Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

  1. mi

    mi Well-Known Member

    Thyrax is een van de vele merken schildklierhormoon, de andere merken en merkloze varianten waren gewoon te krijgen. Dat in de discussie dit merk is gebruikt zal de fabrikant niet erg vinden maar is feitelijke onzin, alle preparaten doen hetzelfde en niet alle schaatsers zullen precies dit hebben voorgeschreven gekregen of verstrekt hebben gekregen van hun apotheek.

    Levothyroxine, Thyrax, Euthyrox, is allemaal hetzelfde met subtiele verschillen, die zijn wel vervelend als je door de apotheek van A naar B of C wordt overgezet maar als je begint met C en dat steeds gebruikt maakt het geen biet uit....
    Nogevendit en JeedeBee vinden dit leuk.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member


    Dit is ook wel een beetje de vraag in deze kwestie: gaat het nou om sporters die levothyroxine gebruiken vanwege (al dan niet werkelijke) prestatiebevorderende werkingen, of gaat het om een toename van de diagnose "subklinische hypothyroidie" en dan vnl. bij sporters door hun zware trainingsarbeid? Of misschien beide?
    De toename van de subklinische diagnose is in het algemeen in ieder geval wel waar, alleen zou natuurlijk dan logischerwijs dit ook moeten leiden tot een toename van levothyroxine gebruik bij andere topsporters en niet alleen bij schaatsers, maar of dat zo is is mij niet duidelijk. Of er moet een specifieke reden zijn dat bij schaatsers bepaalde waarden in het subklinische plaatje terechtkomen, bijv. door schaats-specifieke trainingsarbeid en trainingsomgevingen.
    mi vindt dit leuk.
  3. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Het Russisch antidopingagentschap Rusada kan onder voorwaarden weer terugkeren als volwaardig lid van de wereldantidopingorganisatie WADA.

    Het besluit van het mondiale antidopingbureau WADA om de schorsing van het Russische antidopingagentschap Rusada onder voorwaarden op te heffen, heeft tot verontwaardigde reacties geleid in de sportwereld.
    Kogelstoter en discuswerper Rutger Smith is keihard in zijn oordeel. "Rusland heeft iedereen voorgelogen en bedrogen. Het is een schurkenstaat, en die geef je nu weer alle vrijheid."
    Smith heeft geen goed woord over voor het WADA en het IOC. "WADA is niet geloofwaardig. Vijftig procent van de leden die vandaag mochten stemmen hebben ook een functie bij het IOC. Er is belangenverstrengeling alom."
    "Dit besluit is bijna een doodsteek voor de sport. Het IOC moet voor schone sport staan, maar ze staan juist achter de dopingzondaar. Voorzitter Thomas Bach moet eigenlijk opstappen. Dit kan niet getolereerd worden."


    Typische ongenuanceerde reactie om Rusland een schurkenstaat te noemen. Waarschijnlijk op basis van de algemene onderbuik gevoelens hier. Als er een ranglijst zou zijn van "schurkenstaten" zou die waarschijnlijk aangevoerd worden door de VS maar daar sluiten we hier liever de ogen voor.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  5. Monique

    Monique Well-Known Member

  6. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Zo het zijn er nu al een stuk of 4/5. geloof er niks van.
  7. mi

    mi Well-Known Member

    Ik geloof vooral dat er niet helemaal goed is uitgezocht hoe het nou echt zit met de medische indicaties voor dit hele bericht naar buiten is gebracht?
    Ik zou graag van de knsb horen hoeveel sporters thyrax gebruiken zonder ooit afwijkende bloedwaarden te hebben gehad! Al het andere kun je niet scharen onder de noemer ‘prestatiebevordering’ want is op medische indicatie gegeven conform NLse richtlijnen van oa huisartsen en internistenvereniging. Dat dat aantal statistisch gezien afwijkt van de gemiddelden in NL geeft te denken maar heel veel meer kun je daar niet mee doen omdat het niet op de dopinglijst staat (en er eindeloze rijen attesten zullen worden aangevoerd als het hier ooit wel op komt)
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  8. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Nee dat is helemaal niet vreemd. Als dit een buitenlander was geweest, dan waren we gelijk negatiever geweest. Maar nu een Nederlander, onze geliefde Ireen. We willen het niet, en echt geloven dat ze het om medische redenen moet gebruiken, maar het verhaal rammelt wel een beetje. Wat je doet twijfelen..
    Monique vindt dit leuk.
  9. mi

    mi Well-Known Member

    Draai het eens om: je komt bij een sportarts, gelieerd aan het nationaal olympisch comite, die je adviseert om een middel wat niet op de dopinglijst staat te gebruiken op grond van je klachten en bloedwaarden. Er wordt je uitgelegd dat dit middel je klachten kan verminderen. Wat doe je dan?
    chicagodude vindt dit leuk.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    @Bastiaan83 @FuGeE_Volkova en @Monique : zie ook eerdere berichten van o.a.@mi en mijzelf over enkele problemen met betrekking tot het voorschrijven van schildkliermedicatie voor subklinische hypothyreoïdie.
    Ik zal zeker niet beweren dat de sporters zelf allemaal onschuldig zijn, maar de bovenstaande diagnose wordt de laatste jaren steeds vaker vastgesteld, en bij topsporters zoals schaatsers zijn symptomen/tekenen van subklinische hypothyreoïdie niet vreemd te noemen aangezien die bij zwaar trainende sporters verwacht zouden kunenn worden.

    Edit: verder is ook bovenstaand bericht van @mi relevant.

    Kijk, als een gemiddelde topsporter bij een arts komt met vage klachten, die arts concludeert dat het wellicht subklinische hypothyreoïdie is, en daarna dus Thryax voorschrijft (niet op de dopinglijst), wat doet zo'n gemiddelde topsporter zonder medische kennis dan?

    Juist, die gaat dat gebruiken.
    mi vindt dit leuk.
  11. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Kijk, dat is dus het punt he.

    Train je zeer zwaar, dan kun je in het vakje subklinische hypothyreoïdie terecht komen en zal Thyrax voorgeschreven worden, en wellicht ook inderdaad helpen.
    Heb je het dan ook echt nodig? Tja, je zou kunnen zeggen van niet, want je kan ook iets lichter trainen (ik noem maar een voorbeeld).

    Persoonlijk zou ik zeggen: train eens bijna niet gedurende een periode (hoe lang?) en kijk of de symptomen en bloedwaarden normaliseren. Indien ja, dan is Thyrax niet nodig lijkt me.
    Maar ja, geen enkele sporter kan zich veroorloven om een periode niet of erg weinig te trainen...
    Nogevendit vindt dit leuk.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik verwacht nog wel meer schaatsers die een soortgelijk verhaal als Wust gaan vertellen. Kramer of Bergsma? Zou best kunnen....Bloemen, duidelijk lichter de afgelopen paar jaar? Och ja, zou kunnen.
    Eigenlijk bijna iedereen wel.
  13. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Noem mij naief/dom hoor, maar als je echt een medicijn ergens voor moet slikken, waarom doe je daar dan zo geheimzinnig over? Ik heb dit verhaal namelijk nog nooit gehoord. En ze zegt het te slikken wegens medische klachten en afwijkende bloedwaarden. Juist als je openheid geeft, voorkom je veel gezeur. Want uiteindelijk komt het altijd wel naar buiten, zoals dit nu ook, en dan heb je alleen maar twijfels gezaaid.

    Maar he, wie ben ik he..

    Dit krijgt nog wel een staartje idd. Ben benieuwd wat nog komt.
  14. mi

    mi Well-Known Member

    Mensen zijn in het algemeen niet zo geneigd hun hele medische hebben en houden te delen?
    Irene Schouten en Anice Das deelden eerder al afwijkende bloedwaarden te hebben gehad. De lijst zal nog wel langer worden.

    Wat het verhaal van Ireen sterker maakt is dat C van de Hoogenband haar dossier gezien heeft en zegt dat het helemaal klopt en dat er meerdere artsen van mening waren dat ze dit nodig had.
    De sporter staat hier namelijk niet eens echt ter discussie (niet op dopinglijst!) de discussie ging om artsen die heel (te?) laagdrempelig voorschrijven. Vd Hoogenband zegt dat daar bij Ireen geen sprake van is.
    Als vd Hoogenband hierover liegt kan hij opstappen bij NOC*NSF want dan is hij totaal niet meer geloofwaardig.
    chicagodude vindt dit leuk.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    In de Telegraaf (hier boven als kopje te zien, anders wist ik het ook niet) stond een veel uitgebreider stuk met Van den Hoogenband die haar hele medische dossier heeft mogen inkijken en haar helemaal geloofd.

    Ik zou die achterdocht maar laten varen.
  16. Elina

    Elina Well-Known Member

    Het gebruik van antibiotica en corticosteroïden is ook niet zo vreemd.
    Topsporters leven op het randje en als ze ergens last van hebben moet het zo snel mogelijk opgelost worden...

    Neusspray, pufjes voor de longen etc. Als het helpt en niet op de dopinglijst staat mag je het gebruiken. Ik zie het probleem niet. Al deze middelen hebben bijwerkingen die ook niet per se gunstig zijn...
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ze gebruikt niet verboden medicijnen na uitgebreid medisch onderzoek en overleg met 3 artsen. Waarom zou ze dat delen?

    Ik gok zo maar dat Kramer ook wel eens medicijnen heeft gehad voor zijn rug. En sporters slikken voortdurend medicijnen, zelfs alleen voor verkoudheden. Als je namelijk in topvorm bent, ben je enorm vatbaar voor ziektes.


    Ik vind na dit verhaal van Wüst dat de brief te snel is verstuurd. Ze hadden meer moeten na gaan wanneer en op advies van wie er thyrax werd gebruikt. Best kans dat wel al de sporters die het gebruiken en goede medische redenen voor hebben, maar ondertussen heeft de KNSB met haar brief wel de schaatsers in een kwaad daglicht gesteld.
    chicagodude en mi vinden dit leuk.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Goh, dus Ireen Wüst zat oktober 2014 helemaal in de lappenmand?

    Het moet dan toch wel erg goed spul zijn: ze won op de NK afstanden eind oktober 2014 de 1500 en 3000 meter met overmacht, en de daaropvolgende Wereldbeker ook. En op de ploegenprestatie werd dapper verkondigd dat ze eind van het jaar eindelijk een wereldrecord ging rijden.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Fundamenteel punt: oorzaak en gevolg. Je krijgt nu denk ik hetzelfde als bij inspannings astma: men gaat de gevolgen bestrijden i.p.v. de oorzaak wegnemen.
    mi vindt dit leuk.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat jaar werd vervolgens wel het eerste jaar van Wüst zonder titel op EK/WK/OS. En bij de WR's kwam ze jammer genoeg niet in de buurt (al had de ijskwaliteit bij het WK in Calgary en het gebrek aan een WB in SLC daar ook mee te maken). Inmiddels heeft Wüst opnieuw de ambitie uitgesproken om een WR te gaan rijden.

    Als de artsen veel te veel medicijnen aan topsporters schrijven, dan moeten de sporters daar niet op aangesproken worden, maar de artsen. Sporters hebben niet genoeg kennis van medicijnen om te zeggen "dit neem ik wel of niet", die vertrouwen op artsen. En als artsen dan zelf te veel en te vaak voorschrijven, dan doen zij iets fout. Je zou dus een soort van onafhankelijke tweede correcter moeten hebben, die toezicht houden op de artsen. En dat is dus niet het WADA, want het gaat hier om midden die nog niet op de dopinglijst staan.
    chicagodude en mi vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina