Worldcups/Wedstrijdschema 2018/2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door VorstM, 2 mrt 2018.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Vandaag heeft de ISU de communicatie gepubliceerd over de kwalificatie-eisen voor de grote toernooien het komend jaar. Zoals verwacht, is er geen aparte wereldbeker meer voor kwalificatie voor WK sprint en WK allround. Daarvoor gelden de eerste 4 wereldbekers, net als voor het WK afstanden en de EKs. Voor EK sprint en WK sprint wordt een klassement opgemaakt op basis van het puntentotaal van de beste 500 en de beste 1000. Voor EK allround en WK allround op basis van het puntentotaal van de beste 1500 en beste 5000 (mannen) of 3000 (vrouwen). Dat betekent voor Nederland dat er in de eerste 4 wereldbekers dus wel gedubbeld moet worden. Er moeten minstens 3 Nederlandse mannen zowel een 1500 als een 5000 rijden. Ik neem aan dat dat voor de Nederlandse selectie wie er naar de wereldbekers gaan nog wel iets uit gaat maken. Bijvoorbeeld dat plek 5 op de 5000 en 1500 wordt vrijgehouden hiervoor.
    Doordat de wereldbeker in Noorwegen nu helemaal geen status meer heeft, is het maar zeer de vraag welke toppers daar nog willen starten...

    Wat verder opvalt is dat de limiettijden voor de EKs en WKs niet verscherpt zijn, terwijl die voor de wereldbekers dat wel zijn. Goed nieuws voor de Hänggi's onder ons. Die kan nu de plek van Wenger innemen, als die laatste geen trek heeft. Maar of we daar bliij mee moeten zijn.

    Wat ook nog opvalt is het maximale aantal schaatsers dat aan het EK mag meedoen. Ik had bij het congres niet meegekregen dat dat verlaagd was. En ja, er staat dat het maximaal 20 vrouwen en 24 mannen mogen zijn. Maar ergens in de regels staat ook nog dat de "Actual quotas (numbers of Competitors per competition) will be fixed in an annual ISU Communication." En zie daar, in 2019 mogen er maar 16 vrouwen en 20 mannen starten op EK sprint en EK allround.
    Ik denk dat we er niet heel veel aan verliezen (zeker bij de vrouwen-sprint), maar een goed teken lijkt het me niet.
    Duif vindt dit leuk.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Vroegah was het EK Allround nog voor iedereen die de tijdslimiet haalde en paste binnen de behaalde startplekken van zijn of haar land. Dat er gewoon 27 man aan de start stonden. Leuke tijd was dat eigenlijk, toen nog niet alles in van die achterlijke quota gegoten was maar gewoon op aanmelding.

    Waarom is de ISU zo consequent in het toekennen van minder plekken aan vrouwen dan aan mannen? Niet alleen bij de OS, maar nu ook al bij het EK! Dat is nooit een goed idee. Er hoeft maar iemand lucht van te krijgen die zin heeft om een rel te ontketenen, en de seksisme aantijgingen (wellicht ook wel gewoon terecht in dit geval hoor) vliegen over de toonbank. Slechte publiciteit ligt gewoon op de loer op deze manier.
    Duif en fransvanbakel vinden dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De reden van de minder startplekken voor vrouwen was toch gewoon het (valide) argument dat ook veel minder vrouwen de limiettijden halen?
  4. Camila

    Camila Well-Known Member

    Maar als dat het geval is zouden de limiettijden toch gewoon naar boven moeten worden bijgesteld? Ik zie geen reden waarom er meer mannen dan vrouwen mee zouden mogen doen, aangezien er ook een apart mannen- en vrouwenklassement is.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Limiettijden zijn toch meestal iets van een percentage van het wereldrecord? Zo heb ik het in elk geval begrepen.

    Nou is dit een discussie voor de bühne, vaak genoeg kunnen de dames volgens mij niet eens alle quota vullen.
  6. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het deelnemersveld bij de vrouwen is veel minder breed. Als je het aantal startplekken gelijktrekt is het voor mannen moeilijker zich te plaatsen dan voor vrouwen.
    De Keizer vindt dit leuk.
  7. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Je eerste punt spreekt me wel aan. Echter, doordat er tegelijkertijd een EK allround en sprint wordt gereden, gaat dit toernooi gewoon een hele lange zit worden. Dan is het logisch om het aantal deelnemers te beperken. Van mij had dat EK sprint overigens niet gehoeven.

    Laat de vrouwen er eerst eens voor zorgen dat de prestatiedichtheid er even hoog is als bij de mannen. We hebben recent 500m's gezien waarbij het verschil bij de mannen tussen nummer 1 en 20 kleiner was dan bij de vrouwen tussen 1 en 2.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Er zijn sporten waar dit nog veel erger is. Het WK mountainbike onlangs in Zwitserland onderdeel Downhill.

    Mannen:
    1. BRUNI Loic FRANCE 2:55.114
    2. MAES Martin BELGIUM 2:55.327
    3. HART Danny GREAT BRITAIN 2:55.419
    4. VERGIER Loris FRANCE 2:55.863
    5. GWIN Aaron UNITED STATES 2:56.455
    nrs. 6-8: 2:57.iets
    nrs. 9-13: 2:58.iets
    nrs. 14-18: 2:59.iets
    71. VIEIRA Douglas BRAZIL 3:15.619

    Vrouwen:
    1 ATHERTON Rachel GREAT BRITAIN 3:15.738
    2 SEAGRAVE Tahnee GREAT BRITAIN 3:25.721 (achterstand vergelijkbaar met #40 bij de mannen)
    3 NICOLE Myriam FRANCE 3:26.414
    4 CABIROU Marine FRANCE 3:31.701 (achterstand vergelijkbaar met #62 bij de mannen)
    5 HANNAH Tracey AUSTRALIA 3:31.704
    6 SIEGENTHALER Emilie SWITZERLAND (achterstand vergelijkbaar met #71 bij de mannen)

    Gelukkig is het vrouwenschaatsen een stuk meer competitief, ook met het verlies in het veld van Marrit Leenstra, maar dat er soms verschillen in quota zijn door het verschil in het veld is logisch.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Die Atherton is volgens mij wel een klasse apart, gewoon omdat ze extreem goed is. Zou je haar 10 seconden er af halen en vanaf de nummer 2 rekenen, dan wordt het weer wat anders.

    Maar je hebt wel gelijk dat de prestatiedichtheid bij de vrouwen helemaal niet zo slecht is. Maar de breedte is gewoon niet geweldig.
    Trouwens: op het EK 2017 (2018 is olympisch en dus geen goede vergelijking) deden allround 22 mannen en 19 vrouwen mee, sprint 22 mannen en 17 vrouwen. Er mogen dus bij de mannen op beide disciplines 2 mannen minder mee doen en bij de vrouwen 3 allroundsters en 1 sprintster. Alle onderdelen kwamen niet aan de quota, bij de mannen was dat 24 en bij de vrouwen 20. De breedte is sowieso wel een probleem voor het EK, prima dat er minder deelnemers zijn.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Je refereert zeker aan de WB in Stavanger? Op de eerste 500m was Kodaira 0.79 sneller dan nummer twee Marsha Hudey, en dat is inderdaad meer dan het verschil tussen de nummer 1 en 19 op beide 500 meters bij de mannen (PK reed toen niet op de eerste 500m). Maar het verschil op die 500 bij de vrouwen tussen nummer 2 Hudey en nummer 14 Kim Min-sun was kleiner dan tussen de nummer 1 en 2 van diezelfde 500m. Dus volgens mij was Kodaira daar een beetje de Atherton van het schaatsen.

    Niettemin klopt het dat de prestatiedichtheid bij de vrouwen lager is. Dat is een feit. Maar een klein deel daarvan heeft ook te maken met hoe snelheden werken.
    Weerstand loopt kwadratisch op met de snelheid van een schaatser, waardoor iemand vier keer zoveel kracht moet leveren om twee keer zo hard te gaan. Dientengevolge: als een vrouwelijke schaatsster 1% meer resulterende arbeid vooruit heeft over de 500m dan SH Lee bij haar WR 500m, komt ze uit op 35.99 (-0.37), terwijl een vergelijkbare berekening resulteert in 33.64 bij de mannen (-0.34). Bovendien is de middelpuntsvliedende kracht in de bochten niet eens meegerekend. Ruslan Murashov en Nico Ihle weten er alles van dat je niet met een oneindig grote snelheid door een binnenbocht komt. Dit gegeven heeft er wellicht ook mee te maken dat de gemiddelde snelheid bij het WR 1500m mannen hoger is dan die van het WR 500m mannen, terwijl bij de vrouwen het WR 500m juist een hogere gemiddelde snelheid heeft dan het WR 1500m.

    Long story short: o.a. omdat mannen harder gaan dan vrouwen, zijn de verschillen bij de mannen kleiner. Daarom zijn de verschillen op buitenbanen ook groter dan in SLC. Maar dat komt ook omdat je in SLC minder snelheid verliest als je kapotgaat. Dit gegeven draagt slechts ten dele bij aan het verschil tussen mannen en vrouwen hoor, maar het speelt misschien een klein rolletje.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    In de Communicatie over de WB junioren staat nu ook een zinnetje dat ik nog nooit ben tegen gekomen. Maar blijkbaar nu een serieus scenario....

    9.2. Cancellation of status as an ISU Junior World Cup Competition

    For each division, a Competition will retain its status as an ISU Junior World Cup Competition only if at least two ISU Members are represented with Competitors. JWC points will also not be awarded for distances/team competitions with Competitors/team from only one ISU Member.
  12. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En het rare is dat het IOC nog pas geleden heeft gezegd dat de quota voor de Olympische Spelen voor vrouwen dezelfde moeten zijn als voor mannen, en dat dat in 2022 zal worden afgedwongen. Wat dus sowieso zal betekenen dat de ISU de quota voor het langebaanschaatsen anders zal moeten verdelen, omdat die nu nog wel ongelijk worden toegekend (op de 500, 1000 en 1500 meter mogen minder vrouwen starten dan mannen). Waarom daar dan al niet mee begonnen?

    De limiettijden hangen niet af van de wereldrecords, maar worden gebruikt om de hoeveelheden schaatsers op WBs evenredig te verdelen. Het is mij een volslagen raadsel waarom er nu andere limiettijden zijn voor de wereldbekers dan voor de WKs en EKs. Zoals het mij ook een raadsel is dat er voor het WK sprint nu nog maar 1 limiet gevraagd wordt (op 500 of 1000), terwijl het eerder nodig was om beide limiettijden gereden te hebben (op 500 én 1000).
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  13. Monique

    Monique Well-Known Member

    Als de reden voor een quotum van minder vrouwen is dat er toch minder vrouwen de limiet tijden rijden, dan kan de ISU net zo goed de vooraf bepaalde quota voor mannen en vrouwen gelijk stellen. Als er dan minder vrouwen dan het vrouwen-quotum de limiettijden halen dan zullen er minder vrouwen dan mannen aan de start staan, maar dan ligt dat niet aan de ISU maar aan de vrouwen zelf. Dan kan de ISU geen sexisme verweten worden. Beetje dom dus van de ISU.
    proeme en Camila vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De team sprint staat op het programma op het WK afstanden in Inzell, maar niet op het programma van de Olympische Spelen van Beijing 2022. Eerder meende ik ook gezien te hebben dat deze afstand überhaupt niet op het programma stond van de WK afstanden, maar dat is dus wel zo.
    Wat denken jullie? Is deze afstand al WK-rijp?
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat je dat pas na het WK kunt beoordelen. Ik ben fan van het onderdeel, maar voorlopig nemen nog weinig schaatsers het serieus (al hebben we al wel een paar mooie uitvoeringen en tactieken kunnen zien). Maar een onderdeel langzaam introduceren gaat niet: zolang je er geen WK mee kunt worden zal het een niet serieus onderdeel blijven. Prima keus dus om het nu wel op het programma te zetten. Wel jammer dat al besloten is dat het niet olymisch is: als het een succes is, moet je alsnog 7 jaar wachten om het olympisch te maken.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    heeft dat er niet mee te maken dat de IOC vindt dat het programma vol zit, en dat er dan dus een onderdeel zou moeten sneuvelen?
  17. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Het lijkt me goed om de Teamsprint niet-Olympisch te houden. Het was nu al zo dat er 2(M/V)*7(afstanden)*3(podiumplekken) = 42 medailles werden uitgedeeld op 180 deelnemers. En technisch gezien, bij de ploegenachtervolging konden 4 mensen een medaille winnen per ploeg. Dus dat geeft nog eens 2*3*3=18 medailles extra. Er zijn dus 60 (!) medailles in het schaatsen, terwijl er maar 180 deelnemers zijn. Het kan zo zijn (niet echt natuurlijk, maar theoretisch) dat 1 op de 3 schaatsers een medaille wint. Dat is best veel.

    Dan lijkt het me niet de bedoeling om nog meer cadeautjes weg te geven bij onderdelen zonder enige status of historie, enkel en alleen omdat er 'vernieuwd' moet worden. Beter doeken ze die hele teamsprint gewoon op en, als ze dan toch bezig zijn, bedenken ze eens een fatsoenlijke puntentelling voor de MS. Dit is geen vernieuwing, maar haastig broddelwerk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Zou kunnen. Ik zou het prima vinden als ze hier de 1000m voor zouden laten sneuvelen, trouwens, maar ik snap dat daar weerstand voor is. Ik vind het jammer, maar ik hoop dat er nu met WKs al voldoende gemotiveerde deelnemers komen.
    Laatst bewerkt: 19 sep 2018
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Er waren inderdaad 180 deelnemers. Voor de volgende OS moet het schaatsen als geheel (dus incl. shorttrack en kunstschaatsen) 26 deelnemers inleveren. En de quota mannen en vrouwen moeten gelijk zijn. Omdat langebaan nu het enige onderdeel is met ongelijke quota (100 mannen en 80 vrouwen) en shorttrack een onderdeel er bij krijgt, zou ik er maar van uitgaan, dat een flink deel van die 26 bij het langebaanschaatsen terecht gaat komen.

    Verder heb ik de enorm ouderwetse opvatting dat een sport pas Olympisch zou moeten worden als die populair is, en niet een sport Olympisch maken om het populair te laten worden.

    Ben benieuwd of er landen met matige schaatsers zijn die zich hierop gaan richten. Het is verreweg de makkelijkste manier om het WK te halen. Bij de vrouwen zou een deelname aan een wereldbeker al bijna voldoende moeten zijn voor plaatsing voor het WK.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Op zich mee eens, maar het gaat hier om een onderdeel, geen volledig nieuwe sport.

Deel Deze Pagina