Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Maar als er wel nieuws is over doping in de schaatssport (Rusland en de meldoniumaffaire), dan houden ze er ook niet meer over op. Iedereen weet inmiddels toch wel dat Rusland een grootschalig dopingprogramma had/heeft. Dat hoeft niet bij elke minuut uitzending te worden herhaald.
  2. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Veldkamp was zelf toch ook meer in het ziekenhuis dan ergens anders in de weken voor de 10km-race in Albertville?
  3. Duif

    Duif Well-Known Member

    Je mist een paar feiten. Niet Veldkamp maar juist Koss lag in het ziekenhuis voor de OS van Albertville. In Traunstein, vlakbij Inzell. En de uitspraak van Veldkamp was niet in Albertville maar in Hamar 94.
  4. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Owja, het was Koss in het ziekenhuis. Maar Veldkamp was zelf, voor zijn winnende race in Albertville - waar ik naar refereerde -, een tijd lang 'ondergedoken'.

    Dat hij dan twee jaar later vraagtekens gaat stellen bij een prestatie van iemand, al dan niet terecht, is prima, maar dan kan je je ook afvragen wat hij destijds voor Albertville aan het doen was. Dat bedoelde ik.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Misschien op bezoek geweest bij dokter Müller-Wohlfahrt? Ben van der Burg, toendertijd in dezelfde kernploeg, refereert aan een bezoek in zijn sportmonoloog .
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Veldkamp zat toen gewoon in Davos, wat in die jaren de vaste pleisterplaats van Nederlandse schaatsers in januari was. De NOS is nog bij 'm op bezoek geweest, en ik heb er in mijn plakboeken nog artikelen van dus ook de schrijvende pers was er op visite. Vorig jaar, is er nog een andere tijden sport docu over geweest .Een soort roadmovie "25 jaar later van Davos naar Albertville"
    strawbale vindt dit leuk.
  7. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Daar heeft Andere Tijden Sport een mooie aflevering over gemaakt: https://www.npostart.nl/andere-tijden-sport/21-01-2018/VPWON_1282543. Hij was in Davos vooral de drukte van de Spelen aan het ontwijken.
  8. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, hij heeft er vast een verklaring, maar opmerkelijk is het wel. En Koss heeft ook verklaringen voor zijn resultaten. Het is maar wie je wilt geloven, wie je dan verdacht vindt.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik ben het wel met je eens hoor voor een groot deel, maar deze Thyrax kwestie is wel vanb een andere aard dan geruchten over individuele sporters.
    Als een dopingautoriteit met zo'n bericht naar buiten komt en er brieven naar schaatsers worden verstuurd door de schaatsbond, dan is er wel iets meer aan de hand dan wat geruchten over dopinggebruik.

    Vandaar dat ik het in deze kwestie wel een goede zaak vind om er aandacht aan te besteden en wat verder door te graven. Dit is nl. wel nieuws, waar een dopinggerucht zonder enig bewijs of verklaringen van autoriteiten dat weer niet is.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ben het hier helemaal mee eens, en van mij mag de NOS dus even lekker door graven. Ik ben benieuwd naar de namen. Bovendien ben ik bang dat als niemand hierop door graaft dat we dan een Russische doofpot in Nederland krijgen en ik hou niet van doofpotten.
    chicagodude, VorstM en Eelco vinden dit leuk.
  11. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Daar begint het nu sterk op te lijken. Tipgever Knippen beweerde dat ze diezelfde week nog met nieuwe namen zouden komen (dinsdag kwam het nieuws naar buiten en donderdag of vrijdag zouden namen volgen), maar voorlopig blijft het angstvallig stil.
  12. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Je denkt toch niet serieus dat het er in Nederland ook maar haar anders aan toe gaat dan in Rusland.
  13. mi

    mi Well-Known Member

    Tis ook nogal wat om namen naar buiten te brengen! Mensen in kwestie overtreden geen regels en ik verwacht dat een deel een relatieve (zie eerdere posts) medische indicatie heeft.
    Begrijp me niet verkeerd: ik zeg niet dat het goed of terecht is dat mensen dit gebruiken, maar met huidige regels doe je niks fout en verdien je dus in mijn opinie ook de schandpaal niet.
    Het omruilen van urinestalen zoals in Rusland tijdens de spelen gebeurde is wat mij betreft dan ook van een heel andere orde!
    Laatst bewerkt: 31 aug 2018
    chicagodude vindt dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Inderdaad, geen namen naar buiten. Niet voor je zeker weet dat iemand iets verkeerd heeft gedaan. En dus ook niet willekeurige schaatsers gaan lastigvallen. Ze ontkennen toch allemaal, maar zelfs al zouden ze bekennen kun je alleen samen met ze constateren dat ze niets fout hebben gedaan.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Vormalig Giro-etappewinnaar Sivtsov (BLR) betrapt op epo. Wie gebruikt dat nu nog? :eek:
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    mwah... dan is het gek om meldonium gebruik van vóór het plaatsen op de dopinglijst tegen de Russen te houden en toch werd Pavel K als persona non grata beschouwd. Zeker nu gezien het feit dat tyrax toch prestaties lijkt te bevorderen en dat nog niet eens bewezen is voor Meldonium destijds.
  17. mi

    mi Well-Known Member

    Dat ben ik ook helemaal met je eens... je kunt mensen niet aan de schandpaal nagelen als je iets doet wat gewoon mag en kan...
    Al heb ik vraagtekens bij het prestatiebevorderende effect van thyrax.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ze geven niet helemaal aan dat het EPO is, maar een AAF. Dat is een afwijking van lichaamseigen stoffen. Het zou dan volgens de berichten lichaamseigen EPO moeten gaan, dat wijkt dan wel af van de EPO waar renners in de jaren 90 altijd op betrapt werden. Die EPO is duidelijk anders dan de lichaamseigen stof en dat verschil kunnen ze sinds 1998 zien.

    Het gaat hier dus om iets heel vreemds. Een afwijking van lichaamseigen EPO. Betekend dat dat die EPO ook manipuleerbaar is (dmv medicijnen, oid) of dat je die op een manier kunt toedienen? Tot nu toe kon dat nooit, dat zou de controle weer heel lastig maken. Of is er wat anders aan de hand?
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Schaatsers die zeggen dat ze niets fout hebben gedaan vind ik veel te makkelijk. Ten eerste moeten ze het via een arts krijgen. Ten tweede zal niet iedere arts dit willen voorschrijven. Ten derde was er vorig jaar een thirax tekort in Nederland. Dat zou toch wel te denken moeten geven. Schaatsers zijn in het donkergrijze gebied bezig als ze koste wat kost dit medicijn willen verkrijgen.
  20. Spruit

    Spruit Active Member

    Daarentegen is het wellicht ook te makkelijk om te zeggen dat allerlei schaatsers het bewust als prestatiebevorderend middel gebruiken. Een aantal pagina’s geleden bracht iemand al op dat er wellicht na een periode van intensieve traingsarbeid een subklinische hypothyreoïdie is aangetoond, waarna op proef gestart is met thyrax.

    Tot nu toe is er slechts geconstateerd dat er een verhoogd aantal schaatsers thyrax of andere medicatie gebruikt. In hoeverre is het dan geoorloofd om medische informatie van individuen te publiceren?

    Ik ben een tijdje weg geweest, dus wellicht dat ik dingen gemist heb. Maar vindt het lastig om op basis van de weinige info die we hebben een oordeel te vormen..
    Laatst bewerkt: 5 sep 2018

Deel Deze Pagina