EK inline 2015

Discussie in 'Skeeleren' gestart door De Goudsche Doorloper, 20 jul 2015.

  1. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Afgelopen zondag was de openingsceremonie van de Europese Kampioenschappen inline-skaten in Wörgl, Oostenrijk. De beste Europese inliners zullen in Tirol vanaf maandag drie dagen op de baan en vanaf vrijdag drie dagen op de weg strijden om de Europese titels.

    [​IMG]

    Namens Nederland staan veel inlinetoppers aan de start, zoals Manon Kamminga, Michel en Ronald Mulder, Mark Horsten en Bianca Roosenboom. Zij nemen het op tegen een sterk deelnemersveld met onder meer Bart Swings, Simon Albrecht, Patxi Peula, Fabio Francolini, Alexis Contin, Francesca Lollobrigida, Alisia Guthermuth en Sandrine Tas. Titelverdedigers Ioseba Fernandez en Felix Rhijnen zijn er helaas niet bij. Nederlandse toppers als Gary Hekman en Crispijn Ariëns ontbreken eveneens. Ze waren niet geselecteerd en toen Ariëns als eerste reserve alsnog naar het EK mocht, bedankte hij voor het aanbod.

    Het EK bestaat uit baan- en wegonderdelen en het schema ziet er als volgt uit:

    Baantoernooi Wörgl:
    Maandag 20 juli: 300 meter en punten-afvalkoers
    Dinsdag 21 juli: 500 meter en afvalkoers
    Woensdag 22 juli: 1000 meter en relay

    Wegtoernooi Innsbruck
    Vrijdag 24 juli: 200 meter en afvalkoers
    Zaterdag 25 juli: 500 meter, puntenkoers en relay
    Zondag 26 juli: marathon

    Klik hier (baan) en hier (weg) voor een uitgebreid tijdschema.

    Series worden veelal in de ochtend en middag verreden. De finales zijn live te volgen op de livestream vanaf de volgende tijden:
    [​IMG]

    Nederlandse deelnemers
    team_NL.jpg

    Heren: Michel Mulder, Ronald Mulder, Remon Kwant, Luc ter Haar, Ruurd Dijkstra, Mark Horsten, Jan van Loon, Jan Blokhuijsen, Ingmar Berga en Robert Post
    Dames: Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Elma de Vries, Sharon Hendriks, Kelly Schouten, Irene Schouten en Lisanne Buurman
    Junioren A Dames: Daniëlle Ootes, Berber Vonk en Gerline Crediet
    Junioren A Heren: Chris Huizinga, Gerrie van Lingen, Twan Berlijn, Jan Korenberg en Remon Vos
    Junioren B Dames: Maya de Jong, Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Fleur Veen en Anna van den Bos
    Junioren B Heren: Tom den Heijer, Tom van Vliet, Louis Hollaar, Bart Hoolwerf, Marc Middelkoop en Tiemen van der Kolk

    Voor vele Nederlandse inliners zal dit het hoogtepunt van het skeelerjaar worden, aangezien de wereldkampioenschappen dit jaar in november plaatsvinden en dat samenvalt met het schaatsseizoen. Met name de Belg Bart Swings en de gebroeders Mulder hebben al aangegeven het WK te laten schieten.

    Ik ga zoveel mogelijk proberen het EK live te volgen en zal net als bij de Europa Cup per wedstrijd het podium plaatsen. Doordat de baan geen Vesmaco-coating heeft maar van asfalt is, hebben Nederlanders veel kans om topprestaties te leveren. Volgens coach Desly Hill in ieder geval meer kans dan op de weg, die heel smal en technisch is en waar de pure kracht van de Nederlanders niet tot zijn recht komt.
    Laatst bewerkt door een moderator: 20 jul 2015
    leenstrafan en EenBrabander vinden dit leuk.
  2. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Voorbeschouwing Heren
    Sprint (300, 500 meter baan; 200, 500 meter weg)
    [​IMG]

    Op de sprintafstanden is er één torenhoge favoriet: Simon Albrecht. De Duitser reed als junior dikwijls sneller dan de senioren op de sprint en heeft in de Europa Cup al laten zien dat niemand over zijn fenomenale techniek beheerst waarmee hij in principe kanshebber is op alle sprintafstanden op baan en weg en zelfs serieuze outsider is op de 1000 meter. Verder hebben we natuurlijk de Mulders die altijd strijdbaar zijn en op een goede dag iedereen kunnen verslaan. Outsiders zijn Remon Kwant en de Italiaan Danny Sargoni.
    Beiden kwamen ze tot de 500 meter finale van de Europa Cup waar toppers als Michel en Ronald Mulder niet aan te pas kwamen. Sargoni bleef zelfs Camilo Acosta voor en griste zilver voor de Colombiaan z'n neus weg. Maar wel op zo'n honderd meter achterstand op Simon Albrecht, die allang gefinisht was.

    Lange afstand (punten-afval- en afvalkoers, 1000 meter baan; punten- en afvalkoers, marathon weg)
    [​IMG]

    Vooraf is Bart Swings in ieder geval dè torenhoge favoriet voor bijna alle lange afstanden, van 1000 meter tot marathon, zowel op de baan als op de weg. Hij rijdt dit jaar geen WK en zal dus ongetwijfeld willen scoren op het EK. Hij kan echter forse tegenstand verwachten van Fabio Francolini, Alexis Contin, Patxi Peula, Ewen Fernandez en wellicht Jan Blokhuijsen. Op de 1000 meter is Mark Horsten kanshebber en op de marathon moet het gaan gebeuren met mannen als Ingmar Berga, Robert Post en Jan van Loon.

    Aflossing (baan en weg)
    [​IMG]

    Topfavoriet is België met Bart Swings, die als het moet behoorlijke gaten kan dichten. Daarnaast zijn de Franse en Italiaanse equipes altijd sterk, maar mag je de Nederlanders zeker niet uitvlakken. Helemaal niet op de weg, waar Nederland regerend wereldkampioen is. Het voltallige team uit Rosario (Mulder, Horsten, Ter Haar) is ook nu weer aanwezig, dus verwacht vuurwerk in de finale.

    Voorbeschouwing Dames
    Sprint (300, 500 meter baan; 200, 500 meter weg)
    [​IMG]

    De sprint bij de dames heeft niet echt één favoriet. Er zijn veel kanshebbers om er met het goud vandoor te gaan op zowel de baan als de weg. Op de 300 en 200 meter tijdrit heb je bijvoorbeeld de Duitse Laethisia Schimek die nog wel eens de opvolgster van Erika Zanetti wordt genoemd. Verder is er nog Mareike Thum, die ook heel aardig kan sprinten. Maar Bianca Roosenboom, die in absolute topvorm verkeert, kan nog wel eens een serieuze outsider zijn. Misschien nog wel meer dan Manon Kamminga, die meer kans maakt op de langere afstanden. Verder heeft Vanessa Bittner, de revelatie van het schaatsseizoen, heeft op de Europa Cup al bewezen dat ze haar roots nog altijd in de skeelersport heeft liggen. Wellicht dat ze voor thuispubliek voor een stunt gaat zorgen.

    Lange afstand (punten-afval- en afvalkoers, 1000 meter baan; punten- en afvalkoers, marathon weg)
    sandrine.jpg

    Bij de dames staan er op de lange afstand eveneens meerdere favorieten. Na een knallend WK afgelopen jaar (met drie wereldtitels!) mag Sandrine Tas het nu voor het eerst bij de senioren proberen. De gevestigde orde, met onder meer Francesca Lollobrigida en Manon Kamminga zal flink aan de bak moeten om de ijzersterke Vlaamse van zich af te houden. Verder zitten er in de Nederlandse equipe veel sprinters die goed in de marathon uit de voeten kunnen. Mocht het tot een massasprint komen, maken Irene Schouten, Sharon Hendriks, maar vooral Bianca Roosenboom (Nederlands kampioene) kans op een podiumplek.

    Aflossing (baan en weg)
    [​IMG]

    De Nederlandse, Italiaanse, Franse en Duitse teams zijn favoriet op de aflossing. Oranje is al een tijdje erg sterk op de relay en behoort dan ook tot de absolute wereldtop op deze discipline. Grote outsider is België. In het Belgische team zit namelijk de kersverse wereldkampioene junioren A Sandrine Tas, die wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen.

    Voorbeschouwing Junioren
    Naast de senioren mogen ook junioren A én B Europese titels verdelen. Voorheen bestond er een apart EK voor kadetten en junioren B, maar omdat dat toernooi niet meer wordt georganiseerd mogen de junioren B nu meedoen op het grote EK. (De kadetten reden op de Europa Cup in Wörgl al de European Cadet Inline Challenge, een soort officieus EK voor kadetten.) De junioren volg ik niet zo goed als de senioren, dus ik ga niet per discipline een lijstje met kanshebbers maken. In plaats daarvan geef ik per categorie sterke rijders als potentiële kanshebbers aan.

    Junioren A Heren
    Huizinga-Maple.jpg

    Namens Nederland staan onder andere Chris Huizinga en Gerrie van Lingen aan de start, die op de lange afstand respectievelijk sprint goede uitslagen rijden op Europa Cups. Zij moeten het echter opnemen tegen topfavorieten Tim Siegel, Benjamin Soulet en Timothy Loubineaud. Met name Huzinga kan nog wel eens voor een stunt gaan zorgen op een punten- of afvalkoers.

    Junioren A Dames
    [​IMG]
    Op de sprint heeft de Belgische Stien Vanhoutte alles gewonnen waar ze aan de start stond, maar ook op de lange afstand kan ze aardig mee. Haar Vlaamse landgenote Ellen van de Catsye is eveneens absolute topfavoriete. Hun feestje kan echter nog worden verstoord door toedoen van de Duitse Ronja Binus of misschien wel de Nederlandse Danielle Ootes of Berber Vonk.

    Junioren B Heren
    tiemen_kolk.jpg

    Een naam die al een tijdje rondzingt is die van de Nederlander Tiemen van der Kolk, kersverse marathonkampioen die ook zeer sterk uit de voeten kan op de baan. De afgelopen tijd is zijn vorm alleen maar gegroeid en wellicht betaalt zich dat op dit EK uit in een titel. Verder kan Marc Middelkoop nog hoge ogen gooien. Maar dan moeten de heren wel eerst afrekenen met de Franse Valentin Thiebault en Doucelin Pedicone en de Belgische Indra Medard.

    Junioren B Dames
    [​IMG]

    Op de Europa Cup in Wörgl bleek Elisa Dul dé ontdekking te zijn, nadat ze een ijzersterk optreden bekroonde met een paar podiumplekken. Ze moest het echter wel afleggen tegen de dominante Hongaarse Dominika Gardi en de rappe Duitse Elisabeth Baier. Wie weet zijn de rollen op het EK een keer omgekeerd.

    EDIT: Sommige plaatjes zijn wel erg groot uitgevallen. Geen idee hoe je de dimensies aan kan passen zodat de tekst ook nog enigszins leesbaar blijft.

    Modbreak SprintMaster: als er in de url width wordt meegegeven, kun je deze kleiner zetten. Ik heb twee plaatjes aangepast. Bij de andere krijg ik het niet voor elkaar. De grootste twee heb ik even locaal opgeslagen, verkleind met Paint en weer geupload met 'Meer opties', 'Upload Bestand'. Plaatjes verkleind tot max. 800 breed.
    Laatst bewerkt door een moderator: 20 jul 2015
    EenBrabander vindt dit leuk.
  3. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dankje voor zo'n uitgebreide voorbeschouwing! Voor iemand die het inlineskaten niet zo volgt (zoals ik) maar dat wel wil gaan doen, is het best handig om even alle namen en onderdelen op een rijtje te krijgen.
    Laatst bewerkt door een moderator: 20 jul 2015
  4. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Ik sluit me graag aan bij d'n Brabander. Prettig geschreven bijdrage. (KNSB zoekt nog een online redacteur...)
    En wat SprintMaster zegt: haal de plaatjes vooraf even door een tekenprogramma en zet ze op (maximaal) 800 pixels breed.
    Kleine moeite, groot plezier. In ieder geval voor desktop en laptop lezers.
    Als je een heel groot bestand hebt is comprimeren ook aan te bevelen. Scheelt een hoop upload- en downloadtijd.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik heb de foto's aangepast tot maximaal 800 breed. Hopelijk is het nu voor iedereen leesbaar.
  6. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dank, SprintMaster. Ik wist niet dat 'Upload bestand' onder 'Meer opties' stond. Nu weet ik dat voor de volgende keer.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Uitslagen baan wedstrijden:

    300 meter
    Heren:
    1 Simon Albrecht 23.460, 2 Darren de Souza 23.553, 3 Ronald Mulder 23.704, 6 Michel Mulder 24.061
    Dames: 1 Vanessa Bittner 25.973, 2 Erika Zanetti 26.036, 3 Sandrine Tas 26.352, 10 Bianca Roosenboom 26.959

    500 meter
    Heren:
    1 Elton de Souza 38.894, 2 Andrea Angeletti 39.237, 3 Darren de Souza 39.426, 4 Michel Mulder 39.453, 6 Ronald Mulder 40.315, 14 Rémon Kwant 40.184
    Dames: 1 Vanessa Bittner 42.195, 2 Laethisia Schimek 42.279, 3 Erika Zanetti 42.315, 8 Bianca Roosenboom 44.090, 10 Elma de Vries 44.120, 14 Manon Kamminga 44.624

    1000 meter
    Heren:
    1 Bart Swings 1.19.466, 2 Alexis Contin 1.19.490, 3 Gwendal Le Pivert 1.19.534, 7 Mark Horsten 1.20.305
    Dames: 1 Vanessa Bittner 1.27.960, 2 Sandrine Tas 1.27.976, 3 Francesca Lollobrigida 1.28.205, 7 Manon Kamminga 1.29.133

    10 km afval-puntenkoers
    Heren:
    1 Bart Swings 18 (tijd 13.48.294), 2 Alexis Contin 13, 3 Livio Wenger 6, 5 Jan Blokhuijsen 4, 7 Jan van Loon, 10 Ruurd Dijkstra
    Dames: 1 Francesca Lollobrigida 24 (tijd 15.20.923), 2 Sandrine Tas 11, 3 Manon Kamminga 11, 11 Sharon Hendriks, 14 Kelly Schouten

    15 km afvalkoers
    Heren:
    1 Alexis Contin 21.11.750, 2 Bart Swings 21.11.768, 3 Elton de Souza 21.13.113, 8 Mark Horsten, 9 Jan Van Loon, 16 Jan Blokhuijsen
    Dames: 1 Francesca Lollobrigida 23.44.209, 2 Manon Kamminga 23.44.236, 3 Sandrine Tas 23.46.423, 10 Bianca Roosenboom, 15 Elma de Vries

    3 km relay
    Heren:
    1 Frankrijk (Alexis Contin, Elton de Souza, Darren de Souza) 3.50.075, 2 Italië (Fabio Francolini, Lorenzo Cassioli, Matteo Angeletti) 3.50.721 , 3 België (Bart Swings, Mathas Vosté, Tim Sibiet) 3.51.629, Nederland (Michel Mulder, Ronald Mulder, Mark Horsten) DQ
    Dames: 1 Italië (Francesca Lollobrigida, Erika Zanetti, Giulia Bongiorno) 4.11.856, 2 Duitsland (Mareike Thum, Sabine Berg, Laethisia Schimek) 4.11.860, 3 Nederland (Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Elma de Vries) 4.12.178

    Uitslagen zijn te vinden op http://www.europeaninlineservice.com/ftpresults/2015ECCTrack/
    Laatst bewerkt: 27 jul 2015
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog wat achtergrondinfo over het EK:

    - er zijn 3 leeftijd categorieën: senioren (geboren in 1995 of eerder), junioren A (geboren in 1996 of 1997), junioren B (geboren in 1998 of 1999)
    - elk land mag met 8 dames en 8 heren mee doen bij de diverse leeftijd categorieën. Per onderdeel mag een land maximaal 3 deelnemers laten starten. Op de marathon mogen alle 8 starten.
    - afstanden baan senioren en junioren A: 300m, 500m, 1000m, 10 km afval-puntenkoers, 15 km afvalkoers, 3 km relay. Junioren B wijken af met een 5km puntenkoers en 10km afvalkoers.
    - afstanden weg senioren en junioren A: 200m, 500m, 10 km puntenkoers, 20 km afvalkoers, 5 km relay, marathon. Junioren B wijken af met een 15 km afvalkoers en geen marathon.
    - de baan/piste behoort 200m lang (hier wordt wel van afgeweken, deze baan is 250m) en 6 m breed te zijn met een symmetrische vorm (rechte einden even lang, bochten gelijke straal), rechte einden behoren 55% van de totale lengte te zijn.
    - het wegcircuit (gesloten) behoort 400 tot 600m lang en 8m breed te zijn.
    - het wegcircuit voor een marathon bestaande uit meerdere ronden dient tenminste 3km lang te zijn.
    - skates mogen maximaal 6 wielen hebben en de maximale lengte is 50 cm (voorkant voorste wiel-achterkant achterste wiel), maximale wieldiameter is 110mm, een rem is verboden.
    - bij de tijdritten (200m/300m) kwalificeren de snelste 12 rijders zich voor de finale. De finale wordt gereden in omgekeerde volgorde van de uitslag van de voorronde. Er is per rijder 1 valse start toegestaan bij de kwalifikatie ronde en 1 in de finale.
    - bij de 500m gaan de beste 2 per heat door, de finale is altijd met 4 deelnemers. In de voorrondes max 6 per heat. Er is per rijder maximaal 1 valse start toegestaan in het hele toernooi.
    - bij de 1000m gaat alleen de winnaar van een heat door, de rest op tijdsnelsten. De finale is altijd met 8 rijders, in de voorrondes max 8 per heat. Er zijn maximaal 3 rondes.
    - bij de afvalkoers wordt de afvaller bepaald door het achterste deel van de achterste skate. Afvallingen over het algemeen om de twee rondes. Maximaal 46 rijders kunnen starten. Er blijven tenminste 5 rijders over in de finale van de wedstrijd.
    -bij de (afval)-puntenkoers wordt er om de 2 ronden gesprint, nummer één pakt 2 punten, nummer twee 1 punt. Bij de eindsprint pakt de winnaar 3 punten, nummer twee 2 en nummer drie 1 punt. Rijders die de race niet uitrijden verliezen hun punten. Maximum aantal deelnemers afval-puntenkoers: 40 (finale wedstrijd met 10), max aantal deelnemers puntenkoers: 50. Bij gelijk aantal punten beslist de positie in de eindsprint.
    - bij de relays wordt er met 3 skaters gereden, men mag zelf bepalen om hoeveel rondes afgelost wordt. Aflossing moet door met beide handen de volgende skater aan te duwen.

    De Europese regels zijn hier terug te vinden: http://knsb.nl/files/2013/03/Europees-reglement-inline-skaten.pdf
    leenstrafan vindt dit leuk.
  9. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Wörgl Dag 1

    Het EK is nu officieel losgebarsten. Dag 1 van het baantoernooi zit erop. Met dubbel Nederlands succes. Op de 300 meter tijdrit snelde Ronald Mulder naar het brons en diezelfde medaillekleur was even later ook voor Manon Kamminga. Een flitsende start in dit ijzersterke deelnemersveld, waar bij de jeugd vooral Fransen en Italianen er met de prijzen vandoor gaan.

    300 meter tijdrit
    Junioren B Dames: 1) Giorgia Bormida (ITA); 2) Elisabeth Baier (GER); 3) Chloe Geoffroy (FRA)
    Bij de B-Junioren kwamen de Nederlanders er niet echt aan te pas. Elisa Dul was de beste op de 9e plaats (27.68) en bij de heren deden er helemaal geen landgenoten mee. Bij de dames had Chloe Geoffroy lange tijd de snelste tijd (27.18), maar toen kwam ineens Giorgia Bormida die met een tijd van 26.82 ver onder de Franse dook. Ook de Duitse Elisabeth Baier, die in de series nog de snelste tijd had geklokt kwam niet in de buurt.

    Junioren B Heren: 1) Enrico Rosetto (ITA); 2) Enrico Favaretto (ITA); 3) Valentin Thiebault (FRA)
    Bijna een Italiaans feestje met twee Enrico's die goud en zilver grepen, maar de Fransman Valentin Thiebault (die ik al had getipt) snelde nog net naar het brons.

    Junioren A Dames: 1) Stien Vanhoutte (BEL); 2) Itziar Gutierrez (SPA); 3) Giulia Bonechi (ITA)
    De Vlaamse Stien Vanhoutte was razendsnel bij de A-Junioren. Ze verpulverde de concurrentie met een tijd van 26.39, ver voor het zilver van de Spaanse Itziar Gutierrez (27.12) en het brons van de Italiaanse Giulia Bonechi.

    Junioren A Heren: 1) Marco de Flaviis (ITA); 2) Ricardo Pasarotto (ITA); 3) Sergio Borja (SPA)
    Gerrie van Lingen had zich tot de finale geknokt en klokte met 24.94 de achtste tijd. Het goud ging naar de Italiaan Marco de Flaviis met een bizar snelle tijd van 24.38. Het zilver en brons werden verdeeld onder Italiaan Ricardo Pasarotto (24.49) en Spanjaard Sergio Borja (24.53).

    Dames: 1) Vanessa Bittner (AUT); 2) Erika Zanetti (ITA); 3) Sandrine Tas (BEL)
    Ik schaam mezelf een beetje omdat ik Erika Zanetti niet heb opgeschreven als potentiële kanshebster. Ze mag dan wel wat ouder zijn en niet veel wedstrijden meer rijden, hard skeeleren kan ze nog altijd. Met een tijd van 26.03 heeft ze allerminst een slechte prestatie geleverd. Er wordt niet vaak onder de 26 seconden gereden, dus wat de 20-jarige Vanessa Bittner voor thuispubliek liet zien is op z'n minst bijzonder te noemen. Met een tijd van 25.97 bleef ze de Italiaanse vedette nipt voor. Maar kijk wie zich nog meer op het podium heeft gereden. Sandrine Tas! Een lange afstandsrijdster die even op de sprint als 20-jarige laat zien dat zij ook heel hard kan skaten (26.35). Bianca Roosenboom eindigde als 10e in 26.95.

    Heren: 1) Simon Albrecht (GER); 2) Darren de Souza (FRA); 3) Ronald Mulder (NED)
    En dat is plak nummer 1! De vorige categorieën toonden al dat de speedskatearena in Wörgl een bijzonder rap baantje is. De senioren heren onderstreepten dat nog eens met tijden ver onder de 24 seconden. Ik had al zo'n idee dat Ronald Mulder op dit moment beter is dan broer Michel (die zesde werd met een tijd van 24.06). Eigenlijk is dat al zo sinds Olympische Spelen (waar Ronald in de tweede omloop overigens de snelste tijd van het hele toernooi klokte). Aan het begin van afgelopen schaatsseizoen klokte Ronald Mulder op een slushpuppy laaglandbaan een idioot snelle tijd van 35.01. Vlak daarna raakte hij helaas geblesseerd waardoor hij het hele schaatsseizoen langs de kant stond. Maar nu is hij terug. Deze bronzen plak en een nieuw Nederlands record (23.704) is daar het bewijs van. Maar er is altijd iemand beter en in dit geval is dat het meest indrukwekkende skeelertalent sinds Bart Swings. Totaal niet verrassend pakt hij hier met een tijd van 23.46 zijn eerste titel. Ongetwijfeld zullen er de komende dagen meer volgen voor Simon Albrecht.

    5 km Puntenkoers (Jun B)
    Junioren B Dames: 1) Ana Humanes (SPA); 2) Veronica Luciani (ITA); 3) Myriam Talloussi (FRA)
    Bij de dames pakte iedere ronde wel een andere rijdster punten. Zelfs Marijke Groenewoud pakte nog 2 puntjes weg. De Spaanse Ana Humanes ontsnapte vaak met Veronica Luciani en lange tijd gingen ze qua punten gelijk op. Op een gegeven moment stond Luciani echter 1 puntje voor en lange tijd bleef dit zo. Pas in de laatste ronde finishte Humanes als derde en pakte daardoor 1 punt. Ze was echter ook nog eens eerder gefinisht dan de doodvermoeide Luciani, dus pakte zij de eindoverwinning. Marijke Groenewoud werd achtste.

    Junioren B Heren: 1) Martin Ferrié (FRA); 2) Flavien Foucher (FRA); 3) Bastien L'Homme (FRA)
    Een Franse clean sweep die op bizarre wijze tot stand kwam. In het begin van de koers ontsnapte Flavien Foucher met een zinderende demarrage waardoor het peloton binnen een paar ronden helemaal kapot werd getrokken. Even later nam Martin Ferrié het stokje over, waarna hij ronden lang vooruit bleef. Een kamikaze-actie, toch? Zo lang kan niemand voor een jagend peloton blijven. Desondanks gebeurde precies waar Ferrié op hoopte. Het peloton was helemaal geen peloton meer, maar een groepje geloste rijders, die hij op een gegeven moment dubbelde. Toen hij eenmaal werd teruggepakt, streden die andere Fransen om de rest van de podiumplekken. Alleen Bart Hoolwerf kon een puntje meepikken, wat hem de zesde plaats opleverde. Louis Hollaar finishte als achtste en Marc Middelkoop als 13e.

    10 km Punten-afvalkoers
    Junioren A Dames: 1) Elena Rigas (DEN); 2) Martina Zanini (ITA); 3) Josie Hofmann (GER)
    Vaak reed Berber Vonk op kop, maar veel punten pakte ze niet. Ze reed voornamelijk gaten dicht naar Elena Rigas en Martina Zanini, die op een gegeven moment lang wegbleven in een kopgroep van 4, maar zelf alle punten opeisten. Ze werden teruggepakt en Zanini vergrootte haar voorsprong met een aantal punten. In de slotfase wist Rigas echter alsnog te ontsnappen en eindigde met 1 puntje nipt voor de Italiaanse. Berber Vonk reed in die ontsnapping mee en pakte zo alsnog een paar punten, wat haar de vijfde plaats opleverde. De Vlaamse Ellen van de Catsye reed ook niet heel attent rond, waardoor ze de aansluiting met de vroege ontsnapping miste en veel punten misliep. Zij werd uiteindelijk vierde.

    Junioren A Heren:
    1) Timothy Loubineaud (FRA); 2) Daniel Niero (ITA); 3) Quentin Giraudeau (FRA)
    Vroeg in de koers rijdt Chris Huizinga attent vooraan mee. Hij pakt een paar punten en rijdt even met een Fransman en een Italiaan voor het peloton uit. Hij besluit echter de benen stil te houden en zich terug te laten zakken in het peloton. Jammer genoeg was dat nou net de beslissende ontsnapping. Timothy Loubineaud en Daniel Niero zouden namelijk niet meer worden teruggepakt. Ronden lang geselden ze het peloton, net zo lang tot het in stukken afbrokkelde. Op een gegeven moment moest zelfs de Italiaan zijn meerdere erkennen in een ontketende Loubineaud, die eigenlijk niet afzwakte. Hij harkte 20 punten binnen, 6 meer dan de nummer twee en 12 meet dan de nummer 3. Huzinga kwam door zijn 4 punten op de vierde stek terecht.

    Dames: 1) Francesca Lollobrigida (ITA) ; 2) Sandrine Tas (BEL); 3) Manon Kamminga (NED)
    En dat is plak nummer twee. Manon reed sterk, maar moest toch echt haar meerdere erkennen in Francesca. Vaak waren de twee samen weg, maar op een gegeven moment moest Kamminga zich laten terugzakken in het peloton en toezien hoe een jonge Vlaamse puntje voor puntje dichterbij kwam. Vlak voor het eind ging Sandrine Tas mee met Lollo en sprintte in de laatste ronde naar de 2 punten die ze nodig had om Kamminga van de tweede stek te stoten. Dubbel balen was het toen Clémence Halbout het laatste puntje van de laatste ronde net voor Kamminga's neus weggriste. Een puntje dat ze nodig had om Tas voor te blijven. Ze kwam echter drie duizendsten (!) tekort. Desalniettemin zal ze nu gebrand zijn op de 500 en 1000 inline, maar ook de afvalkoers en de relay.

    Heren:
    1) Bart Swings (BEL); 2) Alexis Contin (FRA); 3) Livio Wenger (SUI)
    Twijfelde iemand nog aan de suprematie van Bart Swings op wieltjes? Hij gaf vanavond weer gewoon een ouderwetse Swings-show; Swings on Wings! Moeiteloos sloeg hij aanvallen af van klasbakken als Alexis Contin en Fabio Francolini. Die laatste had overigens veel punten, maar kwam in de slotfase helaas ten val. Het brons ging dus niet naar hem, maar naar de Zwitser Livio Wenger, die eveneens vaak voorin te vinden was. Ook Jan Blokhuijsen zat dikwijls in de voorste gelederen, maar op de streep moest hij het vaak afleggen tegen rappere mannen. Desondanks finishte hij op een respectabele vijfde plaats, wat hoop voor de komende dagen biedt.


    Zo, de eerste dag van het EK zit erop. We zijn weer 12 Europese kampioenen rijker en doen het als land met twee bronzen plakken nog helemaal niet slecht (al doet Italië het met 4x goud natuurlijk beduidend beter). Morgen goud voor Ronald op de 500 meter? Of misschien wel voor Manon. Of misschien kunnen onze junioren nog voor een verrassing zorgen in het Frans-Italiaanse skatebolwerk. Er zijn nog volop kansen deze week.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Moet op de plek van 'Bart Swings' niet 'Simon Albrecht' staan?
  11. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Nee, Simon Albrecht is het grootste skeelertalent sinds Bart Swings.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  12. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Wörgl Dag 2
    Een goede start voor Nederland. Beide Mulders en Bianca Roosenboom zijn door naar de halve finales van de 500 meter. Manon Kamminga maakte een fout in de laatste buitenbocht en werd helaas uitgeschakeld. Bij de junioren is geen enkele Nederlander door.

    500 meter
    Series en kwartfinales
    [​IMG]

    Michel en Ronald staan een zware halve finale te wachten met de broers Edwin en Darren de Souza, waarvan de laatste gisteren zilver won op de 300 meter. Die andere De Souza, Elton, rijdt de andere halve finale tegen Simon Albrecht, Andrea Angeletti en Mattia Diamanti.

    Bianca Roosenboom kwam in de halve finale door tweede te worden achter Vanessa Bittner. Diezelfde Bittner, die al een titel op zak heeft, treft ze opnieuw in de halve finale, evenals de Belgische Anke Vos en de Italiaanse Giulia Bongiorno. De andere halve finale gaat tussen Erika Zanetti, Laethisia Schimek, Alisa Gutermuth en de Spaanse Saray Narváez.

    Halve finales
    Wat een spektakel! Eerst bij de dames waar werd geduwd en getrokken vanaf de start. Bianca Roosenboom werd vanaf de streep al aangetikt, maakte een paar misslagen en moest vervolgens kansloos toezien hoe Vanessa Bittner haar overmacht toonde. Anke Vos kwam er bijna langs, maar Giulia Bongiorno gooide definitief de deur dicht. In de andere halve finale was het eveneens tot op de streep spannend. Uiteindelijk hadden Erika Zanetti en Laethisia Schimek de beste sprint in de benen. Met name Zanetti kan nog wel eens een hele lastige tegenstandster worden voor Bittner in de finale.

    Bij de heren was er in de eerste halve finale al een behoorlijke verrassing: Simon Albrecht ligt eruit. Dat biedt kansen voor de finale voor Nederland. In de tweede halve finale gingen de gebroeders Mulder de gebroeders De Souza te lijf. Met het mes tussen de tanden wisten ze zich steeds weer ertussen te wurmen, hoeveel de Franse broers ook probeerden. Helaas ging Darren de Souza als eerste de laatste bocht in en lagen de Mulders op 2 en 3. Eén Mulder moest dus afvallen. Wonderbaarlijk genoeg is juist Michel degene die 4 duizendsten eerder over de streep kwam dan z'n broer. Hij mag het in de finale dus opnemen tegen Darren de Souza, Andrea Angeletti en Elton de Souza.

