Olympisch kwalificatietoernooi 26 t/m 30 december 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 16 dec 2017.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    29 december 2013
    In een bloedstollende strijd op de 1000 meter pakt Stefan Groothuis de winst. Een overwinning die de opmaat was naar een glansrijke bekroning op zijn carrière. Kind van de rekening was Kjeld Nuis. Nuis reed in de laatste rit en kon de druk niet aan. In de laatste bocht ging hij bijna onderuit, hij finishte zag 1:09.45 en een 6 staan op het scorebord en begroef zijn gezicht in zijn handpalmen. Niet veel later stroomden er dikke tranen over het stoere en onverwoestbare gezicht. Wat volgde was een memorabel interview met de NOS, waarbij Nuis met zijn gedachten even totaal van de wereld was. Vaak zeggen topsporters kort na een belangrijke wedstrijd dat het besef er nog niet is, zowel bij verlies als bij winst. Nuis realiseerde zich echter direct de consequenties van zijn falen.

    30 december 2013
    De dag van de strohalm, Nuis kon nog naar de Spelen. Alleen een overwinning op de 1500 meter zou daarvoor toereikend zijn. Op basis van een dag eerder zou je Nuis geen enkele kans meer toedichten, zo mentaal gesloopt als hij was. Hij richtte zich echter op en streed tot op het bot met Mark Tuitert in een rechtstreeks duel, alles of niets. De eerste 700 meter gingen bizar snel voor beide mannen: 23.3 gevolgd door 25.7, Ook richting 1100 meter ging het gelijk op, maar daarna doofde voor Nuis het Olympische vuur. Hoewel hij er geen eremetaal aan over gehouden heeft, maakte deze rit van Nuis toch wel indruk op mij. Het was symbool voor alles waar de persoon Kjeld Nuis voor staat: sporten met passie, tegenslagen overwinnen en liever strijdend ten ondergaan dan opgeven. Tijdens de rit heb ik dan ook geschreeuwd wat ik kon vanaf de tribune, maar het mocht niet baten.

    29 december 2017
    Op 30 december 2013 had ik al besloten dat ik 4 jaar later weer in het stadion zou zijn om dan nog maar harder te schreeuwen. En die dag is inmiddels bijna aangebroken. 4 jaar zijn verstreken waarin Nuis veel heeft meegemaakt. Na het falen voor Sochi 2014 kwam hij sterker terug in 2014/15 met zijn eerste wereldbekeroverwinning op de 1500 meter en een laaglandwereldrecord op de 1000 meter. Bij het WK in Heerenveen mocht het echter ook niet zo zijn, geen goud voor Nuis. Een jaar later dan... Hij kwam nog een keer sterker terug, reed in de wereldbeker stabieler op de 1000 en 1500 meter dan ooit tevoren, maar ook bij het WK in Kolomna ging het mis. Vervolgens maakte hij ruzie met Kulizhnikov en werd hij vader. Voor 2016/17 kwam hij opnieuw sterker terug en mocht hij zich tot wereldkampioen kronen op de 1000 en 1500 meter. 4 jaar lang heeft Nuis zich het zwart voor de ogen getraind en hij krijgt nu 68 seconden de tijd om te bewijzen dat hij beter is dan op 29 december 2013. Iedereen die zegt dat het morgen voor Nuis gemakkelijk wordt, heeft het mis. In 4 jaar tijd heeft hij natuurlijk talloze keren bewezen dat hij het kan en dat hij gewoon bij de beste 2 Nederlanders hoort, maar dit OKT is een wedstrijd met lading en dat geldt zeker voor Nuis. We leven in een land met 17 miljoen inwoners, hoeveel daarvan zouden er nog normaal kunnen presteren onder de druk waar Nuis nu mee moet dealen? Alle negatieve gedachten moeten worden verbannen.

    Dit zijn de momenten die topsport zo ontzettend mooi maken, de atleet in strijd met zichzelf. Ik ben dan ook heel blij dat ik morgen aanwezig ben, wat de uitkomst ook gaat worden. Succes Kjeld, morgen ga jij laten zien waarom je een groot sportman bent!
    Laatst bewerkt: 28 dec 2017
    ZeeKoei, Eelco, HaagscheBluf en 8 anderen vinden dit leuk.
  2. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Zelfde als 4 jaar geleden.. toen won Svennieboy ook de het OKT... oftewel: the more things change, the more they remain the same. Wel mooi dat we ons kunnen opmaken voor de strijd: Bergsma-Kramer-TJB.

    Ik zou Verbij gewoon aanwijzen. Die jongen staat er gewoon ALTIJD... wil/MOET je gewoon bij hebben.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En als Nuis derde wordt op de 1000? Ga je die dan eruit schoppen?

    Ik zou de uitslag nog even afwachten om te kijken of een aanwijsplek voor Verbij een optie is...
    G1ant vindt dit leuk.
  4. stijnsportgek

    stijnsportgek Well-Known Member

    Ik zou als de selectiecommissie zijnde een skate-off organiseren tussen de nummer 3 van de 1000 en Kai Verbij (als het uitkomt met de matrix). Je kan het naar de nummer drie niet maken om Verbij nu rechtstreeks aan te wijzen, want wie zegt mij dat hij in Gangneung topfit aan de start verschijnt? Laat het hem in januari maar bewijzen.
    Duif en G1ant vinden dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ja, maar wanneer moet je die skate-off dan doen? Verbij moet ook de mogelijkheid hebben volledig te herstellen tenslotte, en je kan moeilijk een skate-off houden 1 week voor de OS...

    Laten we eerst maar eens afwachten wat de uitslagen de komende 2 dagen worden. Misschien zijn dit soort bespiegelingen helemaal niet nodig.
    Hakkie2 en Nogevendit vinden dit leuk.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Een skate-off is nou niet echt een fijne voorbereiding op de Spelen, zeker voor Verbij met een liesblessure. Persoonlijk zou ik Verbij niet aanwijzen voor de 1000 en gewoon de uitslag respecteren.
  7. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het was duidelijk te zien dat Bergsma nog tijdens de rit zijn vorm vond. Dat kwam omdat hij de rondeborden zag, dat kan dan zomaar gebeuren dat je de vorm vindt.
    Alleen jammer dat hij hem niet wat eerder vond nog, dan had ie de tijd van Kramer nog kunnen bedreigen.

    aux serieux: mooie schaatsdag. Enerzijds jammer met maar twee afstandjes op een dag, anderzijds wel zo eerlijk, en zo hebben wij iedere dag iets om naar uit te kijken.
  8. Snits

    Snits Member

    [​IMG]

    Ik heb de resultaten van Sven van dit jaar even tegenover die van vorig jaar gezet. Hij was vorig jaar in februari natuurlijk in uitstekende vorm. Ik wilde even vergelijken of hij nu weer op de juiste weg is. Ik wil hierbij opmerken dat de 10k van vorig jaar eind december bij een veel hogere luchtdruk werd verreden. Ergens denk ik dat het ijs nog steeds niet geweldig was.

    Ik was in Thialf vandaag en ik vond het een leuke wedstrijd, maar het commentaar van de lokale commentator in Thialf was ondermaats. Hij had het over het baanrecord op de 10 km en heeft geen enkele keer de tussentijden van Bergsma afgezet tegenover die van de Vries. Ik vond het tenenkrommend. Morgen ga ik uiteraard weer!
  9. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Nabeschouwing 500m vrouwen donderdag 28 december 2017

    Altijd beginnen met de winnares:

    Anice Das

    Hele goede race, één na snelste opening en de twee na snelste volle ronde.
    Niet derde na Ter Mors en Leenstra, maar keihard de snelste van de dag.
    Van tevoren dacht ik zelfs laat Nederland maar niemand sturen op deze afstand, want het niveau is gewoon niet goed genoeg, maar ik gun het Anice Das van harte.
    Gunnen is onzin in topsport en ik kan ook niet uitleggen waarom (misschien was het gewoon de strakke race die ik als schaatsliefhebber graag zie), maar haar plaatsing brengt een grote lach op mijn gezicht!

    Jorien Ter Mors
    De grote favoriet reed een belabberde race, ze kwam heel slecht weg en kon in de ronde niet veel goed maken en kwam maar net onder de 39 seconden.
    Hoeven wij het gelijk niet meer te hebben over wel of niet rijden op de OS op deze afstand en over het wel of niet doen van explosieve trainingen ivm haar rug.
    Ook voor Jorien een stuk rustiger en er blijft genoeg moois over, waarop zij zich kan richten. Moois waarop zij wel kans heeft op een medaille.

    Marrit Leenstra
    Deed wat je van haar mag verwachten, keurige tijd en de snelste ronde van allemaal (sneller dan haar eerste ronde op de 1000m).
    Deze race was heel wat beter dan de 1000m en levert behalve een ticket voor OS vooral veel vertrouwen op voor 1500 van morgen waarop ze echt aan de bak moet.

    Letitia de Jong
    Na op de 1000m op 1-tiende een OS ticket te hebben gemist, haalde ze nu de 3e plek met 6-honderdste voorsprong.
    Zij heeft haar goede vorm uit Calgary meegenomen wat bleek uit de volle ronde die sneller was dan die van winnares Das.
    Zo kan zij wellicht haar vriendin vergezellen naar Zuid-Korea, maar ik ben daar nog niet zeker van. De matrixplek zal wellicht geen probleem zijn, maar het totaal aantal schaatsers van 180 dat op de OS aanwezig mag zijn, kan wel een probleem zijn en dat zou ten koste kunnen gaan van de 3e Nederlandse startplek op de 500m.

    Janine Smit
    Verdient het om genoemd te worden. Was in het begin van het voorseizoen beter dan Letitia de Jong, maar viel hard in de laatste WC in SLC.
    Helaas is er niet de tijd geweest om te herstellen en is dit OKT te vroeg voor haar.

    Veel talent
    De juniores maakten indruk.
    Jutta Leerdam reed kort na haar nationale titel sprint bij de juniores weer een PR in 38.70 en nog meer indruk maakt Femke Beuling. Met misslag reed zij een volle ronde in de 27 en kwam zij tot een PR van 38.68.
    Slechts 1-tiende langzamer dan L. de Jong, zonder misslag had een Olympisch debuut er misschien wel ingezeten.
    Over 4 jaar staat de 500m ongetwijfeld hoger in de matrix.

    WK-sprint kwalificatie
    Geen verrassing Leenstra en Ter Mors hebben zich gekwalificeerd voor de WK-sprint.
    De vrouwen van Afterpay , gewest Friesland en het overig jong talent mag op het NK-sprint voor het laatste ticket vechten.

    Tot slot wat perspectief:
    De winnende tijd van Das was 4 jaar geleden niet goed genoeg geweest. Natuurlijk was Boer veel sneller, maar ook de andere Olympische deelnemer van Riesen was 2x sneller.
    HaagscheBluf, De Keizer, VictorP en 3 anderen vinden dit leuk.
  10. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Nabeschouwing 10000m mannen donderdag 28 december 2017

    It's the record breaking, history making, 22 times champion of the woooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooorld!
    Sven Kramer.

    Hij is nog niet in topvorm, mar hij zal zeker blij zijn met deze race. Nu plaatsing en winnen "gewoon" is gelukt. Is hij er alleen maar sterker door geworden.
    Dit geeft veel vertrouwen, voor het geval hij op de OS ook niet in de laatste rit. Hij heeft een hekel aan een tijd moeten zetten, maar zoals met alles hoe vaker je het doet hoe meer vertrouwen je de volgende keer hebt.

    Bob de Vries mist een bijna "logische"2e OS-ticket. Als het puur op vorm zou gaan zou het ticket binnen zijn. De loting was echter in zijn nadeel en in het voordeel van Jorrit Bergsma. Bob ging te hard weg en moest dat in de laatste ronden bekopen, Jorrit kon juist op de tijd van Bob weggaan en de eerste 6km rustig op schema rijden om aan het eind juist over te hebben. Bob gaf aan dat hij zich had laten verleiden door met Jan Blokhuijsen mee te gaan.
    Je zou zeggen dat dat dat ook een kwestie van coaching is om dit soort fouten te voorkomen. In dit geval zal ironisch genoeg zijn coach er helemaal niet rouwig om zijn dat het zo is gelopen!

    Jorrit Bergsma
    Deed wat hij moest doen, heeft absoluut geen topvorm, had weinig zelfvertrouwen, maar plaatst zich toch.
    Kan nu heerlijk in de luwte zich gaan voorbereiden op de OS. De focus ligt op de 10km sowieso op Kramer, die eerst nog een duel met TJ Bloemen op de 5km moet gaan uitvechten, wat ook veel publiciteit gaat opleveren.
    Misschien moet Jorrit zelf gewoon de TP afzeggen, zodat hij in nog meer rust zich kan voorbereiden voor de verdediging van zijn titel als underdog, kansloos is hij allerminst.

    Matrix
    Weer een zekere naam erbij (Bergsma), dus meer druk voor de middenafstand rijders en zelfs Jan Smeekens is nog niet zeker en moet in ieder geval tot zaterdag afwachten.

    De mannen van de lange adem zijn geweest, morgen weer verder met de snelle mannen.
    HaagscheBluf, leenstrafan en Duif vinden dit leuk.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Of een skate-off. Verbij moet een eerlijke kans krijgen.. maar inderdaad: Sport is hard.
  12. andre77

    andre77 Active Member

    Al de bespiegelingen in dit topic bewijzen maar weer eens wat een verschrikkelijk gedrocht de prestatiematrix is. Iedereen is nu aan het hopen dat de uitslag op de laatste 2 afstanden zo valt dat straks de beste rijders afgevaardigd worden, terwijl je op grond van de uitslag met een beetje gezond verstand de beste rijders kan afvaardigen. Smeekens die als wereldkampioen en kanshebber op de 500 meter zijn plaats in gevaar ziet komen door een blessuregeval van een andere rijder op een andere afstand, het kan allemaal. Of neem de 3000 meter dames: op grond van de prestaties van Wüst en De Jong staan de nummers 1 en 2 op de eerste 2 plekken in de matrix en de nummer 3 staat laag. Stel nu dat Wüst ziek was en De Jong een DQ kreeg dan zouden 2 andere rijdsters met een slechte tijd de eerste 2 plekken kunnen krijgen, terwijl ze op grond van hun eerdere prestaties daar helemaal geen recht op zouden moeten hebben.
    Als je al een prestatiematrix zou toepassen, dan zouden dat individuele beoordelingen moeten zijn en niet dat je op grond van prestaties van anderen uit het verleden een plek zou kunnen verdienen.
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Plaatsingsschema dames, tot vrijdag 28-12, aangevuld met voorspellingen schaatsforum
    * = dubbeltelling
    1. 3000-1: Antoinette de Jong
    2. 3000-2: Ireen Wüst
    3. 1500-1: Jorien ter Mors
    4. 1000-1: Jorien ter Mors *1
    5. 1500-2: Marrit Leenstra
    6. 1500-3: Ireen Wüst * 2
    7. 1000-2: Marrit Leenstra *3
    8. MS: Irene Schouten
    9. 5000-1: Antoinette de Jong *4
    10. 3000-3: Carlijn Achtereekte

    11. 5000-2: Carlijn Achtereekte *5
    12. 1000-3: Ireen Wüst *6
    13. 500-1: Anice Das q1
    14. 500-2: Marrit Leenstra *7
    15. 500-3: Letitia de Jong q2
    6 x Q en 2 x q

    Er zijn nog twee plaatsen over! Bijvoorbeeld voor een MS of de TP.
    De voorkeurs TP is reeds geplaatst met Wüst, Leenstra en de Jong

    Plaatsingsschema heren
    1. 10.000-1: Sven Kramer
    2. 5000-1: Bob de Vries
    3. 1500-1: Koen Verweij
    4. 1000-1: Kjeld Nuis (bij verstek Verbij)
    5. 10.000-2: Jorrit Bergsma
    6. 1000-2: Koen Verweij *1
    7. 1500-2: Kjeld Nuis *2
    8. 500-1: Ronald Mulder
    9. 500-2: Kai Verbij
    10. 5000-2: Sven Kramer *3

    11. MS: Koen Verweij *
    12. 500-3: Jan Smeekens q1
    13. 1000-3: Ronald Mulder *
    14. 1500-3: Patrick Roest q2 (of enig andere nog niet gekwalificeerde)
    15. 5000-3: Jan Blokhuijsen q3

    Met de q3 van Blokhuijsen valt nét de TP in elkaar. Komt er nog één verrassing bij, dan krijgt de SCL een probleem.
    Hier nog meer onzekerheid, vooral omdat de naam Verweij liefst drie maal voorkomt, dat kunnen ook nog andere namen worden.
    In dat geval kunnen plek 15 en ook 14 afvallen.
    De Keizer vindt dit leuk.
  14. Roomijs

    Roomijs Member

    Hij heeft ook wel eens die drie afstanden (en daarnaast nog de 5) in een weekend gereden, met de 1000 later op dezelfde dag als de 10.
  15. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik ben heel benieuwd of de 5 km Koen Verweij nog in de weg gaat zitten, ik hoop het niet. Van mij mag ie vandaag 1e of 2e worden, met Nuis die andere plek bij de eerste 2. En dan zaterdag graag dezelfde nummers 1 en 2, aangevuld met Sven of Patrick Roest. Als ik alles goed gelezen heb mag Jan Smeekens dan naar de Spelen.
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dan was Tuitert dus nooit olympisch kampioen geworden.



    Die matrix is een prima oplossing voor het probleem dat het ideaal (echte trials met op elke afstand de top 3 sturen) niet kan. Verder maak jij bij individuele beoordelingen het plaatsen voor de WB te belangrijk.
  17. Payday

    Payday Well-Known Member

    Misschien was het ook wel een tactiek van Blokhuijsen. Blokhuijsen had er immers alle belang bij dat De Vries zich zou plaatsen en wellicht dacht hij met het op sleeptouw nemen van De Vries zijn bijdrage te leveren aan een 1e of 2e plek van Bob. Het pakte alleen verkeerd uit. Door een extra naam in de matrix is de kans dat hijzelf een bespreek geval wordt toegenomen.
    Nogevendit vindt dit leuk.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Daar zijn toch de aanwijsplekken voor: de SCL zal in dit geval De Jong en Wüst die plekken geven. En die komen dus bovenin de matrix terecht.
  19. Payday

    Payday Well-Known Member

    En met Ter Mors hebben we ook nog een hele goede vierde voor de TP, dus daar hoef je niemand voor mee te nemen.

    En om nu Ensing of Van der Weijden (of zo) mee te nemen voor de MS vind ik ook zo iets.
    Ensing heeft haar 20ste plek in stand in de wereldbeker te danken aan een 3e plek in een tussensprint.
    En Van der Weijden haar 25ste plek door een keer op een na laatste te worden in de finale.
    Ik zou zeggen gooi dan maar een Leenstra, Wust of Ter Mors in het diepe op de MS. Daar heeft de tegenstand vast meer respect voor.

    Ik zou zeggen, neem dan maar een goede reserve mee voor de midden en langere afstanden.
    Voor het geval een van de toppers op de OS ziek, zwak of misselijk is.
  20. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

    Van der Weijden is een goede reserve op de midden en langere afstanden.
    De Keizer en Payday vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina