Wereldbeker 3 - Tomaszów Mazowiecki 7-9 december 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lisan, 25 nov 2018.

  1. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Dus volgend jaar moet de KNSB de wereldbekerkwalificatie wedstrijd aanmelden als een of ander NK of als internationale wedstrijd.
  2. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Ik weet het ook niet zeker, maar wellicht heeft de KNSB voor de Jong een uitweg gevonden in onderstaand artikel:
    c) For the Qualification World Cups (1 to 4), a Skater having achieved the qualifying time for only one of the two distances counting in the qualification of quota places for an ISU Championships (for the European and World Allround Championships: 1500 and 3000m for Ladies, 1500 and 5000m for Men; for the European and World Sprint Championships: 500 and 1000m), may be entered for the other distance. However, in each Competition an ISU Member may enter for each category maximum one such Skater without the required qualifying time for the other distance counting, not exceeding the quota for distance concerned.
    Antoinette de Jong heeft een geldige limiet gereden op de 500m. Onder het mom van de EK en WK sprint kwalificatie hebben ze Antoinette de Jong wellicht kunnen aanmelden voor de 1000 meter.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Pfffff, ik snap ook wel dat je andere deuren open zet als je hier Imke Vormeer toch toelaat, maar serieus, bestaan er geen pardonmogelijkheden of zo? Volgens mij zijn dit soort onbenulligheden opnieuw een reden waarom mensen schaatsen niet al te serieus nemen...

    Nou een andere vraag. Met de huidige financiële problemen in het schaatsen waar zelfs grote schaatslanden als Noorwegen en Canada een deel van hun toppers niet naar elke internationale wedstrijd sturen, stel dat je de limiettijden voor de wereldbeker (en EK/WK/OS, die plaatsen zich toch al via WB) helemaal afschaft, hoeveel "kneusjes van een rijke bond" komen er dan bij per wedstrijd en hoeveel administratie bespaar je dan? Ik denk dat het antwoord op allebei de vragen "waarschijnlijk vrij weinig" is, maar misschien heeft iemand anders een betere inschatting.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Je krijgt dan niet zozeer kneusjes van een rijke bond, maar vooral individuele schaatsers uit niet-schaatslanden die zelf betalen voor hun reis en dan mee doen. Prima als die in de b groep een minuut over de 500 meter doen, maar wat als ze een half uur over de 5000m doen, week in week uit?

    En als dat dan een Spaanse is die alle afstanden rijdt, zou ze zich op het moment ook nog plaatsen voor het EK Sprint.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Oh, maar dat is helemaal erg. De KNSB wist dus al in Obihiro dat de kwalificatiewedstrijd niet telde. Toen zijn ze daar dus al op gewezen door de ISU. De Jong kon inderdaad waarschijnlijk starten met de uitvlucht van de 500-meter tijd.
    In plaats van dat ze Vormeer opbellen dat ze nog ergens de limiettijd moet rijden (Erfurt, Inzell en Berlijn hadden nog wedstrijden staan de afgelopen weken)...

    EDIT: Uit het interview blijkt dat ze het niet eens gecheckt hebben of er schaatsers in de problemen zouden komen......
    Laatst bewerkt: 8 dec 2018
    ZeeKoei en mi vinden dit leuk.
  6. mi

    mi Well-Known Member

    Niet iedereen begrijpt mijn humor o_O
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het idee was volgens mij dat de taken van de bondscoach (vorig jaar Geert Kuiper) en die van de teammanager (vorig jaar Yvonne van Gennip) nu door 1 persoon zouden worden opgepakt. Maar ik zie niet veel charismatische, gezag afdwingende mensen rondlopen die zin hebben in de administratieve taken. Of sterke administratieve mensen die de topschaaters in het gareel kunnen houden. Daarom duurt die zoektocht ook zo lang, schat ik in....
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik heb de tijdlijn niet meer precies in mijn hoofd. Die Kazachstan move speelde idd in 2009/2010. Maar de verhalen van Anema over supertijden op de training waren volgens mij van later. Maar mss zit ik er naast.

    Die 3.42 is nooit als officiële tijd naar buiten gebracht, bij mijn weten. Zegt mij daarom niet zoveel. Vind het, in de zomermaanden, een lastig te geloven tijd.

    Edit: even de zoekfunctie hier gebruikt. De tijd was 3.45. En de bron was het AD (hier gemeld door Mjosaman). Niet dat ik je wil pakken op feitjes hoor (mijn geheugen liet mij ook in de steek) maar het is wel een belangrijk verschil.

    Maar goed, ik zal verder ophouden. Mijn plagerijtje gisteren was ook niet zo heel leuk.
    Laatst bewerkt: 8 dec 2018
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik weet niet of het daaraan ligt, maar ik heb er op Twitter wat achteraan gezeten en inmiddels staan er dit soort zinnen op Schaatsen.nl:
    "Maar ik steek de hand ook in eigen boezem, want wij hadden dat beter moeten checken. "
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij de mannen 1500 meter vandaag is de hele top vijf er niet, want de hele top vijf is Team Jumbo. De vervangers gooien geen hoge ogen in de B-groep, misschien kan Bosker wel iets in de A:
    1 Andrea Giovannini ITA 1:49.209
    2 Sergey Gryaztsov RUS 1:49.763
    3 Daniil Beliaev RUS 1:50.027
    4 Jos de Vos NED 1:50.122
    6 Louis Hollaar NED 1:50.263 PB
    11 Pim Schipper NED 1:50.896
    14 Gijs Esders NED 1:51.203

    Bij de vrouwen wint 'mijn' Marsha Cutey de B-groep 500 meter in 38.905. Stollenga 7e in 39.493.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Nog eens even alle ISU regelgeving erop nageslagen en het blijkt dat het World Cup Kwalificatie Toernooi niet valt aan te melden. Alleen internationale wedstrijden en nationale kampioenschappen kunnen een officiële wedstrijd zijn waar limiettijden worden gereden. Het WCKT is geen van beide. Vroeger speelde dat probleem dus niet omdat toen begonnen werd met het NK Afstanden. Bij de voorgaande edities van de KNSB Cup eind oktober had kennelijk iedereen de limiettijden al gereden bij een andere wedstrijd. Dit verklaart ook waarom de Holland Cup en de KPN Marathon Cup wel in de door Sprintmaster gedeelde lijst staan. Aan die wedstrijden mogen namelijk wel buitenlanders meedoen.

    Je zou de ISU bureaucratisch geneuzel kunnen verwijten doordat en goed georganiseerde wedstrijd als het WCKT niet meetelt, maar de fout ligt hier toch echt bij de KNSB. Vormeer staat al een maand reserve voor deze 5000 meter en de KNSB heeft in die periode kennelijk niet gecheckt of ze aan die limiettijd heeft voldaan.
  12. mi

    mi Well-Known Member

    En daarbij wat hiervoor al werd opgemerkt wisten ze dus door de situatie van de Jong dat deze wedstrijd niet meetelde...
    Echt superzuur voor Vormeer dit!


    En even lijntje doortrekken: het OKT is ook geen nationaal kampioenschap of internationale wedstrijd. Waarom kan je je daar wel plaatsen voor een veel belangrijkere wedstrijd (want de matrix + limiettijden maar die halen de NLse deelnemers daar altijd wel) en hier niet voor de worldcups. Stel een jong talent stoomt hier door en rijdt zich ertussen en haalt voor het eerst de limiet op het WCKT (hoeveel PRs hebben we wel niet gezien daar!) dan is hij/zij dus nog niet gekwalificeert?
    Denk dat we volgend jaar het seizoen gewoon weer met een NK beginnen :D
    Laatst bewerkt: 8 dec 2018
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het zegt toch ook wel iets over het feit dat de Nederlandse toppers veel te weinig wedstrijden rijden. Vormeer had nog wel redelijk wat staan (maar te langzaam), maar dat Antoinette de Jong al anderhalf jaar geen officiële 1000 meter had gereden, dat is niet OK.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Een betere oplossing zou zijn dat de ISU de regelementen aanpast en dat het WCKT wel meetelt voor de limiettijden. Ik weet niet hoe realistisch dat is maar het is gigantische onzin dat het zo is als het nu is.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat is de oplossing voor dit soort geneuzel? KNSB had dus het WCKT wel aangemeld bij de ISU maar de ISU gaat op haar strepen staan. Er een internationale wedstrijd van maken door ook buitenlanders toe te laten of naar bijvoorbeeld Inzell te verkassen slaat nergens op. Andere oplossing: gewoon twee keer een NK afstanden houden zou het probleem ook oplossen maar slaat ook nergens op.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Oneens. De Jong heeft echt wel veel wedstrijden gereden vorig jaar, alleen geen 1000 meters. Logisch ook, want op die afstand heeft ze niet zoveel te zoeken. Af en toe let men gewoon niet zo goed op de regels blijkbaar. De Jong heeft in oktober bij het NK Clubs een 1000 meter gereden, alleen telde die niet mee. Een paar weken later reed ze bij een trainingswedstrijd in Inzell een 1500 meter. Als ze dat had omgewisseld, 1500 meter bij NK Clubs en 1000 meter in Inzell, was er niets aan de hand geweest.

    Het valt wel op hoe vaak dit soort zaken fout gaan. We hadden al het gedoe met Hekman. Nu ook weer Wüst die hier in Polen rijdt voor de punten om zich te kwalificeren voor de WB-finale. Als je echter naar de WB-stand kijkt en wat dingen berekend, zie je dat ze om die reden hier echt niet hoeft te rijden. Ik herinner me ook nog de WB 10.000 meter die Kramer in Astana reed in seizoen 2013/14 omdat volgens hem die 10.000 meter bepalend zo zijn voor de loting op de OS. Achteraf bleek dat helemaal niet het geval te zijn omdat die loting ging op basis van het klassement 5000/10.000 meter.

    Dat sporters niet in de regels willen duiken begrijp ik, maar er moet toch iemand bij de merkenteams/KNSB zijn die dat wel voor ze uitzoekt? Professioneel bezig zijn, heet dat.
    Laatst bewerkt: 8 dec 2018
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @Yuskov: Wüst rijdt hier om Hamar te kunnen overslaan, ga er maar vanuit dat ze daar niet is. En 2 WBs overslaan zou te risicovol worden.

    Die heeft dus wel nagedacht. En bedacht dat een WB een week voor het WK niet handig is.
    mi vindt dit leuk.
  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Hamar overslaan is juist wel risicovol met het oog op de 3000 meter. Die kan ze dit weekend niet rijden. Door de 5000 meter zakt ze uit de top 12. Dan moet ze in Heerenveen dus een goede 3000 meter rijden om zeker te zijn. Edit: en zelfs dat is waarschijnlijk niet goed genoeg.
    Laatst bewerkt: 8 dec 2018
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk ook dat ze de 3000m niet belangrijk vindt. Sterker nog: als die in de WB finale voor de 1500m is slaat ze die denk ik over. Het wereldrecord moet op de 1500m gebeuren.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Als dat de gedachte is dan is het inderdaad een prima keuze. Als ze in SLC wel de 3000 meter wil rijden, dan ze zich het overslaan van de WB in Hamar niet permitteren. Het zou ook nog kunnen dat ze in Hamar alleen de 3000 meter rijdt, die is daar namelijk al op vrijdag dus dan zitten er nog wel wat dagen tussen die rit en het WK Afstanden.

Deel Deze Pagina