Lekker gezellig bij Team Jumbo Visma

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 23 okt 2014.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    Contin alweer weg, dat vind ik opvallend. Die is er nog maar een jaar.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik denk dat hij gewoon niet voldeed als trainingsmaat van Kramer, toch de hoofdreden waarvoor hij is aangetrokken.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik zie pure logica. Haar kruisband is vervangen door een donorpees, die donorpees heeft tov de rest van het lichaam een trainingsachterstand van een jaar of 10? Ze kozen toen voor een donorpees ipv een eigen pees om geen vermogen te verliezen, ik vraag me echt af of dat nou achteraf de beste keus is geweest.
  4. Elina

    Elina Well-Known Member

    @Hakkie2 Die pees schijnt het goed te doen qua testen, maar ze kon/kan de kracht niet overbrengen op het ijs. Daarnaast had ze de ziekte van Pfeiffer. Het lijkt een beetje op Annette Gerritsen haar verhaal. Ik hoop dat ze nog ergens leuk kan aansluiten, misschien bij het Gewest Fryslan met Nauta, en dat ze er nog vol voor gaat richting de Spelen.

    Gaan we volgende week alweer op trainingskamp?
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Hoezo zou dat de reden zijn? De kruisband is 'slechts' nodig voor stabilisatie, en de pees zelf heeft geen jarenlange training nodig om zware belastingen te kunnen ondergaan. Bovendien is een eigen pees (uit de hamstring) ook nooit 'getraind' vwb de functie die het als kruisband uit zou moeten voeren. Ik heb ook nergens vernomen dat de donorpees een belemmering zou zijn geweest voor de zwaarte van haar trainingen.

    Bij een eigen pees is het risico op verminderd vermogen in 1 hamstring aanwezig (om niet te spreken van de technisch tricky uitvoering van een hamstring-kruisband), terwijl de belasting die een donorpees kan ondergaan in principe hetzelfde is.

    Aan de andere kant: donorpezen hebben een iets hoger risico op 'failure', meestal door problemen bij de bot-aanhechting, wat er misschien voor heeft gezorgd dat vBeek (bewust danwel onbewust) net iets minder ver gaat in haar trainingen dan ze anders zou doen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Sinds ze die donorpees heeft gaat ze in elk geval minder hard, dat is duidelijk. Als ik de dokter was zou ik daar toch echt het mijne precies van willen weten, voor bij een eventuele volgende topsporter met afgescheurde kruisband.

    Bij niet topsporters doen ze het trouwens altijd met een eigen pees, zo enorm tricky is dat niet.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    De kruisband maken en repareren zelf niet nee, dat zit wel goed. Het weghalen van dat deel van de hamstring zonder teveel schade aan te richten is wel lastig. Het gaat inderdaad meestal goed, wat niet wegneemt dat het risico op verminderd vermogen aanwezig blijft. Bij veel sporters is dat niet tot nauwelijks belemmerend, maar bij schaatsers zijn de hamstrings zo belangrijk dat het risico op verminderde prestaties groter is.

    Overigens is de voornaamste reden dat vele sporters voor de hamstring kiezen dat die kruisbanden normaliter sterker zijn dan donorpezen (verschil vnl. van belang bij de risicovollere sporten voor kruisbanden zoals basketbal, skien, voetbal), en dat er geen risico is van evt. afstoting. Bij schaatsers is dan eigenlijk de afweging tussen verminderd vermogen in 1 van de hamstrings, of een groter risico op failure bij donorpezen. Dat laatste lijkt mij bij bepaalde trainingen voor schaatsen trouwens in ieder geval wel psychologisch belemmerend, wat ik al eerder aangaf als misschien een issue bij vBeek?
    Ach, we zullen het wel nooit weten.
  8. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Jan logisch... de rest: niet verrassend. Lotte heeft haar piek gehad en toch een dure les geleerd: snowboarden als prof schaatsster zijnde is geen slimme keuze.
    Duif vindt dit leuk.
  9. Crashtester

    Crashtester New Member

    Bij de meeste sporters wordt dan ook niet gekozen voor een pees uit de hamstring maar uit de eigen knie, een patellapees. Meer risico op last van littekenweefsel in de knie maar is wel sterker dan de hamstring-methode. Al zie je dat bij vrouwen wel vaker voor de hamstring wordt gekozen.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Historisch wel meer popular ja, maar tegenwoordig steeds vaker de hamstring, omdat bij de patella kniepijn erg vaak voorkomt en het verschil in failure tussen beide praktisch 0 is (meet recente meta-analyse gaf 2.8% her-scheuring voor patella vs 2.84% bij de hamstring).
    Overigens is de keuze tussen beide erg geografisch/cultureel bepaald. Hier in de VS is het nog steeds ong. 50/50 ondanks de opkomst van de hamstring, in scandinavie is het vooral de hamstring die gebruikt wordt.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En nog een dame er bij: Achtereekte de laatste versterking. Mooi dat twee goede dames bij Orie kunnen gaan rijden.
  12. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Orie kan zo langzamerhand wel zijn ploeg omvormen tot kernploeg. :p
  13. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Nauta zit nu juist ook bij Team LottoNL/Jumbo
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wel leuk dat we bij de vrouwen op de 5 kilometer op het OKT nu ook een strijd tussen TLJ (Nauta, Achtereekte) en Clafis (Schouten, Kleibeuker) gaan krijgen. Met ook Antoinette de Jong als kanshebster op olympische kwalificatie, natuurlijk.

    Goede keuze van Lotto. De lange afstanden in het vrouwenschaatsen sneeuwen soms een beetje onder, maar deze twee dames hebben een reƫle kans op een olympische medaille.
  15. Rondje27 9

    Rondje27 9 Active Member

  16. Monique

    Monique Well-Known Member

    Dat is balen voor hem. Ik las dat hij vanavond al geopereerd wordt en dat hij volgende week alweer licht kan trainen. Schade lijkt dus mee te vallen maar fijn is anders.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Oei..beter nu dan later in de voorbereiding.
  18. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    lol... niks aan de hand man..
  19. Rondje27 9

    Rondje27 9 Active Member

  20. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Tuurlijk heeft dit wel degelijk grote gevolgen! Elk letsel, hoe klein of groot dan ook, vergt enorm veel energie van het lichaam om te herstellen. Hypertrofie is in feite ook het herstel van letsel aan de spieren. Het herstel van een botbreuk duurt normaal gesproken 6 tot 8 weken. In die tijd kan Sven gewoon niet hetzelfde vragen van zijn lichaam, ondanks dat er pennen in zijn sleutelbeen zitten.

    Bovendien, heeft iemand van jullie wel eens een sleutelbeen gebroken? Ik meerdere keren, en kan je vertellen dat je er een aantal weken een flink stijve schouder, arm, nek en rug aan over houdt. Je schouder is het meest complexe gewicht van het menselijk lichaam en er liggen ontzettend veel spieren en pezen rond het sleutelbeen die waarschijnlijk allemaal licht of zwaar verrekt zijn. Squatten, lunges, of welke vorm van krachttraining waarbij er gewicht aan je armen hangt kan hij de komende weken vergeten.
    EenBrabander en fransvanbakel vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina