Alle leden mogen meedoen aan Elfstedentocht vanaf 2016

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door simpleskate, 14 nov 2014.

 1. Koen

  Koen Well-Known Member

  op zich zou het kunnen als wedstrijdrijders vanuit Dokkum bij Bartlehiem rechtdoor schaatsen naar Leeuwarden en tourrijders normale route. Ze snijden dan wel heel stuk af.
  maar ik ben 100% tegen meerdere startplekken. dan verliest Elfstedentocht zijn charme. het is Leeuwarden - Leeuwarden en dat moet zo blijven.
 2. skate performance

  skate performance New Member

  Ja, het is al weer een tijdje geleden dat er een elfstedentocht georganiseerd werd. Het zou mooi zijn met de huidige generatie dat
  er weer zo'n tocht komt.
  Als ik het goed heb begrepen kan zo'n tocht eerder doorgaan door bepaalde dingen toe te passen tijdens voldoende vorst waarbij
  de kritieke punten (daar waar het ijs te zwak is) een techniek toe te passen waardoor het wel door kan gaan.
  Voor elke liefhebber is dit niet alleen een heroische tocht maar ook om te kijken is het fantastisch.
  Nu momenteel kun je zeggen dat de winter wat kabbelt maar wie weet volgend jaar of de jaren erna.
 3. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Hulde voor het bestuur van de vereniging De Friesche Elfsteden. Het bestuur durft te breken met oude ideeen en regels. Als lid met "oude" rechten en permanent startrecht sta ik volledig achter de genomen beslissing. Dit voorkomt dat een toekomstige tocht een folkloristisch geheel met schaatsende "bejaarden" wordt.
 4. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  goed, de kogel is dus nu door de ker. Maar hoe gaan ze dit verder opllossen dan ? Is er al iets bekend over de route (s)
  ik hoorde alleen van een bypass om Sneek, die ook mogelijk is omdat daar nieuw water is aangelegd.

  verder zie ik nog wel wat problemen.
  - dit zal toch weer een aanzuigende werking hebben op het ledenbestand. Had k nou goe begrepen dat er een ledenstop is gekomen, ook voor de groep die eerder potentieel rijder was ?
  - je zal toch moeten aangeven hoe je de schaatsers over het ijs moet verdelen. Mijn optie is nog altijd om een groep niet in Bolsward, maar iets daarna te laten starten. Ivm het van Harinxmakanaal lijkt Harlingen-Noord of Franker ideaal . reden om ná de helft te starten is, dat dan de toerrijders zker weg zijn als de wedstrijd eraan komt.

  - bij het starten op twee (of nog meer) lokaties zal de kwaliteit van het ijs ook minder worden voor de wedstirjdrijders. Bovendien zal deze ongewis worden op moment van starten. ik zeg: dat zal op zich nog wel meevallen, het is natuurijs dus je weet het sowieso nooit: ook de da(en)- van tevoren zijn er nog bijv toertochten
  - om dit te beperken zou dan de tweede startlocatie juist niet alleen over de helft moeten zijn, maar zelfs vér over de helft. starten in dokkum of bij Berlicum.
  - en om die reden kan een route 'om de noord' wellicht beter voldoen. D wedstrijd start dan in Leeuwarden maar gaat eerst naar Dokkum; de grote meute start in allerlei steden meer zuidelijk, wat ook logistiek aanzienlijk handiger is: veel minder autobewegingen rondom Leuwarden, veel meer hotels e.d. in het zuiden van Friesland. Zo starten er mensen in Sneek, maar ook in Sloten of Balk. Goed te bereizen op de dag zelf nog vanuit bijv de NOpolder of Heerenveen.
  Bijkomend voordeel is dat ook het feest zich over heel Friesland verspreidt. Eerder was het na het passeren van die eerste steden, in het donker, toch alweer rap afgelopen.


  ik begrijp bovenstaande posters wel dat iedereen in Leeuwarden starten het mooiste is. Het is echter vrij eenvoudig in te zien dat dat niet kan, niet met die massa's. Ik vind het dan ook enorm compromisloos volharden in een denkbeeld als je dat vast wilt houden.
 5. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste Nogevendit. Je argumenten lees ik als dip(pen) = denken in problemen. Mijn hulde aan het bestuur komt mede voort uit hun houding van dim(men) = denken in mogelijkheden. Ik ben er zeker van dat er voordat men met deze oplossing kwam er een afweging is gemaakt over verschillende startplaatsen en de richting. In dit geval vind ik het vasthouden aan een deel van de traditie mooi.
 6. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  nou, ik vind dat toch niet in problemen denken. Dt is meer enkel met problemen aankomen. Ik denk juist in oplossingen, ik geef NB een mi zeer goede oplossing voor het onontkoombare probleem van veel drukte op het ijs, maar ook op de wegen. De route 'vasthouden aan traditie' gaat volstrekt voorbij aan wat die traditie dan is. De route om de Noord is diverse malen verreden, evenals verschillende routes als het ijs minder was. Zo is er bij Staveren wel over het IJsselmeer gereden, of een route over de Fluessen als Balk er slecht bij lag. Of nu dus een ommetje Sneek.

  regeren is vooruitzien, en je kunt nou eenmaal uittekenen dat een grotere groep schaatsers veel drukte op het ijs zal geven. ik zie het probleem ook niet zo.
  Het is een feit dat nou eenmaal niet iedereen tegelijk kan starten. dat was ook al zo. In plaats van 11.00 uur te starten in Leeuwarden start dus nu een groep om 8 uur in Sneek, of om 8 uur in Balk etc. het doet ook helemaal niets af aan de traditie en het sfeerbeeld op tv, want die vertoont nog steeds om 6 uur de start op de Bonkevaert.
  http://plazilla.com/page/4295159208/alle-leden-mogen-elfstedentocht-rijden-route-moet-om-de-noord
  Laatst bewerkt: 23 dec 2014
  De stoemp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina