Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Haha die Bart de Vries. Twee weken geleden zijn sleutelbeen gebroken en nu in 1 week zowel het NK Marathon als de Marathoncup in Thialf rijden. Je moet ook wel een beetje gek zijn om in dit peloton thuis te horen :D

  Hekman bereid zich nu al voor in de Canarische zon voor het natuurijsseizoen.

  Kramer en Douwe de Vries doen wel mee. Verrassend, maar ergens ook weer niet. Vinden ze toch leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het is weer raak. Jouke Hoogeveen heeft alle ruimte en gaat toch bij het pootje over onderuit... Alleen Jouke kan dat! En Hilbert.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  26 mannen pakken nu al een rondje. Dit wordt weer chaos. Meeschrijven dus.

  Herstel: 29.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Als vanouds. Bergsma rijdt 10 ronden op kop. Stroetinga maakt het af.

  Kramer kon overigens niet volgen in de laatste 10 ronden. Raar ook dat hij aangeeft niet in de kopgroep te willen zitten. Heeft nog wel een MS wedstrijd te rijden.

  Stroet reed trouwens een slotrondje 57km per uur. Oude baas kan het nog steeds. Mooi dat hij nog zijn zege pakt.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Mijn stream deed het helaas niet, liep tijdens het slot van de dames om de 2 minuten vast en toen ben ik maar gestopt. Kon Kramer echt niet mee of liet hij lopen voor het gevaarlijk werd, zoals in bijna alle wielerwedstrijden?
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hij gaf in een interview aan dat ze wegreden. Als hij kon volgen, dan had hij het wel gedaan, denk ik dan. Je kunt altijd nog overtuigend achterin hangen. Er waren er wel meer die het niet konden volgen. Ik denk dat zij een gaatje lieten, hij daar net achter zat en zodoende niet meer genoeg over had om het gat te (willen) dichten.

  Geeft ook aan dat hij liever niet in de kopgroep had gezeten... tsja. Dat doe je toch echt zelf.

  Schaatspeloton bericht overigens het volgende: ''(...)Uitdraai van de transponders leerde uiteindelijk dat in de hectiek van een falend rondenbord de rijders 127 in plaats van 125 ronden hadden gereden.'' :D
  Laatst bewerkt: 7 jan 2018
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Begint zo dadelijk vanaf 19.10 uur in Alkmaar: de 11e wedstrijd om de KPN Marathon Cup.  Wel nog even afwachten wie er allemaal aan de start staan. Dit, gezien trainingskampen voor de OS, het natuurijsseizoen/Weissensee en de wedstrijden in Groningen dit weekend.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Arjan Stroetinga laat zich afzakken en is vol aan het knechten voor Evert Hoolwerf. Op zich niet zo gek; zo gaat dat in de ploeg. Maar wie zit er ook in het groepje met Evert Hoolwerf? Gary Hekman! Stroet rijdt op kop voor zijn rivaal! :D

  Wel gedurfd van Schouten en Stroet dat zij vol voor Hoolwerf gaan knechten. Toch link als je de sprint wil aangaan met Hekman (die nog ploeggenoten om zich heen heeft).

  Crispijn Ariëns heeft goede papieren. Heeft reeds twee rondjes voorsprong; heeft een degelijke sprint en heeft ook een goede motor die geschikt is voor een aardige aanval/ontsnapping tegen het einde. Spannende, doch ruige wedstrijd. Het gaat ouderwets hard. Zelfs met zoveel afwezigen en zieken.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Winst van Ariëns. Voor Knol en ploeggenoot Marcel van Ham die zijn laatste wedstrijd reed op zijn thuisbaan in Alkmaar. Jammer dat hij niet kon winnen in de ontsnapping, maar hij had gewoon de benen niet meer.

  Hoolwerf, Hekman en Stoltenborg haalden het niet meer, dankzij hard kop-over-kopwerk in de kopgroep door Okay Fashion & Jeans. De winst van Ariëns is dus een mooie bekroning van goed en mooi ploegenspel van Okay Fashion & Jeans.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik zag bij de dames ook een leuke strijd, al was ik wel verbaasd hoe makkelijk dat groepje van 4 een ronde voorsprong kreeg.

  Volgende week Groningen. Dan heb ik geen livestream nodig.
  Lorca vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, zie je eigenlijk wel vaker wanneer A-ware er niet is bij de dames. Dan neemt MKB-Basics de koers over, houdt er eentje van dat team aan het kop van het peloton de benen stil en kunnen ze al snel een rondje voorsprong halen. Zeker wanneer er nog een dame van een andere grote ploeg als Lausulec of Mastermind bijzit. Krijgen al vrij snel de zege van het peloton. Het gemiddelde niveau van het peloton is simpelweg niet zo hoog als bij de heren. Daar ben je in de minderheid als je naast het schaatsen nog een drukke baan hebt, terwijl er bij de dames een aantal tussen zitten die fulltime werken. Fulltime schaatssters zitten er eigenlijk zowat niet tussen. Zo wordt een peloton eigenlijk altijd wel gecontroleerd door een ploeg en haalt geen outsider de kopgroep in.

  Al met al reed de kopgroep ook sterk door hoor; dat groepje daarachter met Van der Stelt reed met knecht Bosma ronden lang volle bak, maar kwam er uiteindelijk niet bij (zoals we bij de mannen zagen met Hoolwerf/Stoltenborg/Hekman). Gewoon een goede kopgroep met dito benen. Van der Geest maakt het dan ook dominant af, nadat ze drie dagen geleden al won op Flevonice.

  De koers in Groningen kijk ik zeer naar uit. Op de afsluitende Marathon Cup wedstrijd na, voor de laatste keer een volledig peloton. De Olympiërs komen nog één keer terug uit het buitenland om de benen te testen (hoewel ik nog niet weet of Swings en Lollo meedoen: wellicht zijn ze in Erfurt), de natuurijs-toppers willen met een goed gevoel afrijzen naar Karinthië en de mensen die vandaag ziek waren willen in Groningen aansterken voor het belangrijkste gedeelte van het seizoen. Kortom; dat wordt een hele andere koers dan vandaag, waarbij de meeste toppers hun goede vorm willen/moeten etaleren of te pakken willen/moeten krijgen voordat ze naar Zuid-Korea of de Weissensee trekken. Dat wordt oorlog, waarbij niemand een ontsnapping cadeau krijgt. Zin in!
  Laatst bewerkt: 13 jan 2018
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Was mooi om langs de kant te staan vanavond. Zowel bij de dames als bij de heren een mooie wedstrijd gezien: veel mensen probeerden weg te komen, maar het peloton liet dat niet toe. Alleen Ineke Dedden kwam bij de dames op een rondje voorsprong. Ik dacht toen even dat er meer zouden zijn, want er reden losse groepjes rond, maar uiteindelijk werden die allemaal teruggepakt en zo won Dedden. Bij de heren heeft het peloton volgens mij geen moment stil gestaan. Altijd wel iemand die probeerde weg te komen. Maar uiteindelijk won Sjoerd den Hertog zijn thuisrace. Er klonk gejuich in het stadion :)

  Als ik mijn foto's heb uitgezocht zal ik ze hier tonen. Maar dat kan nog wel even duren. Iets met toetsen nakijken, open dagen en een week Weissensee...
  SprintMaster vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ha, ik was er ook bij en eveneens twee spannende wedstrijden gezien. Genoten! Mooie zege van natuurijsspecialist Dedden die aantoont dat het met de vorm wel goed zit in de aanloop naar de Weissensee. Irene Schouten toont daarachter aan dat ze effectief op snelheid heeft getraind - machtige sprint.

  Bij de mannen was het koersverloop bizar slopend. Leek wel een reprise van de afgelopen NK Marathon in Utrecht. Kardinge heeft geen snelle baan en de omstandigheden oogden vrij zwaar, maar het stond geen moment stil. Aanval na aanval en het tempo bleef vanuit het peloton angstig hoog. Moge duidelijk zijn dat het peloton zijn piek nadert richting Weissensee en Olympische Spelen. Bob de Vries wil zich laten gelden als hij in vorm is en gezien zijn aanvalsdrang zit het met de vorm nog steeds goed. Of het genoeg is om medaillekandidaat te zijn in Z-K, geen idee, maar het is goed genoeg om het peloton continu naar adem te laten snakken. Jorrit Bergsma hield zich verrassend eens gedeisd, doch waren zijn aanvallen een paar keer subliem gekozen. Moge duidelijk zijn dat het weer een avondje 'Hekman-slopen' was, gezien het geloer achterom of hij er nog aanzat. Een sterk rijdende Okay-ploeg met Den Hertog en Ariëns voorop deden daar gerust aan mee.

  Qua strategie ging het in de finale goed mis bij de ploeg van Anema, terwijl het strategisch eigenlijk wel mooi gekozen was. Na het interview met Schouten terug te hebben gekeken, geloof ik dat het idee was om Bob de Vries het tempo op te laten voeren. Tot zover ging het goed met zijn beulswerk. Daarna moest Jorrit Bergsma rond rondje 122-123 aanvallen voor de zege. Een aardige verklaring voor het slechts incidenteel testen van de benen gedurende de rit. Hij hield zich meestal aardig koest. Probleempje: Stroet en Schouten hadden zich achterin het peloton verkeken bij de andere sprinters (Hekman, Ariëns en Niero) zaten geïsoleerd nadat een paar mannen in het peloton een scheur lieten ontstaan. Bergsma moest zich dan maar opofferen, kwam vroeg op kop en nam Stroet en Schouten mee naar voren in een explosief tempo.

  Bouw en Techniek zet als trein een lange sprint in en vormt incidenteel de perfecte lead-out voor Sjoerd den Hertog. Bergsma krijgt het verdomt nog voor elkaar (een paar 27-ers volgens mij) om Schouten en een hele rappe Stroetinga voorin te krijgen, maar dan is het te laat. Den Hertog neemt fenomenaal over van Bouw en Techniek (die in Post nog geen ijzersterke afmaker hebben) en sprint op kop naar de zege. Stroet had duidelijk een sneller rondje, maar maakte met Simon Schouten toch echt de fout om achterin het peloton te blijven hangen. Anema was terecht pissed off tegen het einde. Als er nou één ploeg, naast AB Vakwerk, een expert zou moeten zijn in massasprints... Wel bijzonder dat ze dan juist voor Bergsma leken te knechten.

  Hoe het ook zij: Den Hertog pakt ein-de-lijk zijn eerste zege van het seizoen en dan ook nog op zijn thuisbaan. Lijkt mij ontzettend verdiend. Mooie beloning ook voor de Okay-ploeg: alweer de 4e zege van het seizoen. Ze staan nu gelijk qua zeges in de KPN Marathon Cup (4 zeges, al heeft A-ware ook het NK gewonnen= maakt 5). Bouw en Techniek volgt met 3 zeges en de vierde grote ploeg, AB Vakwerk, moet het doen met één schamele zege. Ook deze rit werd Hekman in een zetel geworpen door de trein van A-ware, maar hij kon zich niet overtuigend mengen in de strijd om de zege. Ondanks goed knechtenwerk van zijn ploeg misschien toch te veel arbeid moeten verrichten deze race (zeker in het begin anticipeerde hij veel)?

  Ook de kleine formatie Bouwselect blijft uiterst attent mee doen. De gehele trein is in de massaspurt op de een of andere manier bij elkaar gebleven en bezet de plaatsen 8, 9, 10 en 11! Bijzonder fraai.

  Ten slotte: mooi dat de natuurijsrijders duidelijk in vorm waren. Hoogeveen driftig in de aanval en zijn ploeggenoten beduidend beter dan in het begin van het seizoen. Erwin Mesu gelukkig na een matig seizoensverloop weer veel voorop gezien. De ploeg maakt op tijd een goede indruk. Erg zin in het natuurijs-geweld! Hopelijk heeft Jouke dit jaar meer succes :D
  Laatst bewerkt: 20 jan 2018
  SprintMaster vindt dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik stond in de bocht na de finish. Heb de trainers dus niet gezien, maar ik vroeg me ook al af waarom A-ware geen treintje had. En waar die Den Hertog ineens vandaan kwam... :p
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Lorca vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik was er met mijn pa (die reed), dus ik in ben op de terugrit al gaan terugkijken. Massasprints zijn ter plekke behoorlijk onoverzichtelijk, terwijl ik op het rechte eind prima zicht dacht te hebben. Tijdens de slotfase zaten wij al vragend te kijken waar A-ware bleef na het overnemen van Bouw en techniek :p

  Goede sfeer trouwens vanavond! Weet niet of het afscheid van Bekkering nog invloed heeft gehad, maar het was druk en er was geluid!
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik vond het helemaal niet druk. Ja, in de bocht aan de overkant, achter de trainers, daar was het druk. In "mijn" bocht helemaal niet. Paar jaar geleden (3 jaar denk ik, misschien al wel 4) was ik er ook en toen was het echt drukker dan nu.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Aha. Dit was mijn eerste keer Kardinge, maar ik heb al wel een paar 'verlaten' marathons elders meegemaakt. Het kan stukken beroerder is mijn ervaring ;)
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Stroetinga had inderdaad ook de snelste rondetijd op het slot (26,46). Twee tienden sneller, al kwam Stroetinga pas in die laatste bocht echt goed op gang, terwijl de vaart er toen bij Den Hertog wel uit was. Doet niets af aan zijn zege, maar volgende keer voor de zekerheid even langer doorschaatsen. Volgens de transponders was het verschil Den Hertog - Stroet enkel driehonderdste van een seconde!! :O

  Nog een paar opvallende rondetijden:
  - Hekman rijdt in de eindsprint niet zijn snelste ronde van de wedstrijd (26,74). Zijn snelste ronde was (26,58). Wellicht in de slipstream bij de A-ware trein tegen het einde. De ploegentactiek om Hekman moe te strijden is dus weer gelukt. Ondanks opofferingen van Vreugdenhil, kersverse MS kampioen W. Hoolwerf en Rick Smit. Vooral Italiaan Niero reageerde op veel aanvallen. Continu achter Bob de Vries aan.
  - Simon Schouten rijdt ook een snellere eindsprint dan Den Hertog. Slotronde 26,48 (maar wel precies in de slipstream van Stroetinga).
  - Jorrit Bergsma rijdt na Stroetinga en Schouten de snelste ronde! Terwijl hij niet mee heeft gedaan in de eindsprint. Op het moment dat hij Stroet en Schouten meeneemt richting kopgroep rijdt hij niet alleen 27-ers zoals ik eerder berichtte, maar 26,50. Dat is pittig voor een baan als Kardinge. Lijkt erop dat hij zijn snelheid terug heeft. Jammer dat ie er niks meer aan heeft dit seizoen. Wellicht nog een leuke 5.000m in Minsk?
  - Post was de afmaker waar Bouw en Techniek op gokte (vanwege thuisbaan), maar met 28,29 op het einde schiet hij zeer tekort. Ze hadden beter op Remco Schouten (27,46 toen hij op kop afgaf) kunnen mikken.
  - Sjoerd den Hertog werd mooi gelanceerd door de trein van Bouw en Techniek én dankzij die behaalde voorsprong op formatie Anema en een meer dan degelijke ronde 26,60 maakt hij het sterk af.
  - de Bouwselect trein die in hun eigen marathon plaatsen 8,9,10 en 11 pakken met een slotrondes van respectievelijk 27,7 (Knol, nr. 8) naar 28,4 (v/d Tuin, nr. 11) rijdt nog steeds als een zeer hecht team die zo boven zichzelf blijven uitstijgen. In Knol hebben ze een steeds beter wordende kopman en ook Bruggink en Snoek onderscheiden zich inmiddels wekelijks!

  Bij de dames valt op dat Ineke Dedden een voorsprong pakte met een rondje 30,8, terwijl er een aantal aanvallen waren die dik in de 28 of 29 seconden gingen. Die hebben ze te makkelijk laten gaan. Apart dat Elma de Vries of een Van der Molen daar niet bijzat. Irene Schouten gaat als enige vrouw onder de 28 seconden. Deed ze in Heerenveen ook al (Groenewoud was toen ook paraat met een 27-er). Met 27,8 als slotronde had ze zich bij de mannen ook in de top 10 geschaatst bij goede positionering. Die is duidelijk in vorm voor de MS in Gangneung.

  Het was zeer memorabel!
  SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina