Deel jouw tips voor Weissensee kleding & gear

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Sportswearonline.nl, 18 dec 2014.

  1. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee komt er weer aan, dus bij ons stijgen de vragen van klanten over wat geschikte kleding is voor deze tocht. Nu hebben wij hier wel onze ideeën over, maar ik zou het erg gaaf vinden om al jullie tips en aanraders te horen.

    Het idee is om al jullie feedback te verwerken in een blog op onze website, maar ook hier op het schaatsforum. Zo kunnen we mensen die zoeken naar informatie een stuk beter en sneller helpen en blijft iedereen lekker warm op de Weissensee. Ik denk bijvoorbeeld aan feedback voor de volgende punten:

    • Wat is voor jou onmisbaar in je kleding en uitrusting voor de Weissensee?
      (Denk bijvoorbeeld aan kleden in lagen, Windstopper kleding, waterdichtheid, enz.)
    • Waar let jij het meest op?
    • Wat is nou echt af te raden en wat werkt niet?

    Alle feedback is natuurlijk welkom :) Het hoeft trouwens niet persé voor de Weissensee te gelden, het is ook erg interessant voor alle andere bar koude schaatstochten. Dus kom maar op!

    - Ronald
    Laatst bewerkt: 19 dec 2014
  2. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Reactie van een Weissenseeveteraan.
    Bescherming:
    Zorg voor goede bescherming. Op het ijs van de Weissensee val je op 200 km altijd wel een of meer keer en vallen in een groep heeft risico's. Rij met een helm, Smartcap of Ribcap. Gebruik snijvaste bescherming voor je onderbenen, zowel voor eventuele valpartijen als voor achteruitprikkende medeschaatsers. Bescherm je medeschaatsers door de scherpe achterpunten van je schaatsen af te ronden (straal van een 10 cent munt). Draag een skibril. Door mij nooit uitgeprobeerd, echter wel veel gezien bij oudere schaatsers is een zogenaamde valbroek met beschermingskussens en kniebeschermers. Ja, het ziet er niet sexy uit maar het beschermt wel. Snijvaste handschoenen zijn in een treintje rijdend ook aanbevolen.
    Kleding
    Volg vooral het weerbericht en laat je kledingkeuze en het aantal lagen daarvan afhangen. Op de Weissensee heb ik een start meegemaakt bij min 23 en een start bij dooiend weer. In het verloop van de tocht wisselen de omstandigheden, b.v.: Je begint bij min 10; in de loop van de morgen wordt het warmer en rij je bij temperaturen rond het vriespunt; in de middag koelt het weer af. Die afkoeling merk je al kort na de middag als je op het grote meer in de schaduw van de bergen naar Dolomitenblick aan de Oostoever schaatst.
    In ieder geval laagjes: Thermo onderhemd met lange mouwen en hoge boord, fietsbroek met zeem voor de bescherming van de edele delen. Daarover afhankelijk van de temperatuur twee of drie lagen die het vocht (je levert 200 kilometer in 7 tot 10 uur inspanning) goed kunnen afvoeren, in ieder geval een laag met windstopper. Mijn persoonlijke voorkeur voor het bovenlichaam is: thermo onderhemd, tweede onderhemd met windstopper, fietsshirt en schaatsjack. Als het te warm wordt kan je altijd een laagje uitpellen en naar een verzorger werpen. Voor het onderlichaam: korte wielerbroek met zeem, dikke schaatssalopette en soms als het bij de start heel koud is een dunne schaatssalopette extra. Zorg er bij je keuze voor dat je bij een eventuele plaspauze snel uit en weer in die lagen kan komen.
    Als je de tocht op noren rijdt zorg altijd voor hoesjes over de schaatsen. Soms voor de kou, soms voor dooiwater en het voorkomt inhaken in veters.
    Als het koud wordt een dunne bivakmuts, extra onder de helm.
    Het eerste kwartier rij je in het donker.
    In het donker zie je de scheuren/slechte plekken niet en helaas gaan ook minder geoefende schaatsers bij de start vooraan staan, hetgeen het eerste kwartier in het donker veel gedrang oplevert en weinig zicht op het ijs. Mijn idee is dat de lampjes op het hoofd zoals je die soms ziet weinig effect hebben. Beste advies dat ik kan geven hou je dat eerste kwartier wat in, rij defensief en niet te kort op je voorgangers. Alternatief is een kwartier later starten.
    Na de finish
    Als je na de finish je triomf wil vieren in de feesttent om sterke verhalen uit te wisselen over de tocht en om het te kort aan vocht en lichaamszouten aan te vullen met prima Oostenrijks bier, zorg dan dat er een verschoning in de tent voor je klaar ligt. De met zweet doordrenkte lagen afpellen en een heerlijk droog shirt en een warme trui zorgen voor extra welbehagen bij het nakaarten;).
    Laatst bewerkt: 18 dec 2014
    Sportswearonline.nl vindt dit leuk.
  3. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    Mooie uitgebreide reactie met veel tips Schaatstinus, dankjewel. Even een vraagje met betrekking tot de schaatsbroek.
    Je zegt hierover dat een fietsbroek met zeem (voor jou) het beste is, voor bescherming van je edele delen. Nu raden wij vaak deze broek aan bij onze klanten: http://www.sportswearonline.nl/craft-thermo-collant-windstopper.html

    Dat is een exemplaar wat populair is bij veel klanten die een koude schaatstocht gaan doen, maar die heeft dus geen zeem.
    Jij geeft aan dat zoiets dus prima is, maar ik ben heel benieuwd naar de reden waarom je een fietsbroek met zeem eronder draagt.
    Is dat speciaal voor als je valt, of is dat prettiger als je een lange tocht gaat doen?

    - Ronald
    Laatst bewerkt: 19 dec 2014
  4. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Beste Sportswearonline,

    De fietsbroek met zeem. Je zet me met je vraag aan het denken. Ja er zijn tegenwoordig prima schaatsbroeken met windstopper, ik denk dat mijn keuze en tip de volgende twee redenen heeft:
    1. Zuinigheid. Ik ben goed voorzien van schaatsbroeken zonder windstopper voor gebruikt op de 400 meterbaan. En bij natuurijs grijp ik terug op een in de kast voorhanden kledingstuk, een van mijn fietsbroeken.
    2. Nostalgie. In een tijdperk dat er minder gelikte kleding voorhanden was reed ik al lange tochten op natuurijs en toen was het gebruik van de koersbroek met zeem de oplossing voor het beschermen van de edele delen. Leuke anekdote hierover: Een van mijn schaatsmaten koestert nog de onderbroek met door zijn vrouw liefdevol ingenaaide zeem, de broek die hij droeg in zijn eerste Elfstedentocht van 1985.
    Het ontberen van een windstopper in de onderkleding heb ik ook eens op de Weissensee ervaren. Zaterdagmiddag laat aangekomen, genesteld in het gehuurde appartement, lekker eten, biertje en vroeg naar bed. Volgende morgen een zonovergoten Weissensee, even op het balkon sfeer proeven en ja het weer leek perfect. Vervolgens snel een boterham en de schaatsen aan. Gekleed in een dunne schaatsbroek (immers de zon scheen en het zag er als heerlijk weer uit) de eerste ronden over toen het kleine en het grote meer. Na anderhalve ronde merkte ik "minder" gevoel in mijn vingers tenen en....... ja ook de edele delen leken gevoelloos te worden. Typisch geval van onnadenkendheid en overmoed, het bleek later - 8 te zijn en dat gecombineerd met de rijwind maakte dat ik veel te weinig bescherming droeg. Snel terug naar het appartement en een lange warme douche. Het gevoel kwam "gelukkig" terug en dat liet zich extra voelen met pijnlijke tintelingen, zoals bekend van opwarmende koude vingers.
    Sportswearonline.nl vindt dit leuk.
  5. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    Ah, op die manier bedoel je bescherming. Het gaat dus meer om het koud worden van de edele delen, dat was even mijn punt! Daar zijn tegenwoordig wel goede Windstopper onderbroeken of bovenbroeken voor beschikbaar ja.
    Ik dacht dat het misschien met iets anders te maken had, met vallen of iets dergelijks. Bedankt voor je uitleg en leuke anekdote :)

    - Ronald
  6. johndegier

    johndegier New Member

    Sommigen gebruiken de oude vertrouwde krant ook nog, hoorde ik laatst......


    Sent from my iPad using Tapatalk
  7. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    Dan zou ik op zeker de Telegraaf weekendeditie nemen, heb je nog wat extra dikte door alle onzinnige toevoegingen.

    - Ronald
  8. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Ha ha.
    Nadeel is dat papier (zweet)vocht opneemt en dan wordt het "rijden met (als) een natte krant".
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Met het weerbericht op je kont afgedrukt, toch mooi meegenomen.
  10. johndegier

    johndegier New Member

    Lijkt mij ook geen pretje, geef mij maar laagjes goede (thermo)kleding, maar sommigen zweren er kennelijk nog bij........


    Sent from my iPad using Tapatalk
  11. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    Hier idem. Maar zo heeft iedereen weer zijn voorkeuren, dat zag ik afgelopen weekend ook wel weer op de piste in Duitsland. Soms zie je toch rare combinaties van kleding langs komen haha.

    - Ronald
  12. anonieme

    anonieme Member

    Het laagjes verhaal is onmiskenbaar noodzakelijk.
    Wat al gememoreerd is dat het bij de start koud kan zijn (-16 tot -20 is geen uitzondering) en dan is een fleece trui onder of over het jack met windstopper noodzakelijk, die je later uit kunt doen. Denk eraan als om 15.30 uur de zon ook op het kleine meer achter de berg gaat dat het dan direct 5 graden kouder is en je die fleece trui weer nodig hebt, want dan heb je er al 150+ km opzitten en bent niet meer alert op je eigen welbevinden.
    En smeer je handen, tenen, oren en gezicht in met watervrije vaseline, voorkomt bevriezing van de huid.
    Laatst bewerkt: 2 jan 2015
    Sportswearonline.nl vindt dit leuk.
  13. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    Goede tips anonieme, bedankt!

    - Ronald
  14. VVA

    VVA Member

    Als eerste laag vind ik X-bionic energy accumulator erg prettig. Het werkt verwarmend zowel als verkoelend en heeft een compressie effect (zonder afknelling) wat de doorbloeding bevordert. Volgens de fabrikant en vele gebruikers werkt dat energie besparend. Persoonlijk vind ik het geweldig voor alles wat je doet in de kou. Daar overheen een Craft Thermo Collant Windstopper en er tussen in kevlar (Dyneema) scheen en knie bescherming met als derde laag op het bovenlichaam een strak schaatsjack met windstopper aan de voorkant. Op de bol een Craft windstopper muts met een thermo bivakmuts eronder en een HELM er overheen. Over de schaatsen hoesjes met snij bescherming voor de enkels en Achilles pees en natuurlijk goede snijvrije handschoenen met thermo binnen handschoenen.
    Veilig tegen de kou en tegen scherpe schaatsen van collega's.
    Veel plezier en vooral... goed ijs! :)

    Waldemar
    Laatst bewerkt: 9 jan 2015
  15. VVA

    VVA Member

    Oh. ja... niet vergeten een fleece trui natuurlijk!!
  16. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Ik kende de X-bionic enz. niet. Snel gegoogeld en ja lijkt me een gelikt kledingstuk. Alleen de prijs....dat was een oeps! moment. Wie heeft er, voor ik het kledingstuk op mijn verlanglijstje zet, tips voor een goedkope leverancier?
    Laatst bewerkt: 6 jan 2015
  17. VVA

    VVA Member

    Ik gebruik X-bionic nu zo'n vijf jaar en ben er nog steeds enthousiast over. Inderdaad duur, maar wel waar voor je geld.
    Een paar maanden geleden heb ik een tracksuit gekocht bij een Zwitserse dealer, (met het vooruitzicht op veel schaatstijd) dat scheelde al met al bijna 30% met hier, dat was vooral omdat de Zwitser bereid was mijn pakketje in Duitsland te posten zodat ik geen extra BTW hoefde te betalen :). Misschien kom je weleens in of door Zwitserland, dan is dat een mooie gelegenheid om zoiets aan te schaffen. Wel altijd van te voren bestellen anders is het misschien niet in voorraad.
  18. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    VVA Bedankt voor de tips. Net nog even op Internet gezocht en uitgekomen bij Trekinn met de goedkoopste aanbieding. Twee redenen om te investeren: Afgelopen zaterdag na een uur zelf trainen, daarna met bezweet lijf een beginnersgroep schaatsinstructie geven en veel stilstaan en daarna met het afgekoelde lijf instructie geven aan een gevorderde groep, veel meerijden en nieuw zweet produceren. Ik kreeg het koud; Mijn eerste AOW betaling is binnen, "ik trek nu van Drees" en het lijkt me leuk om dat te vieren. Ik heb zojuist mezelf verwend en het shirt besteld.
    Evaluatie volgt.
  19. VVA

    VVA Member

    Gefeliciteerd Tinus, ik hoop dat je er net zo van geniet als ik, van je pensioen zowel als X-bionic.
  20. Sportswearonline.nl

    Sportswearonline.nl New Member

    De prijs valt wel mee als je ziet hoeveel plezier je ervan hebt. Ik hoor dat argument ook zo vaak bij bijvoorbeeld Craft kleding die wij hebben. Als ik het vervolgens terug ga rekenen naar het aantal keren en jaren dat iemand er plezier van heeft, is het eigenlijk een koopje :) Alleen mensen kijken heel vaak alleen naar de initiële investering. Ben benieuwd hoe die X-Bionic bij je bevalt Tinus!

    En thanks voor je tips VVA!

    - Ronald

Deel Deze Pagina