De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

 1. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Nu ben ik geen voetballiefhebber maar heb het fragment natuurlijk vele malen voorbij horen komen op tv, vond Van Gelder's commentaar altijd nogal overdreven, zelfde gold ook voor Olav Mol bij de F1, ook toen Max zijn eerste (en tot nu toe zijn enige) GP overwinning behaalde vond ik zijn emotionele commentaar overdreven maar ieder zijn ding, ik ben nu eenmaal vrij nuchter ingesteld.

  Persoonlijk vind ik tv commentatoren van weinig toegevoegde waarde bij een sport, beelden spreken voor zich en wat bijv een Herbert Dijkstra altijd uitkraamt ervaar ik ook niet bepaald als een must om aan te horen.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Voor mij is juist enthousiasme het belangrijkste bij commentaar. Daarom ook veel liever een handenwrijvende Ducrot of enthousiaste Jose Been, dan Sporza met hun 'we hebben het allemaal wel meegemaakt, dit is niks bijzonders'-commentaar. De oefening van Epke is niks zonder de commentator. Een goede sportuitzending valt of staat juist bij het enthousiasme van de commentatoren. Je moet het gevoel meekrijgen dat je iets unieks ziet op dat moment.

  En ik vind dat ze dat bij de NOS over het algemeen zeer goed doen.
  dsdevries vindt dit leuk.
 3. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Als je naar Epke Zonderland zit te kijken en je vindt het niets zonder 'goede' commentaar, wil dit mijn inziens eerder zeggen dat je eigenlijk helemaal niet van turnen houdt. Je houdt van de/een sport of je houdt er niet van, ook zonder commentaar/commentator.
  Ik heb geen commentator nodig om te zien dat het bijzonder is als bijvoorbeeld Kramer of Bowe een nieuw wereldrecord rijdt.
  Commentatoren zijn naar mijn mening juist vaak storende factoren met hun overdreven gedoe.
  Laatst bewerkt: 12 mrt 2017
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik weet best wat van turnen en heb ook al regelmatig naar turnen op een stream zonder commentaar gekeken. Maar dat commentaar maakt het van een goede turnoefening tot een legendarisch moment. Goed enthousiast commentaar is wat mij betreft onmisbaar. Er zijn meer voorbeelden. De goal van Bergkamp, het goud van Maarten van der Weijden. Zit allemaal in ons collectieve geheugen dankzij het commentaar.

  Niet dat ik Wennemars als commentator wil, trouwens. Die komt tijdens een mooi moment helemaal niet uit zijn woorden.
 5. Joris180

  Joris180 Active Member

  Zeker als je een sport af en toe volgt is goed commentaar een toevoeging. Anders zou je een sport die je niet continu volgt niet af en toe kunnen volgen of instappen.
 6. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Jij zegt dus eigenlijk dat het commentaar belangrijker is dan de geleverde prestatie van de sporter want zonder dat commentaar hadden wij die sportmomenten niet onthouden. Dat ben ik dus absoluut niet met jou eens. De sportieve prestatie/sporter is waar het omdraait, niet de commentator. Maar we zullen hier dan ook zeer van mening verschillen.;)

  Destijds toen Kramer het wereld record op de 5km aanscherpte naar de 6.03 min zat ik mij juist enorm te ergeren aan Herbert Dijkstra, die rit was op zichzelf al memorabel genoeg en had het geleuter van Dijkstra helemaal niet nodig.
 7. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Daar heb je een punt maar dan nog kan het commentaar minimalistisch zijn, puur de noodzakelijke info, meer niet.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nee, hoor, hier zijn we het wel eens. Zonder goede prestaties is enthousiasme overbodig. Maar met goede prestaties is enthousiasme een must, anders doe je afbreuk aan de prestaties.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat is wat overdreven, maar een goede commentator kan een fantastische prestatie wel nóg mooier maken. Slagroom op de taart zeg maar, en die slagroom heb ik er heel graag bij.
  Monique vindt dit leuk.
 10. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Ik heb de indruk dat de rol van de commentator(en) een grotere rol speelt voor de amusementswaarde als de sport op zich minder boeiend is.
  Met name bij het langebaan schaatsen en bij reportages van veel wielerwedstrijden op de weg hebben ze niet voor niets twee commentatoren om de vaak oersaaie beelden niet in slaap te vallen.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  ^Dit.
  Geweldige prestatie geen commentaar nodig? Ja, voor de echte volgers van de sport niet nee. Voor de wat meer casual volgers van een sport en zeker voor de mensen die de sport praktisch niet kennen is goed commentaar juist heel erg nodig, en dan bedoel ik inclusief enthousiast commentaar. Persoonlijk vind ik juist een goede combi onontbeerlijk, ik heb me vrij vaak bij voetbalwedstrijden (of tennis) zitten ergeren aan NL commentatoren die fantastische acties of goals afdoen met een monotoon zinnetje zonder enige emotie.
  Er is ook wel echt een goede reden voor dat bijna elke sport in de VS 2 commentatoren heeft: 1 voor de analyse en het meer droge verslaan van wat er gebeurt, en 1 als "color commentator" (dat zijn doorgaans de oud-profs trouwens) voor het enthousiasme en de inside-details die outsiders simpelweg niet kunnen weten.

  Wat dat betreft is de combinatie van bijv. een Dijkstra of van Dijk met een oud-topper (Hersman, Tuitert, Wennemars) op zich wel een goed idee, allene zijn Tuitert, en zeker Hersman, van nature zelf ook vij analytisch ingesteld en niet uitbundig van nature. Wennemars met een Dijkstra/Hersman zou wellicht kunnen werken, alleen is Wennemars op dit moment nog niet echt gedoseerd genoeg.
 12. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Enerzijds ben ik wel benieuwd hoe Wennemars is als hij direct commentaar geeft. Hij weet op zich veel van het wereldje en interesseert zich ook oprecht voor de sport. Dat hij dan veel open deuren intrapt kan ook komen doordat Henry/Dione simpelweg niet de juiste vragen stelt. Anderzijds vind ik dat hij bij de analyses al genoeg te horen is en ben ik daar niet erg positief over.

  Ik zou graag Tuitert met Van Dijk willen horen. Denk dat dat wel een goede combi kan zijn. :)
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind mooi commentaar altijd iets speciaals toevoegen. Die oefening van Epke in Londen was natuurlijk sowieso geweldig, maar het commentaar van Hans van Zetten erbij maakte het toch extra speciaal. Hysterisch geschreeuw hoeft van mij dan weer niet, dus ik ben geen groot fan van Jack van Gelder, laat staan van Erben Wennemars. Verder voegt voor mij zeker wel iets toe als er deskundig commentaar met uitleg wordt gegeven tijdens een sportprestatie. Zelfs bij het schaatsen, waar ik toch redelijk in thuis ben, vind ik het fijn om te horen hoe ver iemand bijvoorbeeld tijdens een race van een wereldrecord af zit, want ik heb dat niet altijd in mijn hoofd. En bij sporten die ik bijvoorbeeld alleen tijdens Olympische Spelen zie is het helemaal fijn, want daar ken de regels meestal iets minder goed van.
 14. Joris180

  Joris180 Active Member

  In de samenvatting op tv word na de MS vrouwen, met de 1500 vrouwen nog uit te zenden, gezeg: de Japanse vrouwen winnen alle afstanden.
  Toen kon ik de winnares van de 1500 al haast invullen.
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Ik heb live gekeken op nos.nl, dus had dat niet zo door. Maar dat is wel suf inderdaad!
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat komt omdat die MS live was (geen samenvatting) en de commentatoren alle afstanden daar voor al hadden verslagen op internet. Dat commentaar van de hele middag werd ook gewoon gebruikt voor de samenvatting. Slordig, maar wel een begrijpelijke fout.
 17. Joris180

  Joris180 Active Member

  De reden waarom had ik mij ook al bedacht.
 18. Joris180

  Joris180 Active Member

  Eentje uit dezelfde categorie. Bij het begin van de 1000 mannen, werd, met de 1000 vrouwen nog uit te zenden, al gezegd dat Kodaira gevallen was.
 19. Jaco

  Jaco Active Member

  Inderdaad. Heel irritant!!!
 20. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Die commentatoren geven live commentaar en weten waarschijnlijk niet helemaal wat ze precies wanneer uitzenden. Dat is absoluut een fout van de NOS. Die had ze wel mogen vertellen hoe het uitzendschema in elkaar steekt.

Deel Deze Pagina