Algemene zaken rondom Sotsji 2014

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door ZeeKoei, 7 mrt 2013.

  1. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Misschien interessant in het kader van de discussie over religie in dit topic. In de Volkskrant van vandaag een groot artikel over het sterke geloof van de gebroeders Mulder, en over het feit dat ze daar niet graag mee naar buiten treden (ik wist inderdaad helemaal niet dat ze zo gelovig zijn). Volgens de verslaggever is dit ook redelijk uniek in het langebaanschaatsen aangezien er alleen een nauwe band tussen Christendom en schaatsen bestaat op de marathon.
    jaap vindt dit leuk.
  2. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

  3. Elina

    Elina Well-Known Member

    @dedeut Enkele weken terug stond er een dubbel interview met de Mulders in de Visie van de EO. Geert Plender (marathonschaatser) was de interviewer. Toen Ronald in Vancouver meedeed was er in een EO programma ook een item over de familie Mulder. In het boek De Schaatser sprak Michel er ook over, maar niet uitgebreid. In de HELDEN stond ook een keer een interview met de hele familie Mulder, daar kwam het geloof kort aanbod.

    Het was dus al een tijdje bekend, maar het komt nooit echt aanbod.
    Durven journalisten er niet dieper op in te gaan?
  4. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik denk dat de verslaggever de Nederlanders bedoelt inderdaad.
    jaap vindt dit leuk.
  5. Elina

    Elina Well-Known Member

    Precies Trevor Marsicano is er heel open over, maar dat is cultuur.
    Ik heb Canadese familie en die roepen ook veel sneller God bless you en echt gemeend. Wij zijn daar te nuchter voor...
  6. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Eigenlijk denk ik dat men het gewoon niet zo interessant vindt.
    Pas als de Mulder-boys op zijn Amerikaans een kruisje voor de start hadden geslagen dan zouden er wat opgetrokken wenkbrauwen zijn geweest.
    De meeste Nederlanders houden hun religie toch liever privé, zo ook de schaatsers.
    Typisch Nederlands, wel overal de gordijnen open zodat iedereen naar binnen kan kijken, maar waar je in gelooft, dat laat je in het openbaar niet zien.
    En ik vind dat wel best, want ik wil helemaal niet weten wat iemand gelooft, ik wil graag iemand beoordelen op zijn/haar persoon en in het geval van de schaatsers, op hun prestaties.
    jaap, Monique en dedeut vinden dit leuk.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zijn er ook schaatsers die heel openlijk zijn over hun agnosticisme of atheïsme? Of over hun politieke overtuiging?

    Jacques de Koning was altijd heel erg van Jezus dit en dat in zijn uitspraken en ik denk niet dat hem dat echt populair heeft gemaakt.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat is natuurlijk wel wat anders. Hoeveel PvdA stemmers denken bij alles wat ze doen: wat zou de PvdA hier van vinden? Lat staan dat ze de politieke leiders bedanken voor alle goeds wat ze krijgen... Totaal onvergelijkbaar, dus.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nee, bij de PvdA zal dat wel meevallen... Wel ken ik groenen, communisten, anarchisten en libertariërs voor wie hun politieke overtuiging een vrij essentieel onderdeel van hun leven is en die dat in (bijna) alles wat ze doen laten meewegen, net zoals er omgekeerd gelovigen zijn die er de kantjes van aflopen. ;) Het is niet mijn bedoeling om politieke en religieuze overtuigingen tegen elkaar af te zetten, maar gewoon dat er wel meer zaken zijn waar schaatsers (en andere mensen) normaal gesproken hun mond over houden.

    Dat de Mulders gelovig zijn, maar dat stil houden, verandert overigens niets aan de mening die ik over ze heb. (Wow, dat klinkt negatief :eek:.)
  10. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    jaap en leenstrafan vinden dit leuk.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het lijkt er soms op dat de B en de T (soms ook I of andere letters) een beetje genegeerd worden. Mannen die biseksueel zeggen te zijn worden soms gezien als homo's die niet helemaal uit de kast durven komen en vrouwen die biseksueel zijn worden ofwel verweten niet lesbisch genoeg te zijn ofwel gezien als hetero's die het doen om meer sexappeal uit te stralen. Ook transgenders en interseksuelen hebben soms soortgelijke problemen dat ze een beetje er buiten vallen. Het blijft toch lastig en ik moet zeggen dat ik die reactie van die Amerikaanse schrijver ook wel weer uitstraalt van "Ireen is eigenlijk lesbisch en dat definieert haar hele zijn" waarmee hij eigenlijk dezelfde fout maakt als die domme Russen die alle homo's over één kam scheren.
  12. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Ach Leenstrafan, ik ben al blij als een Amerikaan een lesbienne niet meer definieert als "een vrouw die eigenlijk een goede beurt nodig heeft".
    Ik vind het al een hele vooruitgang.
    Nou de Russen nog.
    leenstrafan en jaap vinden dit leuk.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je hebt volledig gelijk, misschien dat ik een beetje in een progressieve bubble zit en zelfs dat soort relatief vrijzinnige commentaren al op kleine foutjes betrap.

    Bij het skispringen voor vrouwen trouwens zilver voor een met een andere vrouw getrouwde Oostenrijkse, Daniela Iraschko-Stolz. Ireen is niet de enige LGBTI'er meer met een medaille in Sotsji.
  14. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Sowieso is de VS (Canada veel minder al) zo'n beetje het laatste echt flink Christelijke land binnen de Westerse landen.
    Zolang ik hier al leef zijn heel veel zaken me enorm meegevallen. Amerikanen zijn absoluut niet zo oppervlakkig als vele mensen denken, ze zijn ook veel minder egocentrisch dan we denken.
    De aanwezigheid van geloof in het dagelijkse leven, en dan met name in de politiek en media is wel iets wat me behoorlijk tegenstaat. Toen Obama werd verkozen stonden kranten er bol van hoe progressief de VS was dat er nu een zwarte man tot president werd verkozen en een vrouw kandidaat was, maar tegelijkertijd is het politieke zelfmoord als je als politicus openlijk verklaart niet in god te geloven, terwijl dat toch bijzonder weinig zegt over je kwaliteiten het land te leiden.

    Gelukkig, vind ik, is de aanwezigheid van geloof (en dan m.n. Christendom) in en rondom de grote steden veeel minder, meer vergelijkbaar met NL als geheel.

    Wat mij betreftstaat het eenieder vrij om te geloven wat ze willen, alleen zie ik A) liever niet dat men met alle geweld anderen wil overtuigen van hun geloof B) liever niet dat de politiek/media/onderwijs en hoe een land geleid wordt vnl. wordt bepaald door 1 geloof.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Agnosticisme en atheisme zijn overtuigingen die eigenlijk vrijwel nooit publiekelijk naar buiten worden gebracht, ik denk omdat ze niet echt als geloofsovertuiging worden gezien. Degenen die wel publiekelijk voor hun geloof uitkomen doen dat vaak omdat ze: A) hun god/andere krachten willen bedanken B) ze vinden/hopen dat andersgelovigen ook hetzelfde inzicht krijgen en zich bekeren. Of versimpel ik het teveel nu?

    Je zou voor optie B denken dat agnosten en atheisten misschien ook anderen zouden willen bekeren, en die zijn er ook zeker wel hoor, alleendat lijkt toch net iets minder te gebeuren.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    uiteindelijk als je diep genoeg kijkt komt het vast op die A en B neer, maar ik denk niet dat veel gelovigen daar bij nadenken. Mijn Christen-zijn hoort bij wie ik ben en is dus zichtbaar. Daar denk ik verder niet bij na dat ik een ander zou willen bekeren, en ook niet elke opmerking is heel concreet het uiten van dankbaarheid.
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja hoor, noou hoor ik het ook weer heel goed: you've got to stay at the...Waaaaai em sie ee.
  18. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Kijkcijfertjes!

    5k heren: 4.564.000 (2.751.000 tijdens de eerste ritten!)
    3k dames: 3.743.000
    500 heren: 2.090.000 (werkweek begint)
    500 dames: 1.887.000
    1000 heren: 2.660.000
    1000 dames 2.938.000 (op een werkdag!)
    1500 heren: 4.174.000

    Schaatsen zeer populair dus tijdens de Spelen (zoals te verwachten). Minst populair was de 500 dames, waarschijnlijk omdat er vooraf gezegd werd dat we niet echt kansen hadden op een medaille. Gedurende werkweek lopen de kijkcijfers (met het succes van de Nederlanders?) op.
    jaap en LeeMoZovski vinden dit leuk.
  19. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Leuk! Wou die kijkcijfers zelf ook nog eens gaan bekijken. Er kijken wel een stuk minder mensen dan in Turijn, maar toen begonnen de afstanden ongeveer 2 uur later. Prettiger tijdstip voor de werkende massa dus. Verder blijft alles boven de 3 miljoen natuurlijk waanzinnig. Dat is alleen weggelegd voor het EK of WK Voetbal. En Boer zoekt Vrouw. Vandaag zondag. Benieuwd hoe hoog de vrouwen zullen scoren.
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    In het weekend is het ideaal dat het 's middags is, maar op de werkdagen is het fijner als het in Amerika of Canada is zodat je 's avonds of 's nachts kan kijken. Over vier jaar zullen we met z'n allen weer heel vroeg moeten opstaan, dan moet ik af en toe maar weer een vrije ochtend nemen voor de mooie afstanden.

Deel Deze Pagina