Wond viking Gold 2000

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Patrick510, 15 jul 2014.

  1. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Hallo allemaal,

    Eind januari heb ik een paar Viking Gold 2000 schoenen gekocht en hier een hoge noor van gemaakt. De schaatsen zijn gevormd naar mijn voet in de schaatswinkel van de Uithof, waar na warm maken de schaats door een machine tegen de voet werd geduwd. (Geen vacuüm methode dus, maar met kussentjes). Uiteindelijk wil ik overstappen naar de klapschaats, vandaar deze 'unieke' combi.

    In het begin had ik op beide voete veel pijnlijke plekken en schaatste ik mijn hielen open. Ik had ze naar het bleek niet strak genoeg aangetrokken, dus mijn voet was gaan schuiven. Bovendien had ik op mijn rechtervoet een schaafwond op het onderste stuk van mijn scheenbeen, bij mijn enkel. In het onderste plaatje waar 'Fibula' naar wijst:

    [​IMG]
    De schaafwond zit dus zogezegd op de uitstulping van de enkel. De reden hiervan is dat het lipje van de schaatsschoen wat naar de zijkant hangt in de schoen (dat doet het bij bijna alle schaatsen) en met mijn enkel steeds over het begin van dat lipje schuif. Dus: op het lipje, van het lipje af tegen de zijkant van de schoen, weer op het lipje, weer van het lipje af tegen de zijkant van de schoen, etc.

    Omdat de wond dusdanig groot was heb ik afgelopen seizoen geschaatst met een pleister over de wond om te zorgen dat de wrijving niet op de huid plaatsvond en de druk op de wond werd verlicht door het watje dat in de pleister zat. Schaatsen ging zo prima, de wond is pas echt na het seizoen geheeld.

    Ik dacht dat het met het strakker veteren bovenin wel over moest gaan, maar toen ik een paar weken geleden op zomerijs in Thialf een paar rondjes schaatste ontstond wéér zo'n wond. Nu met mijn schaatsen strak geveterd bovenin. Na veel nadenken heb ik drie mogelijke oplossingen gedefinieerd:

    1. Ik plak altijd een pleister op mijn enkel. Dan ontstaat er geen wond, maar ik vind het toch maar raar dat dit nodig zou zijn bij een thermoplastische schoen.
    2. Ik laat de schoen opnieuw vormen, maar dit maal bij een andere winkel waar de schoen Vacuüm wordt getrokken. Bij Dave van Dam schijnen ze dit goed te kunnen heb ik vernomen. Als ik dit doe, moet ik dan beide schoenen doen of één? Met de linkerschoen heb ik geen problemen, die zit in principe goed, maar ik kan me voorstellen dat de pasvorm verbeterd omdat de vacuümmethode anders werkt dan zo'n apparaat met opblaasbare kussens.
    3. Ik laat er een deel van het lipje afhalen door een schoenmaker. Dan schuif ik er niet meer op en af met de enkel. Het lipje is voor mij veel groter dan nodig, maar aan de andere kant is er natuurlijk geen weg meer terug, heeft iemand hier ervaring mee?
    4. Een combi van 2 en 3.

    Zijn mensen bekend met dit probleem en zo ja, welke oplossing adviseren jullie?

    Alvast bedankt!
  2. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Hallo Patrick,

    Zover ik begrijp heb je last van een verschuivende veter tong. Ik zou in jouw geval 2 verticale sneetjes maken in de tong, enkele centimeters onder de bovenrand. Zorg ervoor dat de sneetjes op de juiste plek zitten, tussen 2 vetergaten in. Lus hier de veters door tijdens het erin veteren. Zo kan de tong niet meer verschuiven.

    Veel schoenen hebben dit standaard al, maar de Viking Gold 2000 schoenen blijkbaar niet.

    Groet,

    Glide-Ahead

    P.S.: Je zou ze eerst nogmaals kunnen vervormen naar je voeten. Dit kan je ook zelf thuis doen. Ik betwijfel of dat dit probleem oplost overigens, maar het zal de pasvorm verbeteren.
  3. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Glide ahead,

    Bedankt voor je reactie hier kan ik echt wat mee! Ik heb de sneetjes gemaakt en ik verwacht er nu minder last van te hebben. Als ik met mijn hand beweeg komt hij lastig in de positie waardoor ik er pijn van krijg.
  4. Patrick510

    Patrick510 Active Member

    Inmiddels heb ik een aantal keer geschaatst. De sneetjes houden de tong inderdaad goed op zijn plaats. Verder heb ik mijn schaatsen laten vervormen aan de hand van de vacuümmethode, en ik heb het idee dat ook dat al erg heeft geholpen. In ieder geval nergens last meer van!
  5. Glide-Ahead

    Glide-Ahead Active Member

    Top! :)

Deel Deze Pagina