Toekomst schaatsen/Welke veranderingen zijn gewenst?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 1 mrt 2017.

  1. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Ik heb het in principe over de 1500, 3k, 5k en TP. Maar als voorbeeld heb ik het nu over de 3k. Blondin, Yurakova zijn toch geen toppers? Die hebben een paar keer goed gereden op de 3k. (of zonder aanwezigheid Nederlandse top) Pechstein, Graf en Sablikova kun je ook wegstrepen, want mijn betoog ging over nieuwe talenten sinds 2014. Dan houden we alleen Voronina over die tijdens de OS de wedstrijd van haar leven heeft geschaatst. Dat er veel nieuwe namen op staan heeft vooral te maken met steeds maar weer nieuwe Nederlandse talenten.
  2. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Als Joerakova en Blondin geen toppers zijn zijn al die Nederlandse dames dat ook niet. De uitslagen in de Worldcups van vorig jaar op de lange afstanden van Joerakova: 8-3-2-5-3-4. 2e in het worldcupklassement, tegenvallend op de 3 km WK afstanden en 4e (voor beide Nederlanders) op de 5.

    Overigens een mooie illustratie van het principe "als je toppers hebt heb je kijkers". Het best bekeken evenement van de Spelen in Zuid-Korea is... de 500 meter voor vrouwen. Langebaan.
    http://variety.com/2018/tv/news/winter-olympics-ratings-hit-in-korea-1202717898/
    EenBrabander vindt dit leuk.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ja als je de WK afstanden als belangrijkste rekent. Voor mijn zijn de vierkampen waar je twee/drie dagen niet door het ijs mag zakken en toevalstreffers minder vaak voorkomen wel een tikkie belangrijker
    Voor 1996 en dat noem ik pas recent was het formaat van lange baan schaatsen op OS bijna tegengesteld aan de niet-olympische jaren.
    Ook de Nederlandse overheersing wordt gezien als slecht voor het schaatsen.
    Nou die Nederlandse overheersing is pas begonnen in 1998.
    In 1994 nul goud, in 1992 eenmaal, 1988 driemaal maar daar was één vrouw verantwoordelijk voor, 1984 geen enkele medaille, 1980 en 1976 eenmaal goud.
    Alleen in 1968 en 1972 was Nederland dominant maar dat was dan ook het Ard en Keessie en Stien en Atje tijdperk. Zo sterk is Nederland eigenlijk pas sinds 2014 weer geweest.
    Dus waarom geen vorm van combinatie invoeren.
    Ik denk aan een 500m en 's middags een 10k waar 2 aangewezen specialisten aan meedoen en maximaal 2 schaatsers met een combinatie wildcard.
    Zijn die 2 "specialisten" ook ingeschreven voor de combinatie dan blijven er dus geen wildcards over.
    Als de eerste ritten oninteressant zijn dan zend je die toch niet uit. Gebeurt ook bij slalom alpine skieën. Daar stopt de uitzending ook vaak na de top 30 terwijl ze dan nog niet eens op de helft zijn.
    TP en MS zijn pas echt interessant geworden toen het Olympisch werd.
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Weidemann en Sato zou je nog kunnen noemen. Overigens leeftijd zegt niet alles. Hoe oud was Atje Keulen Deelstra toen ze met lange baan schaatsen begon.
    In de schaatsspecial van Nieuwe Revu stond zelfs een artikel dat Opoe beter kon stoppen, ze zou het toch nooit halen. Twee maanden na verschijningsdatum was ze wereldkampioen.
  5. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Uitslagen World Cups zeggen niet alles omdat Nederland die cup niet zo serieus neemt. Maar neemt niet weg dat ze vorig jaar goed gepresteerd heeft in de World cup. Maar om haar nou gelijk een topper te noemen gaat mij te ver. Dan komt er wel wat meer bij kijken dan een jaar goed presteren in de World Cup. Prima subtop, maar of zij de komende jaren dames als Visser, de Jong en Achtereekte kan gaan uitdagen is zeer twijfelachtig.
  6. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    En met de juiste begeleiding kun je een eind komen. Zie Takagi. Zoals ik al zei vind ik Sato ook wel een talent maar ik vraag me af of ze de stap naar de top kan maken. In Weidemann heb ik eerlijk gezegd minder vertrouwen, maar ik hoop dat ik het mis heb. Voor de komende 4 jaar moeten we het wel van deze dames hebben, maar hopelijk komt er nog een laatbloeier tot wasdom..
  7. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Lake Ide in Nieuw Zeeland
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Het verschil tussen langlauf en lange baan schaatsen is dat er bij langlauf hoogteverschillen die het parkoers selectief maken. Bij schaatsen is dat alleen de afstand en dat wordt teniet gedaan door het slipstream effect waardoor sprinters die normaal veel verliezen op die afstand zelfs nog kans hebben om te winnen.
    Ik denk dat het Noorse publiek (toch een voorwaarde om voor de sponsor interessant te zijn) juist afhaakt bij mass starts. Kijk maar naar ST. Doen daar Noren aan mee.
    Dat het bij langlauf wel werkt komt dat het daar wel vaak de beste is die wint door het selectieve parcours. MS bij schaatsen kan misschien wel werken maar dan wel met een langere afstand, de marathon.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    1 extra massastart (inderdaad een wat langere, al hoeft het zeker geen complete marathon te zijn) is dan ook maar 1 voorstel van mij, veel meer zie ik nog in het rijden van heats. Op dit moment rij je wel tegelijk met iemand, maar niet tegen die persoon. Dat is eigenlijk vrij absurd. Je zag het bij de OS ook: het publiek reageerde vooral op de ritzege. Je rit winnen en door naar de volgende ronde, dat is spanning in elke rit (dankzij een misslag kan zelfs een topper er vroeg uit liggen), spectaculair en goed uit te leggen/te verkopen.
  10. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    En wat als een topper buiten eigen schuld door een valpartij wordt geëlimineerd.
    Overigens waarom denk je dat sponsors wel schaatsers willen sponsoren met dit formaat.
  11. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Ook dan zijn de eerste twee ronden saai en voorspelbaar. (Kodaira-Ianculescu) Pas in de kwartfinales wordt het echt spannend.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ah, dus enkel wedstrijden winnen die gewonnen worden door Nederlanders tellen? Dat verklaart waarom enkel Nederlanders bij jou tot de wereldtop behoren.

    De Jong werd vorig jaar vaker geklopt door een Joerakova dan andersom.

    Een jaar meedraaien in de top is niet genoeg om wereldtop te zijn, 2 goede ritten afleveren in de afgelopen 3 jaar (Achtereekte) en verder telkens rond plek 10 eindigen in internationale deelnemersvelden maakt je wel een wereldtopper? Achtereekte is ook al 28 hè, als ze zo wereldtop was, had ze daar de afgelopen 8 jaar best wat meer van kunnen laten zien. Bovendien, hoezo moet Achtereekte worden uitgedaagd? Laat ze eerst maar eens zien dat ze de komende jaren op de 3km in de top mee kan draaien. Natuurlijk, ze won de 3km op de OS en dat is knap, haar tijd was heel goed, etcetera. Maar voor hetzelfde geldt kopieert ze de komende 2 jaar haar vorige 2 seizoenen gewoon weer en dan zie je die wereldtop echt nérgens terug in haar resultaten.

    Dit is overigens niet een discussie voor deze draad, dus vanaf nu reageer ik niet meer hierop.

    EDIT-Reactie op de toekomst:
    Ja, Allrounders zijn dungezaaid, dat klopt.
    Laatst bewerkt: 5 mrt 2018
  13. vergeer

    vergeer Well-Known Member

    Je hebt helemaal gelijk als het om Achtereekte gaat hoor. Maar mijn punt was alleen maar dat er weinig buitenlandse uitdagers bij zijn gekomen de laatste vier jaar die mee kunnen doen om de medailles in de grote wedstrijden. WK afstanden en WK allround.
    VorstM vindt dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Daarom had ik het over eerst een voorronde op tijd en met de kwartfinales beginnen met heats, de beste 8 gaan dus door.
  15. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Dan heeft die pech gehad zoals in andere sporttakken. Nogmaals: Topsport maag eerlijk zijn maar niet ten koste van de amusementswaarde.
  16. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Maar over enkele decennia en misschien al wel eerder zijn er hooguit nog een handjevol van die liefhebbers.
    Met mijn voorstel om de 10km in een allroundwedstrijd te doen analoog aan de achtervolging bij de biatlon is er juist een mix van die essentie waar jij op doelt (3 afstanden op de traditionele manier) en iets nieuws toevoegen/vervangen voor wat nu juist nul amusementswaarde heeft.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  19. Willie82

    Willie82 Member

    Maar hoe werden ze dan voor 1996 gefinancieerd? Het is toch een beetje een cirkelredenatie.

    Als je de financiering verplaatst naar top 12 WK over heel seizoen is het probleem van de financiering meteen opgelost.

    Ik snap alleen niet zo goed waarom de KNSB hier voor is, even snel zag ik 8 Nederlandse mannen in de ranglijst staan op de 500 meter. Normaliter plaats je je in oktober voor de eerste serie wereldbekers en halverwege het seizoen voor de tweede serie, dat is met oog op eindstanden niet het meest efficiënt, zeker niet als nieuwelingen in de B-groep moeten starten en zo punten gaan missen.

    En ik zie alweer scenario's voor me dat wanneer je top5 staat je automatisch geplaatst ben voor de tweede serie en schaatsers na oktober eigenlijk nergens meer voor kunnen rijden.
  20. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ieder voordeel heb z'n nadeel ;).

Deel Deze Pagina