Wedstrijden zomer 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 21 jun 2016.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    De Nieuw-Zeelanders zijn momenteel in China, waar over 2 dagen het WK Skeeleren begint. Met name Peter Michael heeft daar een grote kans op eremetaal. Wel grappig dat er nu ook een Colombiaanse dame meedoet. Ik ben benieuwd wanneer bijvoorbeeld Jercy Puello of Helen Montoya de overstap gaan maken. Na zoveel goud op je 24e (of 26e) ga je op een gegeven moment toch wel dromen van het Olympische podium.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @Yuskov dat ben ik niet helemaal met je eens. Hij is nog wel een aantal keer wereldkampioen 500m geworden en heeft ook op het WK-sprint podium gegaan. In Sochi reed hij ook "gewoon" twee keer 34.8. Hij is niet de sprint gaan domineren zoals Pavel Kulizhnikov dat nu doet, wat een beetje werd verwacht na zijn buitengewoon goede Spelen in Vancouver. Het motivatiegedeelte is wel lastig voor hem, maar daar is hij niet de eerste in. Yoon Man Kim had daar bijvoorbeeld ook last van. De laatste jaren is het met hem niet zoveel soeps met Mo, maar met de OS in Korea in zicht, zal hij zich toch ook wel moeten gaan oprichten. Hij rijdt in ieder geval weer zijn traditionele september-1500 meter in Calgary, dus aan sabbaticals of stoppen lijkt hij niet te denken, i.t.t. Kuck/Verweij/Hansen.

    @De Goudsche Doorloper Valentina Espinosa heeft vorig jaar ook al langebaanwedstrijden gereden.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    In 2010 werd Mo nog gewoon 5e op de Olympische 1500 meter, maar weinig mensen weten dat nog denk ik. In hetzelfde jaar pakte hij ook nog een wereldbekerpodium op die afstand. Nadien is zijn conditie steeds slechter geworden. In het seizoen 2010/2011 kon hij de 1500 al niet meer aan, maar nog wel de 1000 meter. In de seizoenen tot aan Sochi werd zijn 1000 meter ook veel minder goed en nu speelt hij ook op de 500 meter geen rol van betekenis meer. Ik zie toch echt een dalende trend, waarin zijn conditie steeds slechter lijkt te worden en hij dus op steeds minder afstanden met de wereldtop meekan. Ik vermoed een schrijnend tekort aan trainingen op de fiets. Jammer dat zo'n talent op deze manier steeds verder aftakelt.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Op hoogland heeft hij maar één keer onder de 1:07.90 gereden en op laagland kwam hij nooit onder de 1:08.90. Gek genoeg pakte hij de 1000 meter-medailles altijd in wedstrijden waar niet zo superhard werd gereden. Zilver in 2010 bij de OS (1:09.12, winnende tijd 1:08.96) en zilver bij de WK afstanden in 2013 (1:09.24, winnende tijd 1:09.14). Hij heeft één 1000m-WC gewonnen: Berlijn, eind 2013, 1:09.50. Tegenwoordig - dit seizoen - is het niveau op de 1000 meter hoger en pak je normaal gesproken alleen een medaille als je 1:08 rijdt. Mo heeft nooit zo hard kunnen rijden. Tel daarbij op dat hijzelf negatieve progressie heeft geboekt en je kan verklaren dat hij op de 1000 niet meer meekomt.
    Op de 500 meter precies hetzelfde. Hij kan tegenwoordig nog altijd 35.00 rijden op laagland - hij doet het alleen wat minder vaak. Maar in tegenstelling tot de jaren waarin hij doorbrak, heb je tegenwoordig 34'ers nodig voor het podium en 34-laag voor de winst. Het is niet alleen Mo die wat minder wordt, maar vooral ook de concurrentie die harder gaat rijden.

    Wat jij zegt over de 1500 klopt niet helemaal. Hij reed z'n snelste twee 1500's in december 2009, maar z'n op twee na snelste 1500 ooit reed hij in oktober 2011. Dat hij in Vancouver vijfde werd op de 1500 was een flinke uitschieter: hij reed daar 1:46.47. Z'n op een na snelste laaglandtijd is 1:47.61. Het klopt inderdaad wel dat hij na 2011 nooit meer een goede 1500 heeft gereden, maar dat is ook wel logisch als je er maar één per jaar rijdt. Door minder 1500 meters en minder duurwerk is waarschijnlijk z'n 1000 ook achteruit gegaan. En dan kom je inderdaad op datgene wat jij noemt: weinig fietstrainingen.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat de concurrentie beter is geworden, ben ik met je eens. Ik vind een vergelijking tussen Mo en Nuis wel interessant, dat zijn generatiegenoten. In 2010 waren beiden actief op de 500, 1000 en 1500 meter. Sindsdien is Nuis op al die drie de afstanden eigenlijk elk jaar een beetje beter geworden. Mo daarentegen is op de 500 meter hooguit nog steeds even goed, maar op de 1000 meter nu echt minder sterk dan toen hij olympisch zilver won. Om nog maar te zwijgen over zijn 1500 meter, dat is inmiddels gewoon een gepasseerd station.

    Mijn stelling is dat dit wordt veroorzaakt door verschillende trainingsculturen. In Azië wordt te weinig gefietst, waardoor schaatsers zich niet meer ontwikkelen na +- hun 22e levensjaar en in sommige gevallen conditioneel terugvallen. Mo is daar niet het enige voorbeeld van. Nagashima kon tot zijn 26e incidenteel goede 1000 meters rijden, daarna niet meer. De Japanse vrouwen gingen ook ineens harder schaatsen toen er een Nederlandse trainer kwam dit jaar. En tot slot Hong Zhang, die toch ook steeds meer moeite krijgt met de slotronde op de 1000 meter.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    1:15.22 voor Vanessa Bittner!
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Twee TT's, in Calgary en SLC.

    CALGARY
    Hij is 33, komt uit Finland en haalde gisteren zomaar tweeënhalve seconde van z'n PR 1500 meter af: Mika Poutala. 1:46.53 is een grandioze tijd voor de Fin en bovendien de snelste seizoenstijd. Dutton en Junio werden tweede en derde. Tae-yun Kim reed 1:53.40. Niet zo goed, wel verklaarbaar: Kim had al bijna twee jaar geen 1500 gereden. Hij startte niet. Sang-hwa Lee deed dat wel en reed 2:01.57. Dat lijkt matigjes, maar het is voor haar de op een na snelste 1500 meter ooit. Ik zal @LeeMoZovski alvast taggen want die wordt daar vast blij van. :D Heather McLean toonde ook aan in vorm te zijn door voor het eerst onder de 2:00.00 te rijden en daarmee een dikke seconde van haar PR af te halen.
    Dubreuil won de 500 in 35.51 (tweede seizoenstijd), Fiset won bij de vrouwen in 39.06 (ook tweede seizoenstijd). Op de 3km mannen zat alles heel dicht bij elkaar: de top 3 reed in de 4:00. Vidondo werd derde in een voor hem matige 4:00.82. Hij moest de Koreaan Seo en winnaar Jiafan Zhu uit China voor zich dulden (wie is dat überhaupt?), die meer dan veertien (!) seconden van z'n PR afhaalde.
    En waar zijn Alex Boisvert-Lacroix en Tae-bum Mo gebleven? Die startten niet... (van dat laatste wordt LeeMo minder blij)

    SALT LAKE CITY
    Dé klapper was natuurlijk die 1:15.22 van Vanessa Bittner. Toptijd. Bij de WC in SLC vorig jaar was ze maar een dikke halve seconde sneller. Het feit dat ze hier rijdt geeft ook aan dat ze liever voorbereidende wedstrijden voor het schaatsen rijdt dan een WK skeeleren. En dat is logisch, want voor haar ligt een EK-Sprint titel in Warschau voor het oprapen (als Ter Mors niet meedoet). Marije Joling verbrak haar Heerenveen-PR op de 1000 net niet, maar was wel tevreden.
    Op de 1500 meter versloeg Andrea Do-Duc Valentina Espinosa. De tijden waren boven de 2:10, maar toch is dit interessant. Shorttrackster Do-Duc (CAN) reed vorige maand haar eerste langebaanwedstrijd en dan is 2:11 prima. Espinosa (COL) reed 2:12, net boven haar PR dat ze reed bij de Colombiaanse Afstandkampioenschappen.
    Deden er ook mannen mee? Ja. Sjoerd de Vries reed 1:09.86. Goed? Slecht? Lastig in te schatten, in ieder geval de snelste seizoenstijd. Willem Hoolwerf (3:49) en Kars Jansman (3:50) reden allebei een PR op de 3 km. Tot slot gaan we nog even kijken naar onze Colombiaanse vrienden Pedro Causil en Andres Campo: Pedro reed 36.89 en dat is z'n snelste tijd in tien maanden, Campo reed 37.60 en hij was nog maar één keer sneller.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Onze Nuis.. wordt wel tijd om eens een keertje een hoofdprijs te pakken. Mo is op z'n retour, maar ja.. is wel mooi 2x WK geworden.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het vreemde is dat Mo nu al op zijn retour zou zijn, bij een leeftijd van 27. Normaal gesproken zou hij nu in de kracht van zijn leven moeten zijn. Ik heb het idee dat er de laatste paar jaar meer in zat dan wat hij eruit gehaald heeft. De explosiviteit lijkt weg, de conditie lijkt weg en hij is op het oog zelfs wat mollig. Ik kon altijd enorm genieten van Mo, maar zoals hij na Sotsji rond rijdt, doet het gewoon pijn aan de ogen.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het schaatsen in Zweden leeft! :D Een paar dagen geleden was er een wedstrijd op de 250-meter baan van Västerås. Er deden alleen maar junioren aan mee. Niet zo heel veel, maar er wordt ook nu al geschaatst. En niet het argument gebruiken dat het daar al ijskoud is he, het is daar ook gewoon dik boven de 20 graden. De meeste junioren bleven in ieder geval op de 500 meter binnen 1 punt van hun Heerenveenrecords (Vikingrace he) en sommigen verbraken er zelfs PR's, hoewel ze ervaring hebben met 400-meter banen met een dak erop.
    ---
    De uitslagen van Calgary 10 september staan inmiddels op SSR. Dan staat er ook een leeftijd en geslacht bij, en dan valt ineens op dat Chenxi Gao heel hard rijdt. 41.33 en 2:08.01 valt wel mee, toch? Nou, het ligt ietsje gecompliceerder. Ze is namelijk nog maar dertien jaar oud - dat zijn echt gigantisch snelle tijden voor die leeftijd - en ze had bovendien PR's van 43.40 en 2:16.23 - ook van 2016. Nu zegt het vrij weinig dat ze op die leeftijd zo goed is, maar ze gaat in ieder geval met sprongen vooruit. Geachte trainers in China, ruïneer dit talent aub niet. (Gelukkig gaat Peter Kolder ook naar China, hoop dat hij er mede voor kan zorgen dat niet 90% van de talentvolle Chinezen opgebrand is voor hun 20e)
    Laatst bewerkt: 14 sep 2016
    Svenfan1 vindt dit leuk.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Als de motivatie wegvalt, dan... en schaatsen is een harde sport: straft meteen af als je niet 100 % gefocust bent.
  12. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Zien we ook bij Koen Verweij en een tijdje terug Jan Blokhuijsen. Al lijkt die laatste zich weer te hebben herpakt. In mindere mate was het misschien ook even te zien bij Michel Mulder.

    Hetzelfde verhaal als met Seung-Hoon Lee eigenlijk. Niet gemotiveerd genoeg voor de individuele afstanden, want daar moet hij teveel voor trainen. Met zijn enorme talent komt hij af en toe nog heel ver.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Motivatie speelt een grote rol dat zeker. Maar ik geloof niet dat Mo al 'op z'n retour' is.
  14. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Drie trainingswedstrijden 'over de plas' vandaag. In Calgary domineren de Koreanen en Chinezen de startlijst, met Jing Yu als grootste naam aan de start. In SLC is het deelnemersveld veel kleiner. Grote namen ontbreken, maar de vorderingen van de Colombianen is wel interessant om te volgen. Er is geen startlijst van de wedstrijd in Milwaukee, maar de Amerikaanse selectie is daar momenteel. Dus wellicht nog wat leuke tijden op komst. Over twee weken gaat het pas los in Europa.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  15. Marcel van Dieren

    Marcel van Dieren New Member

    Nog 3 interessante zaken in Calgary vandaag:
    - Alison Bates staat aan de start voor GBR, na een jaar voor CAN uit te zijn gekomen. Kan zij GBR internationaal gaan vertegenwoordigen?
    - Alexandra Ianculescu heeft blijkbaar besloten, na jarenlang voor CAN uit te zijn gekomen, weer voor haar moederland ROU te gaan rijden!
    - Thomas Meline, de "nieuwe" Fransman, staat wederom aan de start. Benieuwd naar zijn vorderingen! Weet iemand of zijn langebaanplannen serieus zijn?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    @Marcel van Dieren Zo uit mijn hoofd moet Bates in ieder geval bij de World Cups voor neo's mogen rijden.

    @Yuskov Er zijn wel wedstrijden in Europa dit weekend, namelijk in Minsk, Wit-Rusland. Dat hoort toch echt bij Europa.
    Wedstrijden in Minsk, Milwaukee, SLC, Calgary... het lijkt wel winter!

    -----

    In SLC staat Mariah Richardson aan de start. Dat is dus géén familie van Heather. Het is wel een skeeleraarster die in het verleden tegen Heather heeft gereden en nu ook de overstap maakt. Het is haar eerste langebaanwedstrijd.
    Voor Nieuw-Zeeland staan Kierryn Hughes en Reyon Kay aan de start. Hughes reed vorig jaar zijn eerste wedstrijden in Inzell en heeft al best aardige PR's: 1:55, 4:04, 6:57. Kay heeft natuurlijk al World-Cup ervaring. Ook Stephen Paul Kilari uit India doet mee. Namens Colombia alle afstandsrecordhouders bij de mannen. Kortom, de Colombiaans-Canadees-Indiaas-Nieuw-Zeelandse delegatie in de USA bevat best wel wat interessants.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Een aantal degelijke tijden, maar niets echt bijzonders. Mag je natuurlijk ook nog niet verwachten in september.

    Calgary:
    Tingyu Gao 35.21 (snelste seizoenstijd)
    Tae-Yun Kim 35.28
    Jiaxuan Xie 35.31
    Jing Yu 38.26

    Hong-Sun Ha 1:09.47
    Hong Zhang 1:14.62 (snelste seizoenstijd)

    Yiming Liu 1:46.38 (snelste seizoenstijd)

    SLC:
    Reyon Kay 3:45.74 (snelste seizoenstijd en PR)

    Milwaukee:
    Mitchell Whitmore 35.67

    Mia Manganello 4:11.21
    Joey Mantia 3:47.33

    Verder ook de eerste wedstrijd voor Brian Hansen met een opmerkelijke afstandskeuze: 1000 en 1500 meter op dezelfde dag. Het viel op zijn zachtst gezegd alleen nog niet echt mee met 1:12.58 en 1:52.98.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik zet even de belangrijkste zaken van SLC, Milwaukee en Calgary op een rijtje. Morgen zal ik wat diepere analyses erop losgooien.

    Calgary
    500m
    Tingyu Gao (35.21) verslaat Tae-yun Kim (35.28) en Jiaxuan Xie (35.31). Jing Yu is de snelste vrouw met 38.26. In beide gevallen zijn dat de snelste seizoenstijden.
    1000m
    De Koreaan Ha wint in 1:09.47 en verslaat Graham en Bailin Li. B-junior-toptalent Yanzhe Li rijdt 1:10.21, een dik PR voor hem. Bij de vrouwen rijdt Hong Zhang 1:14.62 (18.2-27.1-29.2) waarmee ze Qishi Li (1:16.44) te snel af is. Een toptijd voor Zhang dus, waarmee ze de seizoensbeste tijd van Vanessa Herzog verbreekt. Ook de tijd van Ha is de snelste van 2016/2017.
    1500m
    Yiming Liu rijdt - het wordt voorspelbaar - de snelste seizoenstijd: 1:46.38. Won-hoon Jang en Joon Mun rijden net onder de 1:49. De nieuwe Fransman Mesine verbreekt zijn PR met 2,5 seconde (1:55.76). Bij de vrouwen geen seizoensbeste tijd, wel Jing Liu die ietsje onder de twee minuten rijdt. Hao valt tegen met 2:03.
    3000m
    Deze afstand is nog bezig, maar voorlopig heeft Byung-wook Ko de beste tijd (3:46). Konrad Nagy (3:47) en Fish (3:49) reden leuke nieuwe PR's. Weidemann rijdt 3:58... nou ja, de broer van Isabelle dan. Jake Weidemann rijdt die tijd.

    Milwaukee
    500m
    Mitchell Whitmore (geschorst van ISU-wedstrijden wegens die vechtpartij in Inzell) rijdt 35.67. Joey Mantia valt tegen met 37.27. Bij de vrouwen wint Gunther in 40.05.
    1000m
    Garcia wint deze afstand in 1:10.23, Mitchell Whitmore rijdt 1:10.34. Brian Hansen rijdt z'n eerste wedstrijd in 2.5 jaar en doet dat in 1:12.58 (waar kennen we die tijd nou toch van...) :) Gunther wint ook deze afstand bij de vrouwen in 1:19.13.
    1500m
    Ook hier komt Hansen in actie. Hij rijdt 1:52.98. Bij de vrouwen niks interessants.
    3000m
    Mantia rijdt 3:47 en dat is dicht bij z'n PR. Emery Lehman rijdt 3:56. Mia Manganello is de snelste vrouw in 4:11.21, haar snelste laaglandtijd ooit. Die zien half november terug in Harbin...

    Salt Lake City
    500m
    Causil zet z'n goede lijn voort met 36.72. De andere Colombianen imponeren niet. De nieuwe Colombiaan Tobon begint rustig met een 46'er. Bij de vrouwen valt de net overgestapte shorttrackster Do-Duc weer op, die 42.46 rijdt en daarmee bijna een seconde afhaalt van het PR dat ze vorige maand nerzette.
    1000mNiks interessants.
    1500mPR voor Pedro Causil in zijn eerste 1500m in anderhalf jaar: 1:56.06.
    3000mReyon Kay benadert het PR van Peter Michael: 3:45. Kierryn Hughes, een landgenoot van Kay, is recenter overgestapt en kruipt naar de vier minuten: 4:03. Daniel Zapata rijdt een NR voor Colombia in 4:04. Valentina Espinosa doet dat nog eens dunnetjes over met 4:38, een NRJ voor Colombia.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De komst van Manganello zet de deur ook weer open voor een sterk achtervolgingsteam van de Amerikaanse vrouwen. De sleutel ligt daarin denk ik bij Richardson, die vaak al een vrij druk programma rijdt. Ik zou de Mass-start skippen als ik haar was en nu voor de TP gaan. Bij de MS rijdt ze steeds mee, maar presteert ze vrij weinig.
  20. H2O-s

    H2O-s Active Member

    Wat betreft Whitmore hoort een bij de ISU aangesloten bond niet een schorsing over te nemen? Waarom mag hij wedstrijden rijden?

Deel Deze Pagina