Schaatsschoen+ijzer los of samen kopen? (n.a.v. zomerkorting FinnBV)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door EenBrabander, 30 jul 2016.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Huh...? Het is juli en EenBrabander begint over het kopen van *** schaatsen? Kan die vent helemaal nergens anders aan denken?*
    Jawel hoor. Ik zag alleen op Twitter dat Finn een heleboel korting geeft (60% nog wel) als je in de zomermaanden - lees: juli en augustus - schaatsproducten in hun webshop koopt. Best wel aantrekkelijk dus.
    Nadeel daarvan: Finn levert schaatsen zonder schoen, dus je moet nog wel een losse schoen kopen?. En als je op Google Shopping "schaatsschoen" intypt krijg je voornamelijk resultaten van meer dan €400. Dat is wat boven mijn budget...

    Dus ik heb wat vragen naar aanleiding hiervan.
    1. Zijn er ook wat goedkopere schaatsschoenen?
    2. Kun je ook een tweedehands schoen op een nieuw ijzer zetten, of is het handiger om dan gewoon een complete tweedehands paar schaatsen te kopen?
    En de eigenlijke vraag: Wat raden jullie mij aan? Bij Finn een met korting een klapset kopen en nog ergens schaatsschoenen vandaan toveren of tweedehands (want goedkoper) een set klapschaatsen inclusief schoen kopen? Of zijn er nog andere niet al te dure opties?

    FYI (oftewel For Your Information): ik begon met schaatsen, zoals wel meer mensen, op ijshockeyschaatsen. Na een seizoen ben ik overgestapt op combinoren. Eerst gehuurd, later gekocht. Inmiddels hebben voor mij die combinoren hun tijd gehad. Niet omdat ze kapot zijn, maar omdat je nou eenmaal lage schaatsen met een hoger ijzer moet hebben om écht goede technische vaardigheden (bocht, overkomen) te krijgen. Ik kan wel op lagere schaatsen rijden, tenminste, dat kan ik op de shorttracktraining wel... Omdat je er sneller op kan, en snel gaan is toch wel een vrij primair doel van langebaanschaatsen, ga ik ook voor klapschaatsen.

    *het is nog juli, maar het is over 29 uur augustus. En als het augustus, is het bijna september. In september begint de herfst en dus het schaatsseizoen. En echt veel naast het ijs hoef ik bij mijn ijsclub niet te staan door "zomershorttrack" in april, mei, juni en september. (in de wintermaanden rij ik op de 400m-baan). Eigenlijk sta ik maar twee maanden naast het ijs en dat zijn juli en augustus. En zeker nu ik vakantie heb, mis ik dat niet, door regelmatig de skeelers onder te binden.
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Als je een paar klapschaatsen wil waar je voor langere tijd plezier van wilt hebben dan moet je toch wel rekenen op zo'n 400,- plus een klapset. Tenzij je mazzel hebt en je de Evo Helium schoen past, dan is het 350,-. Je geeft zelf al aan dat de reden dat je voor klapschaatsen wil gaan is omdat je de ambitie hebt om harder te gaan schaatsen. Het probleem met klapschaatsen is dat je al gauw harder gaat en hoe harder je gaat hoe steviger de schoen moet zijn om jou ook in de bochten nog voldoende steun te geven. Ik heb een jaar op Viking Marathon Speciaals gereden en ze toen weg gedaan. Nu rij ik op Nagano gold 2005 en dat is een wereld van verschil.

    Je kan ook een tweedehands schoen kopen. Maar ik zou je wel adviseren dat altijd bij een schaatswinkel te doen. Een goede specialist kijkt ook naar welke schoen bij jouw ambities, maar voornamelijk jouw voeten past! Daarnaast kan hij ze ook thermoplastisch naar jouw voet vervormen. Dat vervormen is een specialistisch werkje en ik zou dat nooit zelf gaan doen! De reden dat schaatsschoenen zo duur zijn is omdat er genoeg marge op moet zitten voor schaatsspecialisten om dit te kunnen doen en ook zodat jij nog terug kan komen als het net nog net niet helemaal lekker zit (En gegarandeerd dat dit gebeurd). Als jij je schoenen online koopt, wie strijkt die marge dan op?

    Je zou bij Jan van der Hoorn kunnen vragen wat zij nog aan tweedehands schaatsschoenen hebben voor je. Meestal hebben ze nog wel wat liggen. Maar de hoofdregel blijft altijd: jij kiest de schoen niet, de schoen kiest jou! Je kan een schoen nog zo mooi of zo goedkoop vinden, als het niet de juiste schoen voor jou is dan zou ik hem nog niet nemen.
    Laatst bewerkt: 4 aug 2016
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dank voor dit advies. Schaatsschoenen zou ik zelf trouwens nooit gaan vervormen, geen idee hoe dat moet. Dat van de stevigheid is een goede om te onthouden.
    Waarom ik nog een beetje aarzelend ben wat betreft de schaatsschoenen, heeft ermee te maken dat mijn voeten mogelijk nog groeien. Misschien niet zoveel, maar bij thermoplastisch gevormde schoenen die heel precies passen, wil je niet dat ze over een jaar een half maatje te klein zijn (denk ik dan, ik heb nog nooit dat soort schaatsschoenen gehad)
  4. dsdevries

    dsdevries Active Member

    In het geval dat je voeten nog groeien zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kan je bij Van der Hoorn altijd weer je schoenen inruilen wanneer je nieuwe koopt. je moet dan meestal rekenen op dat je zo'n 50,- tot 100,- euro bij moet leggen. Dit geld wel voor tweedehands schoenen (als je nieuwe schaatsen wil is het iets duurder, maar niet veel). Andere schaatswinkels hebben zelfs groeiprogramma's waar je voor een x-bedrag per jaar aan mee kan doen. je kan dan tot 2x per jaar nieuwe tweedehands schoenen aan laten meten.
    Dit soort programma's bestaan om de schaatssport onder jonge schaatsers te promoten en betaalbaar te houden. Heel veel jonge schaatsers rijden op deze manier gewoon op degelijke klapschaatsen. Ik zou zeggen, vraag even naar de mogelijkheden en kosten bij meerdere schaatswinkels.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. Spits

    Spits Active Member

    Misschien zou je even op marktplaats kunnen kijken, er worden nieuwe Vikings aangeboden in Rotterdam door een winkel die gaat sluiten........ Prijzen tussen de 300-550,-.Dit zijn dan complete schaatsen, dus ijzers en schoenen. Aangezien het een uitverkoop/sluitings verkoop betreft van een winkel zou er, lijkt mij, een mogelijkheid bestaan te passen en pas laten maken. Heb zelf niks van doen met de aangeboden waar, maar zag de advertentie en moest aan je bericht denken.

    Viking Marathon Nagano Mid
    € 350,00
    http://link.marktplaats.nl/m1070784948
    Laatst bewerkt: 5 aug 2016
  6. Spits

    Spits Active Member

    Ahum, FYI: EVO's zwaar in de korting bij http://www.boschsport.nl/product-categorie/schaatsen/schaatsschoenen/
    Niet alle maten meer, gaat best wel hard volgens mij en misschien wel te ver weg voor je...... Alhoewel je met deze prijzen wel een reisje kan maken. Of laten verzenden, heb het idee dat EVO's klein uitvallen, dus verzenden is een risico. Daar komt bij dat je thermoplastische behandelingen in de buurt moet laten uitvoeren, of je moet niet bang zijn iets met je oven en/of stofzuiger te willen doen waar ze niet voor uitgevonden zijn. Zeauh nou stop ik!

    Cheers, Menno.

Deel Deze Pagina