Een schaatsende Formule-1-coureur?

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Mjøsaman, 27 apr 2017.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Haha, dat bestaat toch niet, zul je denken. Schaatsen en snel autorijden hebben allebei een link met snelheid. En ja, Rintje Ritsma reed na zijn schaatscarriere rally's, en de vooroorlogse multi-sporter Laila Schou-Nilsen deed mee aan de Rally van Monte Carlo. Maar toch niet zo hoog als de Formule 1?

    Ik neusde van de week rond in de snoepwinkel van het WSSSA-archief. En merkte dat daar nog steeds resultaten uit het verleden worden toegevoegd. Vooral vanuit de kleine schaatslanden, waar blijkbaar meer en meer krantenarchieven online komen.
    Zo is er blijkbaar een aantal jaar geleden een bak meer resultaten vanuit Frankrijk toegevoegd.
    Met daarbij interessante ontdekkingen voor mij.

    - Zo werden er tussen de jaren '10 en '30 van de vorige eeuw regelmatig gecombineerde Frans-Belgische kampioenschappen georganiseerd, in Chamonix.

    - Wat meer invulling in de legendarische carrière van Leon Quaglia. In 1913 haalde hij, op zijn 17e, zijn eerste afstandmedaille op de nationale kampioenschappen. Zijn laatste haalde hij in 1956, op 60-jarige leeftijd. Daartussen werd hij 15x kampioen van Frankrijk.

    - Na het verval van de baan in Chamonix na de oorlog werd uitgeweken naar allerlei baantjes in skidorpen die we vooral kennen van de Tour, zoals Villard-de-Lans en Luchon-Superbagnères.

    - En zo vond ik in de uitslagen van de Franse juniorenkampioenschappen van 1960 en 1961 de naam Jean-Pierre Jabouille. Jabouille, zo heette een Formule-1-coureur eind jaren '70. Die als fabrieksrijder voor Renault een nieuwe, revolutionaire turbo-motor testte. De F1 was toen nog niet zo overgereguleerd, en men kon toen allerhande futuristische dingen gewoon proberen. Ik kon me herinneren dat Renault eerst low-key wilde testen of introductie in de F1 wat voor hen zou zijn. De auto was wel snel, maar haalde nooit het eind van de race. Toen dat na een jaar of 2 wel lukte, en Jabouille zowaar een keer won, werd hij al snel aan de kant gezet voor talentvollere rijders.
    Maar heette die ook Jean-Pierre? En bovendien zit er een behoorlijke tijd tussen junior zijn in 1960/1961 en een F1-carriere eind jaren '70.
    Wikipedia weet veel:
    - De F1-coureur heette inderdaad Jean- Pierre.
    - Zijn geboortedatum is 1-10-1942. Dus dat past ook.
    - Zijn geboorteplaats is Parijs. Zijn ijsclub komt ook uit Parijs.
    - En dan nog deze site. http://archives.classic-days.fr/PAGES/ARCHIVES/2008/COMITE/comite-jabouille.php.

    Dit zinnetje: Le retrait de la lessive Crio en 1968 force JPJ à des sacrifices : il rachète à Matra l’ex-châssis de Vidal et s’en va guerroyer dans la France en grève, à l’assaut du championnat de France F3, flanqué d’un copain mécano du nom de Jacques Laffite, rencontré dans une patinoire au milieu des années 50.

    Ik denk dus dat het dezelfde persoon is.

    Wat aanduidt dat ook Jacques Laffite wel eens een schaatser geweest zou kunnen zijn. Maar van hem heeft de WSSSA geen uitslagen opgeduikeld.

    Beste prestatie van Jabouille op schaatsen was een 2e plek bij de NK junioren 1960. Zijn PRs:
    Jabouille Jean-Pierre 50.9 2.44.4 5.45.2 (130157-070161)
    ZeeKoei, Nickel, Duif en 4 anderen vinden dit leuk.
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    mooi! Meer van dit! :)
  3. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Geen Formule-1 coureur dit keer, maar een andere ogenschijnlijk vreemde combinatie. Ik doe hem in de vorm van een quiz-vraag: het is een schaatser die op EK's en WK's afstandsmedailles won, nooit geschaatst heeft op de Olympische Spelen, maar wel een medaille heeft gewonnen op de Zomerspelen, ongeveer 25 jaar na zijn schaatscarrière. Wie is het?
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Deze is veel te moeilijk. Met welke sporten kun je rond je 50e nog een medaille winnen? Meest voor de hand ligt paardrijden (bij kampioenschappen rond 1900 kom ik wat chique namen tegen). Andere mogelijkheden: boogschieten, kanovaren, schietsport en zeilen. Vermoedelijk zal het in de periode voor de Tweede Wereldoorlog gezocht moeten worden. Ik heb al flink wat namen gecheckt maar kan geen match vinden. O.a. een Ivar Mathisen maar dat was geen schaatser. En de zeiler Gustaf Svensson die ook een schaatser bleek maar geen EK of WK reed. Qua rare combinaties: het zal toch niet tennis zijn?
    Laatst bewerkt: 21 aug 2017
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het EK afstanden is nog geen jaar oud. Het WK afstanden bestaat nu een jaar of 20. Het is een strikvraag!
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Roeien heeft ook nog wel regelmatig medaillewinmaars van 40+, daar was ik dan ook gelijk naar aan het zoeken. Maar op internet worden de hits dan nogal bepaald door Maaike Head en ene Paul Veenemans. Maar die laatste is slechts 26 geworden.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, hij is heel erg moeilijk. Niet voor niets staat hij in deze categorie met bijna onvoorstelbare carriere-switches. Ik zal de oplossing geven.
    SprintMaster was in de goede hoek aan het zoeken: een schaatser van voor WO II. Sterker nog, van voor WO I. De schaatser in kwestie haalde medailles op de 500m in de jaren 1900-1910.
    Militiades Mannó, want over deze Hongaar van Griekse afkomst hebben we, was een allround sporter (zwemmer, voetballer, wielrenner).

    Na zijn sportcarrière werd hij beeldend kunstenaar. Hij ontwierp bijvoorbeeld het embleem van de voetbalclub Ferencvaros. En hij won in 1932 een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Los Angeles op het onderdeel beeldhouwkunst met zijn "Worstelwedstrijd". Vraag me niet waarom, maar er werden in die tijd ook Olympische titels op kunstonderdelen uitgereikt.

    Dit had ik allemaal niet geweten, als er geen stukje over hem op de website van de Hongaarse bond had gestaan.

    http://moksz.hu/gyorskorcsolya/buszkesegeink-manno-miltiades

    Op die pagina ook een documentaire van een half uur over de goede man. Vanaf minuut 6 een aantal schaatsbeelden uit de oude doos. Ik denk dat jullie Boedapest er wel in herkennen, vooral de brug.
    Hakkie2 en fransvanbakel vinden dit leuk.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat er medailles voor kunst waren wist ik wel en je hoeft niet te vragen waarom: Pierre de Coibertin was nogal fan van kunst. Sterker nog: sporten zag hij ook als een vorm van kunst. Het ging hem om de schoonheid van de sport, niet om de prestatie. Dat zie je ook bij filmpjes over de eerste spelen, waar regelmatig niet de winnaar de films heeft gehaald, maar er vooral een heel aantal mooie beelden zijn van sierlijke sporters. Dan past kunst daar natuurlijk perfect bij.

    Ik had alleen niet meer aan de kunstonderdelen gedacht. Er zijn veel meer oud-sporters die mee deden aan de kunstcompetities. Wel een leuk verhaal.


    Sterker nog: volgens mij organiseert het IOC sinds een jaar of 10 weer een "sport and art contest", met medailles voor de beste kunstenaars. Onderdelen zijn in elk geval beeldhouwen en fotografie. Sport moet het onderwerp zijn. Het was er in elk geval ook op de Olympische Spelen van Londen, toen heb ik de kunst langs zien komen en de winnaars staan ook in het officiële boek over de Spelen.
    Laatst bewerkt: 22 aug 2017
    mhp1988 vindt dit leuk.
  9. Jaco

    Jaco Active Member

    Maaike Head heeft nog altijd het baanrecord op de 5.000 meter in Geleen. Is uit 2005. Vraag mij af of er daarna nog wel een 5.000 meter verreden is voor dames.
  10. Eagle

    Eagle Active Member

    volgens SSN wel; baanrecord uit 2010 van Els Goessens 10.45.79. Wat reed Maaike Head? SSN gaat dit keer niet verder dan 2008 terug
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  12. Jaco

    Jaco Active Member

    Volgens Schaatsseizoen reed Head op 22 januari 2005 8.08.11.

Deel Deze Pagina