Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, daar kan ik niet zo veel mee. Er zijn er hier ook die wat tegen jouw anti Kramer posts al jarenlang hebben...


  Maar jij bent het toch wel met me eens dat "het regende en daarom kan hij geen last hebben" totale onzin is bij inspanningsastma? Inspanningsastma heeft NIETS met pollen te maken. Gewoon 0,0. En ook een aantal andere varianten van astma niet. Alsof je zegt dat iemand geen astma kan hebben in de winter...
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik hoorde toevallig Thijs Zonneveld aan de telefoon bij de Coen en Sander show op 538 toen ik van mijn werk naar huis reed, en die vertelde dat minstens 40% van de topsporters inspanningsastma heeft en dat dat heel normaal is, en dat pufjes daar bij horen en dat daar opzich niets mis mee is. Hij onderkent dat dus zeker wel. Maar hij vertelde er wel bij dat om aan de waarde van Froome te komen je een dusdanige hoeveelheid extra pufjes moet nemen dat dat bijna niet te doen is op een dag. Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat hij weet waar hij het over heeft. Ik zelf heb geen verstand van de waarden die gevonden zijn maar hij heeft zich er flink in verdiept. Het gaat dus om heel wat meer dan 1 pufje te veel.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, dat klopt wel. Daarom ben ik ook benieuwd naar hoe strak die waarde is afgesteld. Als grens = gebruikelijke hoeveelheid mag die wel soepeler. Iedere patiënt gaat bij bijna elk medicijn wel eens over de grens, zeker een astmapatiënt tijdens een aanval. Bij mijn zoontje laatst ook een keer, omdat hij nog steeds niet kon slapen omdat hij bij liggen te weinig lucht had.

  Bij Petacchi heeft toen de rechter geconstateerd dat zijn te hoge waarde wel door de pufs kwam, gewoon als een patiënt ingenomen. Waardes veranderen ook als je op hoogte bent of uitgedroogd oid, begreep ik van de dokter van mijn zoon. Dus vaststellen hoeveel hij heeft gepuft is erg lastig.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Volgens Zonneveld ligt die grens al hoog, hoger dan bij een gemiddeld mens. Dus dan is 2 keer zo hoog wel heel veel te veel.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Manager van De Sterke Diesels. Medewerker

  Twee dingen vallen me bij jou op:
  1. je hebt er nogal een handje van om met je taalgebruik tot/over het randje te gaan. Kun je je voorstellen dat mensen dat niet prettig vinden?
  2. je stijl om je eigen mening neer te zetten als algemeen feit vind ik erg storend. In dit geval het neerhalen van Zonneveld. Die probeert als journalist uit te vinden wat er aan de hand is.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Manager van De Sterke Diesels. Medewerker

  Inderdaad. Het verhaal van de longarts in het sportjournaal was heel duidelijk. Als iemand zo'n hoge waarde nodig heeft, moet diegene zich wel heel slecht voelen en gewoon niet op de fiets stappen.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik kan het niet laten om hier ook nog even op te reageren, want ik heb precies hetzelfde bij de posts van Hakkie. Iets te veel superieur toontje, zoals gisteren toen ik op een link had geklikt op schaatsen.nl waar niets onder bleek te staan en ik een denigrerende sneer kreeg. En in het algemeen is er weinig ruimte voor een andere mening dan die van Hakkie zelf. Een andere mening wordt als dom af gedaan en dat klopt weer bij het superieure toontje.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ik wil er best op gaan letten om wat genuanceerder te posten. Volgens mij heb ik ook hier steeds nuance aangegeven (behalve over Zonneveld dan, die kan ik gewoon echt niet uit staan...). Ik zal mijn best doen. Ik had het gister misschien wel beter kunnen doen, sorry. Ik had echt een baaldag dankzij de kou (dat voel ik in mijn hele lijf met veel pijn), maar dat moet ik niet afreageren op een forum. Excuus daar nog voor. Ik las het vanmorgen terug en schaamde me er ook wat voor.


  (Ik heb trouwens exact hetzelfde gevoel als hierboven beschreven bij bijna alle posts van SprintMaster, maar goed)
  Monique vindt dit leuk.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En om te verduidelijken waarom ik op astma en ontkennen wat fel ben: ik heb drie kinderen. De jongste werd met 8 maanden met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Terwijl hij nog aan de zuurstof lag, had ik de huisarts aan de telefoon. Hij: "het kan niet dat uw kind astma heeft, het is nog geen 1,5 en onder de 1,5 komt geen astma voor". Ik: "ja, maar mijn kind ligt nu aan de zuurstof, zuurstofgehalte 71%". Huisarts: "het kan niet dat hij astma heeft". Kind is nu 2,5, dokter: "uw kind heeft astma toch? Wat sneu..." Ja, dat ligt dus wat gevoelig...
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  sorry, maar ik kan het niet laten om even te reageren. Dat 2e punt ben jij zelf ook heel goed in. Hakkie inderdaad ook, maar dat uitgerekend jij dat dan moet gaan verwijten is toch opvallend.

  Tegen beide zou ik willen zeggen: reageer op de inhoud en negeer de rest van de berichten (en als een bericht inhoudsloos is, reageer dan gewoon niet). Als iedereen dat nou doet, krijgen we een heel fijn forum :)
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat geldt voor wielrenners wel vaker... Ik herinner me hoe Poels half dood in de greppel lag en in eerste instantie toch weer op de fiets is gestapt. En hoe vaak hoor je niet dat iemand de etappe uit rijdt met gebroken botten?


  Ik las overigens ook ergens dat de hoge waarde bij Froome heel toevallig plaatsvond precies de dag nadat hij veel tijd had verloren. Kheb nog geen fact check gedaan, maar als dat waar is spreekt dat héél erg tegen Froome (al zal hij het zelf wel logisch vinden omdat hij zich niet goed voelde, daardoor tijd verloor en daarom spul nam). Ik krijg er een Landis-gevoel bij...
  Eelco en Monique vinden dit leuk.
 12. Eelco

  Eelco Active Member

  Even de knuppel in het hoenderhok gooien: Zou de norm niet gewoon moeten zijn dat er geen medicijngebruik tijdens evenementen plaatsvindt?

  Geen paracetamolletje, helemaal niks. Als je medicatie nodig hebt om je lichaam te laten functioneren is het beter om even rust te nemen. Uiteindelijk is het ook bescherming voor de atleten zelf. Al die schimmige praktijken met ploegartsen en attesten zijn weinig vertrouwenwekkend.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nee, dat kan niet. Dan discrimineer je iedereen met een chronische ziekte (zoals astma). En daarbij ga je er dan voor zorgen dat sporters geen medicijnen in nemen als ze ze wel nodig hebben, dat is misschien wel net zo gevaarlijk als doping helemaal vrij geven.
 14. Eelco

  Eelco Active Member

  Andersom: Door mensen medicijnen te laten gebruiken discrimineer je mensen zonder medisch euvel. Zij mogen immers niks gebruiken, omdat hen lichaam niet op dezelfde wijze reageert als iemand met een aandoening. Is de sport dan nog fair?
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dit artikel van één van de grote wielerkenners onder de journalisten (de Belg Vandeweghe) vind ik zeer interessant.

  Ik heb geen idee of iedereen hier het hele artikel kan lezen, daarom even een paar korte punten

  - hij geeft aan dat afgelopen jaar onder een onderzoek van 100 gezonde profvoetballers er nog opvallend vaak astm gevonden werd zonder dat ze het wisten, het komt veel meer voor dan uit de attesten blijkt. En bij Wielrenners, schaatsers, skiërs, langlaufers en biatleten en ook zwemmers en roeiers is het probleem het grootst

  - hij geeft aan dat de grenswaarde subjectief is. Als er meer afbraakmiddelen, eiwitten en sediment in je urine zitten dan normaal, dan schiet de waarde al omhoog.


  Froome heeft astma, dat had hij namelijk al voor hij prof werd. Daar is weinig discussie over. En dan vind ik hier het bewijs van valsspelen echt flinterdun.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Gelukkig leven we in een samenleving waar mensen met een ziekte niet worden weggezet, maar mee mogen doen. Dat hoort ook bij de sport. Dat lijkt me een basisrecht dat je niet aan de kant gaat zetten. Sowieso: als je zuurstofopname 100% is, zoals bij een normaal gezond mens, zorgt Solbutamol echt niet voor een hogere zuurstofopname, dat kan namelijk niet. Het wordt in de bodybuilder industrie (daar gaat pas een hoop troep in rond) ook wel gebruikt voor spieropbouw, maar als ik Froome zie, zie ik niet bepaald een bodybuilder. Nog afgezien van het feit dat een wielrenner alleen maar last zou hebben van zo veel spieren die zo veel zuurstof nodig hebben.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ram wil blijkbaar eigenlijk Salbutamol van de dopinglijst halen, er is namelijk geen prestatiebevorderend effect (wat ik de post hierboven ook al zei: een gezond persoon gaat er niet meer zuurstof van krijgen).
 18. Alberto

  Alberto Member

  Er staat daar niet dat Ram het van de dopinglijst wil alleen dat hij twijfelt aan de prestatiebevorderende werking en dat daar discussie over is. Er zijn wel sterke aanwijzingen dat het in hogere concentraties wel prestatiebevorderend is: http://www.ergogenics.org/salbutamol-werkt-als-doping.html

  De vraag waar het om gaat is de volgende: Heeft Froome een normale hoeveelheid salbutamol op normale wijze gebruikt, waarvan vanwege uitdroging en andere zaken ongewoon veel in zijn urine terecht is gekomen of heeft Sky misbruik van de grenswaarde willen maken en het als doping gebruikt?

  Gezien alle verhalen over misbruik van attesten en cortisonengebruik bij Sky lijkt het laatste mij niet onaannemelijk, al sluit dat de eerste optie natuurlijk niet uit.
  Eelco vindt dit leuk.
 19. Asterisk

  Asterisk Active Member

  Klopt. Verder acht ik de kans dat dit door natuurlijke schommelingen komt sowieso erg klein. Froome fietst namelijk al meer dan 10 jaar op profniveau en heeft dit nog nooit eerder gehad. Als zijn lichaam onvoorspelbaar met dit middel om zou gaan zou dit al veel vaker voor hebben moeten komen. En nu gebeurt het een keer en gaat het direct 2x over de grenswaarde heen (die overigens al heel ruim is genomen en al rekening houdt met gigantische natuurlijke schommelingen).
  fransvanbakel, ZeeKoei en Eelco vinden dit leuk.
 20. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  Salbutamol werkt ook als spierversterker en dan vooral wanneer je het gebruikt in combinatie met veel training. Froome zou het dus wel degelijk kunnen nemen om er zijn "marginal gains" op een onrechtmatige wijze te verkrijgen. Overigens geloof ik niet dat er grote gevolgen gaan komen voor Froome en Sky. Die gaan hier gewoon mee wegkomen of met een minimale straf.

Deel Deze Pagina