Hoe veter jij je schaatsen?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Diverking, 4 dec 2011.

  1. Diverking

    Diverking New Member

    Als je schoen maar goed zit...

    Sinds dit seizoen rij ik op Nagano's 2005. Na enkele malen terug naar Ter Aar om mijn schoenen te laten knobbelen zitten ze nu perfect. Daar had ik een leuke discussie over hoe je je schoenen moest veteren.
    Pak een goeie wax veter die "slipt" niet zo gauw. Begin altijd met je veter tot voor aan toe los want je tenen moet mooi naast elkaar en ruim in je schoen passen en rijg daarna van beneden naar boven strak aan (en met strak bedoel ik STRAK). Wow, zo strak deed ik het zelden. Doorbloeding komt gerust wel weer op gang als gaat "speren" :lol: OK? en waarom dan zo strak? Je moet gevoel met je ijzer (en ijs) houden!

    Ik ga hierin een heel eind mee maar had toch altijd mijn veters iets losser (ik wil geen tintelende voeten) en was van mening dat je met balans en goede techniek (dieper zitten) ook recht op je schaats kan staan.
    Ik zal ze komende week eens strakker aantrekken en ben benieuwd naar andere ervaringen (bijv de Lace Lock).
  2. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik heb Nagano Gold's en ik veter zo:
    [​IMG]

    Ik trek ze aan het uiteinde wel strak zodat ze goed om de enkels zitten, maar de rest van de veters doe ik niet heel strak. Anders gaan mijn voetzolen branden en dat voelt zo pijnlijk! Door dat extra lusje blijven de veters wel goed op hun plek en gaan ze niet vooraan losser zitten omdat ze naar mijn tenen toe niet zo strak zitten.

    Ik zie sommige mensen met grof geweld hun veters aantrekken, zo strak hoef ik het niet te proberen, dan kan ik niet meer schaatsen. Voor mijn gevoel heb ik goed contact met het ijs en een goed gevoel (want: thermoplastische schoenen) maar het is soms wel even zoeken naar de juiste balans tussen niet te strak (zere voeten) en niet te los (wiebelende enkels).
  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    Ik gebruik vrolijk gekleurde wasveters (te koop bij Collard), die zijn wat breder dan gewone en gaan dus nog stroever door de vetergaatjes.

    Ik rijg van buiten naar binnen, maar verder geen rare constructies.
    Vóór het aantrekken veters uit de bovenste 3 gaatjes halen en tot onderaan los doen.
    Aantrekken van onder naar boven gewoon strak.
  4. Diverking

    Diverking New Member

    Lace lock van Schaatsfan86 heb ik nog niet geprobeerd. Ik veter tot boven aan toe met een dubbele knoop erop. Ik zal de Lace lock komende week ook eens proberen. de bovenkant strak vind ik wel lekker.
  5. schaatsbart

    schaatsbart Member

    de veters zitten erin zoals ik ze gekocht heb, maar dat maakt me niet zoveel uit.
    Ik ben t verder met je eens, met de thermos heb je zoveel steun dat tgerust wat losser kan vooral aan de voorvoet en de tenen, doorbloeding en bewegelijkheid zijn nodig voor goede afwikkeling en balans, wel bovenaan wat strakker dat je goed in je hak zit, en blijft.
    Ik meen dat sprinters nogaleens voorstander van superstrak veteren zijn, omdat alles in die 30 seconden optimaal moet zijn; zie je ook dikwijls ala ze klaar zijn gelijk de veters los, moet je maar eens opletten.
    groet bart.
  6. Headrider

    Headrider New Member

    zie onderstaande plaatje met de lusjes bovenaan de schoen; je kunt nu de schoen veel strakker en makkelijker om je enkel snoeren.
    (je trekt het bovenste gedeelte van je schoen veel beter naar elkaar toe...)

    Mogelijk is deze tip al benoemd of bekend, maar ik ben er heel blij mee!

    lussen.jpg
  7. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Allereerst, een lock-lacing is niet bedoelt om je veters strakker aan te trekken. Ook met een gewone strik kan je je veters namelijk makkelijk strak genoeg vastzetten. Mits je een goede strik knoopt en geen oud wijf.
    De lock-lacing stelt je enkel in staat om het sluitpunt met een half oogje te verlagen. Idealiter zit de strik precies bovenop de lage enkelband die over de pezen van de wreef loopt. Zit hij te hoog, dan knelt hij de pezen af. Zit hij te laag, dan biedt de schoen niet voldoende steun. Een lock-lacing moet je daarom alleen gebruiken wanneer je een vervelende drukplek ervaart bovenop de wreef. Bij custom-made schaatsen wordt het bovenste gaatje daarom precies afgemeten en is een lock-lacing nooit nodig.

    Nu, het tweede dat mij opvalt aan jouw foto's is dat je de veters verkeerd om hebt geregen. Bij schaatsen veter je altijd van buiten naar binnen. Zo zetten de veters zichzelf vast wanneer je ze aantrekt.
  8. Headrider

    Headrider New Member

    Hallo dsdevries,

    Niet te serieus nemen he mijn verhaaltje....., maar voor mij werkt het goed.., foto's zijn overigens niet van mij, maar van internet en het ging er mij alleen maar om dit te duiden..
    Het principe heet inderdaad ''lock-lacing" zoals je al benoemd. Echter wordt de methode ook wel ''Heel-lock"" genoemd, en dat is precies wat het bij dus doet. mede omdat ik voorheen ook geen drukpunt of iets had. Alleen last van , dat na een half uurtje schaatsen mijn schoen wat losser ging zitten. Nu niet meer dus...
    doe er mee wat je wilt, maar voor een ieder die zijn schoen (bovenin) losser gaat zitten is dit een goede oplossing..
    Happy Weekend..
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Zoals ik al zei. Ik zou dan eerder mijn heil zoeken in de strik die je legt dan in een lock-lacing. Een lock-lacing heeft extra weerstand ten opzichte van een gewone strik, maar ook met een gewone strik (evt. met dubbele knoop) moet je je schaatsen vast genoeg kunnen zetten zonder dat ze losser gaan zitten. Kans is groot dat je een oud wijf knoopt i.p.v. een goede strik. Of je veters zijn van binnen naar buiten geveterd i.p.v. van buiten naar binnen. Het nadeel van een lock-lacing is dus dat hij minder steun biedt dan een gewone strik.
    Doe ermee wat je wilt.
    Glide-Ahead vindt dit leuk.
  10. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    De 'lock lacing' beschadigd op den duur ook je veters, doordat de veters erg hard tegen elkaar aan schuren waar ze om elkaar heen grijpen.
  11. Globeskater83

    Globeskater83 Member

    Bij slappe noren werkt de lock lacing super! Bij mijn viking nagano gold 2005 gebruik ik het niet meer.

    Het strikken volgens de lace lock, helemaal als je geen waxveters hebt zorgt ervoor dat schaatsen niet telkens weer een beetje losser gaan zitten en je kan de slappe noren bovenaan strakker strikken waardoor je iets meer steun hebt aan de slappe noren. Als ik cursisten heb die problemen met de slappe noren hebben leg ik deze uit. Ik krijg van iedereen terug dat ze zo meer steun hebben en de veters beter op zijn plaats blijven.
    Tuttifrutti vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina