Discussietopic KPN Marathoncup/Natuurijs Grand Prix' 2017-2018

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 10 dec 2017.

  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Even dit topic starten; om nou alles over de marathons te plaatsen in andere topics is een beetje onzinnig. Hiermee te lang gewacht, aangezien er al 7 prachtige marathons zijn geweest (even snel een top 3: 1. Amsterdam, 2. Heerenveen, 3. Haarlem) en daar behoorlijk veel dingen zijn gebeurd. Vanavond vond deze marathon plaats in de marathonschaatstempel van weleer: De Scheg te Deventer. Morgenmiddag rustig op mijn gemak met de schaatsen.nl stream terugkijken op Youtube. Schijnt een mooie marathon te zijn geweest. Evert Hoolwerf pakt zijn derde zege van het nog prille seizoen. Ariëns pakt ALWEER een podiumplaats en gaat fier aan de leiding in het algemeen klassement en blijft continu in het Oranje leiderspak rondrijden. Dat, terwijl de man die vorig jaar dat pak op het einde van het seizoen mocht aantrekken: Simon Schouten, een goede massastart reed in SLC, Utah. Evert Hoolwerf blijft makkelijk aan de leiding in het jongerenklassement. Hij heeft nu al drie zeges te pakken van de zeven gereden marathonwedstrijden. Dat zijn dominante cijfers die aan misschien wel de beste marathonsprinter allertijden doen denken: Arjan Stroetinga (Heideman was misschien wel completer, maar dat waren ook andere - minder snelle - tijden). Die kerel, Stroetinga dus, is gisteren mooi vader geworden. Er zijn soms wel mooiere dingen dan schaatsen. Soms.

    Bij de vrouwen wint niet geheel verrassend een dame die Schouten heet. Oh nee; het is niet Irene! Kelly Schouten, 22 jaar oud en leider van het jongerenklassement, wint even volwassen voor de allereerste keer een marathon en verslaat de grote dominante trein van MKB-Basics. Het team van oa. alternatieve elfstedentochtwinnares Lisa van der Geest en klassementsleidster Iris van der Stelt. Zij eindigde op het podium en blijft aan de leiding. Manon Kamminga, bezig met een comeback in de schaatssport (doch niet meer op de langebaan) bij MKB-Basics, eindigt als derde. Het is een goede trein, dit team, maar ze zijn zeker te verslaan. Dat hebben Lollobridgida, Janneke Ensing, Irene Schouten en nu dus ook Kelly Schouten bewezen.

    Dat leveren goede wedstrijden op in deze spannende competitie. Zo spannend is de sport wellicht nog nooit geweest.
  2. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    De bovenstaande post was even een inkomertje en een klein verslagje van de wedstrijd van gisteren. Dat geeft niet heel ruimte om te discussiëren natuurlijk. Het lijkt mij wel leuk om wat opvallende marathonrijders zo nu en dan te bespreken. Dat ga ik dus periodiek proberen te doen. Het leukst zou zijn om dat elke keer vlak na, of voor een marathonwedstrijd te doen. Nu worden er nogal veel marathons gereden, dus houd mij hier niet aan vast! De marathons zijn toch wel mijn grote passie en ik kan er best fanatiek in zijn. Hoe dan ook, ik schrijf er graag lange stukjes over om zo goed mogelijk een bepaalde rijder (kritisch) te omschrijven. Dan gaat het vooral om rijders die nogal de aandacht trekken.

    Vandaag ga ik Gary Hekman (AB-Vakwerk) onder de loep nemen.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Geen marathonkenner die 'Het Beest uit Gramsbergen' niet kent. De langebaanschaatsers zullen hem ondertussen vooral van het onderdeel Mass Start kennen. Dit jaar schittert hij in afwezigheid op het onderdeel tijdens internationale wedstrijden. Vorig seizoen reed hij met Jorrit Bergsma de veelbesproken desastreus verlopen Mass Start in Gangneung op het WK Afstanden (Hekman, de beste sprinter uit het marathonpeloton, werd slechts zevende op enorme afstand van winnaar Mantia). Slechte communicatie, slechte verhoudingen met (team) Anema, zelf niet willen achtervolgen... we hebben alle analyses wel langs horen komen. Vandaag ga ik het hebben over de marathonprestaties van Gary Hekman en dan nader die van dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren. Dat houdt enigszins verband met de manier waarop hij vorig seizoen de MS in Zuid-Korea reed. Hij rijdt namelijk een seizoen om nu al te vergeten. Enkel een wederopstanding in 2018 met meerdere zeges kan het seizoen nog redden. Hekman wist slechts één marathon te winnen - toen slechts een klein groepje van grote teamrivaal A-ware meedeed. De rest? Nou, prachtige marathons, maar niemand heeft Hekman gezien. Hij rijdt de meeste marathons niet eens uit en eindigt ver in de achterhoede. Hoe komt dat?

    Om te analyseren wat voor type rijder Hekman is moeten we eigenlijk wat verder terug naar het verleden toen 80% van de races eindigde in (massa)sprints. We beginnen, voor het gemak, met het seizoen 2013-2014. De jaren daarvoor was Hekman al lang en breed doorgebroken en werd gezien als de nieuwe sprintkoning; hij zou die titel definitief afnemen van Arjan Stroetinga: de meest dominante pure sprinter in de marathongeschiedenis, dé afmaker van Team BAM (en later Royal A-Ware), het meest dominante team onder leiding van Jillert Anema. In 2012-2013 zou dan die langverwachte kroning van Gary Hekman plaatsvinden. Hij had lang genoeg toegekeken hoe BAM domineerde en dat heeft hem hard en verbeten gemaakt. Het loopt anders. Hij wint slechts 1 van de 15 kunstijsmarathons. Stroetinga (dan al 32) is gigantisch dominant en wint 6 van de 15 keer. BAM wint zelfs de eerste 7 (!) marathons van het seizoen. Hekman is ziedend. Hij wint de sprints niet, ontbreekt in ontsnappingen (die Stroetinga vaak met Jorrit Bergsma opzet) en wordt het slachtoffer van echte rittenkapers als Frank Vreugdenhil en wederom Jorrit Bergsma. Iets moet in Team Van Werven veranderen. Daarom wordt het volgende seizoen de stokoude schaatslegende Jan-Maarten Heideman (de man met de meeste overwinningen op kunstijs ooit!) gecontracteerd. Als 'tweede kopman' die zijn laatste kunstukjes mag tentoonstellen (nog eenmaal een rit winnen - nevermind dat hij later nog een paar jaar doorging), maar eigenlijk als knecht om Hekman uit de wind te houden. Alle aandacht ging uit naar Heideman, terwijl Hekman direct toesloeg in het seizoen 2013-2014.

    Eindelijk afgetraind (de beer heeft weleens rond de 100 kilo gewogen toen hij de alternatieve elfstedentocht won) en in topvorm won hij dat seizoen vier keer. Stroetinga won drie keer. Het maakte niet uit dat BAM wederom de sterkste ploeg was. Hekman was individueel de beste. En hij had goede knechten. Bart de Vries (broertje van Bob), strijdmakker Rick Smit (nog steeds met Gary in één team) en natuurlijk Heideman. Het volgende seizoen moest weer wat beter worden. Dat seizoen ging de boeken in als het seizoen waarin ze eindelijk ook als ploeg de strijd aan konden gaan met (inmiddels A-Ware) team Anema. Ze trokken (oud-BAM) Christijn Groeneveld aan (toen meer bezig op de langebaan, maar een topper), toptalent Thom van Beek (het voorgaande seizoen won hij 6 keer bij de beloften) en Crispijn Ariëns: topskeeleraar die in het schaatsen podiumplekken bijeenraapte (vooral op natuurijs) en nu naar een goed team snakte. Het seizoen wordt een drama: Christijn Groeneveld moet zijn schaatscarrière beëindigen na een noodlottig schaatsongeluk. Hekman en Smit winnen beiden één keer, maar zitten natuurlijk niet goed in het seizoen. Jorrit Bergsma is dat seizoen de beste met drie overwinningen. Het team wordt na dit drama wel hecht. Én beter. In 2014-2015 is Team Van Werven in haar laatste seizoen aanbeland (de sponsor stopt). Het team is inmiddels misschien wel net zo goed als A-Ware, dat zich erg veel bezighoudt met langebaanschaatsen. Dat doen Hekman en kornuiten niet en dat betaald zich uit.

    Hekman evolueert in de meest dominante sprinter die bestaat. Groot en sterk. Adjudanten Ariëns en Van Beek wanen zich Wout Poels en knechten zich rot voor Hekman. Ze mogen ook om en om in een vrije rol rijden. De rol die Jorrit Bergsma al jaren inneemt bij Anema, past Ariëns en Van Beek als gegoten. Van Beek behaald vier keer het podium, Ariëns wint zelfs een keer. Hekman pakt de meeste zeges van het seizoen: het worden er vier. Stroetinga wint er precies één, maar rijdt dat seizoen liever op de langebaan. Iedere zege van Hekman ontvlamt in een massasprint met hetzelfde tafereel: Ariëns haalt Thom van Beek in die de aanvallers al aardig heeft kapot gereden, Ariëns voert het tempo steeds meer op waarna hij de kop afstaat aan Rick Smit die in de opéén na laatste ronde een lange sprint inzet voor Hekman. En die laatste maakt het af. Fini. Dat stevige sterke lijf vol in de binnenbocht gedrukt zodat niemand er meer tussendoor kan, verstand op nul en sprinten maar. Zo wint hij bijvoorbeeld in de snelste marathon aller tijden in Heerenveen (gem. rondetijd: 30.2). Hij is de beste en hij heeft fantastische adjudanten. Die zijn echter zo goed dat ze aan eigen kansen moeten gaan denken. Ze vertrekken. Ariëns wordt kopman bij een nieuwe ploeg. Thom van Beek vertrekt naar het nieuwe Lotto-Jumbo omdat hij kansen ziet voor de combinatie langebaan/marathon. Hoe het met hem is afgelopen weten we. We kunnen na dat prachtseizoen in ieder geval één teleurstellende, doch feitelijke conclusie trekken: Hekman heeft sindsdien in twee seizoenen slechts drie keer gewonnen, waarvan tweemaal zonder dat het team van Anema op volle oorlogssterkte was. En enkel wanneer het een pelotonsprint is geworden in de slotfase. Zijn voormalige superknecht Ariëns is momenteel leider in het algemeen klassement en rijgt de podiumplaatsen aan elkaar. Vorig jaar won hij de alternatieve elfstedentocht. Hij is uitgegroeid tot de elite van het schaatspeloton en kan sprinten en ontsnappen. Hekman ontbreekt keer op keer en lijkt op tactisch gebied tekort te schieten. Was zijn grote succes dan toch vooral aan zijn voormalig adjudanten te danken?

    Dat leidt mij tot het volgende. Hekman is een klassesprinter wanneer hij zijn verstand op nul kan zetten en zijn grote sterke lijf in een peloton kan gebruiken om iedereen te snel af te zijn. In de huidige marathonsport win je dan misschien 1 à 2 keer per jaar. Je hoeft namelijk niet te verwachten dat Hekman meezit bij een ontsnapping of dat hij een kansrijke ontsnapping kan opzetten. Het marathonpeloton is momenteel sterker en sneller dan ooit en steeds meer mensen kunnen aanvallen, hetgeen betekend dat massasprints een zeldzaamheid worden (terwijl dit een paar jaar geleden nog 80% van het seizoen voor kwam). Robert Post, Mats Stoltenborg, Simon Schouten, Jorrit Bergsma, Leander van der Geest enzovoort. En iedere wedstrijd zit Hekman er weer niet bij. Het is haast een limerick geworden bij de NK's marathonschaatsen dat Hekman de boot mist en iemand van Anema wint. Je moet in dit peloton multifunctioneel zijn en dat is Hekman niet. Blijk van enig tactisch wedstrijdinzicht heeft hij in al die jaren eigenlijk niet gegeven. Zijn responsies op aanvallen zijn non-existent. Dat was m.i. bijvoorbeeld een grote factor in het falen op de MS vorig seizoen in Zuid-Korea. Vervolgens is de sponsor op het moment afhankelijk van vrijbuiter Frank Vreugdenhil die in de Thom van Beek rol tenminste nog podiumplaatsen weet binnen te hengelen. Want drie overwinningen in 1,5 seizoen is te weinig. Zeker wanneer Stroetinga langzamerhand minder wordt en E. Hoolwerf nog geen dominante massasprinter is. Zeker wanneer je Gary Hekman bent en zijn sprintersbenen hebt. Hij is toch 'Het Beest'?

    Momenteel zien we Hekman een beetje voorop op het peloton rijden als hij de boot weer mist; 'moet ik nu doorrijden, of heeft het geen nut meer?'. Het heeft dan al geen nut meer, Gary. Het doet pijn om te aanschouwen. De moderne sprinter wint niet enkel in massasprints, maar zet ook aanvallen op en durft mee te springen. Dat heeft Evert Hoolwerf dit seizoen al drie van de zeven overwinningen opgeleverd. Gisteren deed hij het in Deventer met maar één ploegmaats: Stroetinga. Hekman had vijf ploegmaats om zich heen, maar wist wederom geen rol van betekenis te spelen. Het ziet er momenteel treurig uit en er moet echt wat gaan veranderen in de tactiek van zijn team. A-ware, Bouw- en Techniek en Okay Fashion & Jeans hebben allang door dat zij allen kunnen winnen met harde wedstrijden en vele ontsnappingen. Niemand is meer bezig met Hekman. Dat doet pijn. Zelfs bij mij, groot liefhebber van ontsnappingen. Wellicht kan hij nu in de luwte zijn schaatsstijl verbeteren en terugkomen. Dat doen namelijk de grote schaatsers. We zullen dus in de komende periode zien uit welk hout Gary Hekman gesneden is. Het mag niet zo zijn dat de evolutie van Gary Hekman tot de sterkste sprinter zo eerloos eindigt. Ik hoop van harte dat hij ons een nieuwe en verbeterde Gary Hekman laat zien. Het liefst dit seizoen nog.

    Volgende keer een (korter) stukje over Mats Stoltenborg. Een van de meest attractieve en aanvallende rijders in het peloton, maar die op sommige terreinen beter kan worden.
    Laatst bewerkt: 10 dec 2017
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    'de Beer uit Lemmer' = Rintje Ritsma. Je bent in de war met het Beest uit Gramsbergen.
    Lorca vindt dit leuk.
  5. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Haha, ik zie het. Dat is nog eens een stomme misser. Dank voor de oplettendheid; ik pas het aan!
  6. Alberto

    Alberto Member

    Tja, Gary Hekman. Ik was wel een beetje fan van dit cultfiguur die met zijn 100 kilo alle mannen van Anema er op legt in de sprint. Maar tegenwoordig is dat wel minder, hij zoekt toch vaak de oorzaak van slechte resultaten buiten zichzelf. Afgelopen weekend rijdt zijn ploeg een aantal keer een ontsnapping terug, dan moet hij ervoor zorgen dat hij er bij de volgende ontsnapping zelf bij zit. Maar dan zit hij weer te ver achterin, terwijl hij wel sterk lijkt. Ook zijn ploeg valt mij wat tegen. In Hoorn zitten ze met 4 man maar zonder Gary (inclusief 2 keer AB direct) in de kopgroep van 15 en ze worden 10, 13, 14 en 15. Het meest typerend vond ik de diskwalificatie van Christiaan Hoekstra toen hij zich afliet zakken om de kopgroep te helpen, terwijl hij als man van satellietploeg AB direct daar officieel geen ploeggenoten had zitten. Anema lukt het al jaren om met 2 ploegen min of meer samen te rijden zonder opzichtig de regels te over treden maar bij de mannen van Roy Boeve gaat het vrijwel meteen fout.
  7. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens. Hekman oogt hetzelfde als voorgaande jaren. Zijn - enige - overwinning was gewoon weer een machtige sprint waarbij hij iedereen makkelijk te snel af was. Dat is echter maar 1 wedstrijd geweest. In de overige wedstrijden doet hij niet eens mee voor de pelotonsprint. Bijvoorbeeld de pelotonsprint in Haarlem. Machtig gewonnen door Stroetinga en Hoolwerf eindigde als 2e van het Peloton. Van AB deed alleen Mol mee. Zoals ik al in mijn vorige post aangaf: hij lijkt gewoon tactisch inzicht te missen. Ik heb geen andere verklaring ervoor dat hij steeds zo van achteren zit of niet reageert op aanvallen. Als de kopgroep wordt ingelopen door het peloton (en inderdaad, vaak dankzij hard werk van zijn ploeggenoten) zit hij er bij de volgende ontsnapping wederom doodleuk niet bij. Echt pijnlijk. Dat gebeurde vroeger ook minder, maar dan zat Thom van Beek altijd in de kopgroep en reden Smits en Ariëns hem wel de kopgroep in. Alsof hij momenteel alleen maar wil en/of kan winnen bij massasprints. Misschien is hij wel ziek geweest o.i.d., maar dan zou hij niet zoveel snelheid kunnen ontwikkelen als in de MS wedstrijden die hij heeft gereden, of in de marathon die hij won.

    En ja, tactisch gaat bij Boeve een hoop fout. De DQ van Hoekstra (was dat niet in Leeuwarden?) was schrijnend. Satellietploegen mogen elkaar al jaren niet meer helpen, aangezien het bij BAM/Renault nog weleens opzichtig gebeurde en wat doet Hoekstra? Die gaat lekker voor AB Vakwerk kopwerk verrichten. Ongelooflijk. Anema doet dat verstandiger door bijvoorbeeld Niels Mesu uit de wind te houden bij een kopgroep door A-Ware veel op kop te laten rijden, of met een paar A-Ware mannen te ontsnappen en dan Kooiman de aanval op te laten zetten... Genoeg manieren om samen te werken.

    Nee, bij AB Vakwerk gaat op het moment vrijwel alles mis. Lichtpuntje is wat dat betreft Vreugdenhil die zich bij een hoop kansrijke ontsnappingen laat zien.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member



    Live nu vanuit Den Haag: KPN Marathoncup. Stream via schaatsen.nl

    We zijn op de helft van de KPN Marathoncup. Langzamerhand trekken we naar de grote wedstrijden. Het NK in Utrecht natuurlijk, maar ook de mooie natuurijswedstrijden :)
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Manon Kamminga wordt 2e. Vorige week al 3e. Als we een vergelijkbaar scenario krijgen als met Ariëns bij de mannen, dan pakt ze volgende week de winst :)

    Ik vind het knap. Ze heeft uiteraard dit jaar veel getraind voor de zomerse skeelerwedstrijden. Daarna zei ze de topsport vaarwel om 5 maanden lang bij vriendin Brittany Bowe in de VS te verblijven. Nu is ze 'ongetraind' terug en mag ze de marathons vrij en zonder prestratiestress rijden en doet ze dat met 2 podiumplaatsen wel bijzonder goed. Het was niet eens gepland als comeback, maar als leuke bezigheid om haar team te ondersteunen. Dat doet ze goed. Misschien kan ze dit jaar doorgroeien zonder extreem hard te trainen (ze werkt immers ook bij de ploeg waar ze schaatst: mkbasics). Wellicht kan ze vanaf volgend jaar dan ook wat betekenen voor de MS als tweede vrouw achter Schouten. Daar is ze uitermate getalenteerd voor. Jammer dat haar lichaam niet altijd heeft willen meewerken, want er zit veel talent in (zoals we bij het inlinen zagen). We gaan het meemaken.

    Lollo wint hier. Die trekt haar vorm van Salt Lake City goed door.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zonde. Wedstrijd bij de mannen wordt geneutraliseerd na 5 ronden net nu er een leuke kopgroep was ontstaan met oa. Ingmar Berga, Evert én Willem Hoolwerf en Jouke Hoogeveen. Christiaan Hoekstra viel in het begin van de wedstrijd, dus we gaan een nieuwe start krijgen.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Rijden Stroet, Hekman, Simon Schouten, Robert Post, Jouke Hoogeveen en Sjoerd den Hertog de finale, wint Bart de Vries in een kopgroep van (overwegend) parttime marathonschaatsers. Gekke race en een bijzondere marathon.

    Hekman weigert wederom werk te leveren, waardoor Post, Schouten en Stroet ook de benen stil houden in de finale. Even daarvoor strandt een rondenlange coupe van Jouke Hoogeveen helaas wegens het kop over kop rijden van de ploegen van Hekman en Ariëns. Uitgerekend die twee ploegen die helemaal niets winnen vandaag houden Hoogeveen van de winst af. Daardoor kan Bart de Vries eindelijk eens een zege binnen hengelen. Eindelijk eens uit de schaduw van broer Bob. Maar als die erbij was geweest, dan hadden we ongetwijfeld weer een broederstrijd gehad. Prima marathon uiteindelijk die pas dertig ronden tegen het einde ontvlamde, maar dan ook echt nagelbijtend spannend werd.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    erg jammer dat Hoogeveen het niet haalde. Dat had ik mooi gevonden.
    Lorca vindt dit leuk.
  13. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Poeh, Bergsma en Kooiman rijden dinsdag de 5.000m op het OKT, maar rijden nu serieus hard in de marathon van Breda. Bergsma nog geen kopgroep/aanval gemist. Die oogt zeer sterk. Waarom? Nou, omdat er constant in de 28, 29 sec per ronde wordt gereden en als hij achter iemand zit moet gaan staan wegens teveel vaart.
    EenBrabander en SprintMaster vinden dit leuk.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    En Bergsma is 2e geworden. Hij ging de sprint aan met Swings. Normaal, lach je dan, Bart Swings heeft veel meer snelheid. Nu werd het billenknijpend spannend met Bergsma die binnendoor kwam en bijna er langs kwam. Swings hield echter vol en beloonde daarmee goed knechtenwerk van Remco Schouten. Prachtige koers gezien vandaag met veel aanvallen.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  15. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik heb daar nog wel een andere theorie over. Hekman is minder gaan rijden sinds het invoeren van het snijvaste pak en de helm. Hekman is de zwaarste rijder van het peloton (of 1 van de zwaarsten). Met zijn grotere lichaam is de warmteontwikkeling bij hem dusdanig groot (hij moet meer arbeid verrichten om die massa te verplaatsen) dat hij zijn warmte onvoldoende kwijt kan. Door de extra hitte gaat zijn hartslag omhoog. En daarmee wordt er energie verspilt. Energie die benodigd is bij de volgende actie-/ demarrage. Als hij dan onvoldoende is afgekoeld kan hij niet mee. Als ik Hekman was zou ik experimenteren met koelen (beter hydrateren, een ijsvest?) in de marathon.

    In de marathon die hij won was ,als ik het goed heb begrepen, de snelheid minder hoog. Dan wordt het lichaam minder warm en wordt er minder energie verspild.

    Bij een MS is de hoeveelheid energie (warmte) voor Hekman niet de limiterende factor. Het aantal ronden is namelijk beperkter. Sprinten kan hij dan nog steeds.
  16. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zou prima kunnen hoor, als je oncomfortabel bent tijdens zo'n race, dan kan het moeilijk worden. Anderzijds zou die ondertussen daar wel iets aan gedaan kunnen hebben. Ze zijn alweer een tijdje ingevoerd en een lange kerel als Bovenhuis of Hoekstra rijdt ook goed mee in diverse aanvallen. Maar hij ontbreekt vaak net zo goed vaak in aanvallen in het begin van wedstrijden. Daarnaast is dit ook niet echt een ontwikkeling van dit jaar of vorig jaar. Wanneer A-ware met volle ploegen zat in voorgaande seizoenen zat hij ook vaak niet in kopgroepen; er werd vaak aangevallen op momenten dat hij even achterin zat. Rijdt je met hem naar de finish, dan ben je snel geklopt.

    Het niveau is veel meer gestegen in het peloton en er zijn meer ploegen die aanvallen op kunnen zetten. En Hekman ontbreekt vaak. Dan gaat er tactisch heel veel goed bij die ploegen, maar minder bij AB Vakwerk.
    Eelco vindt dit leuk.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Goed. De rook rondom het slachtveld dat 'OKT' als naam draagt is inmiddels verdwenen. De marathontoppers maken zich op voor 1 van de grootste prijzen van het seizoen: ze gaan straks vanaf 16.15 uur strijden om de titel Nederlands Kampioen Marathon. Deze titel valt vandaag te winnen op het kunstijs van de Vechtsebanen te Utrecht. De baan waar groot talent, doch nu al groot kanshebber, Evert Hoolwerf met zijn broetje Bart en neef Willem 'groot' werd. Waar Ingmar Berga een aantal jaar gelegen, nog rijdend voor de BAM formatie van Jillert Anema, Nederlands kampioen werd bij de heren. Waar Rixt Meijer in een bizarre finish Lisanne Soemanta versloeg. Dat ontaarde nog in een verhitte rechtszaak om de zege, maar Rixt Meijer ging er definitief mee aan de haal. Zal het vandaag weer zo'n verhitte strijd worden?

    Dames.
    Bij de dames zijn er wat minder kanshebbers als bij de heren. Desalniettemin zijn het juist de belangrijkste wedstrijden van het jaar waar de meeste verrassingen plaatsvinden. De strijd tussen Soemanta en Meijer (dit jaar weer terug in de sport) zoals hierboven genoemd was al eens een grote verrassing. Zij eindigden voor enkele toppers als Carla Zielman, Mariska Huisman, Carien Kleibeuker (2e), Elma de Vries, doch ook een piepjonge Irene Schouten. Zij is vandaag de topfavoriet en zij neemt het op met haar topknecht, Carien Kleibeuker - de oudste veteraan aan de start, tegen de formatie MKB-Basics. Zij domineren dit seizoen de marathons bij de dames. Lisa van der Geest, die zich op het OKT na een slechte 3km hervond op de 5km, is de bekendste vrouw uit deze formatie. Zij was vorig jaar de meesterknecht van de Italiaanse Lollobridgida en wist zich op het natuurijs wel raad. Zij won de enige natuurijswedstrijd in Nederland en won ook de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee voor een onfortuinlijke Elma de Vries. Dit seizoen is ze ook in topvorm (ze won vorige week in Breda) en zij smacht naar deze titel. Zij zal het echter ook tegen haar ploeggenoten moeten opnemen. Iris van der Stelt, haar schoonzus en ploeggenoot, is leider in het algemeen klassement en heeft zich ontwikkeld als echter allrounder. Zij kan een goede eindsprint laten zien, maar zij gaat ook geregeld mee in ontsnappingen. Manon Kamminga is de derde topper uit dit collectief. Zij maakte haar comeback dit seizoen en heeft al meerdere podiumplaatsen binnen gehengeld. Ze heeft internationale ervaring, dus met dit soort spannende wedstrijden kan zij goed omgaan; heeft Kamminga kans op de titel?

    De outsiders zijn de dames die het puur van hun ontsnapping moeten hebben, en dat zijn er veel. Topfavoriet Irene Schouten is veruit de beste sprinter van dit stel en beschikt over een groot vermogen. Wil een veteraan als Elma de Vries, of een jonge meid als Kelly Schouten, winnen dat moeten zij meezitten in een kansrijke ontsnapping. Eentje waarbij Irene Schouten zich niet in mengt. Dat geldt ook voor vele andere kanshebbers als Bekkering (ondertussen aardig versleten, maar grote naam), Emma Engbers (sterk dit seizoen), doch ook Janneke Ensing. Een van de grootste namen uit de sport. Ik noem haar als laatste omdat het erop lijkt dat ze na een zwaar wielerseizoen haar vorm kwijt is. Misschien kan zij dit seizoen nog één mooi kunstje flikken? Wie zal het zeggen.

    Het wordt een spannende zenuwachtige koers. Geen dame die er ook maar over denkt om met favoriet Irene Schouten naar de streep te rijden. In een massasprint (of een lange sprint) niet te kloppen. Iedere dame zal - al vroeg - willen ontsnappen en iedere dame die zich ook maar een beetje goed voelt zal mee willen zitten. Dat wordt nagelbijten.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Heren.
    Een wedstrijd voorspellen bij de heren is altijd lastig. Dat komt enerzijds door het enorm gegroeide niveau en daarmee het grote aantal kanshebbers. Een andere oorzaak is team Royal A-Ware, de formatie van Jillert Anema. Dit team doet slechts, wat zal het zijn, 35-50% van de wedstrijden op volle sterkte mee. Dit seizoen is het al meerdere keren voorgekomen dat Arjan Stroetinga en Evert Hoolwerf enkel met z'n tweeën reden. De rest hield zich bezig met de langebaan en dan vooral plaatsing voor de OS. Doen zij echter mee, dan hebben zij ook echt grip op het koersverloop en laten ze niet meer los. Dat was in Breda te zien waar Jorrit Bergsma, doch ook Stroetinga en Simon Schouten, continu in elke aanval meezaten. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep waar Jorrit Bergsma zonder sprinter zat en hij zelf met Bart Swings de sprint aan moest gaan. Hij is er vandaag niet bij, dus kan Jorrit na een loodzware week opnieuw voor een verrassing zorgen door voor de zege te gaan? Dat zal lastig worden. De wedstrijden waarin deze formatie niet op volle sterke waren werden gedomineerd door de ploegen van Crispijn Ariëns en Mats Stoltenborg. En dat zijn de twee ploegen om rekening mee te houden, naast team Jillert natuurlijk.

    Het team van Ariëns bevat drie grote kanshebbers. Sjoerd den Hertog is inmiddels leider in het klassement; hij pakte die positie af van ploegmaat Ariëns. Hij heeft alleen nog geen zege gepakt. Net als een Robert Post is hij constant een van de besten, maar nog niet de beste. Dat zullen ze alle twee vandaag absoluut willen zijn. Tweede kanshebber is veteraan Ingmar Berga: tweevoudig kampioen op kunstijs en regerend kampioen op natuurijs. Hij weet zich op beslissende moment er altijd tussen te knokken. Kans bestaat echter dat zij moeten knechten voor kopman Ariëns. Die laatste is misschien wel topfavoriet. Hij wil best in de gewone marathons knechten voor zijn ploeggenoten, maar hier moet en zal hij winnen.

    Het team van Stoltenborg staat bekend als de meest aanvallende ploeg die veel voor elkaar rijden. Ze moeten echter Bart de Vries (want blessure) en Bart Swings (want Belg) missen. Stoltenborg, Harink en Post hebben zo een klein, doch sterk ploegje die het koersen wellicht aan anderen over laten. Aanvallen gaan ze zeker. Let maar op.

    Ik heb te weinig tijd om iedere kanshebber uitgebreid te bespreken, dus even kort het volgende:
    - hervindt Hekman zich en kan hij zich in een sprint mengen.
    - Jouke Hoogeveen is jarig en 39 geworden. Die gaat jakkeren vandaag.
    - Blokhuijsen is de enige pure langebaner aan de start. Plannen?

    Verder spreken de statistieken in het voordeel van Anema. De afgelopen 10 jaar 9keer gewonnen. Stroet heeft al 6(!) titels, maar is bezig aan een van zijn laatste seizoenen. Die wil een zevende. Bob de Vries wil titelprolongatie. Jorrit Bergsma wil een 2e titel en Simon Schouten en Hoolwerf willen een eerste titel. Hoolwerf heeft zich volledig gericht op de marathon en heeft reeds 3 zeges verzameld dit seizoen. Misschien wel het richtpunt van Anema. We gaan het zien.

    Integenstelling tot afgelopen jaren durf ik er geen wedje meer op te leggen wie wint.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    We hebben een kopgroep van 10 met een ronde voorsprong:

    Kleibeuker
    Ensing
    Schouten
    Meijer
    Tauber
    Blokker
    Van der Geest
    Strikwerda
    Engbers
    Van der Molen
    Lorca vindt dit leuk.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Schouten wint met gemak, mede dankzij Kleibeuker (was dat niet degene die er uit viel terwijl Schouten stond te juichen? Nou ja, dat zullen we haar maar vergeven...). Tweede Van der Geest.

Deel Deze Pagina