Transfertopic 2018-2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 6 mrt 2018.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er blijft steeds minder over... en dat ondanks zeven keer goud!

    Tsja, nu wed duidelijk dat het geen onzin was. Niet voor Visser, maar ook niet voor Verbij en Ntab al die anderen van iSkate. Ook Erbanová heeft nu geen ploeg meer.
    Jumbo heeft het goed voor elkaar. Als ze straks als enige overblijven zouden ze zomaar een kernploeg-achtig-iets kunnen worden. Of IKO moet wat gaan doen. Als IKO slim is, hadden ze na de Just-Lease-rel en na deze rel gezegd "Hallo schaatsers, wij hebben wel een plekje voor jullie, hoor!" Maar dat hebben ze niet gedaan...
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat zeg je me daar??????

    Vanessa Bittner, Ayano Sato, Kim Min-seok, Melissa Wijfje, Daria Kachanova, Chung Jaewon, Allan Dahl Johansson, Nils van der Poel, Patrick Roest, Kai Verbij, Antoinette de Jong, Kim Min-sun, Sanneke de Neeling, Esmee Visser, Marcel Bosker... al deze rijders hebben ergens in de jaren 2014 tot en met 2018 een gouden medaille gehaald op de WK junioren.

    Zeg niet dat daar niks bij zit.
    strawbale vindt dit leuk.
  3. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Dat er niks bij zit zeg ik niet. Het is alleen altijd een risico, er zijn er ook een hoop die moeite hebben met de stap.

    Esmee Visser is natuurlijk een ongelukkig voorbeeld. Die was zowel voor Jong Oranje als voor een een profcontract door alles en iedereen afgetest en bewijst dus juist dat juniorenresultaten niet alles zeggen.
    Laatst bewerkt: 11 apr 2018
  4. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Inmiddels heeft ook Plantina commentaar gegeven in het AD. Zij zijn nog aan het kijken of het haalbaar is om door te gaan. Zo ja, dan zal dat met een sprintploeg zijn.

    Wel zal dat onder geen beding onder de iSkate vlag gebeuren omdat ze als sponsor voortaan rechtstreeks contact willen houden met rijders en staf. Kennelijk boterde het niet zo tussen Plantina en iSkate.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Aan de hand hiervan heb ik vrij goede (naja, redelijke) hoop dat er een klein Plantina (evt. met co-sponsor) sprintploegje overbijft, waarbij dan mannen als Ntab en Verbij, en misschien Verweij en Krol als ze ook de midden-afstand erbij willen pakken, de beste kansen lijken te hebben denk ik. Voor de Mulders, Schipper, vAlphen lijkt het me een lastiger verhaal worden.

    Verbij zou, als hij wil, waarschijnlijk vrij makkelijk een Japanse prive sponsor kunnen vinden trouwens.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het is best logisch dat junioren niet meteen de stap zetten naar een topniveau bij de senioren. Er is namelijk een enorm verschil tussen het topniveau bij de junioren en het topniveau bij de senioren. Thomas Krol haalde twee medailles op het WK junioren van 2012, maar begon pas mee te doen bij de senioren vanaf 2015. En zo zijn er legio schaatsers voor wie het eventjes wat langer duurt.

    Eventjes de inviduele medaillewinnaars van de OS afgaan.
    Kodaira: nooit meegaan aan WK Junioren. Doet al lang meer, maar het succes kwam later.
    Lee: al op 16-jarige leeftijd op podium WK afstanden. Uitzonderlijk talent!
    Erbanová: meervoudig WKJ-kampioen. Eerste WB-goud kwam snel, eerste WK-medaille duurde langer.
    Ter Mors: overgestapt vanuit shorttrack.
    M. Takagi: als 15-jarige al naar Vancouver. WKJ-kampioen allround geweest. Internationale doorbraak duurde eventjes.
    Wüst: als 19-jarige Olympisch kampioen. Geen verdere uitleg nodig.
    Leenstra: WKJ-kampioen allround geweest. TP-succes kwam snel, individueel duurde het ietsje langer.
    Achtereekte: nooit meegedaan aan WK junioren.
    De Jong: megatalent bij de junioren van het kaliber Roest, meerdere titels, WK-medailles senioren kwamen snel.
    Visser: mass-start titel op WK junioren, maar succes bij senioren duurde een paar jaar.
    Sáblíková: wereldkampioen senioren in eerste jaar bij de senioren. Nooit een WK-junioren-allroundtitel gewonnen overigens.
    Voronina: achterhoede bij WK junioren 2014, sindsdien steeds harder gaan schaatsen.
    N. Takagi: vaak top-10-klasseringen op WK junioren 2012, daarna steeds in de B-groep verdwenen, maar opgestaan op de TP en de MS.
    Kim: na WKJ-medailles meteen gespecialiseerd op MS. Dat leverde gauw WB-succes op. WK-succes kwam op de TP ook snel, maar niet herhaaldelijk.
    Schouten: na WK junioren 2011 de marathon in verdwenen. Zeer succesvol op de massastart sinds 2013.

    We zien dus dat de meeste OS-medaillewinnaars van nu een paar jaar na de WKJ seniorenmedailles begonnen te winnen, maar lang niet altijd meteen.
    De mannen hoef ik niet per se af te gaan, op basis van de vrouwen is mijn punt wel duidelijk.
    fransvanbakel en strawbale vinden dit leuk.
  7. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    hier de top-3 WK junioren (jongens) van de afgelopen 20 jaar - daarvan is toch een behoorlijk aantal ook goed/succesvol bij de senioren gebleken

    Screen Shot 2018-04-11 at 18.54.09.png
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    dat kampioenen van nu ook vaak wel WKJ-medailles hebben gepakt vind ik niet zo raar. De opmerking ging er over dat niet alle WKJ-winnaars ook bij de senioren de top halen. Als je nu eens een lijstje maakt van alle junioren-wereldkampioenen en daar bij zet wat ze daarna nog gewonnen hebben...

    aan het lijstje van Strawbale is al wel te zien dat het zeker niet slecht is. Maar als je wilt argumenteren, moet je ook met de juiste argumenten komen. Ik ben benieuwd...

    (en ik ben ook gewoon nieuwsgierig naar dat lijstje en te lui om het zelf te maken)
  9. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Beune is niet zomaar een juniore. Deze tijden in SLC waren wereldrecords en nu al wereldbeker waardig bij de senioren. Tuurlijk kan het dan mis gaan, maar die garantie heb je bij niemand. Zo'n talent als Beune en ook Leerdam is er jaren niet geweest.
    EenBrabander en Joris180 vinden dit leuk.
  10. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Ik ben een beetje verbaasd dat een algemene opmerking van mij nogal wat ophef veroorzaakt. Het enige dat ik wilde zeggen is dat topresultaten bij de junioren niet automatisch topresultaten bij de senioren garanderen. En dat geldt trouwens ook omgekeerd, er zijn ook (olympisch) senioren kampioenen die bij de junioren niet tot de echte top hoorden. De lijst van strawbale is wat dat betreft wel illustratief, die bevat naast klinkende namen als bijv. Tuitert, Roest en Kramer ook een flink aantal NL-namen waarvan bij de senioren weinig meer vernomen is.

    Ik ben het overigens met alexlondon eens dat je nooit garanties krijgt. Blessure gevoelige rijders en dertigers hebben voor een ploeg bijv. ook altijd een zeker risico. En rijders kunnen ook een onverwachte terugval in hun prestaties krijgen.
    Laatst bewerkt: 11 apr 2018
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het zijn inderdaad niet alleen junioren die niet voor topresultaten zorgen terwijl je dat misschien wel verwacht. Zo had TLJ dit seizoen Nauta en Achtereekte, twee vrouwen voor de lange afstand die redelijk aan elkaar gewaagd waren het seizoen ervoor. Ze verdeelden plek 3 en 4 op de 3000m en de 5000m op de NK afstanden van 2017.

    In het Olympische seizoen kwam vervolgens de een nauwelijks in actie door een heel vervelende blessure en haalde de andere Olympisch goud. Het kan verkeren.

    Ander voorbeeld. Na Sotsji heeft Verweij jarenlang niet veel laten zien. Terwijl je als ploeg in 2014 goede sier maakte met een Olympisch- en wereldkampioen. Terwijl andere Sotsjitoppers nog jarenlang op hoog niveau bleven doorrijden.

    En dat niet alle junioren gegarandeerd succes opleveren voor een ploeg - dat weten we, maar zoals gezegd geldt dat niet alleen voor junioren.

    Overigens heeft Beune al stage gelopen bij Jumbo, al vaak met dat team getraind, dus echt verrassend dat zij nu naar Jumbo gaat is het naar mijn mening niet.
  12. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

  13. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Medaille op de Spelen heeft kennelijk niet meer de waarde die het ooit heeft gehad. Heel veel PC-medaille winnaars hebben momenteel het nakijken.
  14. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Gelukkig is er nog enigszins journalistieke kunde te vinden. Andere media vielen over elkaar heen met het berichten van onvolledige informatie zonder even te onderzoeken hoe het nu werkelijk in elkaar zit. Prima artikel dit.

    Toch klopt de titel niet. Plantina gaat los van iSkate, maar iSkate blijft wel bestaan. Ze stoppen zeer waarschijnlijk met topsport, maar de jeugdtak en RTC Noord gaan zeker wel door. Verder is een half miljoen per jaar zeker geen vetpot, maar echt weinig is het ook niet toch? Ligt er natuurlijk aan hoeveel schaatsers er onder contract staan, maar zonder een type Kramer, die in z'n eentje al een half miljoen per jaar opstrijkt blijft er best wat over.

    De laatste zinnen zijn ook zeer interessant: "De ploeg van coach Jillert Anema, Clafis, is nog een jaar verzekerd van sponsoring. Er worden hier en daar kleine initiatieven genomen. Manager Michiel Wienese, ooit met APPM de voorbode van iSkate, wil een Nederlands-Scandinavische ploeg beginnen. Wie niets kan vinden, kan zich voor enkele duizenden euro's inkopen bij Spindl, het team van Lieuwe Mulder."

    Een Nederlands-Scandinavische ploeg? Benieuwd of hij dan voor types als Lorentzen wil gaan of voor B-garnituur zoals talent Johann Saeves. Wellicht wel een mooie gelegenheid voor Nederlandse subtoppers als Hein Otterspeer om toch nog aan de bak te komen.

    Even resumerend, we hebben volgend jaar dus de volgende ploegen aan de start:
    • Zeker
      • Jumbo: Kramer, Roest, Smeekens, Beune (Nuis, Achtereekte nog in onderhandeling); 12 rijders totaal
      • Clafis: Bergsma, Talsma, Irene Schouten, Simon Schouten, Stroetinga, Hoolwerf, Kooiman, De Vries (lijkt me vol of bijna vol)
      • Team IKO: Velema, Joling, Deelstra, Roozen, Nomden, Joep Baks, Daan Baks
      • Spindl: voornamelijk C en D-sprinters
    • Waarschijnlijk
      • Plantina: Kai Verbij, Daidai Ntab, Ronald Mulder, Michel Mulder, Krol, Schipper?, Van Oosten?
    • Misschien
      • NL-Scandinavië
    • Definitief klaar
      • Plantina allround
      • Afterpay
      • JustLease
    Laatst bewerkt: 12 apr 2018
  15. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    Bij de heren valt het dan mee maar bij de dames blijft er vrijwel niets meer over.
  16. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Gezien de gerenommeerde schaatsers die momenteel zonder ploeg zitten en de namen die (vooralsnog) bij IKO zitten, is dat toch een aparte situatie...Ben benieuwd of de IKO ploeg nog gaat veranderen.
  17. mi

    mi Well-Known Member

    Heb beetje moeite met dit stuk uit de VK:

    'Veel van het negatieve sentiment komt door het stoppen van JustLease, de ploeg van vijfvoudig olympisch kampioen Ireen Wüst. Haar coach, Rutger Tijssen, leek de kans te hebben met een verjongd team onder dezelfde vlag door te gaan, maar na de klaagzang van Wüst (32) dat zij als 'te oud' was aangemerkt, trok het leasebedrijf zich definitief terug.'

    Het mag de frequente bezoeker duidelijk zijn wat ik van de situatie Wüst/JL vind/vond.... Ik vind dit stukje echt tendentieus? Alsof de sponsoren daarvoor wel in de rij stonden? Sven Kramer voorspelde deze teneur in PC al en iedereen wist al dat veel sponsoren gingen stoppen?
    Monique, strawbale, Hakkie2 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. Paul Lamote

    Paul Lamote Active Member

    @chicagodude
    De gerenommeerde garde is grotendeels nog de luxe salarissen van weleer gewend wellicht ligt daar ook een deel van het probleem. Joy Beune zal niet veel meer dan een minimumloon plus leaseauto krijgen maar Jorien ter Mors zal het daar waarschijnlijk niet voor willen doen.

    Bij de dames allround speelt daarnaast de affaire Justlease vrees ik toch in hoge mate mee, daar kun je als potentiële nieuwe sponsor beter je vingers maar niet aan branden. Voor je het weet gaat het hele schaatswereldje zich er weer mee bemoeien. Dat is wellicht ook waarom Jumbo liever een junior binnenhaalt in plaats van gerenommeerde schaatsters.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @De Goudsche Doorloper: als je het zo neer zet lijkt het heel wat. Maar het gaat in feite om 1 zekere ploeg die doorgaat die volledig langebaan is, 1 zekere ploeg die gedeeltelijk langebaan en gedeeltelijk marathon is en 1 waarschijnlijke schaatsploeg (Plantina). IKO heeft nog helemaal niet aangegeven meer te gaan doen dan afgelopen jaar en een ploeg waar je een plekje moet kopen kun je geen profploeg noemen.

    We gaan momenteel dus van 6 naar 3 ploegen. Dat is gewoon grofweg een halvering van het aantal contractplekjes.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Alleen nog Daan Baks. Joep is inmiddels gestopt:
    https://www.schaatsen.nl/nieuws/2018/maart/dilemma-s-met-joep-baks-ben-dol-op-de-oosterse-keuken/

Deel Deze Pagina