Sporters van het jaar 2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 13 feb 2018.

  1. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Tja, ik noemde al Van Gerwen, met overmacht nr 1 van de wereldranglijst en winnaar van bijvoorbeeld de The Masters, de Premier League en de World Grand Prix. Lijkt mij toch beter. En als schaken een sport is, dan is darten het ook.

    Praktisch alle andere genomineerden zijn wereldkampioen of hebben minstens één van de grootste evenementen in hun sport gewonnen. Dan steekt Amish Giri er toch wat mager bij af, zonder eindzeges in toernooien.
  2. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ja of Van Gerwen wordt genomineerd kan me heel weinig schelen, hoewel schaken wereldwijd trouwens wel een veel grotere sport is dan darten vind ik het allebei namelijk niet een sport. Maar je moet het in perspectief zien, Giri is waarschijnlijk beter in schaken dan Bertens in tennis, maar niemand vindt het raar dat Bertens wordt genomineerd. En ook Verstappen is gewoon weer genomineerd, ook die heeft echt niet meer bereikt dan Giri.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bertens doet natuurlijk wel mee aan 1 van de grootste sporten van de wereld. Van mij hoeft ze ook zeker niet bij de laatste 3, te weinig gewonnen. Maar een nominatie mag wel.


    En Verstappen... tja, ik vind ook niet dat die een nominatie moet hebben. Had ook nooit moeten worden genomineerd, laat staan verkozen, in het jaar dat hij sportman van het jaar werd. Hier is het puur media-aandacht. Voor een vrij kleine en zwaar oneerlijke 'sport'.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar Amish Giri reist naar de toernooien met paard en wagen, gebruikt geen computers ter voorbereiding, en heeft slechts kaarslicht om bij te oefenen.
    fudd vindt dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Als Verstappen en Bertens op de shortlist of meer kunnen staan, kan Giri dat ook.

    Verstappen is natuurlijk een geweldige sporter, maar echt veel winnen doet hij niet. Mar ja, hoe beoordeel je dat in zo'n oneerlijke sport?
    Bertens is nu top-10 van de wereld in een zeer competitieve en globale sport, wat absoluut een prestatie van wereldformaat is. Daarentegen is ze niet in de buurt gekomen van het winnen van een grandslam of de WTA finals. 1 Masters-titel winnen is erg knap natuurlijk, maar niet een absolute toptitel.
    Giri is top-5 vd wereld in ook een zeer globale sport, maar vooral in het oog springt zijn gedeeld 1ste plaats bij het Tata Steel toernooi met veruit de beste schaker van de afgelopen 10 jaar, en dat toernooi is toch alom bekend als 1 van de meest prestigieuze, zeg maar een soort Wimbledon van het schaken. Dat hij uiteindelijk in een barrage via snelschaak (blitz) verloor van Carlsen, die daarin nou eenmaal WK is, doet weinig aan Giri's prestatue af. Aan de andere kant is het wel zo dat uiteindelijk Giri geen grote titels heeft gepakt in 2018.

    Kortom, wat mij betreft verdienen ze allemaal hun shortlist plekkie. :)
    Asterisk vindt dit leuk.
  6. mi

    mi Well-Known Member

    Owkee....als je Kiki en Tom niet eens nomineerd?

    :eek:
  7. Jaco

    Jaco Active Member

    't Is echt een luxeprobleem dit jaar met al die kampioenen. Ik heb helemaal niets met turnen, dus wat mij betreft had appel Tom Dumoulin in plaats van peer Epke gemogen, maar het blijft lastig.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het blijft altijd lastig omdat het appels met peren vergelijken is. Uiteindelijk vind ik hét kenmerk van de sportman/vrouw dat er op het belangrijkste moment gepresteerd wordt en dat heeft Kiki Bertens niet gedaan: 1x kwartfinale en 3x in een vroeg stadium uitgeschakeld.
    michiel0128 vindt dit leuk.
  9. Duif

    Duif Well-Known Member

    Het is inderdaad vreemd dat Zonderland nog niet zo lang geleden sportman van het jaar geworden is met slechts zilver op het WK en dat Dumoulin nu met 2x 'zilver' niet eens genomineerd wordt.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member


    De sporter van het jaar verkiezingen is een grote poppenkast die ik totaal niet serieus neem, zeker omdat het ook nog eens om de zgn gun factor en pure willekeur draait.
    michiel0128 vindt dit leuk.
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    Helemaal mee eens, en tóch kijk ik er ieder jaar naar. Hier nog even het complete lijstje:

    Nominaties Sportgala
    • Sportman van het Jaar: Jeffrey Herlings, Kjeld Nuis, Epke Zonderland
    • Sportvrouw van het Jaar: Anna van der Breggen, Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Annemiek van Vleuten
    • Paralympisch Sporter van het Jaar: Diede de Groot, Bibian Mentel, rolstoelbasketbalsters
    • Coach van het Jaar: Jac Orie, Jeroen Otter, Raemon Sluiter
    • Sportploeg van het Jaar: Teamsprinters (baanwielrennen), hockeysters, Bekkering/Duetz
    Camila vindt dit leuk.
  12. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Dat was naar mijn idee een onterechte verkiezing in 2009. Dat jaar had die gewoon naar Kramer moeten gaan.
    Ik denk ook dat er ook meer gegadigden zijn waardoor er nu mannen afvallen die in andere jaren gewoon gewonnen hadden.

    Maar het blijft inderdaad een poppenkast waarbij kandidaten die naar mijn mening al blij mogen zijn met een nominatie, er met de prijs vandoor gaan.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Tom en Kiki hebben bijzonder goed gepresteerd natuurlijk, maar ze hebben geen grote overwinning geboekt. Herlings (wereldkampioen), Nuis (2x Olympisch kampioen), Zonderland (wereldkampioen), Van der Breggen (wereldkampioen), Ter Mors (Olympisch kampioen), Schulting (Olympisch kampioen) en Van Vleuten (wereldkampioen, Giro Rosa) wel.
    fransvanbakel en G1ant vinden dit leuk.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nu is Raemon Sluiter verbaasd dat hij wel als coach genomineerd is, maar Kiki Bertens niet als speelster. Komt natuurlijk ook door die shortlists, waarvan ik me niet kon herinneren dat die er andere jaren ook waren, waardoor je wat meer verwachtingen creëert.

    Als ik uit deze lijst moet kiezen kies ik Kjeld Nuis boven Herlings en Zonderland. Herlings was heel dominant, maar motorcrossen is geen enorme sport, niet olympisch en bovendien gemotoriseerd en dus niet puur lichamelijk. Zonderland heeft al vaak genoeg gewonnen en OS reken ik boven WK. (Al is deze mening op het Schaatsforum natuurlijk preken voor eigen parochie.) Bij de vrouwen vind ik het echt moeilijk, maar misschien dan toch Suzanne Schulting omdat ze als eerste Nederlandse olympisch kampioene werd in haar sport? In 2010 won Sauerbreij ook in plaats van bv. Wüst, omdat Nederlanders nog nooit olympisch goud in de sneeuw gewonnen hadden.
    Paralympisch volg ik niet zo, maar Bibian Mentel is hier de grootste naam. De sportploegen zijn alle drie wereldkampioen geworden, maar zeilen volg nauwelijks en het WK hockey was behoorlijk teleurstellend met andere toplanden die behoorlijk aan het prutsen waren, dus dan ga ik hier voor de Teamsprinters? De mannen van Orie hebben natuurlijk minder gewonnen dan vorig jaar, toen ze alle afstanden wonnen, en bij de shorttrackers kan je je afvragen of Otter nog echt de doorslaggevende factor is. Sluiter benoemen terwijl Bertens geen grote wedstrijden gewonnen heeft is ook twijfelachtig, dus ga ik hier dan toch voor Jeroen Otter, omdat hij echt Nederland een van de toplanden in het shorttrack heeft gemaakt.

    tl;dr: mijn keuzes in vet.
    Camila, VorstM, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @leenstrafan: het komt natuurlijk ook omdat Sluiter zichzelf minder belangrijk vindt dan Bertens. Dus zelf genomineerd zijn en je speelster niet is wat vreemd. Meestal zijn het ook coaches van teams of sporters die zelf ook een nominatie hebben die kans maken.
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Kik Bertens heeft een prima jaar gedraaid. Sjeng Schalken heeft dat ook wel gedaan vroeger. Die is ook nooit genomineerd geweest. Sportvrouw van het jaar: Anna vd Breggen (die heeft hem blijkbaar nog nooit gewonnen?!)
    Verder, beste coach van Nederland: Johan de Witt (of moeten we zeggen, beste coach tegen Nederland).
    Zonderland heeft die prijs al 4x gewonnen. Vier keer?!?! Dat is ook wel weer wat overdreven. Elk jaar net voor of net achter Fabian Hambuchen eindigen en zo 4x zo'n prijs binnenhengelen, dan moet je wel een enorme gunfactor hebben. Doe dan maar Nuis.

    Die sportcoach van het jaar prijs moeten ze maar opheffen. Vorige jaren was het telkens zo dat de coach van de beste sportman/-vrouw/-ploeg ook de coach van het jaar werd (met die pa van Wevers als dieptepunt). Nu proberen ze het eens anders, door Sluiter wel in de top-3 te plaatsen en Bertens niet, begint Sluiter zelf te klagen. Laat maar dan.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De verbazing van Sluiter vind ik wel terecht. Ik ben een groot Kiki-fan en ook een Sluiter-fan, maar de tendens lijkt dit jaar wel iets te veel dat Bertens haar succes grotendeels aan Sluiter te danken heeft. Dit past daar ook bij. Vind ik echt een onterechte voorstelling. Uiteindelijk moet een sporter het altijd zelf doen. Dat Bertens niet genomineerd is kan ik me voorstellen gezien de concurrentie, maar Sluiter had er dan ook buiten moeten vallen vanwege het signaal dat je nu afgeeft.

    Verder is het natuurlijk heel lastig. Ze hebben duidelijk voor winnaars gekozen. Dus geen Dumoulin, hoe bizar goed zijn prestaties ook waren. Maar hij won bijna niets. Geen Verstappen vind ik ook wel terecht, ondanks zijn behoorlijk goede seizoen. Die gaat nog veel betere seizoenen krijgen. En uiteindelijk slechts vierde van de zes serieuze deelnemers.

    Geen Wüst en Kramer kan ik me ook wel voorstellen. Al had Wüst het wel verdiend, vind ik. Olympisch kampioen op een zeer competitieve afstand. Plus twee keer zilver. Schaatsen is geen grote sport, wordt steeds meer gezegd. Maar dat is vrouwenwielrennen ook niet. En motorcross ook niet echt. En of langebaanschaatsen als sport kleiner is dan shorttrack vind ik ook nog wel een discussie waard. De schaatsers lijken de dupe van hun grote succes de afgelopen tijd. Goud is minder speciaal. In vrijwel elk ander land zou een olympisch kampioene op de 1500 meter bij de drie genomineerden zitten.

    En waarom bij de vrouwen wel een extra plek en bij de mannen niet. De keuze tussen Van Vleuten en Van der Breggen is volgens mij dit jaar wel te doen. In het voordeel van die laatste.
    Monique, chicagodude en mi vinden dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Voor mij zijn het nu Schulting, Nuis (ik twijfelde met Dumoulin), Otter, Mentel en de baansprinters, die op het moment ook de wereldbeker domineren. Wereldwijd sportpersoonlijkheid van het jaar is natuurlijk Kristina Vogel (zie reden hieronder).

    [​IMG]
    Laatst bewerkt: 3 dec 2018
    Camila en G1ant vinden dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Hoezo was dat een dieptepunt? Die man is (met Wiersma) coach van het complete NLe damesteam en is er zo mee verantwoordelijk voor dat de dames Rio haalden dat jaar en daar 7e werden, wat echt een enorme prestatie was. En volgens de dames was Wevers meer van invloed dan Wiersma, aangezien Wiersma het deeltijd deed en weinig tijd had, terwijl Wevers echt van de technische trainingen is.
    chicagodude vindt dit leuk.
  20. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Vind ik ook maar kijk ook bijna altijd want net als een echte poppenkast is het vooral de bedoeling om kijkers te amuseren.

Deel Deze Pagina