Sporters van het jaar 2014

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door G1ant, 23 apr 2014.

  1. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Gaat nog een hele kluif worden om nominaties bekend te maken voor de sporters van het jaar. En we zijn pas vier maanden onderweg. Olympisch kampioenen mag je nooit passeren (is bij Timmer ooit wel gebeurd), dus bij de mannen heb je aan drie nominaties sowieso niet genoeg. Het is nu wel heel erg een schaatsfeestje, maar andere sporten kunnen er nog bijkomen natuurlijk.

    Mannen
    M. Mulder
    Groothuis
    Kramer
    Bergsma
    Niki Terpstra (Parijs - Roubaix)
    Michael van Gerwen??? (Wereldkampioen en nummer 1 van de wereld met pijltjes)

    Vrouwen
    Ter Mors
    Wust
    Nadine Broersen (goud bij WK indooratletiek, vijfkamp)

    Ploegen
    Pursuit mannen
    Pursuit vrouwen
    Aflossing shorttrack mannen (wereldkampioen)
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Met vier olympisch kampioenen wordt het al heel erg lastig en we zijn inderdaad pas in april dus er kan nog veel gebeuren. Qua schaatsers kan je natuurlijk gewoon even de prestaties op een rij zetten:
    • Sven Kramer: olympisch kampioen indiv. + olympisch zilver indiv. + olympisch kampioen TP.
    • Michel Mulder: olympisch kampioen indiv. + olympisch brons indiv. + wereldkampioen sprint.
    • Jorrit Bergsma: olympisch kampioen indiv. + olympisch brons indiv.
    • Stefan Groothuis: olympisch kampioen indiv.
    Dus daarmee zijn Bergsma en Groothuis bijna automatisch kansloos voor de titel. Kramer is de enige man met twee gouden medailles en ook de enige man met drie olympische medailles thuis kwam, maar toch zie ik, als er een schaatser wint, dat eerder Michel Mulder worden.
    En dan kijk je toch ook even naar iemand die nu vermoedelijk een nominatie misloopt, maar als hij 0,003 seconde harder had geschaatst genomineerd was geweest en dan gelijk ook grote winstkansen had gehad met (fictief) olympisch goud individueel + olympisch goud achtervolging + zilver op het EK + goud op het WK + finalist Sterren Springen.

    Bij de vrouwen heeft Jorien ter Mors natuurlijk grote naam gemaakt, maar ze zou van mij nooit mogen winnen van Wüst, gewoon door de nuchtere cijfers:
    • Ireen Wüst: olympisch kampioene indiv. + olympisch kampioene TP + EK allround (LT) + drie keer olympisch zilver indiv. + wereldkampioene allround.
    • Jorien ter Mors: olympisch kampioene indiv. + olympisch kampioene TP + EK allround (ST) + geen medailles OS shorttrack + geen medailles WK shorttrack.
    Een wereldtitel allround en drie individuele zilveren olympische medailles moeten deze tie-break toch slechten in het voordeel van Ireen.

    Verder zal Antoinette de Jong (zevende op de OS) wel een nominatie voor talent van het jaar krijgen. De zes medailles (vier goud) op het WK junioren zullen daar niet zo'n grote rol in spelen want het WK junioren winnen we zo vaak, maar je als junior plaatsen voor de Spelen is natuurlijk al een hele bijzonder prestatie.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Deze zomer is er natuurlijk het WK voetbal, hoewel de kansen voor Nederland op een herhaling van de finaleplaats van vier jaar terug niet heel groot lijken, ook het WK hockey in eigen Den Haag (vrouwen zijn favoriet, mannen kunnen ook winnen), vele wielerkoersen waar de Nederlanders intussen zeker bij de kanshebbers gerekend mogen worden en verder kunnen er altijd nog onverwachte dingen gebeuren (Joost Luiten die het Brits Open wint en Europa het winnende punt bezorgt in de Ryder Cup).
  4. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Cijfers en feiten. Daar gaat het alleen helaas niet over. Het gaat veel meer over sportmoment.

    MAar het zou nu wel echt belachelijk zijn mocht Wust niet winnen.
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor sportmoment van het jaar is een aparte verkiezing. In 2011 was dat Hoogerland in het prikkeldraad, in 2012 de oefening van Zonderland en in 2013 de crosstitel van Herlings (serieus? o_O). Het moment van het jaar zou dan de 1-2-3 op de 500 meter kunnen worden en dan wint Kramer sportman van het jaar (want een gouden OS-medaille meer dan Mulder).
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Gegeven de feiten zou Sven sportman van het jaar moeten worden en ik hoop dat ook, maar ervaring leert ons dat dat niet gaat gebeuren. Toen hij de coming man was werd hij wel gekozen, nu hij al sinds jaar en dag de te beaten man is gebeurt dat niet meer. Dan kiezen ze liever de man die hem verslagen heeft, Jorrit dus. Dat Sven Jorrit heeft verslagen op de 5 is iedereen allang weer vergeten. Jorrit heeft alleen niet een heel hoog knuffelgehalte en daarom wordt Michel Mulder het want die heeft dat wel.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar als Bauke Mollema de Tour de France wint, moet je dan alle olympisch kampioenen passeren? Of gaat een olympische titel boven alles?
  8. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Ik vind de winst van Niki in Roubaix al boven de Olympische Kampioenen gaan!
    Laatst bewerkt: 24 apr 2014
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    zoals Krizz al opmerkt is de winst van Terpstra al heel wat, maar de publieke beleving was daar denk ik minder dan bij de OS. Dat speelt ook een rol. Wint Mollema de Tour, dan is hij sportman van het jaar. Geen twijfel mogelijk.

    De de OS al in februari waren en de verkiezing pas in december helpt de schaatsers ook niet echt natuurlijk
  10. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik ga me hier pas in december druk om maken hoor ;).

    Hoe moeilijker de keuze wordt hoe beter het sportjaar 2014, dus dat is alleen maar goed. En ik heb het gevoel dat het een heel goed jaar gaat worden.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar niet belangrijk genoeg om zijn naam (Niki) goed te leren spellen? :p
    Svenfan1 en Danielle vinden dit leuk.
  12. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Krijg je met die waardeloze autospelling.. correctie is toegepast ;-)
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat je de winst van Terpstra in PR hoger inschaald dan de olympisch gouden medailles komt natuurlijk ook omdat we met schaatsen een beetje verwend zijn en met wielrennen allerminst. Ik gok dat als Swings de 1500 meter gewonnen had en Boonen Parijs Roubaix (en verder niets), dat bij het Belgische sportgala Swings dan de voorkeur zou krijgen. Hoe wielergek Belgie ook is.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  14. Monique

    Monique Well-Known Member

    Mocht er een Nederlander de Tour winnen dan zou diegene eigenlijk de komende drie jaar sportman van het jaar moeten worden, zo bijzonder zou dat zijn. God wat zou dat mooi zijn ...... [droommode aan] :rolleyes:
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De schaatsprestaties in een ander perspectief. Ik heb gekeken naar wat er uniek was in de verschillende prestaties op een laaglandbaan.

    Sven Kramer: Olympisch kampioen 5 km met de beste prestatie ooit. Olympisch zilver 10 km met de één na beste prestatie ooit.
    Michel Mulder: Eerste Nederlandse Olympisch kampioen op de 500 m met de beste prestatie over 2 ritten ooit, Olympisch brons op de 1000 m met zijn beste prestatie ooit. WK én NK sprint. Hele seizoen goed in vorm.
    Jorrit Bergsma: Olympisch kampioen 10 km met de beste prestatie ooit, verbetert zichzelf (relatief gezien) binnen het seizoen met 8.5 sec. en de eerste die Kramer op de 10 km verslaat terwijl hij voor hem moet rijden. Olympisch brons met zijn 4e prestatie ooit.
    Stefan Groothuis: Olympisch kampioen met de (en zijn) op twee na beste prestatie ooit. Maakt het eindelijk helemaal waar op de OS na 2 keer net geen medaille.
    Sjinkie Knegt: Olympisch brons, eerste shorttrack medaille ooit op de OS.

    Ireen Wüst: Olympisch kampioen 3 km met de twee na beste prestatie ooit. Olympisch zilver 1000 m met haar beste prestatie ooit. Olympisch zilver 5000 m met haar beste prestatie ooit. Olympisch zilver 1500m met haar één na beste prestatie ooit. Totaal 5 Olympische medailles, beste Nederlandse tot dan had er 3. EK allround met de beste prestatie ooit op een EK. WK allround met de op één na beste prestatie ooit op een WK. Hele seizoen zeer goed in vorm.
    Jorien ter Mors: Olympisch kampioene de dag na een zwaar shorttrack toernooi met de beste prestatie ooit, verslaat de dame die in december de beste prestatie ooit had gezet.

    Team pursuit mannen: Olympisch kampioen met de beste prestatie ooit met een voorgeprogrammeerd team waarin geen ruimte was voor een 4e man (en Olympisch kampioen).
    Team pursuit dames: Olympisch kampioen met 3 van de 4 beste prestaties ooit en met 2 vrij nieuwe teamleden (beide 1 keer eerder opgesteld) en 1 teamlid dat zichzelf na de 1e wedstrijd weer in het basisteam reed.
    Aflossing mannen shorttrack: Verprutsen het op het moment suprème, herstellen zich op het WK: van laatste naar winst in 50 meter.

    Bij de heren wint Michel Mulder vanwege de unieke winst op de 500 m. Als Smeekens of Ronald Mulder had gewonnen, had één van hen de prijs gekregen. Kramer verliest zijn revanche wedstrijd op de 10 km en kan hem dus nooit winnen, hoe hoog zijn nivo ook lag. Bergsma doet ook iets unieks maar kan hem niet winnen omdat de 10 km al zo vaak door een Nederlander is gewonnen. Groothuis' verhaal is heel mooi maar hij had al een grote prijs (WK sprint). Bovendien is de 1000m al vaker gewonnen. Dus geen Tuitertje.

    Bij de dames is Wüst juist op 2 afstanden die ze niet won (1000m, 5 km) uniek. Omdat winst daar van te voren nauwelijks mogelijk leek en omdat ze daar nooit eerder een Olympische medaille won. Uniek was verder haar zeer goede vorm het hele jaar door, nog nooit eerder vertoond. Belangrijkste punt tegen haar is juist het punt waarmee Ter Mors haar unieke punt scoort: juist op dé afstand van Wüst won Ter Mors ... Al stond Ter Mors wel al met 3-1 voor. De totaalprestatie van Wüst is uniek, zij verdient dit te winnen.

    Bij de teams mag het shorttrack niet winnen, hoe knap ook hun winst is want juist op de OS toen het moest gebeuren ging het mis. Bij de team pursuits lijkt het me duidelijk: het dames team werd in de loop van het seizoen gevormd en dat klikte meteen goed. En op de OS losten ze het met zijn vieren op met 3x een hele snelle tijd. Bij de heren stond het team al heel lang vast en daar mocht ook niemand meer bijkomen, reed men 2 vlakke races en in de finale eindelijk eens helemaal voluit.
    Laatst bewerkt: 25 apr 2014
  16. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Bij de mannen zou ik toch echt voor Michel Mulder kiezen, en de vrouwen? Ja Ireen verdiend het misschien het meest, maar we weten dat mensen bij zo'n verkiezing vaak voor de verrassing gaan dus Jorien zou ook heel goed kunnen.
  17. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    leuk lijstje hoor maar bij de sporter van het jaar gaat het niet om de meest gevulde prijzenkast maar om de grote verrassing, de uniekheid of de emotie die een prestatie oproept / opriep

    ik gok dat Michel sportman wordt, maar wordt Epke weer wereldkampioen dan sluit ik niet uit dat de andere sporters weer voor hem kiezen.

    we hebben al eerder gezien dat de sportman van het jaar níet de olympisch kampioen van dat jaar werd, de olympische titel is geen garantie om sporter van het jaar te worden

    bij de dames lijkt ireen een zekerheidje, maar misschien kiezen de andere sporters wel weer voor de verrassing en wordt het jorien
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik vrees dat Ireen net haar Sportvrouw van het jaar kwijt is geraakt. Net namelijk een vrouw met een legendarische prestatie. Alleen 64 jaar terug deed de beste Nederlandse sportster ooit (FBK) het haar voor: Schippers wint de 100m op het EK! En dan te bedenken dat ze ook topfavoriet is op de 200m en ook nog wel eens op de 4x100 naar een medaille kan gaan... Dit zijn legendarische prestaties die over 70 jaar nog genoemd worden.
    Laatst bewerkt: 14 aug 2014
  19. proeme

    proeme Well-Known Member

    lastige is ook het moment waarop je zoiets bepaalt. Nu ik dit berichtje zie, denk ik "heeft Ireen dan al wat gepresteerd dit jaar?", om me vervolgens te realiseren dat de OS die al zo vreselijk lang geleden lijken gewoon binnen 2014 vielen...
  20. Monique

    Monique Well-Known Member

    Hoe prachtig de prestatie van Dafne Schippers ook is, één EK titel is toch wat anders dan een hele rits Olympische titels en een wereldtitel. Ireen verdient het 100% om sportvrouw van het jaar te worden.

Deel Deze Pagina