Bezuinigingen KNSB

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 22 sep 2016.

  1. McSmit

    McSmit Active Member

    Inderdaad! Polderen wordt vaak in een negatieve context genoemd, maar dat creëert juist draagvlak waardoor veranderingen breed gedragen worden. Verandering door 1 partij of van bovenaf doorgevoerd creëert juist frictie, met stakingen, niet meewerken of soms zelfs sabotage van de tweede partij.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  2. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Komen ze ook lekker op tijd mee. Bijna akkoord en dan ineens: nee, wacht eens even. We hebben nog een tekort van een half miljoen en daar moeten jullie de helft van betalen. Geen wonder dat het vertrouwen in de KNSB compleet weg is. Op deze manier kun je ook gewoon niet onderhandelen.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik vraag me af hoe sterk zo'n dreigement is. Als ze zelf ergens anders rondjes gaan rijden, hoe rechtsgeldig is dat? Volgens mij hebben de kleinere namen die wél de KNSB Cup rijden dan gewoon recht op de plekken (mits aan ISU-limiet voldaan). Dat de KNSB daar niet op zit te wachten snap ik ook wel, dus in die zin is het een dreigement. Maar wel eentje waar ze ook zichzelf mee in de vingers snijden lijkt me...
  4. Monique

    Monique Well-Known Member

    Polderen kan zeker goed zijn, maar niet in alle gevallen. Soms moet je rechtsaf of linksaf omdat rechtdoor niets oplevert.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat lijkt me niet zo raar, eerlijk gezegd. Ik neem aan dat de KNSB nog geen gedetailleerde begroting voor 2018 gemaakt had (wie wel?) en dat moet dan natuurlijk wel even binnen een dag klaar liggen, als daar opeens om gevraagd wordt. Dat met hangen en wurgen een eenmalige meevallers (EK) de begroting voor 2017 rond lijkt te komen, wil nog niet zeggen dat dat voor 2018 ook zo is.
    Goed, we gaan het zien. Zag trouwens net dit bericht (http://www.nu.nl/economie/4341290/de-lotto-kreeg-vergunning-onjuiste-wijze.html). Qua merkteams hebben we dan o.a. te maken met een blijkbaar illegaal gokbedrijf, een kwakzalver en een private lease bedrijf dat (nog) niet aan de Keurmerkeisen van de branche voldoet.

    Ik ben benieuwd. Een alternatieve wedstrijd lijkt me onzin. Als je dan toch gaat staken, doe dat dan in de Wereldbekers en niet in 1 van de 3 (!?) wedstrijden waar je je teampak aan mag. Ik verwacht sowieso afmeldingen voor die Aziatische wereldbekers. Zeker nu er geen directe plaatsing voor de WK afstanden meer van af hangt. Maar ja, dat zeggen we natuurlijk pas achteraf, anders lijkt het net of de komende wedstrijd niet belangrijk is....
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  7. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Wat ik opvallend vind is dat de schaatsers dus als doel lijken te hebben om de bond maximaal uit te knijpen. De rekening komt zo bij de alledaagse schaatsers en de sponsoren te liggen.

    Ook de huidige (en toekomstige) professionele schaatsers hebben baat bij een zekere stabiliteit. Realistisch gezien zijn er enkele decennia geweest waarin de schaatsers goed hebben kunnen profiteren van de hoeveelheden sponsorgeld. Nu zijn er minder sponsoren en is er minder geld beschikbaar. Ik snap dat dit een teleurstelling kan zijn. Of dat een reden is om als professioneel schaatser je bond naar een faillissement te leiden weet ik niet. Dat lijkt me op de lange termijn geen oplossing bieden.

    Mis ik nu iets in dit verhaal?
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dit verhaal geeft goed weer wat er speelt. Enkele quotes:

    Monique en Eelco vinden dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @SprintMaster: het geeft goed weer wat er aan één kant speelt.

    Aan de andere kant zit de KNSB die gewoon een sluitende begroting moet hebben maar door (een paar) schaatsers een gat van een half miljoen krijgt opgedrongen. Toch ook een kant die goed te begrijpen valt, dat dat zo maar niet gaat. Ik zie vooral veel uitgaves die omhoog moeten in inkomsten die weg vallen, wie gaat dat betalen?

    Dit is wat mij betreft de kern van het probleem:
    Waar tover je dat geld allemaal vandaan, convenantgroep?



    Verder gaat het ondertussen heel goed bij de Nederlandse jeugd van het kunstschaatsen, best kans dat die straks een groter deel van het budget moeten krijgen. Ook het shorttracken moet natuurlijk goede ondersteuning krijgen, daar is Nederland wereldtop. De KNSB is veel breder dan het langebaanschaatsen alleen. Sterker nog: met de huidige ontwikkeling in het shorttrack zouden die minstens net zo veel moeten kunnen inbrengen als de langebaanschaatsers. En dan moet de KNSB nog oog hebben voor de breedtesport.

    Ik heb niet het idee dat er kunstschaatsers en shorttrackers in de convenantgroep zitten, ik vind het dus een zeer eenzijdige gesprekspartner. Eigenlijk zou Knegt nu moeten opstaan en Kramer vertellen dat schaatsen meer is dan langebanen. Een afbouw van het geld dat naar langebaanschaatsen gaat zou logischer zijn, die kunnen zelf wel voor sponsors zorgen. Dat is bij shorttrack en kunstschaatsen (nog) veel moeilijker.
    Laatst bewerkt: 26 okt 2016
    Yuskov en Eelco vinden dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Is het een simpele geldkwestie of speelt er veel meer. De KNSB denkt het eerste, de schaatsers het tweede. Ik heb het idee dat er fundamenteel iets moet veranderen, daar hebben ook de shorttrackers en kunstschaatsers uiteindelijk meer aan dan nu een work around bedenken waarmee de onvrede en het gedoe niet weg zijn.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat er volgens mij vooral speelt is dat er steeds meer schaatsers zijn die fulltime schaatser zijn terwijl er steeds minder geld is. Ik zou me heel goed kunnen voorstellen dat schaatsen, net als vele andere sporten, gewoon geen sport is waar je 100% van je geld mee kan verdienen, op een enkele uitzondering na. Dat is volgens mij vooral de realistische stap, die de schaatsers niet willen maken.

    Dan is die prijzenpot dus een extraatje, in plaats van een inkomen om van te leven.
    Yuskov vindt dit leuk.
  12. Monique

    Monique Well-Known Member

    Wat ik vooral proef is dat de schaatsers zich ergeren aan de arrogantie van de KNSB die nog denkt allesbepalend te kunnen zijn. Natuurlijk is dat niet meer van deze tijd. Het geld speelt wel een rol maar ook in datzelfde kader: als de KNSB het allemaal zo goed weet te bepalen in hun eentje zonder veel inspraak van de ploegen dan moeten ze hun eigen geldproblemen ook maar alleen oplossen, en niet dan opeens wél aankloppen bij de ploegen.

    Wat de overige schaatstakken betreft: die zijn blijkbaar óf gewoon tevreden óf niet mondig genoeg. Dat is niet direct het probleem van de langebaners. Iedere tak moet maar voor zijn eigen belangen opkomen.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Sinds 2014 is het sponsorgeld in het schaatsen flink gezakt. Veel schaatsers hebben het echt niet meer zo goed. Denk aan team Victorie waar men veel zelf moet betalen. Afterpay zal ook geen vetpot zijn. Die nieuwe realiteit is allang ingegaan. Maar de KNSB leeft nog in de jaren 80 van de vorige eeuw.

    Het meeste prijzengeld gaat toch wel naar de toppers maar alle kleine beetjes kunnen wel helpen inderdaad.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De junioren kunstschaatsertjes moeten het dus maar tegen de grote langebaners opnemen? Tja, dat is toch totaal irreëel. Maar de langebaners willen hun geldproblemen voor een grotere prijzenpot wel op het bordje van o.a. die kunstschaatsers leggen. Laten die zelf voor een sponsor zorgen die een prijzenpot verzorgt.

    Als ze daar net zo veel moeite voor deden als ze nu doen, was dat allang gelukt en kon de KNSB zorgen waar ze nodig zijn: bij de jonge talenten en de sporten die niet voor zichzelf kunnen zorgen, niet voor de topschaatsers. En natuurlijk bij het organiseren van wedstrijden.





    En wat zou het probleem zijn als er maar een stuk of 5 schaatsers wereldwijd van schaatsen kunnen leven? In vele grote sporten is dat ook gewoon het geval.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Elina vindt dit leuk.
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wil je terug naar de kernploeg van de jaren 80/90? Parttime schaatser worden lijkt me afgezien van studenten geen optie wil je mee met de wereldtop.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat dat wel mee valt, volgens mij zijn veel buitenlandse schaatsers ook parttimers. En bijvoorbeeld wereldtop judoka's als Edith Bosch hebben ook altijd gewerkt naast hun sport (Bosch bij de NS, dacht ik). Teun Mulder heeft altijd bij de politie gezeten, ook na zijn Olympische plak. Zelfs Epke Zonderland loopt gewoon zijn co-schappen tussen het turnen door. Waarom zou in een kleine sport als schaatsen dat niet kunnen, nu er bijna geen sponsors meer te vinden zijn?

    En nee, dat hoeft niet via een kernploeg.
    Yuskov, Eagle en ZeeKoei vinden dit leuk.
  18. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ben ik nu de enige die dit niet boeit? Wat een aanfluiting dat alle betrokkenen de sport op deze manier in het nieuws brengen. Stelletje amateurs. Waarom niet de zomermaanden gebruikt om dit achter de schermen op te lossen. En dan uit armoede bij de al royaal betalende sponsor gaan bedelen om wat extra geld. Lachwekkend.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Er boeien mij 2 dingen:

    Als eerste en belangrijkste dat ze gewoon vrijdag gaan schaatsen.

    Als tweede dat er geen geld naar redelijk betaalde profs gaat wat ten koste gaat van talentontwikkeling, kinderprogramma's of sporten die het harder nodig hebben.
    Mcat, Yuskov en Elina vinden dit leuk.
  20. proeme

    proeme Well-Known Member

Deel Deze Pagina