Transfertopic 2018-2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 6 mrt 2018.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zoals Anema dat zo mooi zegt: schaatsers die alle afslagen met het langebaan schaatsen verloren heeft hij er weer bij gekregen.
    Nogevendit en Lorca vinden dit leuk.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ben het helemaal met je eens.
  3. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    EenBrabander vindt dit leuk.
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Volgens mij moet een sponsor, als hij bepaalde aanvullende eisen heeft ten aanzien van het 'wij gaan een schaatsploeg sponsoren" dit als voorwaardescheppend op moet nemen.
    Dus bijvoorbeeld 'wij gaan een langebaanploeg sponsoren (en geen marathon);
    we gaan een damesploeg sponsoren
    we gaan een talententeam sponsoren

    Verder zou je qua personele bezetting nog eisen kunnen hebben bijvoorbeeld ten aanzien van een (vermeend) dopingverleden van mensen, openlijke querillanten, buitenlanders of een bepaalde regio wellicht nog.
    Qua programma mag je best eisen stellen. maar ook hier weer: je stelt de kaders, daarbinnen gaat de technische staf aan het werk en je trekt je er als sponsor van af.

    Maar verder moet de technische staf binnen die kaders vrijuit kunnen werken, zonder inmenging van mensen die er geen verstand van hebben. Ook die staf moet een veto hebben ten aanzien van sommige sporters waarmee ze wel/niet willen werken, een programma dat ze kunnen volgen.

    "Een voetbaltrainer mag ook niet zelf het clubbeleid en de selectie bepalen."
    O zeker wel! Al praten we dan in dit geval over een technische staf, een rol die Anema bij Clafis dubbel vervulde, zoals er wel veel meer rollen dubbel zijn, ook in het voetbal.
    Een trainer moet altijd een stem hebben in het bepalen van de selectie: als je spelers of schaatsers aantrekt waarin de trainer het niet ziet zitten, is niemand daar bij gebaat: de trainer niet, de sporter niet, de club niet, de sponsor niet.
    In het doorschuiven van spelers vanuit het tweede naar het eerste, of omgekeerd, of vanuit de jeugd, heeft de trainer toch de laatste stem. Zélfs als het de wens is vanuit clubbeleid om "talenten een kans te geven", is het nog altijd de trainer die de opstelling bepaalt.
    Er zijn inderdaad voetbalclubs die dit omdraaien. Dan komt er een geldschieter die een tweedeelftalspeler van een Engelse topclub haalt, maar in het contract wordt dan opgenomen dat ie wel X wedstrijden moet spelen. Dat soort zaken leidt vrijwel altijd tot fricties binnen de selectie, tenzij de speler zo goed is dat die bepaling geheel overbodig blijkt.
    Laatst bewerkt: 28 mei 2018
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat het vooraf moet ben ik het mee eens. Dat lijkt ook te zijn gebeurd: Jonker stelde nu eisen voor de komende seizoenen en Anema kon daar niet mee om gaan.
    Paul Lamote vindt dit leuk.
  6. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    @Nogevendit
    En is die schaatscoach nog aan iemand verantwoording verschuldigd in jouw model? Of mag hij doen en laten wat hij wil? Ik vrees namelijk dat Anema anno 2018 weinig sponsoren zal vinden die tot de volgende OS even €4.000.000 gaan schuiven zonder enig idee te hebben wat hij met het geld gaat doen.

    Tenzij Anema DGA is van Team Clafis BV (en dus directeur-eigenaar van de ploeg) vraag ik me sowieso af aan wie Anema rapporteert. En ook vraag ik me af hoe hij in dat laatste geval kan beslissen met de sponsor te breken zonder toestemming van anderen.

    Het model wat je schetst doet nog een vraag bij me opkomen over de situatie bij Clafis. Zijn de eerder genoemde 4 tot 5 nieuwe rijders door Jonker of door Anema gerecruteerd? Want dat gaat bij de scheiding natuurlijk een flink verschil maken. Het zou me niet verbazen als daar ook een deel van de ruzie Jonker/Anema zit aangezien Jonker een paar weken geleden in het AD de nieuwe namen bekend maakte (en niet Anema) en dat artikel na enkele uren weer werd verwijderd.
    Laatst bewerkt: 28 mei 2018
    De Keizer vindt dit leuk.
  7. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Nou, het is niet míjn model, het is zoals de meeste geldschieters inmenging hebben in de besteding van hun fondsen.
    Aan de voorkant, in goed overleg, en dan de zaken op papier zetten. Liefst zo gedetailleerd mogelijk, al kan dat natuurlijk niet altijd.
    Maar dan, eenmaal overeengekomen, moet de werkvloer de ruimte krijgen om te doen waar zij, en zij alleen, verstand van hebben: de invulling van het technische plaatje.
    Je denkt toch niet dat team sky gaat bepalen welke versnelling Froome steekt, of wie er aan mag vallen die dag, of zelfs wie er meedoet in de Tour?
    Het laatste eventueel nog enigszins: inmenging met de lange termijn strategie kan eventueel, op voorwaarden.
    Inmenging in korte termijn beslissingen niet
    Verantwoording is er in de sport juist maar al te vaak: als de prestaties niet goed zijn is het bijltjesdag.

    Het is inderdaad heel goed mogelijk, en past ook precies in deze discussie, dat Jonker op de stoel van de technische staf is gaan zitten, en zich heeft willen bemoeien met het rijdersbeleid.
    Dat een eigenheimer als Anema (ik bedoel dit positief) vervolgens stelt: dat bepaal ik dus.
    En dat ze toen geen vriendjes meer waren.
  8. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ik kan me toch voorstellen dat de sponsor een zekere inspraak wil hebben in het beleid en dus ook t.a.v. de selectie. De sponsor moet er wel vertrouwen in hebben dat het een verantwoorde investering is, het gaat toch om forse bedragen. Bij Clafis zal zeker ook gespeeld hebben dat de OS toch wat minder gebracht hebben dan wat er van gehoopt c.q. verwacht was. Meedoen in de marathontop is leuk maar daar betaal je als sponsor geen miljoen per jaar voor, de OS zijn toch waar het echt om draait.

    De door Jonker nieuwe aangekondigde rijders waren allemaal jongeren terwijl bekend is dat Anema weinig op heeft met jongeren. Dat sterkt mij in de gedachte dat Jonker verjonging wilde en Anema met de oude groep verder wilde. Dan komt onvermijdelijk het moment dat de wegen scheiden omdat beide partijen een andere visie voor de ploeg hebben.

    Ik begrijp enerzijds dat Anema baas op het schip wil blijven maar anderzijds kan ik het begrijpen als Jonker (net als ik) vraagtekens zet bij zijn beleid zet om niet te willen verjongen. Ik had me daarom ook kunnen voorstellen dat ze een andere coach hadden gezocht.
    Laatst bewerkt: 28 mei 2018
  9. frederica

    frederica Active Member

    Klein beetje positief nieuws uit het #schaatsen. Er wordt op korte termijn een akkoord verwacht tussen Jillert Anema en @FonsRoosenboom over opzet nieuwe @unive schaatsploeg. Daarmee is in ieder geval @JorritBergsma onder dak en @schoutenirene. 100% rond is het nog niet.

    Tweet van Jaap Stalenburg.
  10. frederica

    frederica Active Member

    En een paar uur later....

    Daar waar positief aanstaande leek in het schaatsen, toch weer een domper. @FonsRoosenboom laat weten dat @unive niet gaat kiezen voor het opzetten van een ploeg met coach Jillert Anema.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dan heeft Anema zich flink in zijn voet geschoten. Ik denk dat dit zijn backupplan was...


    Ik zal Anema niet missen als die geen team meer kan vinden, ik hoop wel dat Bergsma, Talsma en Irene Schouten in elk geval een mooi team vinden.
  12. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ik neem al dit soort verhalen van "grote belangstelling" en "bijna rond" al lang niet meer serieus. Het zijn trucjes uit het "handboek voor de voetbalmakelaar".

    Plantina 2.0 zou volgens de Muldertjes ook al lang rond hebben moeten zijn. En de werklozenploeg zou ook "begin mei" worden samengesteld. Korreltjes zout blijven broodnodig.

    Eventueel wel voor het opzetten van een ploeg met een andere coach???
    Laatst bewerkt: 29 mei 2018
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Waarom lekt Stalenburg dit soort dingen die nog niet rond zijn?
  14. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Omdat iemand rond de ploeg hem dit heeft ingefluisterd op basis van mijn opmerking net hiervoor: de trukendoos.
  15. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Anema zelf is 63, als er niets anders komt gaat hij gewoon rentenieren al dan niet in combinatie met nog ergens een klusje. Wie zich dan in de voet hebben geschoten zijn die schaatsers die zich vorige week blindelings solidair met hem hebben verklaard. Maar dat is dan ook eigen schuld dikke bult, iedereen blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn beslissingen.
    Laatst bewerkt: 29 mei 2018
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Anema ziet er niet uit als iemand die verlangt naar een pensioen...
    strawbale vindt dit leuk.
  17. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Dat misschien niet, maar ik wil alleen maar aangeven dat het voor hem persoonlijk niet het einde van de wereld is. Hij zal er geen boterham minder om eten en zijn huis zal inmiddels toch ook wel afbetaald zijn. Dat is wat anders voor rijders met een jong gezin en een te hoge hypotheek in het midden van hun schaatscarriere.
    Laatst bewerkt: 29 mei 2018
  18. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Anema is het type er niet voor om zijn rijders zo te besodemieteren. Hij is echt wel op zoek naar een nieuwe sponsor en wil absoluut door als ploegleider. Ik kan me niet voorstellen dat hij er zoveel moeite in heeft gestoken om nu ineens te zeggen: joh, bekijk het maar!

    Wel jammer dat Univé (met directeur Fons Roosenboom, toevallig familie van?) geen interesse heeft in een samenwerking met Anema. Ik hoop echt dat hij met zijn ploeg een nieuwe sponsor kan vinden.
  19. Monique

    Monique Well-Known Member

    Het was vast niet de bedoeling van Anema om zijn rijders in de problemen te brengen, maar hij heeft het wel gedaan met deze stap. Verkoop je oude auto nooit voordat je een nieuwe gevonden hebt. Een tamelijk domme actie dus, vooral van Anema die het initiatief genomen heeft om Clafis te verlaten, maar toch ook wel van zijn rijders die er blind achteraan zijn gelopen.
    Paul Lamote en Hakkie2 vinden dit leuk.
  20. proeme

    proeme Well-Known Member

    De Keizer vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina