Vikingarannet Zweden: 14 februari 2016

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 5 dec 2015.

  1. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

  2. proeme

    proeme Well-Known Member

    zo, ik ben weer thuis uit Zweden. Vrijdag daar naartoe gevlogen. Zaterdag bijna 60km, zondag helemaal 60km, gisteren voor vertrek nog even 28km (had graag door gewild, maarja, trein en vliegtuig wachten niet)

    het meer was één mooie grote witte vlakte vanwege de sneeuw. Daar dan zo'n 30km aan baan geveegd, waarbij je serieus het hele meer over kon. Goed ijs. Weinig wind en het hele weekend zon. Perfecte omstandigheden.

    Het enige dat beter kon was mijn conditie, dan had ik niet na 60km hoeven stoppen. Ach, dat komt volgende keer wel weer, dit weekend was gewoon puur genieten.
    SprintMaster, ZeeKoei, Bor en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. Bor

    Bor Active Member

    Mooi verslag Proeme, zou zo weer terug willen!
    Helaas moest ik het de afgelopen tijd doen met www.natuurijszweden.nl en www.runnwinterweek.se en de bijbehorende facebook sites.
    Daaruit had ik al kunnen concluderen dat het ideale omstandigheden waren het afgelopen weekend. Zie b.v. dit filmpje
    met een drone gemaakt boven het Runn meer; mooier kun je het toch niet krijgen.
    Afijn, eerst maar weer een jaartje wachten.
    SprintMaster, ZeeKoei en Quarantenove vinden dit leuk.
  4. Bor

    Bor Active Member

    @ZeeKoei: ben trouwens ook erg benieuwd naar jouw ervaringen in Ostersund. Dat ligt nog weer een stuk noordelijker, maar lijkt me ook een mooi gebied.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik had het filmpje gezien. Zondag gemaakt begreep ik. Ik vermoed dat het geen drone was maar een éénmansvliegtuigje. Ik heb nog een foto gemaakt dat dat vliegtuigje op het ijs geland is.

    En mooier kun je het niet krijgen? dat klopt wel ja. Dit is lastig te overtreffen...
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Donderdag in ons dorpje om 4u30 vertrokken om ruim 2u later te arriveren in ostersund voor een 'informele alternatieve' georganiseerd door de haarlemse IJsvreters. Een dozijn Nederlanders aan de start, 3 Belgen en een Zweed. De Nederlanders op hun gemak laten vertrekken, op eentje na hebben ze dacht ik allen de 200 gehaald, heb het zelf na 6,5u op 100km gehouden. Baan was 10km lang, een 'rondje' was maw 20km, een echt rondje is minder saai, maar een rechte veeg je natuurlijk dubbel zo snel.
    Die donderdag zelf heeft de gemeente Ostersund het ijs redelijk proberen houden: omwille van de sneeuwval toch af en toe de baan vegen, anders was er geen doorkomen meer aan. De 10 op was meestal met een briesje tegen, terugschaatsen leek op bergaf schaatsen, dus best prettig. :p Sneeuw betekende iets warmere temperaturen (iets onder vriespunt overdag, 's nachts ging het op andere dagen soms weer richting -20, maar alleen met open hemel), maar je ziet natuurlijk de scheuren minder goed. Er stond (enkel?) aan het beginpunt ook een standje op het ijs waar (enkel) de deelnemers een theetje of een warme bessensap aangeboden kregen en een stempel kregen, om de 20k dus. Om een standje met eten te vinden moest je van het ijs af.
    Zaterdag nog es terug geweest, het na 20km voor bekeken gehouden. Niets geveegd dus fijn wit laagje erover, pak meer scheuren van het ijs, maar ook van sneeuwscooters waardoor 'lijnen volgen' soms nogal duizeligmakend was. Stond zeer stevige wind in het heengaan, na het keren was het haast gevaarlijk terugschaatsen, te makkelijk een te hoge snelheid om comfortabel over dat broddelijs te gaan. Als ze nu extra moeite zouden doen om paar keer per dag te vegen en een standje eten + drinken op het ijs te zetten zou je er graag terugkeren, nu toch enige twijfels, hadden misschien beter de langlaufski's aangedaan om een toertje over de verse sneeuw op het meer te doen. Wel fijne combinatie als je daar zit, de alpijnse skipiste is ook vlakbij.
    Zondag tenslotte nog 16km geschaatst op het leuke buitenijsbaantje van Sundsvall, waar een Nederlandse coach is heb ik me laten vertellen, maar de club zat met een delegatie op een internationaal jeugdtoernooi (vikingrace?).

    Conclusie: zeer mooie ervaring, maar gemeentje Ostersund mag iets meer moeite doen om de schaatsers op het meer te faciliteren op niet georganiseerde dagen. Sportief gezien is mijn basissnelheid nog zeker de helft te laag om ooit vlot de 200 te doen, maar toch zeer tevreden met mijn 100 die ik volledig solo heb afgelegd met mijn Zandstra comfortnoren.

    De Zweden zelf waren trouwens zaterdag ook volop aan't schaatsen, haast allemaal op ijshockeys of Zweedse kluunschaatsen, al dan niet vergezeld van hun typische stokken. Langlaufen op ijs dus. Met wat rijden jullie de Weissensee of de Vikingarannet? Vaste schaatsen, gewone langebaan klapschaatsen of zijn er ook steeds meer kluunschaatsen bij?
    Quarantenove, leenstrafan en Bor vinden dit leuk.
  7. proeme

    proeme Well-Known Member

    standje met eten hoef je in Zweden niet te verwachten. Dat heeft zelfs de zeer actieve ijsclub van Falun niet. Die vegen wel dagelijks!
  8. Bor

    Bor Active Member

    @ ZeeKoei: Ik ben vorig seizoen overgestapt naar de Salomon Carbon RS schoen met daaronder een Free Skate ijzer. Moest er in het begin erg aan wennen.
    Toch wel anders schaatsen dan op mijn vertrouwde Raps High Voltage die ik hiervoor had.(en nog steeds heb) Maar dit seizoen gaat het al aanmerkelijk beter en begin ik er vertrouwd mee te raken. De 80 km. Vikingarännet heb ik er probleemloos mee kunnen schaatsen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina