[Gebruikerservaringen] Sharp Master

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sjoerd, 30 jan 2011.

?

Geef hier aan wat je zelf van de Sharp Master vindt.

  1. Slecht (*)

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Onvoldoende (**)

    0 stem(men)
    0,0%
  3. Voldoende (***)

    0 stem(men)
    0,0%
  4. Goed (****)

    3 stem(men)
    100,0%
  5. Zeer goed (*****)

    0 stem(men)
    0,0%
  1. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    Dit topic is gekoppeld aan de [Review] Sharp Master

    Deel hier je eigen ervaringen met de Sharp Master. Als de je poll invult licht dan je keuze toe als het kan.
  2. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Dit bericht heb ik gekopieerd, en hier geplaatsd ivm , de nieuwe review, over dit onderwerp!

    Re: Sharp Master

    Berichtdoor schaatsbart ยป do Dec 16, 2010 14:51
    Ik heb sinds ruim een jaar een sharpmaster! ik was ook benieuwd naar ervaringen hier, en zie tot mijn verbazing dat de laatste berichten al dateren van 2007!

    Ik heb destijds de sharpmaster gekocht, als alternatief voor de slijptafel; moet erbij vertellen, dat ik geen slijptafel had, nogsteeds niet trouwens( ja dat kan eigenlijk niet, maar toch). ik hoorde steeds vaker van ervaren schaatsers dat ze wel om de drie keer schaatsen hun schaatsen opnieuw slijpen. Dat was volkomen nieuw voor mij! Ik liet ze slijpen hooguit 2 maal per seizoen!
    Dan ga je er meer opletten; Wat is scherp, en hoe kun je dat als leek nu beoordelen!
    Mijn eerste ervaring, was wel meteen goed te beoordelen naar het glijvermogen.Mijn schaatsen waren dus al veel botter dan ik had kunnen vermoeden, en polisten van het glijvlak, dat was een nieuw technisch begrip voor mij.

    Ik nam het apparaat naar de baan mee, nieuwsgierig naar reakties van anderen! Dat viel nog niet mee!
    Veel doorgewinterde schaatsers slijpen hun schaatsen zelf, en zweren daarbij, een enkeling zei,: Nou als t maar werkt, waarom niet? Andren meenden in de slijpplaatjes slechts afbraamsteentjes(plaatjes) te zien.
    De zorg over de zuiverheid, de 90 gradenhoek was ook een punt van aarzeling.Daarbij de aanschafprijs denk ik ook, uiteindelijk( kan me dit goed voorstellen, zeker als je een fijne slijpset hebt, heb je t dan wel nodig?)
    Al met al, niet geheel gerustgesteld met deze reakties, heb ik t apparaat telkens meegenomen naar de baan, en thuis idem, regelmatig slijpen en controleren , experimenteren met de steentjes( plaatjes), ik heb ze allevier, van grof naar fijn.

    De twee fijnste gebruik ik t meest en vaak in combinatie, op de baan waar ik bijna uitsluitend schaats meen ik ook dat je daar goed mee toekan, en houd zo m,n scherpte uptodate, zegmaar! Die ene keer per jaar laat ik slijpen, en de ronding controleren, de rest doe ik met de sharpmaster, en het is zo voorelkaar! ik doe t na het schaatsen, als ritueel bij thuiskomst, even checken voor, ijzers goed drogen , en schoen goed open voor ventilatie!
    Tja , ik vind het zo gek nog niet!;zoals het nu gaat zie ik geen reden om een slijptafel te kopen, ipv deze sharpmaster! Ik wel een apart afbraamsteentje gekocht, dat zijn de kosten niet, en heb daar denk ik alles in handen om m,n schaatsen goed te houden.Maar een expert ben ik niet, weet zeker dat er slijpers zijn, die terecht zich bij hun tafel houden, en de fijne kneepjes van het slijpen zullen beheersen.

    zover mijn bijdrage!
    Ben wel nog benieuwd naar het effekt van polijststenen, maar voorlopig red ik t prima zo!

    schaatsbart
  3. ragger

    ragger New Member

    Ik vraag me wel af of het niet moeilijker is om gelijkmatig te slijpen zodat de ronding in je schaatsen blijft zitten. Hebben mensen daar ervaringen mee?
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Nee, hoor! Hoe begrijpelijk ook, dat je het vraagt, eerst was ik ook bang dat er verschil per schaats zou ontstaan, omdat je ze apart slijpt; stel je voor dat je de een tien halen geeft , en de ander maar acht, dat zou op den duur toch verschil opleveren.
    Ik heb daar niets van gemerkt: Je moet bedenken dat je maar heel weinig wegslijpt; ik weet niet hoe dat werkt met een slijptafel, maar met de sharpmaster is dat niet het geval. Je maakt ook hele halen, van voor naar achter, en zo heen en weer, waarbij je meer druk legt met je hand als je naar achter beweegt, dus de slijprichting naar de achterkant van de ijzers.
    Het is even wennen in het begin, de geleider is een krachtige veer zegmaar, waardoor het even ondervinden is om de shm. op het ijzer te zetten, de veer klemt het apparaat in een hoek van 90 graden op het ijzer, de spanbeugel aan de zijkant kun je daar bij nog extra aanklemmen met je hand als je gaat slijpen, maar ik zou dat niet eens aanraden, tenzij lichtjes; belangrijk is dat het soepel glijdt in een moeite door, de lichte druk die je met je hand op het apparaat uitoefent moet voldoende zijn; de geleider houdt hem haaks, verder gelijkmatig doch zeker naar voren en achter. het is even een slag.

    Om een idee te geven, hoe veel ik slijp voor een routine beurt, eens per 5 keer.
    ongeveer 15 slagen met het rode steentje, en nog zoiets met de groene, tussen door braam ik nog af, en als laatste nog een paar halen met groen.
  5. pendelbaas

    pendelbaas New Member

    gewoon een super ding. schaatsen binnen 5 min klaar.
  6. canon

    canon New Member

    Jarenlang heb ik de schaatsen geslepen van mijn kinderen die meededen aan langebaanwedstrijden. Vooral het begin was moeilijk. Wel een demonstratie van Sipke Bosma bijgewoond, maar bij mij thuis lukte het vaak niet om een scherpe schaats zonder bramen te krijgen. Schaats in het blok, eruit, er weer in, turen naar het randje, goed voelen, nog eens opnieuw beginnen met de groffe steen, het zweet stond vaak op mijn voorhoofd. En als je dan je kind in de wedstrijd ziet wegglijden omdat de schaatsen blijkbaar niet scherp zijn, kun je wel door de grond zakken. Grootste probleem was eigenlijk dat ik de schittering van de scherpe rand niet goed zag, ook niet nadat ik een bril ging dragen.

    Mijn kinderen schaatsen al lang niet meer, maar ik nog wel. En die ergernissen van het slijpen dat niet wil lukken, en die vieze handen, en die bloedende vingers, want voelen dat een mes scherp is, kun je wel, heb ik ook niet meer. Gewoon iedere week met de SharpMaster over het mes heen is genoeg. Daar hoef je niet voor op cursus, en je hebt ook geen werkplaats nodig, en geen glaskorrels, honing olie, of slijppasta. Ideaal! John bedankt!
  7. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Kijk dat zijn leuke reakties, en terecht hoor John , als je toevallig meeleest!
    Ja een luxe hoor dat apparaat; handomdraai!
    Leuk sinterklaascadotje!

Deel Deze Pagina