Alles over blowers

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 9 feb 2017.

?

Blowers bij wedstrijden?

  1. Geen probleem

    2 stem(men)
    4,9%
  2. Alleen bij trainingswedstrijden

    4 stem(men)
    9,8%
  3. Nooit

    35 stem(men)
    85,4%
  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik heb in de poll de optie "alleen in trainingswedstrijden" aangevinkt omdat het wel interessant is om te trainen met blowers, zodat je kan trainen op hogere snelheden dan normaal. Je kan dan je bochtentechniek op hoge snelheden aanscherpen zodat je op een groot toernooi niet ineens valt omdat je voor het eerst de 60 km/u aantikt.
    EenBrabander, Monique, Sidekick en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    De vergelijking dak op de ijsbaan vs blowers gaat volgend mij mank. Het dak op het stadion zorgt er in de eerste plaats voor dat iedereen onder gelijke omstandigheden kan rijden. N iet perse dat het sneller wordt. De blowers maken niet dat iedereen gelijker wordt, maar maakt zelfs potentieel anderen sneller dan anderen (bij vuil spel). Blowers maken de omstandigheden niet eerlijker/gelijker, maar eerder ongelijker (of geen verschil).

    Wat verder meespeelt is dat een blower zorgt voor mechanische (indirect) voortstuwing, terwijl een dak niet per definitie de omstandigheden sneller maakt, maar vooral de kans op goed ijs vergroot. Ik heb zelf drie van mijn persoonlijke records geschaatst op een windstille vriesdag in Collalbo. Een ijsbaan van niets, maar als het weer goed is, in potentie zelfs sneller dan Heerenveen.

    Oh ja, trainingswedstrijden zijn in Nederland meestal officiele wedstrijden. Tijden worden officieel geregistreerd en gaan de databases in. Dat heeft vaak ook betekenis voor plaatsing/strartvolgorde op tournooien bij zowel amateurs als semiprofs. Never nooit niet dus. Enige moment dat ik het acceptabel vind is tijdens de training, maar dus niet in een wedstrijdtraining.

    Doodzonde al die PR vervuiling dit weekend. Nu moet ik bij al die PR's in mijn hoofd een sterretje plaatsen (* motorisch aangeblazen tijd)
    ZeeKoei, Duif, Sidekick en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  3. Mey

    Mey Well-Known Member

    Alle PR's zijn nu toch ook al vervuild? Geen baan is hetzelfde. Er zijn enorme verschillen tussen hoog- en laaglandbanen. Tussen binnen- en buitenbanen. Zelfs op de baan zelf zijn wedstrijden op verschillende dagen nauwelijks vergelijkbaar. Weersomstandigheden. IJsomstandigheden. Niet voor niets dat er een aantal op dit forum allerlei modellen erop los laten om tijden toch vergelijkbaar te krijgen. Het is ook niet het doel van schaatsen. Dat doel is een wedstrijd te winnen of zo hoog mogelijk te eindigen. Een vergelijkbaarheid van tijden tussen banen en tussen wedstrijden is een mooie bijkomstigheid. Niet meer.

    De argumenten tegen blowers zijn eigenlijk in tweeën te delen. Het eerste argument is dat tijden tussen verschillende wedstrijden niet vergelijkbaar meer zijn. Dat is nu ook al niet zo. Het tweede is dat binnen een wedstrijd ongelijke omstandigheden kunnen ontstaan. Daar moet natuurlijk wel op gecontroleerd worden. Tegelijkertijd kan dat nu ook al, door aan de ijsmachine te zitten bv.

    Met andere woorden, je kunt er voor of tegen zijn. Maar maak het probleem ook niet groter dan het is. Zeker niet nu je de reacties van de schaatsers vandaag ziet.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog een leuke: Messer had gezegd dat Sablikova weinig voordeel heeft gehad van de wind omdat ze zo tenger is. En Kramer heeft dus meer voordeel gehad dan Bergsma.
  5. Mey

    Mey Well-Known Member

    Daar staat tegenover dat Sablikova en Bergsma meer voordeel hebben als het ijs zachter is. Manabu Horii en Sergej Klevtsjenja waren veel beter dan Jan Bos en Gerard van Velde op normale schaatsen, maar konden niet met klapschaatsen overweg. Igor Zjelezovsky was op buitenbanen by far de beste 1000 meterrijder, maar kon in Calgary niet met de nieuwe indoorbanen omgaan en verloor zo het goud. Sport is nu eenmaal oneerlijk en veranderingen hebben altijd invloed gehad op de uitslagen.
  6. Joris180

    Joris180 Active Member

    Enig voordeel, de luchtcirculatie bij een ijsreparatie of presentation break valt niet weg.
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    was ook het eerst waaraan ik dacht; maar Sablikova en Bergsma hebben sowieso een voordeel van minder luchtweerstand - eigenlijk moeten de blowers zo hard staat dat de luchtweerstand nul wordt ;)
  8. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het is eerder andersom! De wind heeft meer effect op een blaadje dan op een baksteen! Maar desalniettemin, uit die dingen! Als er op een laaglandbaan met gemiddelde luchtdruk bijna dezelfde tijden worden gereden dan op een hooglandbaan met lage luchtdruk dan is het echt niet realistisch meer.
  9. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Nu na het toernooi zien we dat Gangneung niet Heerenveen voorbij is gegaan in de lijst van snelste ijsbanen ter wereld. Dit komt voornamelijk door uitschieters in Heerenveen: 34.31, 1:43.36, 1:53.31 en 3:58.68.

    Nu is dit toernooi qua vorm en kwaliteit ook rijp voor uitschieters, maar alle tijden zitten rond of net onder de beste laaglandtijden die enigszins vaker worden gereden. Behalve 3 tijden: 6:06, 12:38 en de 37.13

    Maar vooral die 6:06 is nog steeds bizar, zelfs als je kijkt naar het hele palet aan blower-tijden. Schaatsoscar materiaal?
  10. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    De blowers verkleinen het effect van luchtweerstand (je blijft 'tegenwind' houden), dus in die zin heeft een blaadje meer voordeel dan een baksteen.

    En het klopt ook niet dat de tijden vergelijkbaar zijn met hooglandbanen. Afgezien van de drie eerder genoemde tijden van mij staat alleen de 3km tijd van Wust op plek 42 aller tijden. De resterende afstanden staan ver buiten de top 50.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Of zijn de blowers na dag 1 zachter gezet?
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Zou kunnen. Toch is die 12.38 in verhouding net zo goed (of zelfs beter) dan de 6.06.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Dit blijft ook mijn voornaamste punt om echt objectief aan te geven wat ik het grootste probleem vind.
    Maar instinctief was ik meteen al tegen, omdat iedere vorm van kunstmatig helpen niet toegestaan is.
    Een hal is nog iets van kunstmatig wegnemen van elementen, dat is toch net weer iets heel anders.
    en als aanvulling op het punt van chicagodude, als je die vaak ongelijke wind dus wegneemt, creëer je juist gelijkere omstandigheden.

    Het argument dat een beetje wind niet erg is, als het maar niet te erg wordt, is in strijd met alle filosofieën over doping: juist een beetje kan ook al veel schelen, in de sport gaat het sowieso om kleine margees. Bovendien is bij doping de nul-lijn veel beter te handhaven (vaak) dan 'een beetje.
    Of mag je voortaan wel een beetje over de startlijnstaan, of een beetje de bocht afsteken, als het maar niet te veel is. of mag je wel een beetje je transponder niet omhebben, als het maar niet te veel is?

    Ik vind zelfs dat we eventuele records van gangneung maar moeten schrappen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  14. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik snap niet dat dit nu ineens een groot probleem wordt, terwijl dit al 9 jaar gebeurt bij elke wedstrijd in Kolomna.
    proeme en Mey vinden dit leuk.
  15. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik ben tegen, simpel omdat technische zaken die van buitenaf te manipuleren zijn geen deel moet uitmaken van topsport, die is immers zeer competitief. Laten we ook niet vergeten dat er tegenwoordig in/op veel sporten flink gegokt wordt, een klein 'gebaar' kan de wedstrijd volledig om zeep helpen, dat moet je niet willen en men moet zeker niet naïef zijn om te denken dat het in het schaatsen niet kan/zal gebeuren.
    G1ant, fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
  16. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ik kan niet voor een ander spreken, maar in mijn geval is het dat ik dit niet (zeker) wist. ik kom nooit in Kolomna.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Bij mijn weten hebben die blowers bij internationale wedstrijden nooit aangestaan. In Sochi waren de blowers er ook, maar daar stonden ze ook niet aan.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Gebeurd het bij elke wedstrijd? Het is me niet zo opgevallen als ik de gecorrigeerde tijden erbij pak. De enige tijden die eruit springen zijn m.n. de World Cup wedstrijden november 2012. A groep 5km heren + 1500m dames op de eerste dag. A en B groep 3km dames op de tweede dag. En nog een tijd uit de begintijd van Kolomna: Lobkov 34.35, 12-1-2007 op de 500m. Yeah right! Op dezelfde dag reed hij nog 1.08.88 op de 1000m. Kort erna reed hij 34.95 en 1:09.49 bij het WK sprint in Hamar.
  19. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ik weet het niet zeker, maar volgens mij kan ik me herinneren dat Dijkstra/Snoeks/andere commentatoren altijd zeiden dat dat een handgeklokte tijd was van Lobkov.
    De Keizer, G1ant, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nu je het zegt, dat herinner ik me ook.

    Vorig jaar bij de WK afstanden zei Ritsma dat de blowers uitgaan als de gewenste temperatuur bereikt is. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat er niet al te veel tijden uitspringen.
    http://nos.nl/video/2086245-rintje-en-erben-houden-de-russen-in-de-gaten.html

Deel Deze Pagina