    Finales
    Junioren B Dames: 1) Giorgia Bormida (ITA); 2) Alessia Mincella (ITA); 3) Ana Humanes (SPA)
    Junioren B Heren: 1) Valentin Thiebault (FRA); 2) Martin Ferrié (FRA); 3) Enrico Favaretto (ITA)
    Junioren A Dames: 1) Guilia Bonechi (ITA); 2) Itziar Gutierrez (SPA) ; 3) Stien Vanhoutte (BEL)
    Junioren A Heren: 1) Roberto Fiorito (ITA); 2) Marco de Flaviis (ITA); 3) Thomas Dambrun (FRA)
    Bij de junioren worden in inline-wedstrijden door Fransen en Italianen dikwijls dezelfde tactieken toegepast die bijvoorbeeld Colombianen ook gebruiken op WK's. Duwen en trekken in de bochten, 'de deur dichtgooien' en je ploegmaat gebruiken om je rivalen af te stoppen. Dat laatste kan alleen als er meerdere rijders van één land in de finale staan en sterke skeelerlanden kunnen dat goed afdwingen.

    Dames: 1) Vanessa Bittner (AUT); 2) Laethisia Schimek (GER); 3) Erika Zanetti (ITA)
    Vanessa Bittner liet zien dat je soms ook gewoon op brute kracht een inline-wedstrijd kunt winnen. Vanaf de start schoot ze weg en werd ze niet meer teruggepakt. Daarachter was Schimek net iets sneller dan Zanetti.

    Heren: 1) Elton de Souza (FRA); 2) Andrea Angeletti (ITA); 3) Darren de Souza (FRA)
    Afstoppen gebeurt ook gewoon op het EK tegenwoordig. Darren de Souza stopte af terwijl zijn broer Elton wegreed en het goud pakte. Michel Mulder probeerde er zich nog een paar keer tussen te wurmen, maar het was tevergeefs. Angeletti lukte het wel om voor Darren de Souza te komen, maar ook hij was te laat om Elton nog te pakken. In de laatste bocht blokkeerde Darren Michel nog een keer, waardoor hij buitenom moest en in de eindsprint nét tekort kwam voor een medaille. De vierde stek, de meest ondankbare plek in een 500 meterfinale was voor Michel Mulder.
    Laatst bewerkt: 21 jul 2015
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Oeps, ik had dat woordje 'sinds' niet gezien.
    Excuses.
  14. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Wörgl Dag 2 (vervolg)

    10 km Afvalkoers

    Junioren B Dames: 1) Veronica Luciani (ITA); 2) Leire Larrasoain (SPA); 3) Fausti Beatrice (ITA)
    Goede klasseringen van Nederland bij de Junioren B. Anna van den Bos wordt knap 4e in een zeer sterk deelnemersveld. Ze reed de hele race attent mee vooraan en leek nog redelijk fris in de finale. Helaas bleek ze net niet fris genoeg voor een podiumplek.

    Junioren B Heren: 1) Martin Ferrié (FRA); 2) Leonardo Martina (ITA); 3) Daniele di Stefano (ITA)
    Ook knap was het optreden van Louis Hollaar, die met sterk teamwork een vijfde plek veroverde, wat het maximaal haalbare was. Frankrijk en Italië waren namelijk oppermachtig in een bijzonder nerveuze koers met veel valpartijen. Twee Franse demarrages trokken het hele peloton uit elkaar, waarna de finale bestond uit drie Fransen, drie Italianen, een Belg en een Nederlander. De machtige Martin Ferrié won zijn tweede titel na gisteren de puntenkoers op z'n naam te schrijven.

    15 km Afvalkoers
    Junioren A Dames: 1) Josie Hofmann (GER); 2) Elena Rigas (DEN) ; 3) Martina Zanini (ITA)
    De oranje dames kwamen er niet aan te pas. Berber Vonk was de beste op de 10e plaats. Josie Hofmann versloeg topfavoriete Elena Rigas verrassend in een spannende eindsprint.

    Junioren A Heren: 1) Daniel Niero (ITA); 2) Timothy Loubineaud (FRA); 3) Chris Huizinga (NED)
    Brons voor Chris Huizinga! Hij reed heel oplettend voorin de koers en werd beloond met een derde stek. Had het goud kunnen zijn? Aan hemzelf te zien wel, want hij baalde flink na het passeren van de meet. Maar hij verliest hier niet van de minste. Loubineaud heeft al twee titels op zak en ook Niero is een veelvraat op wielen. Bovendien is hij de Fransman Quentin Giraudeau voorgebleven, eveneens een medaillewinnaar.

    Dames: 1) Francesca Lollobrigida (ITA); 2) Manon Kamminga (NED); 3) Sandrine Tas (BEL)
    Het eerste zilver is ook binnen. En het had goud kunnen zijn! Helaas kwam Kamminga's spagaat net te laat, waardoor ze weer haar meerdere moest erkennen in een hele sterke Francesca Lollobirigida. De Nederlandse dames controleerden de koers eigenlijk al vanaf het begin en met name Bianca Roosenboom voerde het tempo enorm op. Ook Sandrine Tas meldde zich vaak voorin de koers, maar ze miste net de aansluiting toen Lollo demarreerde. Een aansluiting die Kamminga wel maakte.

    Heren: 1) Alexis Contin (FRA); 2) Bart Swings (BEL); 3) Fabio Francolini (ITA)
    Het enige voorspelbare aan deze race zijn de namen op het podium. De volgorde had niemand kunnen voorspellen. Toch is het zo. Swings, hoewel hij zijn uiterste best deed, werd eruit gesprint door Alexis Contin in een razendsnelle finale. Mark Horsten kwam er niet aan te pas. Het tempo lag ontzettend hoog en zelfs specialisten als Patxi Peula en Livio Wenger hadden moeite het tempo te volgen. Ook Jan Blokhuijsen lag er al vroeg in de wedstrijd af na wat geduw en getrek van concurrenten.



    Zo, dat was een enerverende tweede dag. Michel Mulder heeft weer iets van zijn scherpte terug van voor zijn Olympische titel, Swings verliest (net) en Chris Huizinga en Manon Kamminga halen opnieuw eremetaal binnen. Niet de kleur die ze gewild hadden, maar het is beter dan niets. Morgen mogen de rijders zich opmaken voor de 1000 meter, misschien wel de meest tactische afstand, en de aflossing. Grüss Gott und Bis Morgen!
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mooie plak voor Chris Huizinga (in een snelle wedstrijd) die zelf de aanzet gaf voor de eindsprint. Bij de dames afvalkoers probeerde Elma de Vries het tempo wat te drukken door op kop te komen en dan rustig door te rollen. Lollobrigida plaatste vroeg in de wedstrijd 2 keer een aanval. Roosenboom lag er iets te vroeg uit, ze had nog een rol kunnen spelen in de finale. Kamminga sprint wel vanaf kop maar laat dan net een piepklein gat waar Lollobrigida onmiddellijk gebruik van maakt. Bij de heren zat het Franse trio continu voorin (ik zag weer flink geduw en getrek van de Souza) en vielen 2 Belgen net voor de finale uit. De Nederlanders kwamen toch wel te kort helaas. Swings doet niets fout door de sprint zelf aan te gaan maar Contin kan hem met een finale spagaat dan toch achterhalen.
    De 500m heren was wel het verhaal van akelige acties van de Fransen: in de eerste halve finale gooit Elton de Souza zich vanaf de start vol voor Albrecht die bijna valt en omhoog moet komen. In de tweede halve finale was het de kansloze Edwin de Souza die beide Nederlanders vanaf de start flink dwars zat en zich in de laatste bocht voor Ronald gooit. Het is niet de eerste keer dat de Fransen dit soort acties uithalen. Bijzonder jammer dat de jury het niet aandurft om beide heren te diskwalificeren. Bij de dames wel genoten van een zeer sterke Vanessa Bittner, al juichte ze nog bijna te vroeg.
  16. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik kreeg weer gelijk flashbacks naar het WK van 2013 in Oostende, waarbij Simon Albrecht (als eerstejaars A-junior) door twee Colombianen (Edwin Estrada was er één van) omver wordt gebeukt bij de start van de halve finale. De Colombianen werden niet gediskwalificeerd en werden uiteindelijk ook 1 en 2 in de finale, waarin ze de welbekende afstoptactiek toepasten. Het zegt ook wel iets over Albrecht natuurlijk. De Souza's weten dat hij ze er waarschijnlijk afsprint in een eerlijke strijd.

    Daarom moest het maar oneerlijk.

    En inderdaad, Bittner werd nog bijna achterhaald door de spagaat van Schimek.
  17. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    "Swings, hoewel hij zijn uiterste best deed, werd eruit gesprint door Alexis Contin"
    is wel net iets anders dan dat, Swings maakte volgens hemzelf een fout door met zijn verkeerde voet te finishen "Ik finish altijd met de rechtervoet, maar nu met de linker. Dat was het verschil. Met rechts had ik gewonnen. Ik had de meet niet zo snel verwacht.", Jelle Spruyt houdt het op een "twee kleine foutjes in laatste 1/2 ronde afgestraft. Op naar morgen!! Congrats @alexiscontin"
    maar andere stemmen Belgische kamp waren best kwaad op Contin wegens het blokkeren van Swings "Als ze Contin alsnog diskwalificeren, is het wel uit met die praktijken. Wordt er niet opgetreden, dan gaat het van kwaad naar erger." en brengen hiermee een pleidooi voor videoregistratie op gang.
    Verder is er nog sprake van "Bart is in de koers stelselmatig door Franse deelnemers aan zijn shirt getrokken. Dat heet teamfault."
    Sandrine Tas (brons op de afvallingskoers) kloeg dan weer over het trekwerk van de Italiaanse dames.

    http://sporza.be/cm/sporza/ander_nieuws/Skeeleren/1.2397082
    Laatst bewerkt: 22 jul 2015
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Waar kijken jullie eigenlijk de beelden van dit EK? Op NOS.nl staan geen beelden, op YouTube valt ook bar weinig te vinden.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    EenBrabander vindt dit leuk.
  20. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Dat wist ik niet. Ik zag wel dat Swings een rare spagaat had, maar al die andere dingen heb ik niet gezien (teveel op Mark Horsten gelet denk ik). De enige die ik echt vaak zag duwen en trekken was Patxi Peula, maar die kreeg daar ook 2 waarschuwingen voor. Maar inderdaad, Fransen en Italianen zijn veel meer van het duwen en trekken dan andere Europese landen. Ook andere Zuid-Amerikaanse tactieken worden vaak toegepast, zoals afstoppen terwijl een teamgenoot wegrijdt. En in een afvalkoers is het duwen en trekken altijd het ergst. Niemand wil immers afvallen.

Deel Deze Pagina