Achtervolging geen prioriteit

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sjoerd, 15 nov 2004.

  1. Sjoerd

    Sjoerd Active Member

    HAMAR (ANP) - Over vijftien maanden wordt voor het eerst in de schaatsgeschiedenis een ploegachtervolging op de Olympische Spelen gehouden. Terwijl naties als de Verenigde Staten en Italiƫ al driftig oefenen op dit nieuwe onderdeel, moddert Nederland wat aan. Tijdens de WB-wedstrijden in Hamar blameerde de Oranje-afvaardiging zichzelf.

    Erben Wennemars, Remco Olde Heuvel en Beorn Nijenhuis kwamen zaterdag in het Vikingskipet niet verder dan de negende plaats. Het trio bereikte na 3.55,11 de finish en was daarmee bijna zeven seconden langzamer dan de Amerikaanse ploeg. Hedrick, Parra en Bouttiette klokten een tijd van 3.48,56 en hadden daarmee een ruime voorsprong op de Italianen (3.51,20) en de Polen (3.52,30).

    Gammel wagonnetje

    Het teleurstellende optreden van het Nederlandse drietal maakte wederom duidelijk dat de Oranje-schaatsers het nieuwe onderdeel nog niet serieus benaderen. In Hamar kon bondscoach Ab Krook aanvankelijk niet eens drie rijders vinden die aan de ploegachtervolging wilden deelnemen. Iedereen richtte zich liever op de individuele afstanden. Alleen omdat Wennemars zich liet overhalen en reserve Olde Heuvel ook wel zin had om wat rondjes te schaatsen, kreeg Nederland een ploeg op het ijs.

    Dat trio wekte geen enkel moment de indruk voor de zege te gaan. Omdat Olde Heuvel en Nijenhuis het tempo van sprintwereldkampioen Wennemars niet konden volgen, veranderde de gestroomlijnde trein al gauw in een gammel wagonnetje. "Maar je kunt die jongens niets verwijten'', meende Wennemars na afloop. "Ze hebben in elk geval hun vinger omhoog gestoken toen gevraagd werd wie aan de start wilde verschijnen.''

    Eerst individueel

    Ruim een jaar voor de Olympische Winterspelen van Turijn loopt de KNSB-afvaardiging niet warm voor het onderdeel. Schaatsen is toch vooral een individuele sport, benadrukten de toppers. "Ik weet niet of Nederland goed in de ploegachtervolging wordt'', sprak Gretha Smit, die samen met Groenewold en De Loor als vierde eindigde op dat onderdeel. "Iedereen is toch eerst met zichzelf bezig. Je richt je liever op je eigen afstand.''

    Topsportcoƶrdinator Krook bestrijdt dat de schaatsers de ploegachtervolging niet serieus nemen, maar erkent dat vijftien maanden voor 'Torino 2006' andere belangen voorrang krijgen. Daarom verdedigt hij ook de keuze van bijvoorbeeld Tuitert, die voorlopig de voorkeur geeft aan zijn 'eigen' programma. "Als bondscoach wil ik natuurlijk dat ze eerst individueel goed gaan rijden.''

    Wetenschappelijk onderzoek

    Het was daarom opmerkelijk dat de KNSB een wetenschapper uit Nederland had laten overvliegen om tests rond de ploegachtervolging uit te voeren. Jos de Koning, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, moest in Hamar informatie verzamelen opdat de juiste wisseltechniek en wisselmomenten gekozen worden. "Dat vind ik onzin'', sprak Wennemars. "Wij schaatsen puur op gevoel. We weten precies wanneer we de koppositie moeten overgeven. Je moet 't niet moeilijker maken dan het is. Jos de Koning had berekend dat we elke halve ronde moesten wisselen. Wij schaatsers weten dat dat niet sneller is. We verliezen op die manier vijf tot acht seconden.''

    De rijder van de Postcode Loterij liet overigens weten dat hij volgende week in Berlijn niet zal starten op de ploegachtervolging, omdat hij bang is voor overbelasting. Mogelijk geeft ook Tuitert wederom forfait. Daardoor kan de - volgens de kenners - ideale ploeg (Wennemars, Tuitert, Verheijen) ook in Berlijn niet fatsoenlijk oefenen op het nieuwe onderdeel. En zodoende zal de achterstand op de Amerikanen alleen maar groter worden.

    In maart staat de ploegachtervolging ook op het programma van de WK afstanden. Op dit moment mag de Nederlandse ploeg niet eens deelnemen op dit onderdeel, omdat alleen de top-8 van het WB-klassement kan starten. Het was niet verwonderlijk dat Krook de prestatie van zaterdag omschreef als een 'serieuze waarschuwing'. "Het is belangrijk dat we ons plaatsen'', sprak Krook. "Ook al rijd je niet met het ideale team, dan moet je nog top-zes eindigen.''

    Bron: Sport.nl (NOC/NSF)

    De Nederlandse schaatsers hebben duidelijk andere prioriteiten....

    Sjoerd
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vind het erg jammer dat Nederland zo zit te klooien met die achtervolging, het is echt weer een extra kans op een gouden medaille bij de Spelen, ook voor de rijders die individuele kansen hebben. Wat mij betreft gaan ze er echt serieus mee bezig en komt het niet langer op het tweede plan.
  3. Cyclad

    Cyclad New Member


    Dat zal toch wel gaan gebeuren?
    Plaatsing voor Turijn zal geen probleem zijn.
    Als Nederland met een absoluut niet geolied draaiend gelegenheidsteam slechts een fractie af zit van de 8e plaats (hetgeen plaatsing voor Turijn zou betekenen) zal dat met een sterk team absoluut gaan lukken.
    Het is eigenlijk wel typisch Nederlands om nu al te gaan vitten op die ene mislukte ploegenachtervolging.
    Er is nog best wat tijd om de goede mix te vinden.
    'k Ben er ook van overtuigd dat Nederland in Turijn in deze discipline gaat meespelen, al zal met name Chad Hedrick willen verhinderen dat er een ander team dan Amerika het goud behaalt :wink:
  4. Als Nederland goud wilt gaan winnen moeten ze toch snel het wat serieuzer gaan nemen. De VS heeft al een enorme voorsprong (met Bouttiete, Davis, Hedrick en Parra). Een medaille moet volgens mij wel gaan lukken, zelfs zonder al te veel samen te trainen.
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Krook moet harder zijn. Als Tuitert nu geen achtervolging wil rijden, dan kan hij over een jaar niet ineens wel bij de ploeg willen horen. Dan moet je op zoek naar andere mensen. We hebben in Nederland genoeg goede schaatsers die voor een medaille kunnen gaan.

    Er waren afgelopen weekeinde meer dan tien Nederlandse schaatsers (mannen) in Hamar. Het is echt een schande dat Krook daar moet moeite 3 man uit kon formeren. Dus Verheijen, Prinsen, Kramer, De Jong, Romme, Kuipers en Tuitert hadden geen zin. Jammer.
  6. Sabrina

    Sabrina New Member

    Ja inderdaad jammer. Het moet een eer zijn om voor Nederland te mogen schaatsen. Daarnaast ben ik ook wel een voorstander van het principe 'nu niet meedoen, straks niet meedoen'.
  7. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ook mee eens, ik hou helemaal niet van sterallures en daar lijkt het wel een beetje op.
  8. Dik

    Dik New Member

    Sterallures zou ik het niet willen noemen; vergeet niet dat de concurrentie om mee te doen aan de OS op de individuele afstanden voor de Nederlandse jongens enorm groot is. Het is survival of the fittest. Dat probleem kennen de Amerikanen niet. Ik kan me goed voorstellen dat ze hun individuele afstand voorop zetten.

    Wat mij wel verbaasde is de reactie van Wennemars op het "wetenschappelijk" advies. "Schaatsen puur op gevoel" zal mi niet werken". Ik denk dat de schaatsers nog veel kunnen leren (oa van de baanwielrenners).
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Onze kritiek heeft geholpen. Ik lees net in de Stentor dat Nederland in Berlijn met het, volgens velen, ideale drietal start. Tuitert, Wennemars, Verheijen. Nu zullen ze moeten laten zien dat ze het kunnen.

    Sterallures vind ik het overigens absoluut niet. Schaatsers hebben een heel druk programma, zeker in Nederland. Als je nu te veel doet kan je dat in december bij het NK de kop kosten. Daar hebben Polen en Italianen geen last van.
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het bekende spreekwoord van Cruyff is overigens weer prachtig van toepassing.

    Elk nadeel heb ...

    Als Nederland in Hamar gewoon anoniem derde was geworden dan had nu weer iedereen die achtervolging laten schieten. Nu zijn de mensen blijkbaar wakker geschud.
  11. Cyclad

    Cyclad New Member


    Prachtige conclusie, G1ant. Geen speld tussen te krijgen.

Deel Deze Pagina