KPN NK Afstanden 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 13 dec 2015.

  1. Elina

    Elina Well-Known Member

    27, 28 en 29 december 2015
    Thialf, Heerenveen

    Deelnemers dames & Deelnemers heren klik

    Zondag 27 december
    13.55 uur 5000m heren
    15.44 uur 500m heren
    16.24 uur 1500m dames
    17.22 uur 500m heren

    Maandag 28 december
    14.35 uur 3000m dames
    15.45 uur 500m dames
    16.25 uur 1500m heren
    17.23 uur 500m dames

    Dinsdag 29 december
    13.00 uur 5000m dames
    14.16 uur 10km heren
    16.23 uur 1000m dames
    17.13 uur 1000m heren

    18.04 uur MS dames
    18.24 uur MS heren

    Naast Nederlandse titels zijn er WK Afstanden tickets te verdienen...
    Laatst bewerkt: 23 dec 2015
  2. Joris180

    Joris180 Active Member

    Ook wordt er gestreden voor plekken op het EK allround, met een klassement over 1500 m en 3000 m / 5000 m.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wat ik grappig vond was dat Kjeld Nuis en Marrit Leenstra precies hetzelfde verhaal hadden dit weekend. Omdat ze allebei op hun afstanden (1000 en 1500) zich al geplaatst hadden gingen ze deze maand wat meer doortrainen en met meer ontspannenheid het NK afstanden benaderen. En dat voordeel hebben ze natuurlijk verdiend net als Jorien ter Mors (500), Marije Joling (3000), Kai Verbij (500) en Jorrit Bergsma (5000) door de beste Nederlander van deze reeks te zijn.

    Hoewel Nederland er op sommige afstanden sterker voor heeft gestaan zal het vermoedelijk toch wel weer een fikse slachtpartij worden, waarbij er geknokt moet worden om slechts twee overgebleven tickets per afstand.
  4. brabantsneutje

    brabantsneutje Active Member

    Dat wordt een heel beperkte wedstrijd want er zijn maar weinig rijders geplaatst op beide afstanden:
    Jorrit Bergsma
    Jan Blokhuisen
    Sven Kramer
    Wouter Olde Heuvel
    Koen Verweij
    Jos de Vos
    Douwe de Vries

    Koen doet niet mee want zijn seizoen zit er op, Marcel Bosker neemt zijn plek op de 5000m en daarmee ook de mogelijkheid op plaatsing EK over (want hij mag ook starten op de 1500m).
    Renz Rotteveel Maakt nog een kansje als er extra afzeggingen komen hij is namelijk 2e reserve op de 1500 en 3e reserve op de 5000m, maar door de afwezigheid van Koen schuift hij al een plaatsje op bij beide.

    Bij de dames zijn er meer gegadigde:
    Carlijn Achtereekte
    Reina Anema
    Marije Joling
    Antoinette de Jong
    Yvonne Nauta
    Diane Valkenburg
    Esmee Visser
    Jorien Voorhuis
    Linda de Vries
    Annouk van der Weijden
    Melissa Wijfje
    Ireen Wüst

    Esther Kiel heeft waarschijnlijk pech ze staat 2e reserve op zowel de 1500m als de 3000m.

    blijft het hierbij of kan de KNSB nog schaatsers toevoegen?
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De SCL kan twee rijders per afstand toevoegen zo staat er in het selectiedocument. Ik mis eigenlijk alleen Irene Schouten, verder is de lijst wel compleet toch?
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Renz Rotteveel zal wel worden toegevoegd, die mist toch echt op die lijst. Al eens 6e op het WK Allround.

    Het is wel jammer dat het nu zo moet. Ik ben voor de verplaatsing van het NK Afstanden, maar er kan toch prima ook een NK Allround en een NK sprint worden georganiseerd in een soort van schaatsweek? Als die van vrijdag tot zondag loopt heb je 10 dagen. Beginnen met een NK Sprint, dan de afstandskampioenschappen doordeweeks en dan eindigen met een NK Allround.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Zodat men een rit of zes/zeven moet rijden in tien dagen? Nee, bedankt.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Heel veel meer gegadigden zijn er ook niet. Van mij mogen ze Stroet (ben stiekem toch wel een beetje fan, merk ik) wel een aanwijsplek geven voor de 1500. Patrick Roest heeft twee hele slechte 1500 meters gereden in de B-groep in Inzell en H'veen, die had geen kans gemaakt. Denk wel dat ze achter Kramer redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Bergsma moet het zeker kunnen halen. Douwe de Vries is degelijk. Die verwacht ik ook in de top-4. Olde Heuvel is een vraagteken. Blokhuijsen is in het nadeel omdat het over 1500/5000 gaat*. Kan er (als Olde Heuvel weer op niveau is) wel eens naast gaan piesen. Vooral door zijn slechte vorm.

    ==
    * Dit zal wel reacties opleveren, dus ik leg even uit met een vergelijking tussen Blokhuijsen en Olde Heuvel.

    Als ze beiden in goede vorm zijn:
    - Is Blokhuijsen een stukje sterker op de 500 meter
    - Is Olde Heuvel duidelijk sterker op de 1500 meter
    - Is Blokhuijsen een stukje sterker op de 5000 meter
    - Is Blokhuijsen een stukje sterker op de 10.000 meter

    Blokhuijsen heeft voor het type rijder dat hij is, een onverklaarbaar zwakke 1500 meter (met soms een goede ertussen, maar in 3 van de 4 gevallen is het prut). Dan is deze manier van kwalificeren, in vergelijking met een normale vierkamp, in zijn nadeel.
    Tsuki vindt dit leuk.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Stel je voor dat schaatsers een paar keer zouden moeten schaatsen... Dat zou inderdaad dramatisch zijn :S

    Volg jij ook sporten als langlaufen, waar ze in de Tour de Ski (inclusief voorrondes, halve finales, finales e.d. bij de sprint) veel meer aan de bak moeten. Gaat ook prima.
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  10. proeme

    proeme Well-Known Member

    hoeveel gaan er eigenlijk naar het EK? 3 of 4?
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ja, maar dit is schaatsen. Ik ken er een paar die dat niet zien zitten.
  12. Joris180

    Joris180 Active Member

    Sportfief gezien lijkt de huidige constructie beter dan die van vorig jaar. Voor het publiek minder, inclusief strakt een NK allround waar de op het EK geplaatste schaatsers niet schaatsen.
  13. Joris180

    Joris180 Active Member

  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Tja, dan moeten die 'topsporters' zich misschien af gaan vragen of ze geschikt zijn voor topsport. Schaatsers lijken steeds meer liever lui dan moe, dan vraag ik me af of ze wel de goede topsportmentaliteit hebben. En als ze dan stoppen dan komen ze er achter dat een reguliere baan eigenlijk ook wel veel werk is.
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  15. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Dat is helemaal waar, je hebt een paar echte topsporters en dan heb je 80% mooi weer / lifestyle schaatsers er tussen zitten

    Het is verbazingwekkend hoe weinig wedstrijden schaatsers jaarlijks rijden en dan nog jammeren als ze 2 weekenden aan de bak moeten , dat ze o zo moe zijn en hoognodig rust moeten nemen
    Daniel vindt dit leuk.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Bij de dames is het ook heel erg open voor het EK allround. De wildcards zijn volgens mij verdeeld, wat betekent dat Schouten geen 1500, en dus geen EK allround rijdt. En Leenstra rijdt geen 3km. Wust, Joling, VD Weijden? Maar er zijn zeker zes anderen die ook een kans maken.
  18. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Makkelijke, populistische uitspraak in de categorie 'Onze luie voetballers verdienen miljoenen maar kunnen zich niet eens voor een EK plaatsen'. Je kunt vinden dat schaatsers geen wedstrijden mogen overslaan omdat ze belang van het schaatsen in het algemeen meer moeten verdedigen. Maar 'lui' en 'geen topsportmentaliteit' is echt niet aan de orde. Het is een afweging op basis van trainingsleer. Ze doen het omdat ze daarmee beter denken te zijn aan het einde van het seizoen. Als je lui bent kies je juist liever voor een wedstrijd van een paar minuten dan voor het jezelf afbeulen op een trainingskamp. Het is juist omgekeerd: luie sporters, in het tennis heb je er bijvoorbeeld een aantal, hebben geen zin om veel te trainen en spelen alleen maar wedstrijden wedstrijden. Echte professionals kiezen hun wedstrijden selectief uit, en trainen zich tussendoor helemaal de blubber.

    Vergelijkingen met duursporten en balsporten (sorry voor het tennisvoorbeeld) gaan sowieso mank.
    Sidekick, Nickel, Yuskov en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  19. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Ter Mors zou eigenlijk de 500m moeten laten voor wat hij is aangezien ze toch al geplaatst is. Ben benieuwd wat voor tijd ze gaat rijden op de 1000m en de 1500m, ze is momenteel denk ik de enige die de Amerikaanse kan verslaan met Hong Zhang op de 1000m. Weet iemand voor welke toernooien ze dit jaar wilt gaan? Alleen WK-afstanden of gaat ze zich later ook proberen te plaatsen voor het WK-allround naast het WK-Shortrack? Ze pakt op de 500 en 1500 zoveel op Sablikova dat ze alleen hoeft te consolideren op de lange afstanden. Het blijft toch jammer dat ze zich niet volledig op de lange baan kan geven. Waarschijnlijk is haar ultieme doel om in Korea goud op de lange baan en een medaille op de Shortrack te halen.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ik kan me best voorstellen dat er af en toe een trainingskamp moet komen. Al ben ik tegen het overslaan van WB's (en zijn genoeg weken zonder wedstrijden), daar kan ik nog iets van begrijpen. Dit gaat om iets heel anders: deze week is toch al geen trainingsweek. Of je dan 4, 5, 6 of 7 wedstrijden in een week rijdt maakt niet heel veel uit, dat bewijzen schaatsers die een marathon vlak voor hun afstand rijden of Kleibeuker afgelopen week wel. Iets meer wedstrijden in een wedstrijdweek dus. Ik zeg niet dat trainingsweken moeten worden afgeschaft.

    (vergelijk het anders eens met shorttrack en het aantal wedstrijden dat zij moeten rijden...)

    Schaatsers rijden echt gedurende hun hele carrière belachelijk weinig wedstrijden. Zeker de schaatsers die af en toe ook nog een wereldbekercyclus missen omdat ze zich niet plaatsen. Schaatsers zijn de enige sporters in de wereld die van een inspanning van 1,5 minuut blijkbaar een week moeten bijkomen.
    mhp1988 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina