Aanschaf schaatsen (max € 600,00)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door FrieseDoorloper, 29 jul 2009.

  1. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Aankomend seizoen wil ik schaatsles gaan nemen. Hiervoor wil ik nieuwe schaatsen aan gaan schaffen, maar wil eerlijk gezegd niet meer dan € 600,00 uitgeven aan schaatsen.

    Wie kan mij wat aanraden? Zelf zit ik te denken aan de Viking Nagano serie.
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Zoals hier al wel vaker aangegeven ;)

    Eerst schoenen passen, voor 600 euro kom je een heel eind. Van je restbudget moet je ook voor buizen een heel eind kunnen komen. Maar weer kritisch op schoenen!
  3. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Dus als ik de thermoplastische schoen van de Nagano Allround neem en het ijzer van de Nagano Marathon I zou dat geen slechte keuze zijn?


    (De Nagano Marathon I heeft geen thermoplastische schoen en kost normaal € 500,00. De Nagano Allround is duurder, heeft een thermoplastische schoen maar de buis en staal van Speciaal kwaliteit ten opzichte van koolstof.)
  4. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Zoals Reitse al aangaf: schoenen zijn het aller-aller-aller-aller (enz) belangrijkste. Daarvoor moet je echt kritisch passen. Niemand kan voor jou voelen wat het beste zit. Misschien is dat voor jou Viking, maar wellicht wordt het Raps, Maple, Powerslide... whatever. Dus staar je niet blind op al die setjes complete schaatsen.

    Voor mijn part duct-tape je er dan een stel keukenmessen onder. Een stel ijzers is zo gevonden, ook op vaste kun je prima rijden. Echter met een stel woendersjeune peperdure ijzers met daar bovenop een stel teringschoenen word je zeer ongelukkig.
  5. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Duidelijke taal! Ik ga me laten informeren bij Jan van der Hoorn in Ter Aar. Neem aan dat zij mij wel verder kunnen helpen.

    Mijn budget stopt bij max. 600,00 EUR, maar volgens mij kan ik daar wel wat aardigs voor kopen voor een recreant.

    Bedankt!
  6. allard

    allard Active Member

    Als je nog niet zo lang schaatst: Neem vaste schaatsen. Zet daar een nette schoen op, dus eentje die het lekkerst zit. Staar je dus niet blind op de Alround schoen.

    Nu komt het 2e voordeel van de vaste schaats, naast het beter kunnen leren van de basistechniek: De prijs. Voor 220 euro heb je een complete set Viking Speciaal buizen, tegen 400 voor de klapversie.
    De Viking speciaal is naar mijn mening de meerprijs meer dan waard, ook al ben je een beginner. Dat zit hem in het makkelijker slijpen, langer scherp blijven en scherper kunnen slijpen.
    Ik heb alle soorten Viking staal al wel eens in mijn slijpblok gehad, maar de Marathon 1 is toch echt de vervelendste (ok, het slijpen gaat lekker vlug. Die kreeg ik zelfs niet fatsoenlijk afgebraamd, terwijl ik mijn eigen PM-buizen met 1 keer langsgaan klaar heb.

    Dus mijn conclusie: Schoen is het belangrijkst, maar loop met een grote boog om de Marathon 1 buizen heen.
  7. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Bedankt voor uw reactie!

    Toch een tegenstrijdig antwoord van IJsmonster en Allard. De een zegt dat je met een boog om de ijzers van de Marathon I heen moet lopen. De ander zegt dat je een goede schoen moet kopen en desnoods met ducktape keukenmessen eronder kan zetten.

    Kortom: Zijn de marathon I ijzers echt zo slecht? Is dit te vergelijken met de goedkoopste 'vaste' noren?

    p.s. Ik schaats al wel jaren (recreatief) op vaste noren (180,00 EUR), maar ga nu op les om de techniek wat bij te schaven. En omdat ik les neem wil ik nu het liefst gelijk maar overstappen op klapschaatsen. Tenzij dit sterk wordt afgeraden.

    Mijn vraag blijft dus: Wat kan ik het beste aanschaffen voor 600,00 EUR (voorkeur voor Viking)
  8. allard

    allard Active Member

    Makkelijke vragen: Ja en Ja. Het staal bij de goedkopere schaatsen van de conventioneel serie is hetzelfde spul wat voor de Marathon 1 gebruikt wordt.

    Het punt dat Ijsmonster wou maken, is gewoon dat de schoen bepaalt of je comfortabel schaatst, of dat je constant drukplekken en blaren hebt.
    Ik ben het dus niet eens met de toevoeging van de keukenmessen.... Met de rest van zijn bericht wel

    Als je (denkt dat) je al aardig kan schaatsen, kan je idd ook wel direct voor klappers gaan. Als je toch graag klappers wilt, zou je ook kunnen kijken of je een 2e hands setje kan vinden in jouw maat(niet op MP, maar bij een winkel). Je kan dan profiteren van een goede schoen, met goed staal, voor een lagere prijs.
    Zeker van de allround kan je voor 600 euro (of minder) vrij goede 2e hands setjes vinden, aangezien de nieuwprijs maar 90 euro meer is.
  9. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het is niet tegenstrijdig hoor. Wat ik bedoel is dat je met 600 euro ergens je prioriteiten zult moeten leggen. Dat kan dan het beste bij de schoenen zijn. Neem je een beetje van dit en een beetje van dat, dan heb je uiteindelijk nog niet je grote liefde gevonden :twisted:

    Allard gaat voornamelijk in op je vraag omtrent het marathon1 ijzer. Ik zou zijn adviezen zeker ter harte nemen. Goede ijzers met vaste potjes die je dan later vervangt door klapsetje (met dezelfde goede buizen) is zeker een mogelijkheid.
    Ik denk dat je met het oog op je schaatscarrière gerust op klapschaatsen kunt overstappen, hoor. Kost je dus wel meer geld. Punten ter overweging heb je nu denk ik genoeg, maar als je nog dingen wilt weten kun je dat rustig voorleggen. Neem vooral de tijd om goed die schoenen te passen. Daar zijn onderling veel verschillen (breed, smal, hard, zachter etc.), ook tussen Viking schoenen onderling.
  10. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Helemaal helder!

    Ik ga me laten informeren bij Jan van der Hoorn aankomend weekend. Alleen als die ijzers van de Marathon I zo slecht zijn dan vraag ik me alleen af voor welke doelgroep Viking bijvoorbeeld de volgende series heeft gemaakt:

    Nagano Marathon Mid (klapschaats 405,00 EUR)
    Nagano Marathon I (klapschaats 500,00 EUR)

    Beide hebben de 'goedkopere' ijzers en geen thermoplastische schoen.

    De Nagano Marathon Mid Sprint heeft wel de ijzers van speciaal kwaliteit, maar deze heeft weer geen thermoplastische schoen.

    Omdat ik ergens op deze site las dat de schoen het belangrijkste is en ik 600,00 EUR te besteden heb, dacht ik de thermoplastische schoen (van de Nagano Allround Sprint) te combineren met het ijzer van de Marathon Mid.

    Maar nogmaals, ik ga me laten informeren. Maar mijn vraag is dan nog voor welke doelgroep Viking de Nagano Marathon Mid en de Nagano Marathon I in het assortiment heeft. Zelf ben en blijf ik recreant......

    Bedankt allen! Ik kom er vast wel uit!
  11. SkateMind

    SkateMind New Member

    Waarom niet op marktplaats? :?

    Kan even geen reden bedenken waarom dat niet goed zou zijn. Ja, je moet wel even kijken wat je koopt, maar dat zal in de winkel niet anders zijn...
  12. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Het toevoegsel 'sprint' heeft betrekking op de messen, niet op de schoenen. Het mes is dan 5 mm hoger dan de normale ijzers. De schoenen van de Nagano Allround sprint en de Nagano Allround zijn dus identiek.

    En waarom idd niet op Marktplaats? Eventueel koop je nieuwe schoenen en een gebruikt onderstel...
  13. allard

    allard Active Member

    Waarom niet via Marktplaats: Bij een grote schaatswinkel kan je de hele boel lekker zelf passen. Je kan dan gelijk meerdere soorten proberen. Dit kan niet bij een particulier.
  14. jasper__smit

    jasper__smit New Member

    Marktplaats heeft ook z'n voordelen. De prijzen kunnen zeeeeer aantrekkelijk zijn. Ik heb afgelopen winter een paar Viking marathon 1 schaatsen in goede staat voor 80 euro gekocht.
  15. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Goh! :-S

    Voor schoenen zou ik het ook niet direct aanraden. Het was het onderstel waar ik op doelde.
    Als je precies weet wat je wilt en/of met dat materiaal goed vertrouwd bent... waarom niet?
  16. allard

    allard Active Member

    Daarom geef ik ook een advies, toegespitst op de TS.

    Ik begrijp dat hij een relatieve beginner is, ook qua materiaal. Daarom raad ik hem aan niet via marktplaats te kopen, en gewoon naar een winkel gaan voor goed advies en pasmogelijkheden.
    Ook voor het onderstel trouwens. De TS kan denk ik niet makkelijk beoordelen of een ijzer versleten is, of er een bend in heeft gezeten, of het klapmechanisme goed onderhouden is, etc....
    Ik zou zelf, als ik voor iemand van mijn familie of vriendenkring schaatsen moet helpen kopen (koop voor mezelf alleen nieuw), geen problemen hebben met marktplaats. Ik weet beter waar ik op moet letten, en kan beter dan een beginner beoordelen of een prijs redelijk is.
  17. FrieseDoorloper

    FrieseDoorloper New Member

    Ondanks dat ik wel een rondje kan schaatsen heb ik helemaal geen verstand van het materiaal en dergelijke. Ik heb altijd op conventionele schaatsen van Viking geschaatst. Maar omdat ik nu meer wil gaan schaatsen en mijn techniek wil verbeteren ga ik schaatsles nemen.

    Het leek mij aardig om daarbij gelijk ook maar over te stappen op de klapschaats. Met mijn budget durf ik zelf echt niets te kopen van Marktplaats, want ik kan dan echt de kwaliteit niet beoordelen (en het eventuele onderhoud wat er wel/niet aan is verricht).

    Daarom is Jan van der Hoorn voor mij een uitkomst!
  18. MartijnBlaas

    MartijnBlaas Member

    Je kunt ook ergens langs gaan om te kijken naar 2e hands ik heb bijvoorbeeld voor 625(500 met aftrek van oude schaatsen) Viking Nagano Gold 2005 Sprint's gekocht alleen niet met een rode beugel maar dat maakt me niet uit. Dit paar was nog helemaal nieuw omdat ze te groot gekocht waren :shock: :shock: :shock: als je dat toevallig tegen komt zou dat natuurlijk ook mooi zijn! succes verder!
  19. frenkie

    frenkie New Member

    Je gaf zelf al aan dat je eventueel naar Jan vd Hoorn wou gaan.
    Ik zat in een vergelijkbare situatie als jij
    Komende winter ga ik lessen. Wil beginnen op vast en eventueel over kunnen stappen naar Klap
    Max budget 600

    Ik ben midden in de zomer naar Ter Aar gegaan, op basis van jou type voet (ik heb erg smalle voeten) weten ze daar heel goed welke schoenen er bij jou voet het beste kunnen passen en welke vooral ook niet. Ik heb daar rustig zitten passen (in de zomer lekker rustig) en ben met het best zittende setje (Viking marrathon speciaal) naar huis gegaan. Prijzen liggen trouwens ook lager dan de adviesprijzen van Viking
  20. Inigo

    Inigo New Member

    Hallo,
    Al een tijdje lees ik mee op dit forum en ik heb besloten om me toch maar even aan te melden. Ik heb eigenlijk min of meer dezelfde vraag als de topicstarter en vond het daarom niet nodig om een nieuw topic hiervoor te starten.
    Voor het nieuwe schaatsseizoen ben ik dus op zoek naar goede schaatsen met een maximaal budget van ongeveer 600-650 euro. Ik heb de vorige winter de hele winter nog op antieke ballangrud schaatsen gereden die ooit van mijn opa zijn geweest, dit waren hoge noren met (naar mijn gevoel) geen steun in de enkel. Vlak na de natuurijsperiode van december/januari, waarin ik natuurlijk veel geschaatst had, dook er bij mij een vervelende blessure op. De spieren aan de zijkant van mijn onderbeen (tibialis anterior) leken snel te verzuren en begonnen bij hogere snelheid veel pijn te doen en als ik doorging verloor ik de controle over de spieren en lag ik in de kussen. Dit probleem trad vooral op in de bochten in mijn linkerbeen. Hierdoor was het schaatsplezier de laatste maanden van de afgelopen winter een stuk minder.
    In ieder geval wil ik nu op klapschaatsen gaan rijden omdat ik toch nieuwe schaatsen ga kopen en dan maar meteen de overstap maak. Ik twijfel wel nog aan het soort schaatsen. Omdat mijn enkels nog best zwak zijn en ik geen last meer wil hebben van die blessure wil ik aan de ene kant comfortabele schaatsen met enkelsteun (zoals volgens mij de Zandstra modellen met ballangrud ijzers, de Zandstra Thermo), maar aan de andere kant de 'standaard'viking modellen, omdat dat schijnbaar het topmerk is (zelf heb ik er niet veel verstand van). Ik vraag me echter af hoe de steun bij de enkels van deze viking schaatsen dan weer is...
    Kunnen jullie me beter informeren?
    Alvast bedankt
    Inigo

Deel Deze Pagina