Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

 1. FuGeE_Volkova

  FuGeE_Volkova Active Member

  Dikke blunder van het IOC, ze zijn Sergey Gryaztsov vergeten uit te nodigen. Hij zou wel mogen starten in Pyeong Chang.
  Ook bobsleeër Popov zou mogen starten maar die is ook "vergeten".
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Zo dan. Dan moet het IOC zich diep schamen en hebben deze sporters wat mij betreft recht op een dikke schadevergoeding. Dat je mensen niet uitnodigt op basis van hun verleden is tot daar aan toe, maar dat je dan mensen vergeet.... Triest.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Doe maar even hier...


  Geen bewijs is vrijspraak. Een rechter zegt nooit dat iemand onschuldig is, alleen dat er geen schuld bewezen is. Zo werkt het... zo iemand is dus vrijgesproken.

  Fatkulina is gewoon vrijgesproken.
  VorstM vindt dit leuk.
 4. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Nee. Ze is niet vrijgesproken, de schorsing is opgeheven.
  Daar zit juridisch gezien een groot verschil in.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Lees de uitspraak maar eens terug... ze is wel vrijgesproken.

  Een aantal van dezelfde groep zijn wel nog geschorst.
  VorstM vindt dit leuk.
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu we het toch over films hebben. De documentaire Icarus van Bryan Fogel won zondagavond de Oscar voor beste Documentaire. De film gaat over een amateurwielrenner die doping wil gebruiken en dan een heel Russisch dopingcomplot onthult.
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Grappig. Denkt dat ie een Fogel is.
  strawbale vindt dit leuk.
 9. VorstM

  VorstM Active Member

  https://m.hln.be/sport/meer-sport/p...-vergeven-is-van-onrechtvaardigheid~acf4bb0c/

  Iedereen aan de attesten. In ieder geval 1 iemand wordt hier bij naam genoemd, door over haar niets te willen zeggen...
  Het is natuurlijk niet zo dat er nooit signalen zijn geweest van dopinggebruik door schaatsers (en zeker ook niet door dopinggebruik van Nederlanders). Sterker nog, als je de kranten er een beetje op na slaat zijn er van de afgelopen 25 jaar hele collages samen te stellen van bekentenissen, beschuldigingen, ooggetuigenverslagen van oud-schaatsers, huisartsen, etcetera. Dit zal dus ook wel geen staartje krijgen, maar leuk voor in het plakboek.
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2018 om 11:01
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Hmm, het artikel begint al met een knetter van een fout mbt de deelname van Linda de Vries. Hoe geloofwaardig is dan de rest van het verhaal ?
 11. VorstM

  VorstM Active Member

  De opmerkingen van Jelena Peeters zijn minder geloofwaardig omdat de journalist in kwestie Linda de Vries niet goed genoeg kent? Dat lijken me twee totaal verschillende zaken.

  EDIT: Wat is die fout dan? Er was wel degelijk een afscheid van Linda de Vries op zaterdag, voor een vol olympisch stadion.
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Er wordt op zijn minst de indruk gewekt dat de Vries hier haar laatste wedstrijd heeft gereden en dat is dus niet zo want de Vries deed helemaal niet mee. Misschien verwarren ze haar met Annouk vd Weijden, dat zou kunnen. Maar een beetje feitenkennis mag je van een journalist toch wel verwachten. En als je zo makkelijk de namen de Vries en vd Weijden door elkaar gehaald ga je misschien ook wel de fout in met andere namen. Dat bedoel ik te zeggen. Dat schaats(t)ers niet Roomser zijn dan de Paus hoef je mij niet te vertellen.
 13. VorstM

  VorstM Active Member

  Die indruk wordt helemaal niet gewekt. Ze kreeg een afscheid, met Humberto Tan, het duurde 10 minuten en er was een daverend applaus. Ook dat ze 2e en 3e was op het EK is geen speld tussen te krijgen (ik dacht eerst dat je bedoelde dat dat de fout was, dus ik heb het nagezocht). Feitelijk staats er niets onjuist in, dus laten we niet doen alsof dat de inhoud van de rest van het artikel onderuit haalt.
  Resumerend:
  Voor een vol Olympisch Stadion in Amsterdam Waar
  nam de Nederlandse Linda de Vries (30) afscheid als topschaatser. Waar
  Ze haalde zilver en brons op het EK Waar
  maar schaatste nooit op de Olympische Spelen. Waar

  Voor vdWeijden is dit, op dat olympisch stadion na, niet waar. VdWeijden reed wel de OS, haalde niet zilver/brons op het EK, en kreeg geen afscheid (in ieder geval niet op de zaterdag dat ik er was). Het was wellicht haar laatste race, maar ze kreeg geen afscheidsceremonie zoals De Vries wel kreeg.
 14. Duif

  Duif Well-Known Member

  Helder. Dank voor je uitleg.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dit begint in België een ding te worden, dat vechten tegen attesten, ook als ze medisch wel noodzakelijk zijn. Er zijn nu ook al Belgische renners die dat weigeren (en dus een hele periode van het jaar slecht zijn door allergie). Ik vind dat onzin, als je een medicijn nodig hebt moet je dat krijgen. En denk nou maar niet dat je zo makkelijk een attest krijgt, daar is goedkeuring door drie verschillende artsen voor nodig (en nee, dat mogen geen drie teamartsen zijn oid).
 16. Eelco

  Eelco Active Member

  Eens even opgezocht wat er nog meer over wordt gezegd over thyroxine:

  https://www.theguardian.com/sport/2...thical-use-hormone-replacement-drug-thyroxine

  En dan komt deze ook voorbij:

  https://sportsscientists.com/2013/04/the-thyroid-medication-debate-is-it-doping-brief-thoughts/

  En dan hebben we deze:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/0...rde-prestaties-met-verboden-medicijn-a1594440

  Strekking van de verhalen (en mijn persoonlijke mening, ik weet dat @Hakkie2 het er niet mee eens is): als je lichaam niet geschikt is voor topsport moet je ook niet naar middelen grijpen die het wel mogelijk maken.

  Je begeeft je op een ethisch hellend vlak waarbij je mogelijkheden creëert voor valsspelers. Ik zie liever eerlijke sport dan valsspelers. Als dat inhoudt dat mensen die medicatie nodig hebben niet aan topsport mee kunnen doen, jammer dan. Het is topsport en daar dienen alleen diegenen aan mee te doen die hen genen hebben mee gekregen en bereid zijn maximaal te gaan.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @Eelco: maar jij begeeft je dan op een ander vlak. Veel sporters komen er pas op latere leeftijd achter dat ze allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen. Ook kan een pollenallergie zich bijvoorbeeld ontwikkelen op latere leeftijd. Wil je die dan hun baan afpakken? En wil je die sporters dan missen? Ik niet. Sterker nog, ze hun baan afpakken omdat ze een allergie ontwikkelen zou ik pas onethisch vinden.

  Om nog niet te spreken over inspanningsastma, dat je gewoon ontwikkelt omdat je aan topsport doet.
 18. Eelco

  Eelco Active Member

  Ja ik zou ze hen baan willen afpakken. Als je ergens niet geschikt voor bent (je breekt je arm bijvoorbeeld) dan kan je tijdelijk ergens niet aan mee doen (bijvoorbeeld in de ringen hangen). Als je hem dusdanig breekt dat je androïde (robotische) armen nodig hebt om je sport te beoefenen is dat prima. Je kan dan alleen niet meer meedoen met de valide sporters. Daar is een andere plek voor: de Paralympics.

  Ook hier blijft de ethische vraag: Waarom worden mensen alleen invalide genoemd als dit van de buitenkant zichtbaar is? Is iets wat inwendig speelt niet ook gewoon een handicap? En daarop volgend: zijn medicijnen niet gewoon een lapmiddel voor een handicap?

  Overigens wordt je theorie dat astma door topsport wordt veroorzaakt hier al aardig onderuit gehaald:

  http://www.aafa.org/page/exercise-induced-asthma.aspx

  En zo zijn er meer sites die hetzelfde aangeven.

  Het lijkt meer dat de gevolgen door de sport zichtbaarder worden. De symptomen zijn er al. Ze worden nog verder zichtbaar door in koude droge lucht maximaal in te spannen.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Tja, dan ben je wat mij betreft erg hardvochtig, zo wil ik niet zijn. Ik wil geen mensen die tot hun 23/24e of nog later zich kapot hebben getraind vlak voor hun doorbraak er uit gooien omdat ze astma of pollenallergie hebben. Astma en allergie zijn ook geen handicap, dat je dat alleen al durft te stellen laat me van mijn stoel vallen. Verder vind ik dat gehandicapten die geen voordeel hebben van hun handicap gewoon met de profs mee moeten kunnen doen en gelukkig is het CAS het met me eens. Ik ben vóór een inclusieve samenleving.


  En dat laatste: tja, dat is praktisch hetzelfde. Je zult inderdaad al wel aanleg gehad hebben, maar als je niet was gaan topsporten had je nooit last van je astma gekregen. Dan komt de astma dus door de topsport.
 20. Eelco

  Eelco Active Member

  Voor mij is alles waar hulpmiddelen (zowel extern als medicijnen) bij nodig zijn een handicap. Je lichaam kan het immers niet zelf. Als je die grens niet hanteert kan je doping gewoon vrijgeven.

Deel Deze Pagina