het gebruik wordt ook de fijnere kant minder vlak, dus ja ook de fijnere kant vlakken. Vergeet vooral ook je afbraamsteentje niet, deze wordt vaak in steeds de zelfde stand langs het ijzer gehaald en zal dus ook op de plaats van de braam op het ijzer een met het oog niet zichtbaar maar wel aanwezig groefje krijgen.
  6. Miki

    Miki Member

    Dank je Schaatstinus. Ik denk dat ik het begrijp en ik ga binnenkort langs een glashandel om een plaat op te halen en dan kan ik aan de slag.
  7. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Gaat ook prima op een stoeptegel. Het gemakkelijkst op een van 50 bij 50.
    De stoemp vindt dit leuk.
  8. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Ja gaat ook op een stoeptegel. Glasplaat is beter omdat een glasplaat vlakker is dan een stoeptegel. Controleer dit maar eens met een lineaal langs een stoeptegel en langs een ruit.
  9. Miki

    Miki Member

    Dank Quarantenove, dat is in ieder geval een alternatief waar ik niet aan zou hebben gedacht. Ik weet wel dat er ook (dure) egaliseerstenen te verkrijgen zijn voor het slijpen van messen, dus een baksteen is
    niet onlogisch. Ik begin denk ik met een glasplaat.
  10. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Wel even wat Schaatstinus al aanhaalt even controleren of de stoeptegel vlak is.
    Ik heb een jaar of tien geleden iemands slijpsteen die zo hol was dat er wel bogen van bijna een halve centimeter diep inzaten aan de Weissensee "gewoon" gevlakt op straat op het asfalt.
    Het komt ook weer net zo precies dat er geen halve millimeter verschil in zou mogen zitten.

Deel Deze Pagina