Evo schoen en skeeleren

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door schaatsmic, 27 nov 2015.

  1. schaatsmic

    schaatsmic New Member

    Wil voor mijn zoon van 11 een Evo schoen termoplastisch (maat 37) met klapschaats kopen.
    Hij wil ook graag skeeleren in de zomer.
    Is het verstandig om hiermee ook te kunnen skeeleren met deze schoen?
    Heeft hier iemand ervaring mee? En past deze schoen op skeeleronderstel?
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het is niet verstandig om op schaatsschoenen te skeeleren. Een schaatsschoen is gemaakt om net genoeg steun te geven op het super gladde ijs en daarbij zo licht mogelijk te zijn. Een schaatsschoen geeft daarom veel te weinig steun tijdens het skeeleren waar over een veel ongelijkmatiger oppervlak wordt gereden. Vooral enkels krijgen het zwaar te verduren. Daarnaast zit er in schaatsschoen veel minder dik voetbed. Het is dus ook niet erg comfortabel om op schaatsschoenen te skeeleren. Ik heb nu op mijn skeelers op sommige fietspaden al het gevoel dat mijn voet er af wordt getrilt, laat staan op schaatsschoenen.

    Andersom wordt trouwens wel gedaan. Het schaatsen op skeelerschoenen. Echter gaat dat wel heel erg ten koste van snelheid en gevoel. Energie is Massa x Versnelling x Tijd. Dus hoe lichter je bent, hoe minder energie je nodig hebt om dezelfde versnelling te bewerkstelligen. Dat geld met schaatsen in versterkte mate voor de schoenen aangezien je benen 3 x zo veel bewegen als de rest van je lichaam. Dit is dezelfde reden als dat bij het fietsen het hebben van lichtere wielen, trappers en schoenen veel meer zode aan de dijk zet dan het hebben van een lichter frame. Daarnaast wordt je met een skeelerschoen ook iets belemmerd in je schaatsbeweging. Als je hard wil schaatsen moet je vooral diep kunnen zitten om je afzet zo groot mogelijk te maken. Bij skeeleren heeft dit minder zin omdat de rubberen wieltjes ervoor zorgen dat je maar tot een bepaalde hoek druk hebt. Bij een skeelerschoen is het daarom belangrijker dat je steun hebt tot boven de enkel. Deze extra steun tot boven de enkel belemmert jou om goed diep te kunnen zitten. Sommige mensen lossen dit dan weer op door de schoenen voor het schaatsen anders te veteren en de eventuele straps boven de enkel los te houden. Bovendien is timing bij schaatsen ook essentiƫler dan bij skeeleren. Met een stijvere schoen en dikker voetbed is het gewoon lastiger om exact het moment te voelen dat je schaats het ijs raakt en wanneer je druk hebt. Het zogenaamde ijsgevoel.

    Kortom, als performance niet heel belangrijk is en je budget het niet toe laat om 2 aparte schoenen te kopen, dan zou ik adviseren om voor een goede thermoplastische SKEELERSCHOEN te gaan. Als je gewoon echt lekker wilt schaatsen en lekker wilt kunnen skeeleren, ga dan gewoon voor 2 aparte schoenen.

Deel Deze Pagina