Transfertopic 2018-2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 6 mrt 2018.

  1. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Alleen is het Nederlandse damessprinten zonder Ter Mors niet echt wereldtop. Het "grootste sprinttalent" is dus betrekkelijk, Jutta is nog wel een stukje van de top verwijderd.
    Laatst bewerkt: 21 apr 2018
  2. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Kjeld is als tweevoudig olympisch kampioen natuurlijk een stukje duurder dan Hein en omdat Jumbo het volgens het verhaal voorlopig financieel kalm aan moet doen is het dan niet zo vreemd.
    Laatst bewerkt: 21 apr 2018
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nu niet doen alsof Leerdam een middelmatig talentje is dat over twee jaar is weggekwijnd bij het gewest. Jutta Leerdam is een van de grotere talenten van de afgelopen jaren. Niet voor niets verbrak ze het NR junioren op de 500 meter en als Joy Beune niet had bestaan, had ze nu het WR junioren op de 1000 en 1500 meter. Maar Beune bestaat wel en Leerdam heeft alsnog 5 WK-medailles en een WR team pursuit junioren.

    Leerdam reed 38.26 bij de WK junioren. Er werd dit seizoen maar vijf keer harder gereden door een Nederlandse vrouw: Ter Mors in Gangneung en twee keer in Changchun, en Leenstra en Letitia de Jong in Calgary. Maar de 500 meter is niet haar beste afstand. Dat is de 1500 meter. Leerdam is met 1:54.31 de achtste vrouw van het hele seizoen! Alleen Takagi (OS-goud), Leenstra (OS-brons), Shikhova (...), Wüst (OS-goud), Tutt (surprise), Skokova (...) en Beune (WRJ WRJ WRJ) waren sneller. En ook op de 1000 meter zit ze met 1:14.38 hartstikke netjes in de subtop van de wereld als we die tijd op de WB's in Calgary of SLC plakken.

    Laagland dan? Derde juniore dit seizoen op de 500 achter Kim en Beuling, met afstand de beste juniore op de 1000 en op de 1500 net ietsje achter Beune, in tijden waar je mee in de A-groep thuishoort. Nog niet meteen op het podium, dat klopt. Maar dat is... logisch! Jutta Leerdam is juniore! Roest werd twaalfde op het NK allround 2015, zijn laatste jaar als junior. En kijk waar hij nu staat. Dat Leerdam nu niet meteen bij de wereldtop hoort, betekent niet dat ze er binnen korte tijd niet bij kan horen. Samen met Beune vermorzelt ze alle andere junioren en ze zit op sommige afstanden al rond de top-8 van de wereld, en dan is het podium niet eens zo heel ver meer. Nee, ik zie het wel gebeuren dat we Beune en Leerdam de komende jaren regelmatig op NK-podia gaan zien. En het is bekend, sta je op het podium van het NK, dan is het podium van het WK vaak niet eens zo ver meer....
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  4. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Junioren en senioren is een wereld van verschil. Bij de senioren draait het niet alleen om schaatstalent maar spelen vooral ook zaken als discipline, zelfstandigheid, mentaliteit, stressbestendigheid, etc. Menig junior talent kan de stap naar de senioren daarom maar moeilijk maken zo blijkt steeds weer en ze worden dan vaak voorbij gestreefd door anderen die als junior amper in hun schaduw konden staan. Jorien ter Mors was zo iemand die bij het WK Junioren steevast ver in de achterhoede eindigde.

    Het gaat er uiteindelijk om dat je prestaties kunt neerzetten op het moment dat het er echt om gaat. En dan bleek bijv. bij het OKT dat Jutta toch nog wat stapjes te maken heeft. Vandaar dat ik altijd wat voorzichtig ben met euforie over junioren, eerst zien dan geloven. Waarmee ik dus niet wil zeggen dat Jutta geen toptalent is, maar onderschat de loden last van het toptalent zijn niet.
    Laatst bewerkt: 21 apr 2018
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    maar door Hein vast te leggen is de ruimte om Kjeld vast te leggen nóg kleiner geworden.
    Paul Lamote vindt dit leuk.
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    met deze redenering hoef je een jong talent nooit meer een contract te geven.

    Bij die voorwaarden voor het KNSB-team gaat het om een talent dat op korte termijn de aansluiting met de wereldtop KAN MAKEN. Niet dat die aansluiting er al is. Logisch ook, want dan zou het woord 'talent' niet zo relevant meer zijn en kun je je beperken tot 'wereldtop'.

    Om dan te zeggen "Leerdam maar niet want ze moet nog stapje maken" is een beetje flauw.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ja, maar Leerdam is zoveel beter dan andere junioren. Je moet niet zomaar aannames maken over mentaliteit. Leerdam is ook wel eens geïnterviewd door Schaatsen.nl en daaruit bleek dat het mentaal wel goed zit. Sowieso, als je het al zo lang met Koen Verweij kan volhouden, moet je mentaal wel heel sterk zijn... :rolleyes::p:p:D:D
    strawbale vindt dit leuk.
  8. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    @proeme
    Het knsb-team is puur bedoeld als tijdelijk onderdak voor de huidige toppers vandaar de eisen die er op neer komen dat ze recentelijk bewezen moeten hebben bij de huidige wereldtop te horen. Het team is niet bedoeld voor talenten, die misschien over een paar jaar bij die top zouden kunnen behoren. Die kunnen als ze niet aan de bak kunnen komen bij een commercieel team voorlopig bij een RTC terecht. Dat was in het verleden ook altijd zo, Esmee Visser heeft het ook op die manier moeten doen.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    Je spreekt jezelf tegen.
    Die HP-status is voor talenten. Dus ofwel je eerste opmerking is fout, ofwel je tweede.
  10. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    De eerste opmerking ging over de reis/verblijfkosten regeling van NOC/NSF, niet over de toelatingseisen voor de knsb ploeg.
    Laatst bewerkt: 21 apr 2018
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Leerdam zou best nog wel een jaar verder kunnen bij een RTC. Zeker als andere sprintsters zoals Sanneke de Neeling ook moeten terugvallen op zo'n RTC. Voor een potentiële sponsor zou ze echter ook zeer interessant kunnen zijn aangezien verschillende junioren uit het verleden direct de stap hebben gezet naar het pakken van grote prijzen bij de senioren. Ze zal op de markt nog relatief goedkoop zijn, dus als ik een potentiële sponsor was, wist ik het wel.

    Verder goed om te lezen dat @EenBrabander in de bres springt voor de kwaliteit van de junioren Leerdam en Beune. Het heeft even geduurd, maar hij lijkt nu eindelijk het licht te hebben gezien en zich te realiseren dat de grootste talenten niet uit het buitenland, maar uit Nederland komen.
  12. Eelco

    Eelco Well-Known Member

  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    en waar gaat de "ook" dan over? Eerste woord van je opmerking...

    overigens heeft NOS het er ook over dat er plek is voor talenten.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Die ook slaat op: niet alleen voor het inkomen (stipendium), ook voor de kostenvergoeding van het NOC*NSF. Dat zijn 2 verschillende dingen.

    En de KNSB heeft het nergens over talenten gehad, op schaatsen.nl staan duidelijke eisen. Dus een Leerdam komt in principe niet in aanmerking.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik weet niet hoor, maar ook op schaatsen.nl staat

    "De criteria: schaatsers moeten een A- of HP-status van NOC*NSF hebben, of ze moeten recent een podiumplaats bij een World Cup-wedstrijd (senioren) hebben behaald. "

    HP-status is voor talenten. Dus ofwel Leerdam komt in aanmerking, ofwel het is een wassen neus om dat er bij te noemen.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat de criteria voor de HP status zijn heb ik al aangegeven in dit topic, Leerdam komt daar denk ik niet voor in aanmerking. De HP status wordt niet zo vaak gegeven, maar wordt bij zulke dingen altijd in 1 adem genoemd met de A status, omdat die eigenlijk bijna altijd gelijk worden gesteld.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    dan is het noemen van die HP-status (en het gelijkstellen) dus inderdaad een wassen neus in dit geval.
  18. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    @proeme
    Het enige doel van die knsb-ploeg is om de toprijders die bij de commerciële ploegen uit de boot vallen een tijdelijke oplossing te bieden zodat ze zich centraal kunnen voorbereiden op de komende kampioenschappen en ze niet versnipperd raken over de diverse RTC's. Wie nu bij een RTC rijdt kan daar gewoon verder. Alleen bij RTC Noord, dat onderdeel is van iSkate, is er een probleem want daar zijn vanwege de financiële situatie bij iSkate de contracten van de trainers opgezegd. De enige topper die daar traint is bij mijn weten Esmee Visser maar die kan met haar nieuw verworven status in de knsb-ploeg.

    Het is niet de bedoeling om met deze ploeg de oude structuur met een kernploeg en jong oranje nieuw leven in te blazen. De knsb blijft geloven in de structuur met commerciële ploegen en neemt aan dat de huidige situatie tijdelijk is en zich binnen enkele maanden vanzelf oplost. Mocht dat niet het geval zijn en blijken dat er een structureel probleem is dan wordt het iets heel anders en zal er een discussie moeten komen over hoe het in de toekomst verder moet. Maar dan praat je over veel ingrijpender zaken met grote organisatorische en financiële consequenties.
    Laatst bewerkt: 22 apr 2018
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    Dank voor je uiteenzetting. Maar ditzelfde zei je al eerder, je gebruikt nu alleen wat meer woorden. Dat jij dit beeld hebt van de nood-ploeg is helder.

    Maar zoals ik nu al een paar keer heb laten zien, wordt de HP-status ook als optie genoemd. Of rijders met zo'n status daadwerkelijk in het team komen weet jij net zo min als ik. Ik zou het ook niet geheel logisch vinden als ze nu op een goede plek zit bij een RTC. Maar de ruimte wordt wel degelijk geboden.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Er is inderdaad niet bekend of er schaatsers met een HP status zijn. Je kunt hem 3 jaar hebben, dus zouden wereldkampioenen junioren Huizinga, Leerdam en Beune in aanmerking kunnen komen. Maar hij wordt echt alleen in uitzonderlijke gevallen gegeven, dus ik betwijfel of ze alle 3 aan de eisen voldoen.

    Je hebt trouwens ook nog de selectie-status (vroegere B status), dan kun je wel de onkostenvergoeding en vervoer krijgen maar niet het stipendium. Geen idee of er schaatsers zijn die die status hebben.

    Let er ook op dat er een maximum is van het aantal atleten per bond die een status kan hebben. Gezien het aantal topschaatsers (en tellen shorttrackers ook mee?) denk ik dat er weinig ruimte is om talenten een status te geven. (En als ze al ruimte hebben, steunen ze misschien liever een talentvolle shorttracker of kunstschaatser, omdat die er minder zijn?)

Deel Deze Pagina