Ranglijsten beste prestaties 2015/2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 9 okt 2015.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Heren - lange afstanden:

    Lijst_heren_3000m_20160325.jpg

    Lijst_heren_5000m_20160325.jpg

    Lijst_heren_10000m_20160325.jpg
    michiel0128 en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dames - korte afstanden:

    Lijst_dames_500m_20160325.jpg

    Lijst_dames_1000m_20160325.jpg

    Lijst_dames_1500m_20160325.jpg
    michiel0128 en EenBrabander vinden dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dames - lange afstanden:

    Lijst_dames_3000m_20160325.jpg

    Lijst_dames_5000m_20160325.jpg
    michiel0128 en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mooi lijsten! Het zal vast niet veel uitmaken, maar de baan van Berlijn ligt op ca. 55 meter hoogte, en niet op 34m (dat is de hoogte van het centrum van Berlijn).
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Klopt inderdaad, het dichtstbijzijnde weerstation in de Berkenbrücker Steig zit op een hoogte van 55m.
    Deze kleine aanpassing heeft tot gevolg dat Sablikova's 3km op het WK allround nu net (0.03) achter Wüsts beste prestatie allertijden (World Cup 2013 Heerenveen) eindigt i.p.v. 0.08 ervoor.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik heb nog wat meer correctiefactoren ontwikkeld: de ijssnelheidcorrectie (vooral belangrijk voor banen als Seoul en Inzell die traag zijn voor hun hoogte), en de correctie of een schaatser liever op hoogte of op laagland met zwaardere omstandigheden rijdt. Ook houd ik rekening met algemene technologische vooruitgang: ook met een buitenbaan-, vasteschaats-, en kledingcorrectie is een tijd van Kulikov niet te vergelijken met Kulizhnikov. Daarvoor is die algemene technologische correctie. Die is binnen een seizoen natuurlijk niet van belang, als je over een hele hoop jaren gaat vergelijken wel.

    Toegepast op dit seizoen 1000 meter rijden:
    upload_2016-5-21_15-35-43.png
    Volgens de lijst van @SprintMaster staat Nuis met z'n NK afstanden-race bovenaan. In mijn correctiemodel is dat niet zo, omdat Kjeld een laaglandrijder is, die goed presteert in zware omstandigheden. Omdat Davis een "hooglandrijder" is, staat zijn Thialfrace wat hoger dan in SprintMasters lijstje. Inzell en Seoul staan door de baancorrectie ook wat hoger. Stavanger valt weg omdat de luchtdruk daar heel laag was.
    Ik wil de nieuw ontwikkelde correcties best uitleggen, maar in een ander topic leken sommigen daar een beetje tureluurs van te worden ;)
    De baanfactor kan trouwens ook hoger zijn dan 1. Voor Kolomna heb ik hem op 1 (=Heerenveen) gezet omdat er nauwelijks internationale wedstrijden waren de afgelopen jaren.

    Excuus voor het ontbreken van de stars 'n stripes ;)
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dus eigenlijk heb je nu een model waarin als Jantje in een direct duel van Pietje wint, je de prestatie van Pietje alsnog hoger kan aanslaan. Dat is wel een beetje apart toch?
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In de lijst van SprintMaster staat Nuis' NK-afstandenrace bovenaan, bij mij de World-Cup-SLC-race van Kulizhnikov (die staat daar tweede, geloof ik).
    De race van Davis waarover ik het hier heb was tijdens de december-World Cup in Heerenveen. Het gaat dus wel om 3 verschillende wedstrijden.
    Maar wat jij zegt, kan in principe wel, en is ook gebeurd bij de World Cup van Heerenveen trouwens. Toen waren de verschillen miniem achter Pavel Kulizhnikov. Dan kunnen die persoonlijke correcties de uitslag net een beetje anders laten uitvallen, maar het zal nooit te bepalend worden. Ted-Jan Bloemen als (tegenwoordig) hooglandrijder zal niet na wat gecorrigeer met zijn WK-afstanden-race boven de WK-afstanden-race van Kramer komen.
    Laatst bewerkt: 22 mei 2016
  9. Forza

    Forza Active Member

    Het is duidelijk dat je tijden wil corrigeren voor externe factoren als hoogte en luchtdruk, maar het is vreemd om te corrigeren voor het type schaatser. Dat is namelijk een intrinsieke factor en geen externe factor. Het feit dat de ene schaatser betere tijden rijdt dan de andere wordt in principe verklaard door zulke intrinsieke factoren (zoals zuurstofopnamevermogen, explosiviteit, techniek). Als je voor zulke intrinsieke factoren corrigeert kijk je niet meer naar de beste absolute prestatie, maar naar wie de beste race gereden heeft ten opzichte van zijn eigen niveau. Is dat wat je wil?

    Bovendien zorgt corrigeren voor intrinsieke factoren voor irrationele uitkomsten zoals Leenstrafan al aangaf.
    Laatst bewerkt: 22 mei 2016
    kernploegfusie vindt dit leuk.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar zoals ik al zei kun je onmogelijk voor iedereen dezelfde correctie voor hoogte en luchtdruk doorvoeren, de ene schaatser kan veel beter tegen zware omstandigheden als de andere. Een standaard rekenfactor voor hoogte kan gewoon niet. Dan krijg je ook irrationele uitkomsten, zoals dat Nuis zijn NK race de beste race van het jaar zou zijn. Totaal irrationeel, als Kulizhnikov daar had meegedaan had hij bijna zeker gewoon gewonnen. En ga je Ritsma zijn tijden op een buitenbaan of zelfs op een gewone laaglandbaan corrigeren, dan kom je waarschijnlijk heel ver onder zijn PR's op een hooglandbaan uit.

    Kortom: door correcties zit je altijd maar wat te gokken wat een mogelijke tijd zou kunnen zijn.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En daarom corrigeer ik dus op het type rijder (hooglandrijder of laaglandrijder). Overigens schelen die correcties tot nu toe nooit meer dan 0,1 sec. Luchtdruk of ijsbaan is veel bepalender.
    @SprintMaster gebruikt ook een standaard hoogte- en luchtdrukfactor in zijn lijsten. Ik corrigeer op dezelfde manier als hij, alleen dan met nog wat ijskwaliteitcorrectie, hoogland-of-laagland-rijder-correctie en ATO-correctie.

    Nog even wat natuurkunde:
    Luchtweerstand wordt bepaald door
    F = 0,5*Cw*A*rho*v^2
    Cw = luchtweerstandscoefficient = aerodynamica --> daarom is het schaatspak uitgevonden
    A = oppervlak (in dit geval van de schaatser. Smeekens vangt minder wind dan Otterspeer. Diep zitten of niet maakt ook uit) --> hier kun je moeilijk op corrigeren.
    rho = dichtheid van de lucht --> hangt af van luchtdruk
    v^2 = snelheid in het kwadraat --> als je twee keer zo hard rijdt, is de luchtweerstand vier keer zo hoog.
  12. Forza

    Forza Active Member

    Of hij die geschatte tijd daadwerkelijk kan rijden op een hooglandbaan doet er niet toe, want dat is helemaal niet de bedoeling van de analyse. Als je tijden wil gaan voorspellen heb je een heel ander model nodig die allerlei intrinsieke factoren meeneemt.

    Het gaat er juist om prestaties op een objectieve manier met elkaar te vergelijken en niet om tijden te voorspellen. Omdat Ritsma goed is op een buitenbanen, is het niet meer dan logisch dat zijn gecorrigeerde tijd zo goed uitkomt. Ten opzichte van wat de andere rijders kunnen is dat ook echt een goede prestatie.

    Ik denk nog steeds dat het een fundamentele statistische fout is om hiervoor te corrigeren.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Rare conclusie trek je hier. Vorig jaar versloeg Nuis hem 3 keer in een rechtstreeks duel (laatste 3 World Cups), dit jaar wint Kulizhnikov 2x nipt een rechtstreeks duel in Stavanger. Vorig jaar was Nuis' NK afstanden race volgens het model de beste race van het jaar. Gevolgd door zijn 2 WC zeges. Nuis' NK afstanden race afgelopen seizoen was twee weken na de race van Kulizhnikov in Heerenveen, zelfde ijs. Nuis' prestatie is volgens het model 0.13 beter.
    M.b.t de omstandigheden in SLC: de hal temperatuur was volgens de ISU site 18 graden. In Heerenveen is het doorgaans 15 graden. Daarmee wordt het voordeel voor Nuis alleen maar groter.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Oftewel: Nuis heeft verkeerd gepiekt. Je moet je beste race wel op de moment supreme rijden. Op het WK werd Nuis niet alleen door Pavel K, maar zelfs door Yuskov verslagen op 'zijn' 1.000 m. Terwijl hij wel de beste race van het seizoen heeft gereden vroeg in het seizoen toen de prijzen nog niet werden verdeeld.
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Heb het correctiemodel ietsje herzien: nu is Nuis met z'n Seoulrace Kulizhnikov net voorbij.
    Van de afgelopen jaren (v.a. 2012/2013) is de enige die na de correcties in de buurt van het niveau van Kjeld & Kuli Stefan Groothuis met zijn race in Sotsji.
  16. Joris180

    Joris180 Active Member

    Voorgaande jaren had Nuis juist last bij het presteren bij een kwalificatiewedstrijd.
    Dat is dit jaar dus beter gegaan, maar (misschien) te veel van het goede.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Door simpelweg met de beste jaar prestaties te vergelijken heb je grote kans dat je de correctie van Seoel gaat overschatten. Daarom kun je het beste vergelijken met de wedstrijden die kort daarvoor zijn gereden. Dat zijn de WK afstanden en de World Cup in Stavanger. Dit levert voor de snelste 7 mannen in Seoel een gemiddeld verschil op van 0.82 sec met de WK afstanden en 0.42 sec met Stavanger.
    Je ziet dat Davis en Kim in Stavanger zwak reden, voor hen is de WK afstanden de beste referentiewedstrijd. Bij Nuis maakt het niet uit. Kulizhnikov, Yesin (m.n. hij) en Verbij hebben bij de WK afstanden een groter verschil wat kan duiden op een piek bij dat toernooi. Tot slot nog Nico Ihle die 2 keer een klein verschil heeft. Zijn piek lag bij het Duitse NK sprint, waarmee dit een goede referentiewedstrijd is. Als je dan de kleinste verschillen die boven de 0.5 sec komen bij elkaar veegt dan kom je op een gemiddeld verschil van 0.77 sec uit, ofwel 1.1%. Wat dus iets minder is dan het verschil met Kolomna. Voor Nuis zijn Seoel tijd betekent dit een gecorrigeerde tijd van 1.08.30. Waarmee het de 4e jaarprestatie zou zijn. Duidelijk hoger dan de 11e plek met mijn voorzichtige schatting van 0.7%. Maar duidelijk achter de top 3.

    Seoul_1000m_heren.jpg

    PS: bij de dames corrigeert de beste Seoel tijd van Ter Mors dan tot 1.14.20, waarmee het ook de 4e jaar prestatie is.

    PS 2: als je bij Verbij en Yesin het grootste verschil meeneemt wordt het gemiddelde verschil 0.87 sec, ofwel 1.24%. Daarmee zou Nuis tijd corrigeren tot 1.08.20. Dit lijkt me de meest gunstige correctie die ik eruit kan halen.
    Laatst bewerkt: 31 mei 2016
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik vergelijk op een andere manier. Van iedere 1000m-wedstrijd pak ik de top 10 en bereken ik daarvan het top-10 gemiddelde met bias. Daarbij neem ik de top 10 tijden, vermenigvuldig ik iedere tijd met het aantal World-Cup-punten dat er mee valt te verdienen (zo ongeveer dan) en het getal deel ik door het totaal aantal punten.
    Dan komt er dus een gemiddelde uit waarbij de podiumplaatsen zwaarder meewegen dan de nummer 10. Vervolgens neem ik, waar mogelijk, die getallen van de afgelopen paar jaar op de betreffende baan (waar mogelijk) en zorg ik ervoor dat de data van dit seizoen meer meetellen dan die van een paar jaar geleden. Als ik op die manier Seoul vergelijk met Heerenveen, is Seoul 1.5% langzamer. Helemaal objectief is dat misschien niet, omdat je dan niet op luchtdruk corrigeert, en ook niet op het deelnemersveld. Maar om nou een correctie door te voeren omdat op een WK sprint niet alle beste 1000m-rijders van de wereld aanwezig zijn... tsja.
    En we kunnen goed stellen dat Nuis in Seoul hard reed. Hij reed 1:09.2 en 1:09.0. De rest reed allemaal 1:09.8 of langzamer. En bovendien was de druk vrij hoog. Als de druk normaal zou zijn kom ik inderdaad ook op de waarden van SprintMaster uit.

    Trouwens, @SprintMaster, moet de luchtdrukcorrectie niet iets met kwadraten hebben? Wanneer v a keer zo groot wordt, wordt F(luchtweerstand) a^2 keer zo groot. Het model dat ik gebruik is, zoals je weet, een uitbreiding op het jouwe. Ik heb wat zitten puzzelen, maar ik kon geen goede manier vinden om dit te implementeren.
  19. Greetings from Norway!

    I find this topic extremely interesting, and in fact I have done quite a similar job myself, without knowing about your efforts.

    Sadly your discussion goes a bit over my head because of the language, but it seems to me that you are taking it more from the theoretical angle, while I am using my own "empirical" method, based on the socalled ELO system.

    Anyway, feel free to study my rankings for 2015/16 at:

    http://www.skoyteranking.net/45500111 (ladies)
    http://www.skoyteranking.net/45500112 (men)


    Later this year, some "all time" statistics will be released as well.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

Deel Deze Pagina