Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    uiteraard moet een arts geen medicijnen voorschrijven aan een gezonde sporter. Dat lijkt me helder. En gezien de gezondheidsrisico's lijkt het me ook niet meer dan terecht dat dit spul op de dopinglijst komt.

    Maar een dopingzondaar ben je, als sporter, pas als je het daarNA nog steeds gebruikt.
  2. Camila

    Camila Well-Known Member

    Welke vijf namen bedoel je dan precies?
  3. Camila

    Camila Well-Known Member

  4. Monique

    Monique Well-Known Member

    Wat ik ervan begrijp ga je er opzich niet harder van schaatsen, maar val je makkelijker af. In dat opzicht is het minder erg dan bijvoorbeeld epo. En ja, het staat nu nog niet op de lijst van verboden middelen en dus kunnen we niemand beschuldigen van doping. Maar gevaarlijk lijkt het me wel en zuiver vind ik het zeker niet.
  5. Elina

    Elina Well-Known Member

    Als je teveel schildklierhormoon inneemt dan heb je naast gewichtsverlies ook last van de volgende bijwerkingen/verschijnselen;
    te snelle hartslag, hartkloppingen, onregelmatige hartkloppingen, trillende handen/vingers (Bloemen :eek:), psychische problemen/spanning/nerveus, slaapstoornissen en nog wel wat meer. Niet echt fijne verschijnselen en ook niet echt dingen die bijdrage aan top prestaties.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Een uitgebreid verhaal van Marco Knippen vind je hier Voornamelijk de eerste 14 minuten, daarna gaat het vooral over een onderzoek naar Keniaanse sporters.
    Zaken die ik er uithaal:
    - het middel wordt gefaciliteerd door sportartsen, maar zij hebben niet de expertise op dat vlak.
    - sportartsen zien het middel als voedingssupplement.
    - qua gebruikers betreft het geen uitzonderingen maar wordt het op grote schaal gebruikt en dan ook vooral het top segment, niet door aankomende schaatsers.
    - de doping autoriteit is al 10 jaar bezig om het middel op de dopinglijst te krijgen.
    - het speelde ook al ten tijde van Sochi
    - in een voorgesprek met een sportarts van statuur, werkzaam bij een organisatie die banden heeft met NOC-NSF, was hij verbaasd dat er geen taboe op dit onderwerp rust.
    - 3 schaatsers getuigen waarvan 1 anoniem. Zij zijn geen gebruiker van het middel.
    - het is 5 voor 12, er moet iets gebeuren.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat wordt er nog meer gebruikt?

    Thijs Feuth‏ @ThijsFeuth
    Schildklierhormoon #thyrax is niet het enige medicijn dat door sporters wordt gebruikt zonder medische indicatie. Ik hoor dat Nederlandse atleten ijzerinfusies toepast bij hoogtestages om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren.

    Thijs Feuth‏ @ThijsFeuth 4 aug.
    Het is een glijdende schaal van vitamines, rodebietensap, bicarbonaten, Ventolin, thyrax, cortisoneninjecties à la Sky tot die-hard EPO en bloedtransfusies.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik denk dat dit goed verwoord is. Want vitamines en rodebietensap (of wat voor drankje ze tegenwoordig ook nemen) is niet erg, maar EPO en bloedtransfusies wel. Waar ligt de grens? Ergens zal die getrokken moeten worden. En sporters zullen die grens blijven opzoeken om binnen het legale toch het maximale te doen. Logisch.
    fransvanbakel en chicagodude vinden dit leuk.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Opmerkelijk verhaal... die je zeker niet zo zou verwachten in Nederland.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Er wordt tot nu toe hier en in de media berichtgeving wel heel sterk van uit gegaan dat het gebruik vnl. door de sporters zelf geinstigeerd wordt, en dat artsen het moedwillig aan gezonde sporters voorschrijven.

    Hoewel het bovenstaande zeker niet uit te sluiten valt (en misschien wel vaak voorkomtg? Ik weet het niet...), mis ik eigenlijk bijna overal de nuance die ikzelf al kort heb aangekaart vwb de definitie van een schildklier-aandoening, die niet absoluut is, en de trend van de laatste jaren richting overdiagnose, en dus ook overbehandeling, van aandoeningen.
    Die overdiagnoses gaan ook over atleten die door zware training signalen vertonen van een schildklier-aandoening, en sommige artsen zien dat ook zo en menen dat voorschrijving van medicatie een juiste benadering is van het probleem. De meesten van ons (ikzelf incluis) vinden neem ik aan dat de eerste stap bv. een vermindering van trainingsarbeid zou moeten zijn en geen medicatie, maar dat betekent niet dat bovenstaande artsen niet ter goeder trouw hun patienten hebben behandeld.
    Dit laatste is wel enigszins aangehaald in een artikel van nu.nl (link), alleen gaan tot nu toe praktisch alle reacties (en zeker van de huidige en oudsporters als Mulder en Tuitert) daar volledig aan voorbij.

    Als ik tijdens een zware trainingsperiode bij een arts kom met klachten, deze arts stelt dat ik deze medicatie zou moeten gebruiken, en ik daardoor uiteindelijk zo door kan blijven trainen, dan is er geen moedwil gaande en zeker geen sprake van dopingmisbruik. Dan kan het wel op de dopinglijst gezet worden, maar via TUEs alsnog gebruikt worden.

    Tja.....wat is echt gaande? Gezien het middel ben je wel riskant bezig als je dit op eigen houtje via internet gaat bestellen vind ik, maar ja, sporters gaan erg ver dat wisten we al (zie ook op eigen houtje EPO via internet bestellen bijv.)
  11. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Als dat echt zo is dan is dat natuurlijk wel een zeer kwalijke zaak. Een medicijn dat voorgeschreven dient te worden en met soms zeer grote bijwerkingen, zou natuurlijk nooit zo bekeken mogen worden....

    Ik verwacht overigens nog wel wat schaatsers die met een statement komen dat zij weliswaar gebruiken, maar omdat ze toch zeker wel een schildklier-aandoening hebben...
    Neem bijvoorbeeld Anice Das, Irene Schouten en Marije Joling. Dat zijn al 3 schaatsters die er voor uitkwamen dat ze Thyrax gebruiken, "maar bij ons is jaren geleden al een aandoening geconstateerd", waarbij ze klachten noemen die tot hun diagnose leidden die overeen komen met overtraindheid....
    Dat Schouten dan ook nog zegt "er zitten namen bij van mensen die veel gewonnen hebben" is ook niet echt fraai, want iedereen denkt nu direct aan m.n. Wust en Kramer en wellicht ter Mors of Bergsma....
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik begin me steeds meer af te vragen of de KNSB, dopingautoriteit e.d. dit samen in de openbaarheid hebben gebracht om de Nederlandse atleten te 'shamen' dit middel niet meer te gebruiken....
  13. mi

    mi Well-Known Member

    Ik verwacht dat dit geldt voor zo’n beetje alle schaatsers die het gebruiken:
    - Het is de knsb opgevallen dat levothyroxine/thyrax heel vaak voorkomt op de medicatielijsten die sporters aanleveren.
    - De klachten die sporters in zware training/overtraining ervaren lijken enorm op een traag werkende schildklier.
    - De richtlijnen zijn niet eenduidig: ook bij een beetje afwijking in de waarden (zgn subklinische hypothyreoidie) kun je behandeling schildklierhormoon overwegen.
    - Een van de sportartsen die nota bene gelieerd is aan NOC*NSF/Papendal komt er openlijk voor uit dat ze het in bovengenoemd geval laagdrempelig voorschrijft (zie nieuwsuur).

    Voila: bij vage klachten en bloedafwijkingen op de rand wordt het blijkbaar vaak voorgeschreven?

    Is dat fout? Is niet eens zo simpel om te zeggen: die bloedwaarden die op de grens zitten kunnen wel degelijk passen bij een tekort, dat komt ook bij niet-topsporters voor en wordt ook bij niet-topsporters gedaan.,, ik denk dat de kans dat topsporters hierop getest worden (en dus evt beginnen met medicatie) een stuk groter is dan in het dagelijks leven. Het ‘kijk het nog maar even aan’ van de huisarts (en prik over maand of 3 nog eens bloed) is nou eenmaal minder acceptabel als je topsporter bent.
    chicagodude en ZeeKoei vinden dit leuk.
  14. Camila

    Camila Well-Known Member

    Ik denk dat deze reacties mede zo afwijzend zijn, omdat deze sporters bang zijn zelf beschuldigd te worden van het gebruik van thyrax. We weten nu nog niet in hoeverre dit onderwerp de komende tijd in de media blijft, maar tot nu toe is er al best veel aandacht voor geweest. Als je niet ronduit negatief tegenover het gebruik van thyrax zonder schildklieraandoening staat, denken mensen al veel te snel dat je er voorstander van bent. Zeker voor de (oud)schaatsers die reageren is dit natuurlijk zeer riskant.
    Uiteindelijk kennen wij geen van allen de details (wie, hoeveel, waarom voorgeschreven) en is het maar afwachten wat er gebeurt. En aangezien het (nog) niet op de dopinglijst staat, is het ook nog niet zo erg als bijv Kramer of Wust het gebruikt heeft, alleen voor hun eigen gezondheid.
  15. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    is er meer aan de hand en is er bv ook een link met de revival in het Nederlandse wielrennen? (hoewel ook in het wielrennen Lotto-Jumbo zich distantieert van het gebruik hiervan)

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/22...-van-schildklierhormoon-door-topsporters.html
    "'Verontrustend misbruik' van schildklierhormoon door topsporters. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel."
    "We hebben indicaties van medische professionals in Nederland dat schildklierhormonen momenteel worden misbruikt door topsporters"
    "Hij ziet schildklierhormonen steeds vaker terugkomen op dopingformulieren van Nederlandse topsporters.
    Naast schaatsers betreft dat onder anderen wielrenners en (tri)atleten."
    Eelco vindt dit leuk.
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Zie ook zowel mijn als @mi voor bespiegelingen over wat "medische noodzaak" is. Ik bedoel, is er medische noodzaak voor bijvoorbeeld asthma-medicatie bij sporters met inspannings-asthma? aspirine bij hoofdpijn?
    Medische noodzaak is natuurlijk een enorm vaag begrip. Als subklinische hypothyreoidie (is dat de NL term @mi? Ik schrijf medische artikelen in het Engels dus weet niet altijd de NL term) laagdrempelig gediagnosticeerd en behandeld wordt.....tja, dan kan dat best als medisch noodzakelijk verdedigd worden.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  17. mi

    mi Well-Known Member

    ja dat is de gekende term voor een afwijkend/verhoogd TSH en normaal FT4
  18. Elina

    Elina Well-Known Member

  19. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Ik neem aan dat ie het oa over Koss heeft? In hoeverre staat dat vast?
    Over wie gaat het nog?

    In een interview van Hans Vandeweghe met Swings lees ik in DM oa:
    "Hamar is een mythische plek. Hier onder het dak van het omgekeerde Vikingschip werd historie geschreven en niet alleen in positieve betekenis. In Hamar brak de doping epo door in brede olympische kringen en werden wonderbaarlijke prestaties geleverd door atleten die daarna meteen stopten of nooit meer een deuk in een pakje boter zouden rijden. "
    https://www.demorgen.be/sport/bij-b...e-winterspelen-ik-had-moeten-winnen-b1bfc758/
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Koss wordt aan dokter Conconi (Moser, Indurain), leermeester van dokter Ferrari (Armstrong) gelinkt in dit bericht

    Ander bericht over Conconi

Deel Deze Pagina