Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dat spul staat niet op de dopinglijst, dus gebruiken mensen het - stel dat je er een klein voordeel uit haalt, zou het zonde zijn om het niet te doen. Toch? Wust is daarin net zo menselijk als alle anderen, Nederlanders zijn daarin net zo makkelijk als alle anderen. Zelfde als de Russen met meldonium bijvoorbeeld. Het is natuurlijk niet zo dat je 12 jaar lang aan de top van de wereld kan presteren, zonder de grenzen van wat fysiek en medisch mogelijk is in ieder geval te verkennen. Ik heb ook niet de illusie dat Kramer dezelfde medicijnkast heeft als ik (ik heb er geen). Of Kjeld Nuis. Topsport is meer dan alleen hard trainen.

  Het is nu wachten tot het op de dopinglijst gezet wordt, en dan gebruikt bijna niemand het opeens nog. Dan gaat de sportwereld opzoek naar een ander medicijn, dat nog niet op de dopinglijst staat, en dat wellicht van invloed is op het functioneren.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Iig goed om te lezen dat Wüst het medisch gezien echt nodig heeft. En ik weet ook wel dat het niet op de dopinglijst staat en wat dat betreft er nog niets aan de hand is. Maar ik had nogal een grote bek over de Russen en dan zou ik wel heel hypocriet zijn als ik dit ineens ga verdedigen.

  Ik ben niet tegen medicijngebruik als er werkelijk een noodzaak voor is. Maar iets slikken omdat het prestatie bevorderend zou werken terwijl je geen klachten hebt vind ik moreel niet zuiver. Dat geldt voor iedereen wat mij betreft.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Moeilijke is dat dit gebied hartstikke grijs is: werken: multivitamines/sportdranken/pijnstillers als je ergens een pijntje hebt prestatiebevorderend? Ja! Is het doping? Nee!
  chicagodude vindt dit leuk.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Voor wat betreft het Meldonium gebruik in RUsland zijn er 2 aspecten: 1 is het gebruik ervan nadat het (al dan niet terecht) op de dopinglijst is gezet. Heftige kritiek op dat gebruik is terecht.
  2 is het wijdverspreide gebruik van Meldonium voordat het op de dopinglijst terecht kwam. Velen hadden daarover zeer sterke kritiek, maar dat was misschien (denk ik) niet terecht. Ik weet zelf te weinig details, maar ik kan me zo voorstellen dat het een spprtgelijke situatie betreft waarbij Russische sporters in een grijs gebied komen qua klachten en artsen relatief snel Meldonium voorschrijven.
  Veel van die kritiek moet nu misschien ook in een ander daglicht gesteld worden.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik weet niet hoe je vwb jezelf erover denkt, maar mensen hangen doorgaans niet vrijwillig aan de grote klok wat voor medicatie ze gebruiken en waarvoor precies. Er is ook nog zoiets als privacy en met sommige zaken heeft niemand iets te maken, zeker niet als de medicatie niet op de dopinglijst staat.
  Nickel, EenBrabander, mi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Verhaal van Wust is als je een beetje terugzoekt helemaal niet moeilijk te begrijpen. Zegt zelf al jaren klachten te hebben en dat na verleg met haar sportarts, de gynaecoloog en de endocrinoloog eind 2014 besloten is dat Thyrax haar klachten zouden moeten verhelpen/verminderen. 1 van de klachten die veel voorkomt bij vrouwen met een trage schildklier (het geen wat Wust zelf verteld te hebben) is cystes in de baarmoeder en laat dat nou net de klacht zijn waarvoor ze in 2010 is geopereerd en waar ze al meerdere keren last van heeft gehad (bijv. voor het WK allround 2017, toen moest ze een trainingskamp afbreken, medicijn voorkomt dus niet alle klachten, maar verminderd wel). Met 2 specialisten, een sportarts en de mening van, van den hoogenband lijkt mij het zeer onwaarschijnlijk dat ze misbruik maakt van het medicijn. Lijkt mij eerder dat je moet kijken naar sporters die dit medicijn krijgen met alleen een briefje van de sportarts, bij Wust is duidelijk dat er eerst andere stappen zijn genomen en pas nadat de klachten te hevig werden naar het medicijn is gegrepen met dus toestemming van 3 artsen.
  ZeeKoei, Eelco, mi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik kan het Nederlandse beleid er niet over vinden, ik weet dat je in België altijd een briefje van 2 artsen moet hebben, waarvan minstens één niet je eigen sport-, club-, of huisarts. Als dat in Nederland niet zo is (waar het op lijkt omdat ik geen beleid kan vinden) zou het goed zijn om dat in te voeren.

  Dit gaat trouwens denk ik wel om medicijnen op de dopinglijst, thyrax staat daar natuurlijk niet op.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Team Marianne's Wave Medewerker

  En dan wel 10 trainingswedstrijden op behoorlijk niveau rijden...
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Kritiek van Rusland destijds was dat... meldonium ook zonder medische werd gebruikt.. dus als prestatiebevorderend werd gezien. Nu is het dan ook terecht om vraagtekens te plaatsen bij al het tyrax gebruik in Nederland.. lijkt me wel eerlijk.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Punt! Maar ik weet als arts dat je uberhaupt vraagtekens kunt plaatsen bij een deel van de gebruikers van thyrax in Nederland (niet sporters) . Simpelweg omdat van een schildklieraandoening binnen de definitie van afwijkende bloeduitslagen niet altijd sprake is...soms hebben mensen desondanks baat bij dit middel. Placebo-effect? Misschien. Of misschien zijn de definities niet goed genoeg?
  Is het dan onterecht dat patienten het gebruiken? Soms wel en soms zijn het grensgevallen waarbij je als arts toch dermate veel passende klachten vindt dat je het probeert met een behandeling. Als die klachten vermindert ga je ermee door.

  Let wel: bij nieuwsuur zei Ingrid Paul (om wie dit hele circus toch vooral lijkt te draaien) dat ze de drempel om het voor te schrijven bij topsporters wat lager vond liggen. Dat is ook waarvan van den Hoogenbamd zei: dat moeten we niet willen.
  Maar een lagere drempel is nog steeds een drempel? En suggereert voor mij op zijn minst bijpassende klachten. Dat is niet hetzelfde als een dokter die zegt: hier, neem thyrax, raak je nog net voor dat grote toernooi een kg extra kwijt...

  Ik kan het volkomen mishebben maar ik heb sterk het gevoel dat nieuwsuur hier heeft willen scoren en dat er veel nuance verloren gegaan is. En de knsb heeft niet geholpen met hun gekke brief. Want als je het gebruikt als bewuste prestatieverhoger, waarom zou je dan je dokter voor de tuchtraad willen slepen zoals de brief suggereert?

  Als de knsb de sport een dienst wil bewijzen komen ze naar buiten met het aantal sporters wat dit middel zonder medische indicatie gebruikt. Als dat niet kan (omdat die er bij nader inzien niet zijn) hadden ze beter niet naar buiten kunnen treden.
  chicagodude, Hakkie2 en Eelco vinden dit leuk.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Inderdaad, dat een sporter sneller medicijnen gebruikt is logsch. Hun werk is met kleinere klachten al niet meer te doen. Zie bijvoorbeeld een verkoudheid, bij een kleine verkoudheid neemt niemand medicatie, maar een topsporter wel. Zo ligt het bij alle klachten en dat is logisch en goed. Ze hebben sneller iets nodig om te kunnen werken.

  Van den Hoogenband kan nu zeggen dat hij dat niet wil, maar ik durf te wedden dat de sporters die hij altijd begeleid heeft (zwemmers, waterpoloërs, de hele vereniging PSV) ook meer medicijnen gebruikten dan 'normale mensen'. Alleen al het feit dat er permanent een dokter rond loopt wijst daar op, dat heb je niet bij een andere baan.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Ik lees deze in het café weggestopte discussie nu pas. Maar ik lees nu wel terug wat ik er ook over wilde zeggen: een grijs gebied.
  Lagere bloedwaarden, maar wellicht nog net niet zo laag dat bij gewone mensen ook medicijnen voorgeschreven zouden worden.
  maar in combinatie met klachtenverhaal is die stap wel logisch.
  Sporters moeten nou eenmaal ook meer koolhydraten, water, magnesium en ijzer toevoegen.

  Wat mij dan nog wel opvalt in dit verhaal, is dat het steevast thyrax is dat voorgeschreven wordt, terwijl er meerdere merken beschikbaar zijn op de markt.
  Dat zou erg toevallig zijn als mensen naar hun eigen huisarts lopen.
 13. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  (Mijn link naar het Schaatsforum opent altijd de 'Recente posts'. Vind ik wel handig. Dan had je dit topic de afgelopen weken niet kunnen missen.)
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb hem standaard op Recente Activiteit staan. Al zou ik het nog handiger vinden als ik daarin bepaalde onderwerpen kan wegfilteren, want in de zomer staat die vol met wieler-VSS-inzendingen.

  /offtopic
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 15. Spruit

  Spruit Member

  Dat verbaast mij eigenlijk niet zo. Ten eerste is thyrax het meest bekende middel, dus zou het mij niet verbazen als in de media gewoon de bekendste term wordt gebruikt. Ten tweede zullen veel sporters dezelfde artsen hebben. Een arts heeft vaak zijn voorkeursmiddelen en schrijft die soort dan bij alle patienten voor.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Goed nieuws, hopelijk komt er echt iets uit. Ben wel benieuwd naar de namen en hoop van harte voor mezelf dat er niet een paar favorieten van mij bij zitten.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik hoop vooral ook op bekendheid welke sporten er bij hem liepen, naast wielrennen. Maar verder lijkt me dit verjaard en is praktisch elke sporter van toen al gestopt, ik zou er als dopingjager dus niet teveel geld in steken. Zelfs de uitslagen kun je niet meer schrappen, laat staan schorsen oid.

  Ik zou er dus niet teveel van verwachten.
 19. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dat is misschien wel moreel niet zuiver maar dat is van de andere kant de essentie van topsport. Alles proberen binnen de reglemementering ( en er ook buiten als je weet dat ze er toch niet achter komen) om je te verbeteren. Zowel op het gebied van materialen als medicaties.
 20. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Uitslagen schrappen wordt alleen door het "publiek" belangrijk gevonden. Topsporters zelf zal dat een zorg zijn. Die hebben zeker na zo'n lange tijd hun financiële profijt van hun succes allang binnen.

Deel Deze Pagina